Sociología y Trabajo Social


Prostitución en Barcelona


PROSTITUCIÓ DE CARRER

Existeixen diversos punts de Barcelona on treballen les prostitutes de carrer, situades sobretot en el centre, als carrers de San Ramon i Robadors; les més grans tenen fins a vuitanta anys. Moltes d'elles estan treballant al centre pel tancament dels ambients dels anys 1991 i 1991, quan es van produir les reformes urbanístiques de cara a les Olimpíades del 1992.

Moltes d'elles treballen per aconseguir droga, ja que moltes són toxicòmanes.

Les prostitutes es queixen de que treballar al carrer no és gens còmode, pel fred, el calor o les pluges.

Els llocs dels carrer estan definits i ordenats per les prostitutes més antigues de l'ofici, aquestes tenen més privilegis, estan en els llocs més visibles pels clients.

L'horari de treball d'una prostituta és de 10h del matí fins les 20h de la tarda, determinat pel límit de l'edat, la menor capacitat física per estar per la nit i també perquè hi ha més seguretat al carrer durant aquestes hores. Durant el dia hi ha més circulació de persones, però la desavantatge és que el client que no vol que se li reconegui, vol mantenir una discreció, sobretot si és un nou client, aquest buscarà altres ambients.

En general els clients són fixes i grans, i molts d'ells estan amb una prostituta durant molt anys.

Una característica de la prostitució del carrer és la de treballar en “parella”, entre dos prostitutes poden substituir el treball de l'altra quan aquesta no pot treballar, tenint com a objectiu conservar el client fix.

El treball de l'ambient també hi ha fixades unes normes que són les següents: no quedar-se amb el marit d'un altre, no fer escàndols i guardar el secret professional. Quan aquestes normes no es compleixen entre elles, s'organitzen expulsions mitjançant la persecució fins que la víctima surt de l'ambient d'una manera espontània. Com en el cas de que una prostituta no pot quedar-se amb el marit d'un altra, encara que aquest pugui ser el seu client.

Encara que el carrer sigui un lloc públic, ha de ser també un lloc de respecte, així doncs, han de mantenir un bon nivell de relació amb els veïns.

Altra norma establerta és la de no comentar a un client res d' un altra companya, tampoc permetre que el client ho faci, si aquest ho intenta fer la prostituta haurà de defendre a la seva companya i intentar oblidar el tema. Tampoc s'ha de comentar res sobre un client a un altre client.

 • PROSTITUCIÓ DEL CAMP DEL BARÇA

El camp del Barça és un lloc relativament nou, creat a l'any 1992, després de les Olimpíades . Les persones que treballen aquí ( travestis i prostitutes), abans treballaven a les Rambles, al voltant de l'Avinguda Diagonal i en els carrers pròxims al parc de la Ciutadella. Per tant, el fet de treure'ls d'aquests llocs era perquè eren visibles als visitants de la ciutat. Volien fer una neteja i traslladar a totes les prostitutes del centre de la ciutat cap a la Zona franca; però els veïns es van oposar contra aquesta idea, es van negar i es va paralitzar l'operació. També va ser rebutjada per les prostitutes , ja que presentava molts problemes que dificultaven el seu treball; és un lloc molt apartat, sense tenir una protecció contra el fred o les pluges, i està molt lluny del centre de la ciutat, dificultant al seu accés i al dels clients.

Les prostitutes demanaven millores condicions de treball, una infrastructura per treballar, un lloc més segur i amb el reconeixement de la responsabilitat del client en la transmissió de les malalties sexuals. La proposta no va funcionar, i les prostitutes van haver de tornar als seus llocs habituals i moltes d'elles es van quedar en el camp del barça. Aquest és un bon lloc, a prop dels visitants del camp de futbol, de les universitats, de les discoteques, etc. Està tot il·luminat on hi ha molt bons hotels al costat.

La clientela d'aquest lloc són persones majoritàriament joves que prefereixen un servei més econòmic. Les prostitutes treballen aquí de nit i atenen als seus clients en els cotxes d'aquests, al carrer o en la casa del client.

 • LA PROSTITUCIÓ DE LES RAMBLES

Les prostitutes i els travestis estan situats al final de les rambles, a Drassanes. Moltes de les prostitutes es dediquen a robar als clients, la tècnica utilitzada s'anomena “ club de los buitres”, on hi ha moltes dones toxicòmanes. Fan servir una tècnica de robar que els clients no se'n donen compte, li fan el servei al client i li roben.

Les prostitutes que treballen a les Rambles atenen als seus clients en pisos llogats a prop de l'ambient; entre elles es combinen horaris i dies per ocupar els torns. Moltes d'elles viuen en pensions i atenen als seus clients en les seves pròpies habitacions, i l'amo de la pensió cobra mil pessetes per cada client sense temps definit.

Hi ha també serveis que la prostituta atén al seu client a casa seva el seu preu és de vint mil pessetes ( inclou musica, copa....).

DIFERÈNCIES ENTRE EL MARIT I EL CLIENT

Hi ha una diferencia clara entre el marit i el client basat en el sexe per diners.

En les relacions sexuals amb els clients està prohibit enamorar-se i arribar a l'orgasme.

Professionals de la fundació Escó que han treballat en la formació de les prostitutes del barri Xino, afirmen que el major problema d'una prostituta és el seu marit, generalment és egoista i violent.

Existeix un programa de la PIRMI que dona a la prostituta una pensió mensual de 37.000 pessetes, a part dels diners extres en la prostitució. Molts dels marits estan amb les seves dones solament pel seu sou; per tant, com que cobren més que els seus marits exerceixen poder sobre ells i llavors sorgeixen les conflictes i la violència. Molts dels seus marits són els proxenetes.

ELS CLIENTS

Els clients són definits com els homes heterosexuals amb la necessitat de desfogar-se sexualment. El client ocupa un lloc molt especial en l'ambient de la prostitució, està molt protegit per la policia de l'ambient.

La majoria d'homes que va amb prostitutes generalment són persones tímides, disminuïdes o que viuen soles. Respecte a les persones disminuïdes, les prostitutes els atenen sense prejudicis.

De clients hi ha amb més bona situació econòmica o amb menys, amb més nivell d'estudis o menys, solters, vidus, casats, etc. Les edats oscil·len entre 20 a 55 anys, encara que també hi ha adolescents o persones grans de 80 o 90 anys.

Els clients estan classificats per les prostitutes: els novicis, els habituals, els fixes, els amics, els calcutes, i els pretendents de "xulos".

Els novicis són els que van a la prostitució per primera vegada, quan son joves mai van sols, sempre acompanyats per un amic o un germà.

Els habituals són aquells que van amb freqüència als ambients, però canvien amb freqüència de lloc i de prostituta.

Els clients fixes van quasi sempre amb la mateixa persona, no estableixen una relació més profunda.

Els amics són aquells clients fixos que estableixen una vinculació d'amistat amb la prostituta. Són atesos a casa de la prostituta la majoria de vegades.

Els calcuta paguen bé per als serveis però van amb l'objectiu de treure-les de la prostitució. Els s'hi fan promeses d'amor etern, d'una vida bona, de casar-se amb elles, etc, però si arriben a treure-les de l'ambient el seu comportament canvia, es tornen diferents, aquest és una espècie de “xulo” amb cara de bon samarità.

Els pretesos "xulos " és el client a l'ambient amb freqüència però amb discreció, estan en els bars, regalen coses a les prostitutes i treu tota la informació que vol. Vesteix amb elegància, amb bons perfums , és amable amb les prostitutes i utilitza poc els serveis sexuals. El que pretén és agafar persones perquè després treballin per a ell.

Els clients del carrers San Ramon són la majoria més grans, jubilats i/o joves treballadors obrers, amb baix nivell econòmic.

Generalment els clients grans agafen a les prostitutes joves i els clients més joves agafen a les més grans, i les prostitutes que tenen més èxit són les més exòtiques ( dones negres, estrangeres...).

Existeix també el típic home que mira que no sol ser client, és el típic home gran, jubilat, funcionen com una espècie de control de les prostitutes: saben tots els horaris de les prostitutes, els clients que tenen, quan cobra cadascuna, etc. Molts d'ells es queden tot el temps amb les mans a les butxaques per masturbar-se.

També existeixen aquells clients que els s'hi agrada el sadomasoquisme, o aquells que són heterosexuals però els s'hi excita els travestis.

Molts homes casats acaben anant a les prostitutes perquè diuen que la seva dona no els satisfà sexualment.

LA MARGINACIÓ

Moltes noies tenen manca d'afectivitat, d'identitat i d'autoestima, produït per la manca del pare, abusos sexuals, la violència familiar; les seves ruptures afectives acaben generant una sensació d'abandó. Són vulnerables a caure en la marginació social. L'atur, les drogues, la immigració clandestina, acabant caient en la prostitució.

La marginació és una solució de supervivència, però en realitat només condueix a l'exclusió i a la marginació. Per la tant, com a conseqüència de la marginació és la prostitució. L'exclusió molts cops va molt lligada a la drogaaddicció, o bé perquè necessiten els diners per consumir droga o bé cauen en la drogaaddicció per l'entorn en el que viuen i es relacionen.

Les persones que es prostitueixen, la relació que mantenen amb la gent de l'ofici moltes vegades tenen funció de cobrir les mancances afectives.

L'etiqueta de prostituta resulta molt traumatitzant, moles d'elles s'encobreixen per por a ser ofeses o mal mirades.

TRÀFIC DE DONES ( PROSTITUCIÓ FORZADA)

Moltes dones es troben en una situació de tal extrema pobresa que cauen en la prostitució forçada. La majoria són dones joves que abandonen les seves cases, tenen un nivell baix d'estudis i baixa autoestima. El dia que no treballen no tenen ingressos, i aquests diners són controlats pels proxenetes.

Segons la revista Interviu nº925, publicada al Gener de 1995. Diu que entre el 75%-80% de les prostitutes realitza aquesta activitat a diari, amb una mitja de 2-5 vegades al dia.

Moltes de les dones explotades són víctimes de la pobresa i de les drogodependències, i moltes de les dones cauen en les rets de tracta de dones, són raptades o bé enganyades i la seva posterior explotació és convertit en un negoci, que obté molts beneficis com el tràfic de drogues. Moltes d'elles són dones emigrants que volen sortir del país per la situació en la que viuen i arriben als països occidentals on acaben treballant en prostíbuls o espectacles pornogràfics. Normalment la major part de les dones provenen de la República Dominicana, Colòmbia, Brasil, Rússia i Veneçuela. Són enganyades al oferirlis contractes falsos i treballs, acabant vivint de la prostitució.

La captació comença a ser en el país d'origen, normalment en zones de pobresa. Els noies arriben a les empreses-tapaderes mitjançant anuncis dels diaris buscant promotores d'espectacles o exhibicions esportives a l'estranger, aquestes noies arriben a les empreses il·lusionades per trobar un treball temporal en els països occidentals; els s'hi prometen un contracte i un permís de treball per a sis mesos; arriben després als països occidentals com: Espanya, Itàlia, França, Alemanya, etc. Una vegada a dins del país destí són tancades als pisos o als clubs de la ret, se lis treu el passaport, el visat i els diners.

Llavors queden totalment indefenses en un país desconegut, sense documentació ni sense diners. Des d'aquest moment comença la pressió dels proxenetes per arribar a aconseguir que es prostitueixin en diversos clubs de carretera, top-less, barres americanes i espectacles pornogràfics, com ja he dit anteriorment.

Aquesta pressió va des de la privació de l'aliment, i llibertat, fins arribar a pegar-les i a violar-les, aquelles que siguin més difícil controlar-les se les drogarà.

És trist però la possibilitat de sortir d'aquest forat és inexistent, i l'esperança de moltes noies es que es produeixi una "redada" i puguin ser llibertades per la Brigada de Documentació i Estrangeria de la Policia.

GUIÓ DE TREBALL DE LA PROSTITUCIÓ

 • Estigmatització

 • Evolució històrica

 • Persones implicades

  • Prostitució

  • Clients

  • Proxenetes ( i macarrons)

 • L'ambient de la prostitució

 • Classificació dels ambients

  • Prostituta de bar

  • Prostituta de luxe

  • Prostituta de carrer

 • Motius i conseqüències

  • causes

  • Personals

  • Globals

  • Tràfic de dones

  • Problema sanitari

 • Marc Jurídic

  • Sistemes jurídics dels estats en ordre a la prostitució

  • Situació actual a Espanya

  8- Dades significatives

  9- Cas d'una prostituta

  EXPOSICIÓ DEL TREBALL DE LA PROSTITUCIÓ

  - 85

 • Estigmatització (TOTES) .................................................................... 10- 75

 • Evolució històrica (ALBA) ..................................................................... 2- 73

 • Persones implicades (LAURA)...................................................................

  • Prostitució .................................................................................. 10-63

  • Clients ..................................................................................

  • Proxenetes ( i macarrons) .........................................................................

 • L'ambient de la prostitució (LAIA) .................... ....................................... 5-58

 • Classificació dels ambients

  • Prostituta de bar .(LAIA) ............................................................................

  • Prostituta de luxe ( LAURA) ...................................................................... 3-55

  • Prostituta de carrer (ESTHER) .................................. ................................ 5-50

 • Motius i conseqüències (LAIA)

  • causes

  • Personals

  .............................................................................................. 10-40

  • Globals

  • Tràfic de dones (ESTHER) .......................................................................... 3-37

  • Problema sanitari (LAURA)............................................. ............................... 5-32

 • Marc Jurídic (ALBA)

  • Sistemes jurídics dels estats en ordre a la prostitució .................................... 15-17

  • Situació actual a Espanya ..............................................................................

  8- Dades significatives (TOTES) ................................................................... 2- 15

  9- Cas d'una prostituta (TOTES)................................................................... 15-0

  LES CAUSES DE LA PROSTITUCIÓ

 • Les causes personals

  • La carència afectiva

  • L'abús sexual

  • La droga

  • La trobada amb un indicador

  • La família

  2. Les causes globals

  • L'entorn cultural

  • Els diners

  • La desigualtat

  • El subdesenvolupament

  • Les crisis econòmiques i polítiques
  Descargar
  Enviado por:Azufrilla
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar