Geografía


Pisa


4. Primera etapa: Llançà-Pisa

4.1 Introducció geogràfica i històrica

Pisa és una ciutat que es troba al centre d'Itàlia. És la capital de la província que té el mateix nom, en la regió de la Toscana. Té aproximadament 100.000 habitants i és travessada per el riu Arno, que neix a la muntanya Falterona, als Apenins i flueix en direcció al sud, cap al nord-oest, a Arezzo, i llavors, a través de les ciutats de Florència i Pisa, desemboca al mar Ligur.

És una ciutat agradable i és famosa per molts dels seus monuments com ara la catedral o el baptisteri, però sobretot per la seva destacada torre inclina, la torre de Pisa.

També és un punt d'atracció turística i centre industrial, en especial tèxtil, de maquinària, alimentació, productes farmacèutics i fabricació de vidre.

Durant l'hivern alberga nombroses iniciatives com el mercat de mostres, fires, mercats, carreres, commemoracions històriques, així com premis literaris.

'Llançà-Pisa'

4.2 Història de Pisa (Toscana)

Presumiblement d'origen grec, desprès de ser ciutat etrusca en una època anterior, Pisa déu la seva consideració com a ciutat desprès de caure en mans dels romans, en l'any 89 a.C., que van fer-ne una important base naval. Cap al segle IX d.C., la ciutat havia adquirit un gran poder naval contra les pressions dels musulmans.

En el segle XI Pisa i la seva aliada, Gènova, van expulsar els Serracens de les illes de Cerdenya i Córcega, i Pisa va obtenir grans beneficis comercials desprès de la Primera Creuada, establint colònies a l'Orient.

Més tard, les rivalitats comercials entre elles, les va du a la guerra en repetides ocasions, al igual que amb Venècia. Durant el segle XII i principis del XIII Pisa va mantenir un gran poder comercial. Va pertànyer a la facció gibelina durant tot el procés de les batalles polítiques que van tenir lloc a Itàlia al llarg de la baixa edat mitjana, a favor dels emperadors alemanys contra els defensors dels Papas, que liderats des de Florència, pretenien controlar el comerç de Pisa. La ciutat va quedar debilitada amb l'enfonsament de la seva flota per part dels genovesos en la batalla de Melovia, en l'any 1284; encara que algunes victòries en terra, en el segle XIV, el seu poder militar va resultar decreixent. Va cedir Còrsega a Gènova i posteriorment Cerdenya als aragonesos, desapareixent pràcticament el seu imperi colonial. En l'any 1406 es va rendir a Florència.

Va recobrar la seva autonomia en l'any 1494, però el 1509 va caure de nou en mans de Florència.

'Llançà-Pisa'
Escut de Pisa

4.3 Plànol de la ciutat

'Llançà-Pisa'

4.4 Clima

Pisa és una ciutat mediterrània amb un clima moderat i suau.

En hivern, la temperatura mitjana es de 11ºC aproximadament i a l'estiu puja fins als 26ºC de mitjana.

4.5 Gastronomia

Pisa té bona fama culinària, la seva cuina és sencilla, basada en la tradicional qualitat de l'oli d'oliva i les verdures. Tot i així, no hi falta la pasta i els guisats de peix, especialment el pop (el cacciucco) i la anguila (anguilla in ginocchioni).

Per beure, es recomana el magnífic vi Chianti o el famós Montecarlo.

'Llançà-Pisa'
'Llançà-Pisa'

Montecarlo Chianti

4.6 Llocs d'interès

4.6.1 Oci

A Pisa, en el temps lliure es poden visitar diferents museus, monuments, teatres, cinemes, etc..., o simplement asseure's en un dels seus cafès a relaxar-se i prendre alguna cosa.

A pocs quilometres de Pisa hi ha les muntanyes de la Garfagnana i els Alps Apuans, així com també hi ha illes per visitar a través de viatges guiats o per iniciativa pròpia. L'illa d'Elba, lloc on es va exiliar Napoleo, l'illa de Capraia, a prop de Corcega, o l'illa de Giglio, al sud de la Toscana.

Si el que vols es entrenar i practicar esport, la forma més econòmica de fer-ho es a través del C.U.S, Comitato Sportivo Universitario, que proporciona una sèrie de gimnasos i piscines associades a ell.

Hi ha molts pubs on diversos circuits musicals organitzen nits de musica en directe. Els generes són variats i van des del punk-hardcore fins al underground. Les representacions són gratuïtes però l'accés a aquest tipus de locals esta normalment subordinat per la possessió d'un carnet de soci.

En canvi dediscoteques n'hi ha molt poques.

Alguns cinemes de la ciutat són: el cinema Ariston, que es troba a la via Turati, num.1; el cinema Lanteri, via San Michele degli Scalzi, num. 46 o l'Arno, en la via Conte Fazio.

De dilluns a divendres, presentant el libretto universitario, el cost de l'entrada és de 4,50 € en els cinemes Odeon, Lanteri i Arno.

En el teatre Verdi, l'any teatral comença al setembre amb la stagione lirica (setembre-decembre), desprès la segueix la stagione di prosa (gener-març) i també hi ha concerts de música clàssica.

El Teatro di Verdi colabora també en els Concerti della Scuola Normale Superiore.

El teatre es troba en la via Palestro, núm.40, i el seu telf. és: 39 050 579560.

A l'estiu, Tirrenia i Marina són les localitats on la major part de població va a banyar-se. Allà hi ha discoteques, també obertes a l'hivern. Els locals mes freqüentats estan a Versilia, a 20 km de Pisa, i en la zona costera de Lucca.

4.6.2 Cultura

Els llocs més visitats de Pisa es troben en el patrimoni artístic, concentrats en la zona de la Piazza del Duomo.

Allà s'hi troben la catedral, el baptisteri i el Campanile.

La catedral de Pisa, es va començar a construir l'any 1063. És un edifici d'estil romànic, fet de marbre de color blanc, verd i crema. La façana es va afegir a la resta de decoració, més tard, en el segle XII. El papa Gelasi II la va consagrar en l'any 1118. Té cinc naus que contenen un bon nombre d'obres d'art d'un valor incalculable.

'Llançà-Pisa'

El Baptisteri, es va començar en l'any 1153. És també, així com la catedral, un edifici d'estil romànic. Té una planta circular i està coronat per una cúpula del segle XIV, amb una estàtua de San Joan Baptista al cim. La torre fa aproximadament 100m d'altura i a l'interior hi predomina la decoració en marbre.

El Campanile, conegut com la torre inclinada de Pisa, és l'element artístic que genera més atracció. Es va començar a construir en l'any 1174, però les obres es van suspendre quan els arquitectes es van donar compte que els ciments de l'edifici eren inadequats per el sòl. Però el la segona meitat del segle XIV es van acabar les obres.

La torre, que està composta per set pisos d'arqueria, té 248 escales i està inclinada uns 10º.

'Llançà-Pisa'

Al costat nord de la plaça hi ha un mur de marbre blanc, és el mur de Camposanto, el cementiri. La llegenda diu que cap a finals del segle XII, l'arquebisbe d'aquell moment va tornar de les creuades amb un encàrrec des de el Golgota: els ocupants més importants del cementiri tenien que ser enterrats en terra santa. Lamentablement, aquell lloc va ser destruït l'any 1944 per bombes incendiaries.

'Llançà-Pisa'

El parc natural S. Rossore esta situat a la zona costera centre septentrional de Toscana. Té 23.000 hectareis i fa 30 km de longitud. Dunes, arenals, boscatges s'alternen en aquest parc dominat per boscs de pinars domestics i arbres caducs. Per coneixer i visitar el parc es posible utilitzar el servei de visites amb guia, trient recorreguts a peu, en bicicleta, en carruatge, a caball, en barca o en autobus. A més es poden fer activitats relacionades amb l'estudi del medi ambient gracies a la presencia d'experts en el sector, que cooperen amb l'administracio del parc.

'Llançà-Pisa'

Dos elements importants d'aquesta ciutat també són la universitat i l'aeroport.

Aquest últim es troba situat a 3 km del centre aproximadament. S'hi pot arribar amb cotxe, tren, taxi o autobús.

4.7 Informació útil

Referent als transports, Pisa té línies directes per: Roma, Nàpols, Gènova, Nizza, Turin, Lyon, Milà, Florència, Lucca, Aulla, Pistoia i per a l'aeroport.

La ciutat, però, no està dotada de metro. El servei d'autobús conta amb 13 línies urbanes.

Alguns telèfons d'informació o urgència són:

- Telf. De la policia: 113-080/5349680

- Telf. d'emergència: 118

- Telf. de servei: 187

- Radio taxi: 050541600

- Aeroport Galileo Galilei: 050503700

- Piazza del Duomo: 050561878

Als ciutadans europeus tenen garantit l'accés al servei sanitari públic, el qual ofereix serveis base gratuïts.

El telf. de la unitat sanitària Sede Organizzativa ed Amministrativa, que es troba a la via Zamenhof, num.12 és: +39 050 592111/596111.

Alguns altres hospitals són:

-Hospital S. Chiara, via Roma, num.67

-Hospital Cisanello, via Pradisa, num.2
Descargar
Enviado por:Aixa Fossas Puignau
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar