Literatura


Pilar Prim; Narcís Oller


RESUM DEL LLIBRE

La història comença quan en Marcial Debergà coneix la Pilar Prim (viuda de don Andreu Dou) dins el tren i a Elvira Prim (filla de Pilar) i a l'Enriquet (fill de Pilar). Arriben a Sardenya per curar l'Enriquet que està malalt confiant en que l'aire dels Pirineus el curarà i se instal·len dins un casa què és realment dels germans del home de la Pilar. Elvira escriu a la Tieta Julia que han arribat be.

En un principi la Pilar (ja instal·lada) no s'avorreix pero aixi com passa el temps la Pilar pensa amb en Debergà per poder-lo casar amb la filla o per ella? Reben la visita dels Roig (Pomposa i Rosendo) mare i fill. A la casa de la Pilar ariba un ram de flors sense tarjeta que fa pensar que es den Debergà; però en Rosendo fa creure a Elvira què el ram és seu ja què ell desitja a Elvira. Però na Elvira en realitat no vol en Rosendo, la Elvira està pensant en tot moment amb en Debergà. Van a comprar pastissos a la Pastisseria del poble i devora la pastisseria troben en Debergà i saben que en realitat el que ha enviat el ram de flors a estat en Debergà i decideixen anar de excursió a Font Romeu. Per tant la Elvira descubreix que en Rosendo és un mentider i això provoca que el rebutgi.

Lo endemà en Debergà, el nen xacó, Pilar i la filla, se'n van de excursió amb un carruatje i es topen amb la Pomposa Roig i el seu fill (en Rosendo) que estan allà de casualitat. En Debergà a de dinar amb na Pilar ja què han anat de exursio junts i na Pomposa. Fa tot el posible perquè en Debergà deixi la Pilar i es vagi a dinar amb ella ja que pereix a ser, que entre ella i en Debergà altre temps hi ha algut alguna cosa, dins un Balneari, pot esser fossen amants. Però no aconsegueix retenir en Debergà, ja que a ell li agraden Pilar i la filla. Mentrestant la pilar te una conversació amb la seva filla i parlen sobre en Debergà. La mare dedueix que a la filla li agrada i deixa de pensar amb ell com a posible home.

Na Elvira pensa que es per culpa dels Roig que en Marcial s'envà cap a Barcelona i confesa que està enamorada de'n Marcial. A la mare Pomposa, es dona compte de que en Marcial a fuit de ella i s'està desenganant de ell. Mentres fa una visita a la Pilar, per veure què en pot treure ja que pensa, que en Debergà esta per les Dou.

Arriben els parents de la Pilar a la casa, son dos oncles i una tia, i tenen una conversa am la Pomposa, la qual, intenta ficar tot el mal posible, degut el qual, els oncles intenten separar l'Elvira de'n Marcial, ja que la Pomposa vol en Debergà per a ella. En Robert ( un oncle de L'Elvira) vou la trama de la Pomposa i ho comunica a la Pilar la Pilar està rabiosa. La tieta Julia proposa a L'Elvira anar de viatge a San Sebastià o les provincies, o allà on vulgui (en realitat, perquè olvidi a Marcial i agafi un altre jove que ells tenen apreperat per a ella), Elvira acepta.

La Pilar començà a estar incomode, però no se'n va de la casa perque es beneficios per L'Enric. I rep un telegrama de Osita, diguent que el seu pare està molt malament i se'n va amb l'Enriquet, quan arriba, el senyor Prim ja es mort. Debergà va a donar el condol a Pilar i ella li demana que durant l'entarrament s'en encarregui de Enriquet, cosa que en Debergà acepta. Na Pilar sent molta soletat sense el seu pare i parla amb en Debergà com a amic. Mentres, rep un telegrama, de L'Ortal dels seus parents que vendran pels funerals, el capellà que hi va a fer les exequies parla amb la Pilar i ella se entera de que probablement el oncles se'n endugueren, de viatge a L'Elvira per intentar casar-la amb un tal Echevarria ( això li fa notar en Debergà).

En Debergà fa reflexions sobre ell mateix i es dona compte de que se està enamorant de na Pilar i aquest amor es correspost i per saber-ho sert va a veure na Nodiera una antigua amant actriu amb la idea de juntarse amb ella pero ella, en té un altre.

Arriben en els Ortals amb Elvireta i un jove que es n'Amós Echeverria Elvira diu a la seva mare que estima a L'Amós, Pilar li fa reflexions a la Elvira sobre l'Amós i a la fi, li dona la seu vist i plau perque es casi amb ell. Es topen amb la Pomposa quan van de compres i tenen una gran discussió amb ella i es barallen.

Els oncles, na Pilar i l'Elvira parlen sobre la dot que li donara Pilar a Elvira quan es casi amb Amós, Elvira no pot, es pobre en relació a n'Amós què és ric, ella troba que no pot donar de cap de les maneres la dot a la filla, però els oncles li monten una trama per la cual ella accedeix a endautar-se amb ells, tot per donar-li la dot i quedar bé davant la societat. La filla es casa i van de viatge de noviis a Italia. Na Pilar fa una visita a la seva amiga Osita i li parla sobre la dot de l'Elvira. L'Osita li obre els ulls i descubriesen l'embolic en què la han ficada els oncles.

Mentrestant en Marcial què viu amb la seva tia fadrina, de la qual li treu els diners per a ell, porer viure bé vou perillar la seva economia ja que la tia es vol casar. Ell serca un pis per montar-se el despatx de abogat i amb ajuda de la Clotilde (una amiga seva i de na Pilar). La pilar i ell es troben a casa de Clotilde. I comencen a reconciliar-se

En Rafel, què és el cunyat de la Pilar, tem que na Pilar es casi amb en Marcial i decideix jugar la darrera carta, contra Elvira. Conta a Elvira un grapat de desberats i fa que Elvira escrigui a la seva mare una carta molt cruel. La Pilar quan la llegeix quasi es mor, es posa molt malament. No pot veure a ningú, i menys els oncles, i criden el metge li ajuda la Osita que no se separa de ella. Quan el Rafel va a veure la Pilar ( per acabarla de rematar) el treuen defora de casa seva. Més endavant i sense que ella se'n adoni rep la visita de la seva filla la qual es fa una serie de reflexions i s'envà sense veure la seva mare. La pilar troba un plec que Rafel li vol fer firmar i el mostra a l'home de Osita ell li diu que es greu que quedarà sense res, que la volen arruinar.

La Pilar es recupera i fan una visita a Marcial per mostrar-li la plec de la fàbrica que en Rafel li havia volgut fer firmar i li demanen la opinió al respecte com a abogat. En Marcial s'ho mira amb calma i queden per un altre dia. Na Pilar torna a visitar en Marcial al pis i pensen en canviar el gerent de la fàbrica cosa que perjudicaria molt a Rafel ja que ell de moment fa i desfà. Marcial es posa en feina referent al tema.

La Pilar entrevista a un treballador de la fàbrica qui li confirma amb proves que tota la culpa de una posible ruina es de Rafel i per no voler canviar unes peces que ell està disposat a dur les proves davant judici. La Pilar, vou que tota la vida han abusat de ella l'han utilitzada tota la familia, reflexiona molt sobre ella mateixa i decideix viure la seva propia vida i tenir la seva felicitat junt amb Marcial encara que tot dos siguin pobres.

ESTUDI DELS PERSONATGES

ANALISI FISIC I PSICOLOGIC DEL PERSONATGES PRINCIPALS:

Pilar Prim: La Pilar és guapa, elegant, sofisticada tota una senyora. Es una dona que es viuda, jove, orfe de mare desde la infentesa,ho ha pasta molt malament durant la seva vida. Guarda molt les apariencies, Molt donada cap a els altres. Massa bona i molt ingenua sobre tot amb els seus familiar, no es dona compte facilment que abusen de ella, se sent massa tota sola però al final es dona compte que només ella mateixa ha de viure la seva propia vida, i sercar la seva felicitat.

Elvira Prim: L'Elvira és una al·lota guapa, té 19 anys, filla de la Pilar. És inteligent i ambiciosa, somia fer “la gran casada” i es deixa convencer fàcilment pels seus oncles.

Marcial Derbergà: Home guapo, molt atractiu(per les dones), intel·ligent, abogat, nascut a l'Havana Cuba, Fill den Pepe Debergà. És un home molt vividor, es rodeje del millor femellut però al mateix temps té un gran cor.

BREU ESMENT SOBRE ELS PERSONATGES SECUNDARIS

Enriquet : Fill de na Pilar, nin molt malaltis.

Pomposa : És una dona gorda, viuda, molt falsa, utilitza tot quan sap per el seu pròpi benefici, encara que pugui fer mal a terceres persones.

Rosendo: Fill de Pomposa, gras, cerca casar-se be per no fer feina i viure bé, se deixa aconsellar massa per la seva mare i es clavat a ella, tambe es molt mentider.

Julia: Rodanxona, fa el que el seu home li diu, però té més bon cor que ell, tia de la Elvira.

Ortal: Home amb molta mala llet, molt lios,molt dolent, Oncle de la Elvira.

Rafel: És el cap de la familia política de la Pilar,el que ho menetja tot. Home molt dolent i amb mes mala llet que l'Ortal i nomes es dedica a pendrer-ho tot a la Pilar i es el que organitza totes les trames, Oncle de La Elvira.

L'Osita: És molt bona dona, només vol bé a na Pilar i molt amiga seva. Juntament amb el seu home son els que ajuden mes a la Pilar.

Clotilde: Amiga de Pilar, i de Marcial dona molt independent de idees molt clares, ajuda a la Pilar i a Marcial a reconciliar-se.

VALORACIÓ PERSONAL

És un llibre molt complexe,dens, però molt interesant, defineix molt bé les trames de les families antigues, riques, de la Barcelona, els seus entremats.

Es una novel·la molt madura, molt pensada, amb un vocabulari molt ric amb una definició psicológica de personatges molt perfilada i amb aires de principis de seglesXX. Extreu molt bé el que sent l'anima femenina i la soledat que experimenta la protagonista, aixi com també els seus dubtes sobre l'amor i sobre la seva pasió continguda.
Descargar
Enviado por:Morejo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar