Literatura


Petites histories del Globus; Ángel Burgas


2. Fitxa tècnica.

Titol: Petites històries del Globus.

Autor: Àngel Burgas.

Il.lustrador: Ignasi Blanch.

Editorial: Casals.

Col.lecció:Casals Jove .

Lloc i any de publicació: Barcelona, juliol 2002.

3.Breu resum del llibre.

És un llibre que tracta d'històries de nens i nenes de la nostra edat que viuen en diferents punts del nostre planeta terra, i que haurien de tenir els mateixos drets i deures que nosaltres, però en realitat no és així, sinó que generalment viuen en unes condicions i unes possibilitats de desenvolupament inferiors.

A través d'aquests petits relats podem veure les diferents maneres de viure, religons, creences,... diferents climes i paisatges del nostre “Globus” en el qual habitem.

Així podem veure la visió de l'Anke quan enderroquen el mur de Berlín, el Chacho venent cocos per una de les platges del Tròpic, els nens espavilant-se durant les nits pels carrers de Rio de Janeiro,...

4. Els personatges.

Els til.lers de Berlín:

L'Anke, una nena que viu amb els seus pares a Berlín. Els avis de l'Anke que viuen a l'altra banda del mur.

Les cases fresques:

El Bechir, un nen que sovint ajuda al seu pare que es guanya la vida passejant als turistes dalt dels camells. La senyora Alice i el senyor Hans, uns turistes Belgues a qui conviden a conèixer la seva casa i la seva família.

Pluges tropicals:

El vell Efraín que es guanyava la vida recollint i venent cocos. El Chacho, un nen sol, a qui els seus pares no podien mantenir i s'ajunta amb l'Efraín, l'ajuda a vendre cocos i així es reparteixen els guanys.

La padrina de Girona:

La Jayamma, una nena que viu a l'India. L'Imma, una noia de Girona que apadrina a la Jayamma.

La vida diplomática:

La Marga, filla d'un diplomàtic, que es passa la seva infantesa anant d'un lloc a l'altre. En Krzysztof, el noi de Budapest del qual s'enamora la Marga.

Adéu poble, adeu riu:

En Buba, un nen de set anys que ha d'abandonar al seu poble per anar a un camp de refugiats. El doctor Johns, que atén i ajuda a tots els refugiats que estan malalts.

La nit als carrers de Río:

Un nen que surt amb el nom de “menino”, que és com allà anomenen els nens, i que viu pels carrers de Río de Janeiro, espavilant-se per menjar alguna cosa com tants i tants nens del Brasil.

La postal àrab:

En Jordi i en Marc, dos amics que estaven barallats i que gràcies a una postal que li escriu un nen del Marroc, es tornen a fer amics.

5. Opinió personal.

Aquest llibre m'ha agradat molt, i el fet de que siguin historietes diferents ha fet que em resultés força amè a l'hora de llegir-lo. Aquest llibre em fa ser més conscient de la gran desigualtat que hi ha en aquest món on vivim i la gran quantitat de nens que no tenen l'oportunitat d'estudiar i que fins i tot han de treballar ja des de molt petits; a més a més molts d'ells passen gana i són moltes vegades víctimes de violència i abusos. També em fa pensar que jo podria ser un d'ells i que no ho sóc pel sol fet d'haver nascut en un país més avançat. En l'última carta dirigida al lector hi ha una frase que crec que és molt important i que tots l'hauríem de tenir en compte: “Tots som iguals, sense distinció de races, ni sexes, ni condició social”.

6. Activitats

6.1. Capítol 1

*Esbrina quan es va edificar el mur de Berlín i perquè.

El mur de Berlín es va edificar el 13 d'agost de 1961, tenia aproximadament uns 107 quilòmetres de longitud i així la ciutat de Berlín va quedar dividida en dues parts: l'Alemanya Oriental i l'Alemanya Occidental. Es va construir durant el bloqueig que van fer els Russos a la ciutat i així la gent no podien passar d'una banda a l'altra.

*Esbrina quan es va enderrocar.

Es va enderrocar el 10 de novembre de 1989. Havien mort moltes persones en l'intent d'escapar-se de l'Alemanya Oriental.

*A Berlín hi ha una avinguda de til.lers. Busca informació sobre aquest arbre i explica'n les principals característiques.

El til.ler es un arbre que s'empra per fer til.la. De fulles arrodonides verd fort per la banda exterior i verd fluix per la banda interior. Els fruits són com unes boletes que després s'obren i fan la flor. Com que té molt follatge fa una ombra impenetrable i fresca, la qual cosa fa que s'utilitzi sovint com a arbre de jardí o com en el cas del llibre adornant tota una avinguda a Berlín. Floreix entre juny i juliol i se'n recull la flor

que és la til.la que posseix propietats

sedants, calma l'excitació nerviosa,i

també propietats espasmòdiques.

És prepara com una infusió amb una

mica de sucre o mel.

6.2. Capítol 2

*Reflexiona i comenta les paraules que el pare de Bechir diu a la pàgina 16:

“Ells fan el viatge per veure precisament allò que no tenen. Però també conforta pensar en la sort que tenen de gaudir de tantes coses, mentre nosaltres en tenim tan poques.”

Suposo que amb aquesta frase el que vol dir el pare de Bechir és que la gent com nosaltres, que vivim a Occident i que gaudim de tantes coses, algunes de les quals ells ni han vist mai, ni tan sols se les poden imaginar(discoteques, cases luxoses, piscines climatitzades, casinos,...), ens agrada veure i fotografiar paisatges, països i gent pobra perquè ho trobem molt diferent

de tot allò que estem acostumats, però ens agrada perquè en el fons sabem que nosaltres només ho estem vivint com una pel.licula i que la nostra realitat no és aquella sino que una altra molt diferent.

6.3. Capítol 3

*Fes una descripció física del Chacho i el vell Efraín.

Efraín: És un home vell, de pell més aviat fosca i amb els cabells i el bigot de color gris i blanc; més aviat esprimatxat i que per les circumstàncies, normalment va brut i mal vestit.

Chacho:És un nen que pot tenir entre 10 i 12 anys, també de pell fosca i amb els cabells molt negres. Té els uls allargats i molt foscos i brillants. És bastant prim i també va brut i mal vestit.

*Què vol dir la frase “els empleats dels establiments tenien l'exlusiva a l'hora de collir-ne els fruits”.

Que els cocos de les palmeres de davant dels hotels se n'havien apropiat els empleats d'allí i l'altra gent no podien collir-los.

*Explica perquè creus que aquests dos personatges són maltractats pels vigilants dels hotels.

Penso que els maltracten perquè encara que siguin del mateix país tenen una feina amb millors condicions i això els fa sentir amb el dret de maltractar-los; i també perque no volen que molestin a la seva clientela que està a la platja.

*Perquè creus que aquesta història és titula “Pluges Tropicals”?

Perquè aquesta història passa al Tròpic,on cada any hi ha una època de pluges, que canvia la vida d'allí ja que els turistes marxen i també de vegades es produeixen catàstrofes naturals poduïdes per aquestes pluges.

6.4. Capítol 4

*La Jaymama té una padrina catalana segurament gràcies a alguna ONG, potser la de la Fundació del pare Vicnç Ferrer, que treballa a la ciutat hindú d' Anantapur. Busca informació sobre aquestes ajudes humanitàries.

Les ONG (organitzacions no governamentals) són organitzacions creades per una cooperació internacional d'ajuda solidària i sense ànim de lucre. L'objectiu d'aquestes organitzacions és d'ajudar a les persones més necessitades i pobles menys desenvolupats que acostumen a ser del Tercer Món; amb la finalitat de construir una societat amb un millor futur i igualtat per a tothom.

De ONG n'hi ha de molt diverses: ajudar a construir escoles, a construir vivendes, portar i canalitzar aigua per als pobles, donar les eines necessàries per a fer terres productives, protegir als infants,...

*A Antapur la gent es mou amb bicicletes i amb rikshaws; anomena altres mitjants de transport diferents dels nostres que hi pugui haver arreu del món.

Transport amb rucs i someres, amb camell,... Trineus, catamarans, airkrafts (embarcacions que van pel damunt del gel), faluques (embarcació típica del Nil), caleses (carros de cavalls),...

6.5. Capítol 5

*Canviaries la teva vida per la de la Marga? Per què?

No, perquè estic molt integrat a la meva manera de viure, al meu poble i m'hi sento molt a gust, i crec que em costaria molt d'adaptar a un lloc nou. Encara que trobo que la vida de la gent diplomàtica tampoc està malament ja que té alguns aspectes positius, perquè viatgen molt i tenen l'oportunitat d'aprendre diferents llengües i conèixer moltes cultures diverses; i tot això és molt enriquidor.

6.6. Capítol 6

*Per què duen cascos blaus, els soldats uniformats que condueixen camions?

Els cascos blaus pertanyen a l'uniforme dels soldats de la ONU (Organització de les Nacions Unides) i serveix per diferenciar-se dels altres soldats que fan la guerra; ja que els soldats de la ONU són ben al contrari, soldats per a una ajuda humanitària.

*Què en penses, de les explicacions que el doctor Johns dóna a la pàgina 50?

El doctor Johns explica que nens d'altres països els envien tot allò que no necessiten perquè els habitants del Land two puguin sobreviure. Explica que aquells nens no pateixen cap guerra i, per tant, viuen més tranquils.

Crec que el doctor Johns té molta raó amb tot allò que diu, ja que penso que tots nosaltres hem tingut fins ara molta sort de no haver patit cap guerra, perquè les guerres mai porten res de bo, només porten misèria, gana, morts i patiment.

6.7. Capítol 7

*Si fossis un meninho i et proposessin marxar a Europa amb una família de turistes, què hauries fet? Per què creus que ell pren aquesta decisió?

No hi aniria perquè segur que ja estaria molt acostumat a viure allí i com que hi tindria a la meva família, no me'n voldria anar,

ja que sinó els enyoraria.

Crec que ell pren aquesta decisió per aquest mateix motiu i perquè tampoc sap com li aniria amb l'altra família i si s'hi trobaria a gust.

6.8. Capítol 8

*Segur que alguna vegada t'has enfadat amb algun amic. Com ho has solucionat?

M'he enfadat poques vegades amb els amics però sempre he

intentat de solucionar-ho parlant, ja que parlant la gent s'entén.

*Coneixes al teu entorn gent d'altres cultures, races o religions? Explica què saps dels seus costums.

Dels marroquís: tenen una religió diferent a la d'aquí, la islàmica, el seu déu és “Alà”. Tenen prohibit menjar porc. Acostumen a vestir amb unes túniques llargues i les dones també porten el cap tapat amb un mocador...

Dels saharauis: també tenen la religió islàmica i viuen en “Haimas” al desert, que són com una mena de tendes de campanya. Realitzen el transport en camell,...

Dels equatorians: la seva llengua és el castellà i la seva dieta està basada en “frijoles”, arròs i fruites tropicals, vesteixen bastant

com nosaltres,...

7. Per acabar:

*Tria un dels dibuixos i fes-ne una descripció acurada perquè una persona invident la pugui interioritzar.

El dibuix que he triat és el mateix que he fet a la portada del treball: tracta d'una caravana de gent refugiada que han hagut de fugir del seu país cap a un altre lloc i van tots carregats amb bosses i paquets amb totes les seves pertinences; hi ha nens i gent gran que els porten a collibè ja que estan molt cansats i no poden caminar més. La majoria porten poca roba al damunt,sembla que hi fa molta calor. També porten cabres que més endavant seran l'aliment. Mentres van avançant a poc a poc pel mig del desert, nomès es veuen herbes i alguns arbres adaptats a les extremes condicions meteorològiques.

*Esbrina quina és la moneda actual dels països següents:

Alemanya: Marc

Tunisia: Dinar

Colòmbia: Peso

Polònia: Zloty

Brasil: Cruzeiro

*Situa en un mapamundi tots els llocs que apareixen en el llibre.

8.Bibliografia consultada:

Diccionario Enciclopédico ESPASA. Ed. Espasa-Calpe S.A.

FONT QUER,P. :Plantas medicinales.El discórides renovado.

Ed. Labor.

Gran Enciclopèdia Catalana. Ed. Enciclopèdia Catalana S.A.

www.alemania.online/el muro

www.cooperacioninternacional.org

www.un.org/spanish

1.Índex.

2.- Fitxa tècnica................................................ 2

3.- Breu resum del llibre....................................... 2

4.- Els personatges............................................. 2

5.- Opinió personal............................................. 3

6.- Activitats:

6.1.- Capítol 1............................................ 4

6.2.- Capítol 2............................................ 5

6.3.- Capítol 3............................................ 6

6.4.- Capítol 4............................................ 6

6.5.- Capítol 5............................................ 7

6.6.- Capítol 6............................................ 7

6.7.- Capítol 7............................................ 8

6.8.- Capítol 8............................................ 8

7.- Per acabar:

7.1.- Descripció d'un dibuix.............................. 9

7.2.- Monedes............................................. 9

7.3.- Mapamundi.......................................... 9

8.- Bibliografia consultada.................................... 10




Descargar
Enviado por:Kgm
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar