Biología, Botánica, Genética y Zoología


Parque Nacional de Cabrera


PARC NACIONAL DE CABRERA

'Parque Nacional de Cabrera'
'Parque Nacional de Cabrera'
'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'
'Parque Nacional de Cabrera'

L'arxipèlag de Cabrera està situat a poc més d'una hora de navegació des de Mallorca.

Localització geogràfica: Situat en la Comunitat Autònoma de Balears, al sud de la illa de Mallorca, el Parc Nacional engloba l'arxipèlag de Cabrera i el seu entorn marí.

Fons marins, illots rocosos, màquia mediterrània, endemismes, aus marines… .

Valors culturals: Castell del segle XIV, declarat monument històric-artístic. Conjunt de jaciments arqueològics terrestres i subaquàtics

'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'

 

'Parque Nacional de Cabrera'

Un passeig per la seva història

A pesar de la seva petita grandària, Cabrera ha sofert nombrosos avatars amb el transcórrer dels temps. Des d'èpoques remotes, molts pobles i civilitzacions han recalat en aquestes costes: fenicis, cartaginesos, romans i bizantins van buscar aquí refugi, aliments i aigua.

En el segle XIV es construeix el castell per a protegir la illa dels atacs dels pirates barbarescos, que es mantindran al llarg dels segles següents, marcant la història de les Illes Balears. Quan els vigilants atalaiaven un vaixell pirata, ho comunicaven amb senyals de foc a les talaies del sud de Mallorca, i dallí a la resta de la illa. Conten les cròniques que una de les penes més dures, pitjor fins i tot que anar a galeres, era la de ser vigilant a Cabrera.

Des de 1991, el Parc Nacional Marítim Terrestre acull tota la riquesa natural d'aquest conjunt d'illes i illots calcaris.

Castell de Cabrera. Al llarg de la seva història, el castell ha estat derruït i reconstruït nombroses vegades.

'Parque Nacional de Cabrera'

A mesura que augmenta el control naval sobre el Mediterrani, van disminuint els assalts dels pirates, el que permet que es normalitzin les activitats ramaderes i agrícoles. En 1809, la batalla de Balien suposa la primera derrota dels exèrcits de Napoleó en la guerra de la Independència. Els presoners francesos són traslladats als pontones de Cadis, barcasses que feien la funció de presons flotants, i dallí a Mallorca, on es va oferir Cabrera com alternativa, davant el temor de la població local d'haver d'albergar entre 6.000 i 9.000 presoners sense contar amb les instal·lacions adequades. La captivitat es va perllongar al llarg de cinc anys, fins que se signa la pau en 1814. Només 3.600 homes van tornar A França. Durant el segle XIX, es produeixen alguns canvis a Cabrera, que culminen a la fi de segle amb un nou projecte de repoblació que torna a fracassar. En 1890, Cabrera passa a ser propietat de la família Feliu, que construeix Ca Feliu i És Celler, impulsant el cultiu de la vinya i intentant repoblar la illa. El projecte es va denominar Villacristina. En 1916, Cabrera és expropiada per interessos de la defensa nacional, i s'establí una petita guarnició d'uns trenta homes que no afectava excessivament a la naturalesa de la illa i que fins i tot mantenia cert control sobre les activitats humanes.

EL PARC NACIONAL

A principis de 1988, el Parlament Balear va prendre la decisió d'iniciar el procés de declaració de Cabrera com Parc Nacional Marítim Terrestre, que va culminar al març de 1991 .

Conservació i Biodiversitat

La flora del Parc està composta per 516 espècies de plantes vasculars, 22 espècies de molses, 21 espècies de líquenes i 162 espècies d'algunes marines. Vint espècies són endemismes balears i una subespècie (Rossa angustifòlia subsp. cespitosa) és endèmica de la illa. Algunes de les espècies més interessants són el aladern balear (Rhamnus ludivici-salvatoris), la peonia balear (Paeonia cambessedessi), etc.

'Parque Nacional de Cabrera'

Medicago arborea

'Parque Nacional de Cabrera'

Hypericum balearicum

Medicago arborea Hypericum balearicum Entre la fauna de Cabrejar destaquen les grans colònies d'aus marines: la pardela cenicienta (Calonectris diomedea), el paíño europeu (Hydrobates pelagicus), la gavina de Audouin (Larus audouinii), etc Cormorán moñudo Gavina de Audouin Els fons marins són molt rics en vertebrats i invertebrats com els cridaners nudibranquios. Els neros són característics, els polps, les brunes (Muraena helena), etc.

'Parque Nacional de Cabrera'

Cormorán moñudo

'Parque Nacional de Cabrera'

Gaviota de Audouin

A més aquestes aigües donen recer a animals de major grandària, com el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí llistat (Stenella coeruleo-alba), el dofí comú (Delphinus delphis), el calderón (Globicephala melaena), el catxalot (Physeter macrocephalus) i la tortuga babau (Caretta caretta).

'Parque Nacional de Cabrera'

Nudibranquio

'Parque Nacional de Cabrera'

Nudibranquio Es realitzen anualment seguiment d'aus marines com la pardela balear (Puffinus mauretanicus), la pardela cenicienta (Calonectris diomedea) o el paíño europeu (Hydrobates pelagicus).

El Parc i el seu entorn

EL MITJÀ NATURAL

En Cabrera, el clima és del tipus mediterrani semiárido, amb una temperatura mitja de 17º C, estius molt calorosos i secs i hiverns suaus i poc plujosos. Les precipitacions mitges són de 334 mm. a l'any.

'Parque Nacional de Cabrera'

La illa de Cabrera és un relleu emergit, continuació de La Serra de Llevant de Mallorca: fa uns trenta-cinc milions d'anys, en el Oligoceno, el moviment de les plaques continentals europea i africana va originar la gran Serralada Bètica, de la qual Cabrera, Mallorca i les illes Pitiüses formaven part. Després de l'últim període glacial, els gels es van fondre, el Mediterrani va recuperar el seu nivell i Cabrera va quedar aïllada de Mallorca fa uns dotze mil anys. Els materials del Quaternari, tous i rics en nutrients, bons per a l'agricultura, són escassos, el que ha determinat històricament nivells baixos de població.

'Parque Nacional de Cabrera'

LA VIDA EN EL MAR

Les prades submarines

AL submergir-nos per primera vegada en les aigües de Cabrera, ens crida poderosament l'atenció la seva nitidesa. Sembla que volem, ingràvids, sobre les prades de posidònia (Posidònia oceanica), un alga que no és tal, sinó una planta superior, amb arrels i flors, endèmica del Mediterrani, i d'una excepcional importància ecològica. Les seves tiges donen recer a un gran nombre d'éssers: aquí viuen peixos com la chopa (Spondyliosoma cantharus), la vaca (Serranus scriba), l'orada (Sparus aurata), el dentón (Dentex dentex), el voraç llobarro (Dicentrarchus labrax), la salpa o salema (Sarpa salpa), de reflexos daurats, que s'alimenta de les fulles de la posidònia en grups o cardúmenes de fins a centenars d'individus, autèntics ramats submarins, erizos, sípies i,amb una mica de sort, trobarem a la nacra (Pinna nobilis), enorme mol·lusc bivalvo, que aquí té el seu amagatall.

'Parque Nacional de Cabrera'
'Parque Nacional de Cabrera'

Els fons rocosos Els fons rocosos són els hàbitats submarins que ofereixen una major esplendor i diversitat, dotant a la fauna de refugi i aliment. Aquest és el lloc on viuen els neros (Epinephelus guaza), peixos de gran grandària i bon caràcter, les escórporas i rascacios (Scorpaena spp.), de verinoses espines, mestres del camuflatge, els polps (Octopus vulgaris), animal molt curiós i intel·ligent, les brunes (Muraena helena), els congrios (Conger conger), etc., éssers tots ells moradores de coves i recovecos. Aquí veurem nombrosos invertebrats: bígaros, glans de mar, crancs, holotúries, estrelles, etc. Sobre la roca creix un gran nombre d'algues, des de la delicada Acetabularia, amb forma d'ombrel·la, fins a les dures algues calcàries, que constitueixen el suport del coral·ligen.

'Parque Nacional de Cabrera'

Polp (Octopus vulgaris).

S'alimenta principalment de crancs,

la closca dels quals trenca amb el seu fort bec córneo.

'Parque Nacional de Cabrera'

Brótola de roca (Phycis phycis).

En les costes de Cabrera no falten animals de major grandària, com el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí llistat (Stenella coeruleoalba), el dofí comú (Delphinus delphis) i la tortuga babau (Caretta caretta).

EL PAISATGE DE CABRERA

La coberta vegetal de l'arxipèlag està poc alterada, i les plantes s'adapten a la sequedat estival, predominant els arbustos llenyosos de fulla coriàcia i petita, formadors de la garriga, nom que rep en la zona aquest tipus de vegetació. Lentiscos, acebuches, sabines, labiérnagos i eufòrbies s'associen i formen un arbust dur, impenetrable en algunes zones, perfectament aclimatat a les exigents condicions de l'estiu mediterrani

Abunden les plantes aromàtiques: romaní, poliols i jaguarzos, que impregnen la forest de les seves essències, acompanyant al bruc i als pins, formant un arbust de menor port, i fulles més toves. Les plantes en cojinete, molt característiques, adopten aquesta disposició com protecció enfront del vent, els herbívors i la falta d'aigua. Són semiesfèriques i de fulles menudes, i molt difícils de distingir unes d'unes altres: Teucrium subespinosum, Dorycnium fulgurans, Astragalus balearicus, etc.

la superfície del Parc és de 10.021 hectàrees (8.703 marítimes i 1.318 terrestres), que pertanyen al municipi de Palma de Mallorca. Altitud màxima: 172 m s. n. m. Altitud mínima: 0 m s. n. m. Profunditat màxima del fons marí: 118 m.

Els excrements de les aus marines, molt rics en nitrogen, creen unes condicions molt singulars, propícies per al creixement de plantes com la salicornia, la Lavatera arborea, la Medicago arborea ssp. citrina, espècie en perill d'extinció, i una varietat de bleda (Beta vulgaris). En les illes, sembla com si l'evolució treballés amb presses i les espècies es diferencien abans que en els continents. En conseqüència, abunden els endemismes, és a dir, espècies animals o vegetals exclusives d'una zona. Cabrera no és una excepció: viuen aquí unes quantes espècies vegetals endèmiques (de les animals ens ocuparem més endavant): la rossa (Rossa angustifolia ssp. cespitosa), el aladierno balear (Rhamnus ludivici-salvatoris), el tragamoscas (Dracunculus muscivorum), la peonía balear (Paeonia cambessedessi), el heléboro (Helleborus lividus ssp. lividus), el astrágalo de les Balears (Astragalus balearicus), el hipericón de les Balears (Hypericum balearicum) i altres.

'Parque Nacional de Cabrera'
'Parque Nacional de Cabrera'

Astrágalo balear (Astragalus balearicus) Romero en flor (Rosmarinus officinalis)

Els excrements de les aus marines, molt rics en nitrogen, creen unes condicions molt singulars, propícies per al creixement de plantes com la salicornia, la Lavatera arborea, la Medicago arborea ssp. citrina, espècie en perill d'extinció, i una varietat de bleda (Beta vulgaris). En les illes, sembla com si l'evolució treballés amb presses i les espècies es diferencien abans que en els continents. En conseqüència, abunden els endemismes, és a dir, espècies animals o vegetals exclusives d'una zona. Cabrera no és una excepció: viuen aquí unes quantes espècies vegetals endèmiques (de les animals ens ocuparem més endavant): la rossa (Rossa angustifolia ssp. cespitosa), el aladierno balear (Rhamnus ludivici-salvatoris), el tragamoscas (Dracunculus muscivorum), la peonía balear (Paeonia cambessedessi), el heléboro (Helleborus lividus ssp. lividus), el astrágalo de les Balears (Astragalus balearicus), el hipericón de les Balears (Hypericum balearicum) i altres.

'Parque Nacional de Cabrera'

Aladierno balear (Rhamnus ludovici-salvatoris),

'Parque Nacional de Cabrera'

Hipericón de las Baleares (Hypericum balearicum),

'Parque Nacional de Cabrera'

Scabiosa cretica

'Parque Nacional de Cabrera'

Medicago arborea en flor

'Parque Nacional de Cabrera'

Lavatera arborea

La fauna de La Cabrera

L'Arxipèlag de Cabrera, zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA): Les aus del territori europeu constituïxen un patrimoni comú, la protecció del qual suposa unes responsabilitats comunes. Per això, el Consell de les Comunitats Europees va adoptar en 1979 la Directiva (79/409/CEE) relativa a la conservació de les aus silvestres: el seu objectiu és la conservació i adequada gestió de totes les aus que viuen en estat silvestre en el territori de la comunitat europea. En el seu Annex I es relacionen 175 espècies que han de ser objecte d'especials mesures de conservació. Per a aquestes espècies els Estats membres tenen l'obligació de conservar els territoris més adequats, en nombre i superfície suficient per a garantir la seva supervivència: aquests territoris són les zones d'especial protecció per a les aus (ZEPAs). Fins a avui, s'han declarat a Europa més de 650, de les quals més de 170 corresponen a Espanya

.'Parque Nacional de Cabrera'

L'àguila pescadora

Rapaç de bona grandària, és la reina dels cels de Cabrera. Les àguiles pescadores mediterrànies tenen dues característiques pròpies que les diferencien de les seves congèneres de la resta d'Europa: són fundamentalemente sedentàries, és a dir, no realitzen moviments migratoris, i nidifican en penya-segats, mentre que en la resta del continent ho fa sobre arbres i pals. Especialitzada en la captura de peixos, les seves llargues potes, dotades amb dits d'extraordinària mobilitat, són perfectes per a les preses esmunyedisses. En 1998, nidificaron tres parelles a Cabrera.

'Parque Nacional de Cabrera'

El falcó d'Eleonora

És una rapaç de petita grandària, molt lligada al mitjà marí, que s'alimenta de pajarillos i que nidifica en els penya-segats. Gran migradora, realitza tots els anys un viatge d'anada i volta entre el Mediterrani i la illa de Madagascar, a l'aquest d'Àfrica, on té les seves casernes d'hivern. En Cabrera crían unes trenta-cinc parelles.

'Parque Nacional de Cabrera'

Les colònies d'aus marines

A pesar de les seves grans especialitzacions per a la vida en l'oceà, les aus marines segueixen lligades al mitjà terrestre a l'hora de nidificar. Arribat el moment, solen concentrar-se en trams molt concrets de costa, on formen colònies de fins a centenars de milers d'individus, buscant en el seu elevat nombre la protecció enfront de possibles amenaces. En Cabrera viuen diverses espècies d'aus marines: la pardela cenicienta (Calonectris diomedea), la pardela balear (Puffinus mauretanicus), el paíño europeu (Hydrobates pelagicus), el cormorán moñudo (Phalacrocorax aristotelis), la gavina de Audouin (Larus audouinii) i la gavina patiamarilla (Larus cachinans).

'Parque Nacional de Cabrera'

Pardela cenicienta (Calonectris diomedea

'Parque Nacional de Cabrera'

Gaviota patiamarilla (Larus cachinans).

'Parque Nacional de Cabrera'

Gaviota de Audouin (Larus audouinii)

Les aus terrestres

El Parc Nacional constituïx un important punt d'escala en la ruta migratòria de més de 150 espècies d'aus, tant en el pas primaveral com en el tardorenc, en el qual a les aus adultes se'ls uneixen els joves nascuts durant la temporada. Entre les nombroses espècies orníticas que viuen a Cabrera o recalen aquí durant els passos migratoris citarem al cernícalo comú (Falco tinnunculus); el falcillot comú (Apus apus); el roquero solitari (Monticola solitarius); la curruca sarda (Sylvia sarda), un ocell que, a Espanya, és exclusiu de les Balears; la curruca cabecinegra (Sylvia melanocephala); la curruca carrasqueña (Sylvia cantillans); la coloma torcaz (Columba palumbus); la tórtola (Sterptopelia turtur); el alcaraván (Burhinus oedicnemus); el búho noi (Asio otus); el papamoscas gris (Muscicapa striata); el teuladí comú (Passer domesticus); el verderón comú (Carduelis chloris); la cadernera (Carduelis carduelis); el pardillo comú (Carduelis cannabina), etc.

'Parque Nacional de Cabrera'

Escribano hortelano (Emberiza hortulana).

'Parque Nacional de Cabrera'

El alcaraván (Burhinus oedicnemusk)

'Parque Nacional de Cabrera'

Papamoscas gris (Muscicapa striata balearica).

Rèptils i mamífers

La sargantana balear (Podarcis lilfordi) és un saure de petita grandària que es distribuïx per bona part de l'arxipèlag balear, habitant en petits illots no colonizados per l'home. En Cabrera, hi ha deu subespècies diferents, i gairebé cada illot té la seva. És un exemple perfecte de la especiación per aïllament geogràfic.

'Parque Nacional de Cabrera'

Lagartija balear.

'Parque Nacional de Cabrera'

Salamanquesa rosada
(Hemydactylus turcicus).

Tan sols les ratapinyades poden ser considerats com mamífers autòctons; la resta ha estat introduït per l'home en èpoques recents: la gineta (Genetta genetta), predador d'hàbits nocturns; l'estarrufo moruno (Atelerix algirus); el conill (Oryctolagus cuniculus); la rata negra (Rattus rattus); el ratolí domèstic (Mus musculus), i el gat (Felis catus), que, assilvestrat, es concentra als voltants del port de la illa principal.

PUJADA AL CASTELL

Recorregut: Una vegada arribats al moll principal podem pujar al castell, sol·licitant-lo en les oficines del Parc situades al costat de la cantina. Es fan diverses excursions guiades diàries. El camí comença al costat de la mateixa oficina i discorre pel vessant situat al nord del moll.

'Parque Nacional de Cabrera'

PLATJA DE S'ESPALMADOR

Recorregut: L'itinerari que va des del moll a la platja de's Espalmador es pot recórrer lliurement. El primer tram del recorregut, fins a sa Platgeta, discorre per la zona més humanitzada de Cabrera. El segon tram, des de sa Platgeta fins a's Espalmador, voreja la badia entre el mar i una maquia de lentisco, acebuche i sabina.

MONUMENT ALS FRANCESOS I CELLER

Recorregut: L'itinerari comença en la platja donis Pag?s i s'endinsa cap a l'interior de la illa entre antics camps de cultiu que avui recuperen la seva vegetació original. Abans d'arribar a l'edifici d'és Celler, el camí es desvia a la dreta i s'interna en un bosquete de pins, on es troba situat el monòlit. L'itinerari segueix fins a és Celler i d'aquí regressa pel mateix camí fins a la platja.

'Parque Nacional de Cabrera'

'Parque Nacional de Cabrera'

FAR DE N'ENSIOLA

Recorregut: L'itinerari comença en sa Platgeta, en adreça oest cap a's Espalmador. Aquí la pista segueix cap al Sud i puja un petit pujol coneguda com és Coll Roig. Des d'aquest punt es veu tota la península de'n Ensiola amb el far en el seu cim. La pista baixa fins a's Avarador d'és Far i d'allí torna a pujar fins al far, situat a una altura de 100 m sobre el nivell del mar.

'Parque Nacional de Cabrera'

Faro de n'Ensiola

LA MIRANDA

Recorregut: En el primer tram segueix el mateix camí que l'itinerari del Monument als Francesos. Un poc abans d'arribar al Celler, el camí es desvia cap a l'esquerra, passant per davant de les cases de Ca Feliu i prop del petit hort de Cabrera, i pujant fins a un punt on hi ha un encreuament de camins. La Miranda és el pujol que queda a l'esquerra. La pista finalitza en una esplanada des de la qual es veu el port. Des d'aquí hi ha una petita sendera que duu al cim de la Miranda. La volta al port es realitza pel mateix camí.

SA COVA BLAVA

Recorregut: AL sortir del port, vam trobar Cala Castell, seguida d'un cap amb balisa conegut com sa Creueta. Des d'aquí, la costa segueix cap a Cap Xorigué. A continuació, la línia de costa s'endinsa en Cala Santa María, actualment restringida a la navegació. En l'altre extrem de la petita badia, en adreça noreste, es troba la cova blava.

És una cova excavada pel mar en un bloc de materials calcaris. No es pot descartar totalment que en el procés de formació hagi intervingut l'acció dissolvent de l'aigua de pluja, com ocorre en la majoria de coves calcàries. L'altura sobre el nivell del mar va des dels 6 m en l'entrada fins a 20 m en l'interior, i les seves dimensions màximes són de 120 x 75 m en planta. La seva forma és arrodonida. En l'extrem interior, apareix una gran fractura deguda al lliscament geològic de les masses de roca que formen la cova. El fons marí, de 20 m de profunditat, és de roca, amb alguns blocs i una mica de sorra. La boca s'orienta al nord-oest i és molt estreta; la seva part emergida és només una cinquena part del total de l'entrada. A mitjan tarda, els llamps de sol il·luminen la cova produint efectes de llum i color espectaculars. En la part submergida, l'entrada més àmplia permet que l'aigua s'il·lumini en un gradient que recorre tota la gamma dels blaus, projectant en el sostre els reflexos de l'aigua.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar