Filosofía
Paraules del Fitxer Filòsofic
FITXER FILOSÒFIC I
PARAULES DEL FITXER FILÒSOFIC
Actitud crítica: actitud basada en l'anàlisi que no accepta qualsevol afirmació si no és capaç de demostrar la seva racionalitat. És oberta al diàleg i vol evitar qualsevol tipus de perjudici i estereotip.
Actitud dogmàtica: actitud que es basa en acceptar de manera ingènua les afirmacions que no es raonen, que s'admeten perquè venen d'una autoritat, de perjudicis, o de costums. És tancada al diàleg i a qualsevol tipus de qüestionament.
Arbitrarietat: cap esquema a seguir. Explicació d'un comportament en el que no se segueixen regles i que per tant és irracional. Actitud contrària a la justícia, a la raó, a les lleis, etc. dictat pel capritx.
Ciència: és un conjunt de mètodes i tècniques per a trobar i organitzar els coneixements. L'aplicació d'aquests mètodes i coneixements condueixen a conèixer més coses de maneres comprovables.
Ciència formal: són aquelles que no s'ocupen dels fets que passaran al món, sinó que es preocupen de la coherència i no contradicció dels seus enunciats. Són l'instrument de les ciències empíriques, ja que aquestes la necessiten per donar validesa als seus enunciats.
Ciència empírica: s'ocupen dels fets que passen al món i per tant la seva preocupació és establir la veritat dels seus enunciats. És a dir, un enunciat serà vertader empíricament si es pot comprovar amb l'observació i l'experiència sensible.
Coneixement ordinari: per coneixement ordinari s'entén el conjunt de creences justificades racionalment i que té una gran importància la tradició. S'obté per experiències personals, creences que es transmeten genèricament.
Filosofia: reflexió racional, no admet cap suposició o creencia les quals no tinguin una raó adecuada i convenient per a admetre-les.
Hipòtesi: una hipòtesi, conjectura o suposició, és la solució provisional que donem a un problema observat. Haurà de ser coherent, rigorosa, neutral, imaginativa, i sobretot contrastada amb l'experiència sensible.
Inducció: treure una conclusió general a partir de dades concretes o particulars.
Inferència: treure una conseqüència.
Llei: És doncs, una hipòtesi que ha estat comprovada i confirmada com a vertadera si bé, sempre amb caràcter provisional i actitud critica.
Logos: La raó. Explicació racional que tracta de donar respostes lògiques als fets que ens envolten. Haurà de tenir una necessitat, un autor conegut, una actitud critica.
Mite: és un producte cultural de magnificació de certs personatges, valors, fets, o societats. És un component cultural bàsic en civilitzacions.
Necessitat: Explicació d'un comportament racional i que segueix unes determinades regles. L'explicació del logos es basarà en el concepte de la necessitat.
Prejudici: afirmació que es fa sense coneixement i sense reflexió racional. Actitud no raonada, amb falta de provació, que es mostra en forma d'antipatia o de simpatia envers individus, grups, races, etc.
Estereotip: cas molt típic de perjudici que consisteix en generalitzar unes mateixes característiques a un grup de persones quan cadascuna d'elles és diferent.
Normalment els perjudicis i estereotips tenen una connotació negativa.
Racionalitat: Consisteix en posar en pràctica la nostra facultat de raó. El nostre comportament no sempre és racional, ja que, que estiguem dotats de raó, no significa que sempre pensem i actuem racionalment.
Raó: facultat intel·lectual que ens permet conèixer i pensar, desenvolupar el llenguatge i actuar sobre uns principis lògics amb la màxima objectivitat i realisme possible i una actitud crítica.
Raonabilitat: La raonabilitat es situa al nivell de l'ètica i els valors. La raonabilitat té un caràcter més pràctic que el de la racionalitat. Un comportament raonable és quan a part de ser racional, també s'és just i prudent i savi.
Raonament: argument o inferència. És aquella estructura formal en la que d'uns enunciats inicials se'n deriva una conclusió.
Rigorós: inflexible, que segueix uns esquemes. Contrari a arbitrari.
Sistemàtic/a: aquella explicació en que les diferents parts de les que es composa, formen part d'un mateix conjunt i mantenen una relació de coherència i no contradicció.
Aquest caràcter sistemàtic, es troba en els mites i també en la filosofia i la ciència.
Teoria: hipòtesi, idea general, establertes per tal d'explicar un determinat conjunt de fets.
Validesa: coherència i no contradicció.
FITXER FILOSÒFIC II
PARAULES DEL FITXER FILOSÒFIC
Aporia: En grec significa `absència de camí' i era emprat per filòsofs grecs per a designar aquells problemes que presenten una dificultat lògica insuperable. Les paradoxes també són apories.
Paradoxa: Opinió contrària a l'opinió comuna. Enunciat o raonament que aporta dues conclusions mútuament contradictòries però de cap de les quals un no pot coincidir. Un enunciat que consta de dos conceptes antagònics, contraris.
Informar: De manera objectiva, explicar un fet qualsevol, sense cap tipus d'influència.
Argumentar: De manera molt subjectiva, raó que es dona per a convèncer d'alguna cosa a algú. Destinat a provar o refutar un altre enunciat proposat.
Sentenciar: Amb autoritat, imposar a algú un argument propi, inclús amb to amenaçant.
Fal·làcia: Una fal·làcia és un raonament que sembla vàlid però que no ho és. Si el raonament incorrecte té l'objectiu conscient d'enganyar, llavors, a més, s'anomena sofisme, i si s'expressa sense cap intenció s'anomena paralogisme.
Conèixer: Saber, dominar una matèria, un fet. Identificar, reconèixer. Aprehensió d'un estat de coses, de tal manera que pugui ser compartida amb els altres.
Opinió: Tipus de coneixement entre la ciència i l'ignorància, el qual comporta un judici o manera de veure l'aparença. Ni seguretat en el que es diu, ni proves sobre això.
Creença: Actitud mental en la que es té una seguretat del que s'afirma, tot i no tenint-ne proves.
Saber: Coneixement, que mitjançant la comprovació donen lloc a la ciència. Un saber és una afirmació de la qual en tens seguretat i proves.
Certesa: un coneixement segur d'alguna cosa, és a dir, aquells fets que degut a unes demostracions estem segurs que es produiran i ningú ho qüestiona.
Veritat: Enunciat o realitat. És verdader quan no és fals ni contradictori, quan és el més universal possible, quan és el màxim d'objectiu possible i quan tingui el màxim grau de consens per donar-nos la màxima certesa.
Aquesta aproximació a la veritat és molt genèrica i és per això que el principal criteri per a referir-nos a la veritat és el de correspondència: entre el pensament i la realitat, el que pensem és vertader si en comprova-ho coincideix amb la realitat empírica.
Allò que realment, és realitat.
FITXER FILOSÒFIC III
Intel·ligència abstracta:
- comprensió i ús de la lògica.
-La inteligencia abstracta es aquella que te hace entender cosas que no son muy lógicas, o que no son aparentemente visibles.
Fisis:
-
leyes de la naturaleza
-
Las leyes de la Naturaleza son inevitables e invariables, como las de la Física y la Biología. Ej: Una piedra cae con un movimiento rectilíneo, vertical y descendente, uniformemente acelerado, etc... y no puede decidir caer de otra manera.
Nomos:
-
leyes humanas.
- Las leyes de los hombres (leyes civiles) son evitables y variables, como las de la Economía y el Derecho; eso quiere decir que puedo hacer lo contrario de lo que dice la ley ... ¿cuantas veces he cruzado un semáforo en rojo?, o sea, puedo saltarme la ley. También significa que estas leyes pueden ser distintas en cada lugar. Ej: En cada país tienen una bandera distinta, o una leyes distintas -lo vemos en las películas americanas de abogados y juicios-.
Las leyes de los hombres implican que los hombres son libres. Es necesario un momento de libre elección -aunque sólo sea teórico- en el que decido si cumplo o no la ley (a esto es lo que se llama libre albedrío). Ej: Yo puedo escoger esperar a que el semáforo se ponga verde o no esperar y pasar en rojo.
Este es el "elemento diferenciador", me sirve para separar las cosas por fisis (naturaleza) de las cosas por nomos (ley). Ej: No puedo escoger no caer -y por tanto no soy responsable de que se rompa algo sobre lo que caigo-, pero si soy responsable de cruzar el semáforo en rojo. La ética versa, sobre todo, del nomos.
Determinisme: Més específicament, el determinisme universal, també anomenat determinisme causal, afirma que tot fenomen de l'univers ocorre segons lleis causals; aquest determinisme pot anomenar-se també principi de causalitat. El determinisme filosòfic sosté, en particular, que també les accions humanes estan causalment determinades i són, per tant, previsibles i predictibles. El determinisme teològic, per la seva banda, sosté, segons algunes formulacions, que la omnisciència de Déu implica que els successos, inclosos els d'ordre moral, es troben també determinats.
Epistemologia: Reflexió filosòfica sobre el coneixement científic o episteme. És a dir, sobre l'origen, límits i possibilitats del coneixement.
Metafísica:
-
la ciencia fundamental de la filosofía. Trata los problemas centrales y más profundos de la filosofía, tales como los fundamentos (presupuestos, causas y “primeros principios”), las estructuras más generales (leyes y principios), el sentido y la finalidad de la realidad toda y de todo ser.
-
disciplina que estudia los primeros principios que rigen la existencia de las cosas
Antropologia: Reflexió filosòfica sobre l'esser humà. Pot tenir diverses vessants: cultural, filosòfica...
Essència: lo que hace que una cosa sea lo que es. El contenido de la definición. “Digo que pertenece a la esencia de una cosa aquello dado lo cual la cosa resulta necesariamente dada, y quitando lo cual la cosa necesariamente no se da; o sea, aquello sin lo cual la cosa no puede ni ser, ni concebirse” (Spinoza)
Descargar
Enviado por: | Gema Dm |
Idioma: | catalán |
País: | España |