Geografía


Países desarrollados y en vía de desarrollo


Canadà

Limita al nord amb l'oceà Àrtic, al nord-est amb la badia de Baffin i l'estret de Davis, que ho separa de Groenlàndia, a l'est amb l'oceà Atlàntic, al sud amb Estats Units i a l'oest amb l'oceà Pacífic i Alaska.

Clima

Part del territori continental canadenc i la majoria de les illes en l'oceà Glacial Àrtic es troben dins de la zona freda; la resta del país es troba en la part nord de la zona temperada. En les províncies marítimes, les fredes temperatures a l'hivern i les caloroses a l'estiu patixen modificacions per les influències oceàniques que a més causen boires i precipitacions considerables. Al llarg de la costa occidental els estius són suaus i en els hiverns són abundants les precipitacions i hi ha una elevada humitat. En la regió de la serralada, les vessants occidentals més altes reben una forta quantitat de pluja i neu, però les vessants oriental i l'altiplà central són molt àrides.

ECONOMIA

Fins a principis del segle XX Canadà era sobretot un país agrícola; des de llavors, s'ha convertit en un dels més industrialitzats del món.

Comerç exterior

El volum del comerç exterior de Canadà en relació amb la seua població es troba entre els més elevats del món. En 2001 les seues exportacions van aconseguir els 259.903 milions de dòlars i les seues importacions van ascendir a 221.346 milions de dòlars.

La majoria de les seues relacions comercials es produïxen amb Estats Units, que generalment absorbixen el 80% de les exportacions de Canadà i més del 65% de les seues importacions; Japó i Gran Bretanya són els següents socis comercials del país.

Espanya

limita al nord amb el mar Cantàbric, França i Andorra; a l'est amb el mar Mediterrani; al sud amb el mar Mediterrani i l'oceà Atlàntic i a l'oest amb Portugal i l'oceà Atlàntic. La dependència britànica de Gibraltar està situada en l'extrem meridional d'Espanya. Les illes Balears en el Mediterrani i les illes Canàries en l'oceà Atlàntic, enfront de les costes del Sàhara Occidental i El Marroc. També són part integrant de l'Estat espanyol, encara que estiguen situades en territori africà, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, així com tres grups d'illes prop d'Àfrica: el Penyal de Vélez de la Gomera i les illes d'Espígols i Chafarinas.

Clima

El clima de Espanya és predominantment mediterrani, especialment en la costa mediterrània i Balears. Es caracteritza per hiverns temperats, excepte en l'interior o les muntanyes, i estius molt calorosos, amb precipitacions generalment insuficients, encara que les característiques físiques variades del país determinen diferències climàtiques pronunciades. Al llarg de les costes del mar Cantàbric i de l'oceà Atlàntic el clima és oceànic, generalment humit i temperat. L'altiplà Central té un clima mediterrani continentalizado o d'interior, amb uns estius tan àrids que molts rierols s'assequen, la terra s'agosta i les sequeres són freqüents. La major part d'Espanya rep menys de 610 mm de precipitacions anuals; les regions muntanyoses del nord i centre són més humides. En la zona centre, l'hivern és molt fred, mentres que les temperatures durant l'estiu es poden elevar fins a superar els 40 °C. Com a contrast, la costa sud mediterrània gaudix d'un clima subtropical; Màlaga té l'hivern més suau d'Europa, amb 12,5 ºC de temperatura mitjana mensual al gener. Les illes Canàries posseïxen un clima tropical, càlid i sec; Santa Creu de Tenerife té 17 ºC de temperatura mitjana al gener.

ECONOMIA

Tradicionalment Espanya ha sigut un país agrícola i encara és un dels majors productors d'Europa occidental, però des de mitjans de la dècada de 1950 el creixement industrial va ser ràpid i prompte va aconseguir un major pes que l'agricultura en l'economia del país.

Comerç exterior

En 2000 Espanya va importar productes per valor de 152.870 milions de dòlars i les exportacions van ascendir a 113.325 milions de dòlars. Entre les principals importacions es trobaven combustibles minerals i lubricants, maquinària i equips de transport, cru, productes manufacturats, aliments, animals vius i productes químics. Els principals productes exportats són: maquinària i equips de transport, aliments i animals vius, vehicles de motor, ferro i acer, tèxtils i articles de confecció. Els principals intercanvis comercials d'Espanya tenen lloc amb França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Estats Units i Portugal.

Finlàndia

república situada a Europa septentrional, limita al nord amb Noruega, a l'est amb Rússia, al sud també amb Rússia i el golf de Finlàndia, al sud-oest amb el mar Bàltic i a l'oest amb el golf de Bòtnia i Suècia. Aproximadament un terç del país queda més al nord del cercle polar àrtic.

Clima

Degut a la influència moderadora de les masses d'aigua que rodegen Finlàndia, el seu clima és considerablement menys sever del que correspon a la seua latitud. La temperatura mitjana de juliol al llarg de la costa sud és de 15,6 ºC, i la de febrer de 8,9 ºC. Les precipitacions mitges (incloent neu i pluja) oscil·len entre els 460 mm arreplegats en el nord i els 710 mm del sud. La neu cobrix el sòl durant quatre o cinc mesos a l'any en el sud i durant uns set mesos en el nord

ECONOMIA

Altament industrialitzada

Comerç exterior

El paper, la polpa de paper, el paper continu i les indústries fusteres suposen aproximadament el 40% de les exportacions anuals. Entre les importacions destaquen el petroli, productes químics, equipament de maquinària i transport, productes de ferro i acer, aliments i productes tèxtils. Finlàndia realitza les transaccions comercials principalment amb Suècia, Gran Bretanya, Alemanya i altres països de la Unió Europea. Altres països amb què Finlàndia manté bones relacions comercials són Estats Units, Japó, Dinamarca i Noruega.

Zàmbia

Situada en el sud d'Àfrica, que limita al nord-oest amb la República Democràtica del Congo, al nord-est amb Tanzània, a l'est amb Malawi, al sud-est amb Moçambic, al sud amb Zimbabue, Botsuana i el corredor de Caprivi, a Namíbia, i a l'oest amb Angola.

Clima

Encara que està situat dins de la zona tropical, gran part de Zàmbia disfruta d'un agradable clima subtropical a causa de la seua elevada altitud. Hi ha tres estacions: una freda i seca, entre maig i agost, una altra càlida i seca, entre agost i novembre, i l'estació de pluges, de novembre a abril. La temperatura mitjana durant juliol, el mes més fred de l'any, és de 17,2 °C; el mes més humit, gener, presenta una temperatura mitjana de 21,7 °C; i octubre, que sol ser el mes més calorós, té un mitjana de 30 °C. Les precipitacions mitges anuals oscil·len entre els 750 mm, en el sud, i els 1.400 mm, en el nord.

ECONOMIA

La riquesa del país s'ha basat en les explotacions dels rics jaciments del Copperbelt

Comerç exterior

El valor de les importacions —maquinària i equips de transport, combustible mineral i lubricants, productes químics i béns industrials bàsics— va ascendir a prop de 932 milions de dòlars en 2000. Les exportacions —coure, zinc i cobalt, principalment— van sumar uns 759 milions de dòlars.

Argentina

Situada en el Con Sud de Sud-amèrica, limita al nord amb Bolívia, Paraguai i Brasil; a l'est amb Brasil, Uruguai i l'oceà Atlàntic; al sud amb Xile i l'oceà Atlàntic, i a l'oest amb Xile. El país ocupa la major part de la porció meridional del continent sud-americà i té una forma aproximadament triangular, amb la base en el nord i el vèrtex en cap Verges, el punt suroriental més extrem del continent sud-americà.

Clima

En la major part de Argentina preval el clima temperat, excepte una xicoteta zona tropical en el Nord-est, la regió subtropical del Xacó en el nord i les zones fredes de l'oest andí i el sud patagó. En la contornada de Buenos Aires la temperatura anual aconseguix un mitjana de 16,1 °C. Les temperatures de gener i juliol en esta regió tenen un mitjana de 23,3 °C i 10 °C, respectivament. En Sant Miquel de Tucumán, la temperatura mitjana de gener és de 26,1 °C i la de juliol de 13,3 °C. En les proximitats del tròpic de Capricorn, al nord, les temperatures són considerablement superiors, aconseguint-se a vegades màximes de fins a 45 °C. Generalment, el clima és fred en les parts més altes dels Andes, en la Patagònia i en Terra del Foc. En la part oriental de la Patagònia, les temperatures hivernals aconseguixen un mitjana de 0 °C. No obstant, en la majoria de les zones costaneres el mar exercix una influència moderadora sobre les temperatures.

Les precipitacions en forma de pluja es caracteritzen per les àmplies variacions regionals. En l'extrem nord-est es registren més d'1.520 mm, encara que les condicions es van fent gradualment semiárids cap al sud i l'oest. En les proximitats de Buenos Aires, les precipitacions anuals aconseguixen uns 950 mm. En Sant Miquel de Tucumán arriben aproximadament als 970 mm; en canvi, al sud del riu Roig, i per influència dels vents de l'oest, les precipitacions varien bruscament dels 4.000 o 3.000 mm en l'est dels Andes patagons, als 300 i 200 mm dels altiplans patagons.

ECONOMIA

La economia argentina es basa tradicionalment en la producció agrícola i ramadera, encara que els sectors industrial, miner, pesquer i de servicis han registrat un marcat creixement en les últimes dècades. És una de les principals nacions productores de carn, cereals i oli del món.

Comerç exterior

En 2001 les exportacions van totalitzar 26.610 milions de dòlars i les importacions 20.321 milions de dòlars. El principal soci comercial, tant en exportacions com en importacions, és la República Federal d'Alemanya; altres socis importants són: Brasil, Estats Units, Bèlgica i Països Baixos. Veja Comerç internacional.

Brasil

Està limitada al nord per Veneçuela, Guyana, Surinam, Guaiana Francesa i l'oceà Atlàntic; a l'est per l'oceà Atlàntic; al sud per Uruguai; a l'oest per Argentina, Paraguai, Bolívia i Perú i al nord-oest per Colòmbia. Brasil és el quint país més gran del món

Clima

Les condicions climàtiques a Brasil varien de climes tropicals a temperats. Les temperatures mitjanes de gener i juliol a Brasília són 22,3 °C i 19,8 °C, respectivament. Per a Rio de Janeiro en els mateixos mesos són 28,5 °C i 19,6 °C. Les precipitacions mitjanes anuals són d'1.603 mm a Brasília, i d'1.758 mm en Rio de Janeiro. Al nord del tròpic de Capricorn, la pluviositat mitjana anual varia entre els 1.041 i els 2.286 mm. En la regió costanera al sud del tròpic de Capricorn, les condicions climàtiques estan marcades per fortes variacions estacionals. Les temperatures que es registren durant l'hivern en l'extrem sud arriben a descendir fins a -5,6 °C i les gelades són normals per tota la regió. Les precipitacions mitges anuals són inferiors a 1.016 mm en la part sud de la zona costanera. En les terres altes de la part centreeste de Brasil el clima és subtropical però, a causa de la seua altitud, es donen grans oscil·lacions diàries de temperatura, sent les nits fredes.

ECONOMIA

En principi una nació predominantment agrícola, El producte interior brut (PIB) va augmentar de 369.000 milions de dòlars en 1981 a 502.509 milions de dòlars en 2001.

Comerç exterior

En 2001 Brasil gastó 58.510 milions de dòlars en importacions de mercaderies, mentres que les seues exportacions ascendien a 58.223 milions de dòlars. Els principals compradors dels productes brasilers al començament d'eixa dècada eren Estats Units, Alemanya, Japó, Itàlia, Argentina, França, Països Baixos i Gran Bretanya. Les majors exportacions van ser de soja, café, mineral de ferro, acer, equips de transport, aliments animals, maquinària, sabates i teixits.




Descargar
Enviado por:La Mejor
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar