Música


Ópera

L’ ÒPERA

Una òpera és una obra de teatre en la qual el text es canta amb acompanyament instrumental.

La història de l’ opera ocupa un espai de temps de gairebé 400 anys. L’òpera és un espectacle musical divers, interessant i molt ric en possibilitats ja que conté teatre, música instrumental, cant, dansa ...

En l’ òpera, la veu és el principal instrument.

VEUS FEMENINES
VEUS MASCULINES
AGUDES
SOPRANO
TENOR
INTERMÈDIES
MEZZOSOPRANO
BARÍTON
GREUS
CONTRALT
BAIX

Classificació de les veus humanes.

Les òperes poden tenir totes o algunes de les parts següents:
Parts de l’ òpera.
PARTS INSTRUMENTALS
PARTS VOCALS
OBERTURA
ÀRIA
INTERLUDI
DUET, TRIO O QUARTET
BALLET
COR

ORFEU” FETA PER EN CLAUDIO MONTEVERDI

Orfeu significat.
El personatge d’Orfeu (tenor) està molt content perquè ha aconseguit que Euríce, la seva estimada, correspongui al seu amor. Està tan content que ho canta als boscos i a la natura.
Biografia den Claudio Monteverdi.
Va néixer a Cremona (Itàlia) l’any 1567. De petit era cantor de la catedral i va estudiar violí i composició. La seva primera obra, Orfeu, va tenir molt de èxit.
Era un gran estudiós de la música i en seves composicions sempre va procurar treballar l’expressivitat. Va morir a Venècia l’any 1643. Està considerat el creador de l’òpera moderna.

DIDO I ENEES” FETA PER EN HENRY PURCELL

Dido i Enees significat.
La reina Dido s’ha enamorat d’un jove i valerós cavaller que es diu Enees. La cançó que interpreta el cor anima la reina a estimar el caballer, que també s’ha enamorat de la reina.
Biografia den Henry Purcell.
Va néixer a Londres l’any 1659 en el d’una família de músics. Des de petit va tenir l’oportunitat d’estudiar a la capella reial.
Va ser un compositor infatigable i sempre va treballar al servei del rei. Tocava l’orgue i el clavicèmbal.
Va morir l’any 1695 i està considerat el compositor anglès més important de la seva època.

EL BARBER DE SEVILLA” FETA PER EN GIOACCHINO ROSSINI

El barber de Sevilla significat.
Els tres intèrprets es van recomanant silenci els uns als altres per poder-se escapar pel balcó sense que els descobreixi el tutor de Rosina (mezzosoprano), ja que vol casar amb ella. La noia no vol, perquè està enamorada del comte Almaviva (tenor). Fígaro (baríton), el barber, els ajuda a fugir.
Biografia den Gioacchino Rossini.
Va néixer a Pesaro (Itàlia)l’any 1792fill d’una família modesta i aficionada a la música
Va fer els estudis superios deusica i als 18anys va començar seriosament la seva carrera.
De vell va compondre una missa i una col·lecció de peces vocals breus, com el Duet còmic dels dos gats. Va morir a París l’any 1868.

NABUCCO” I “AÏDA” FETES PER EN GIUSEPPE VERDI

“Nabucco” significat de l’òpera.
L’un darrere l’altre, els protagonistes de l’òpera van repetint aquest text. Figura que entre ells no es poden sentir quant canten, ja que cadascú està pensant el text.
Estan espantats i tranquils perquè hi ha moltes rivalitats entre el rei Nabucco i la seva filla, ja que aquesta vol aconseguir la corona i proclamar-se reina.

“Aïda” significat de l’òpera.

Es tracta d’una marxa triomfal que sona perquè el capità de les tropes egípcies torna vencedor i presenta la seva victòria al gran faraó.

Biografia den Giuseppe Verdi.

Va néixer l’any 1813 en un poblet italià i en si d’una família modesta i gens relacionada amb la música. El capellà del poble s’encarregà d’ensenyar-li solfeig i orgue. L’ajuntament li atorgà una subvenció per anar a estudiar al conservatori d’una gran ciutat, però no l’acceptaren perquè no era prou bon pianista.
Va passar una mala època, ja que la seva dona i el seu fill van morir per una malaltia i l’última òpera que havia compost no tenia èxit .
Va morir a Milà l’any 1901.

TANNHÄUSER” FETA PER EN RICHARD WAGNER

“Tannhäuser” significat de l’òpera.
Estem a l’època medieval i el cor de cantants tornen de visitar el Papa de Roma, que els ha perdonat per totes les malifetes que han comès. El cant és d’alegria, de pau i de lloança a Déu.
Biografia den Richard Wagner.
Va néixer a Leipzig (Alemanya) l’any 1813.De ben petit es va quedar sense pare i el seu padrastre, que era actor, l’introduí en el món del teatre. Va estudiar música i als 20 anys ja havia compost diverses obres, era mestre de cant i director d’orquestra.

Va morir a Venècia l’any 1883.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar