Literatura


Oliver Twist; Charles Dickens


Índex

1.Autor.................................................................................................................3

2.Títol...................................................................................................................4

3.Argument.......................................................................................................5-6

4.Tema Central....................................................................................................7

5.Personatges......................................................................................................8

6.Ambientació…....……………………………………….........................................9

Tècnica………………………………………………………………………………..10

Vocabulari…………………………………………………………………………….11

Conclusions…………………………………………………………………………...12

- I. FITXA

1.Autor

- Exposa la biografia:

Charles Dickens va néixer el 7 de febrer de 1812, el fill de John i Elizabeth Dickens. John Dickens va ser un empleat de l'Oficina Naval de pagament. Tenia un mal cap de les finances, i el 1824 es va trobar a la presó per deute. La seva esposa i els seus fills, amb l'excepció de Carlos, que es va posar a treballar en negre de la fàbrica de Warren, es va unir a ell a la presó de Marshalsea. Quan la família es posi les finances almenys en part, als drets i el seu pare va ser posat en llibertat, els dotze anys d'edat, Dickens, ja marcats psicològicament per l'experiència, va ser ferit per la insistència de la seva mare que ell continuarà treballant en la fàbrica. El seu pare, però, li va rescatar d'aquest destí, i entre 1824 i 1827 va ser un dia Dickens alumne en una escola a Londres. Als quinze, va trobar feina com un nen a una oficina de l'advocat, al temps que va estudiar taquigrafia a la nit. El seu breu pas per la Fàbrica de negre li obsessionat tota la seva vida - ell va parlar de que només a la seva esposa i al seu millor amic, John Forster - però el fosc secret es va convertir en una font tant d'energia creativa i de la preocupació amb els temes de l'alienació i de la traïció que emergeix, sobretot, en David Copperfield i Grans Expectatives.

-Obra de l'autor:

Oliver Twist (1838) és Charles Dickens segona novel·la. El llibre va ser publicat originalment a la Miscel lània de Bentley com una sèrie, en quotes mensuals que va començar a aparèixer en el mes de febrer de 1837, i va continuar fins a l'abril de 1839, originalment destinades a formar part de Dickens sèrie El Mudfog Estudis. George Cruikshank sempre un gravat d'acer.

Oliver Twist és la primera novel·la en l'idioma Anglès a tot el centre a un nen protagonista i també es destaca per Dickens romàntic retrat dels delinqüents i de les seves sòrdides vides. El subtítol del llibre, La Parròquia del Nen al eludeix als progressos de Bunyan El Progreso del Pelegrí, així com a un parell de populars del segle 18 caricatura sèrie de William Hogarth, A Rake del Progrés i una Ramera del progrés

Un dels primers exemples de la novel·la social, el llibre crida l'atenció del públic als diversos mals socials contemporanis, inclosos els pobres de Dret que estableix que els pobres han de treballar, el treball infantil i el reclutament de nens com a delinqüents. Dickens es burla de les hipocresies de l'època de la novel·la la al voltant dels greus temes amb sarcasme i humor negre. La novel·la la podria haver estat inspirat per la història de Robert Blincoe, un orfe la compte de les seves dificultats com un nen treballador en una fàbrica de cotó era molt llegit en la dècada de 1830.

2.Títol

-Significat del títol:

El protagonista es diu Oliver Twist, per tant es normal que el llibre es digui com el protagonista.

-Elaborar un títol personal:

Oliver Twist “la vida d'un nen orfe”

El protagonista es diu Oliver Twist i com que és orfe dons trobo que és el mes apropiat si li tingues que canviar el nom o jo fos l'escriptor del llibre.

3.Argument

-Introducció:

Oliver Twist es un noi orfe i no gaire afortunat, perquè vivia en un hospici on no el tractaven gaire bé, el van dur a treballar i un dia va demanar més menjar i el senyor Bumble (amb qui vivia llavors) el va renyar i estomacar amb el bastó. Bumble el va portar a casa de uns desagraïts que tractaven tant malament Oliver que els va intentar assassinar, la família va avisar al senyor Bumble i quant li van explicar lo que havia intentat fer el van estomacar un altre cop però aquesta vegada va ser el senyor de la família el que ho va fer, el van tancar a una habitació i l'endemà es va escapar.

-Desenvolupament:

Oliver va marxar direcció a Londres. Va caminar durant set dies, però aquest setè va arribar a un poble on hi havia un noi anomenat Trampós que el va acompanyar a Londres, ja que ell també hi anava. El va dur a una casa on hi havia un vell jueu i molts altres nois, Oliver es va presentar i el vell que es deia Fagin també. L'endemà Fagin li va ensenyar lo que tenien que fer amb un joc que consistia en agafar les coses que la gent del carrer duia a les butxaques i sortir corrent, Oliver de seguida ho va entendre i un dia va anar a robar amb el Trampós i Charley Bates. Van veure un senyor davant una llibreria i van aprofitar per prendre-li el que portés, Oliver mirava de lluny i quant va veure que començaven a córrer ell va fer el mateix i el van perseguir Oliver va caure i es va fer mal. Al judici el van declarar innocent i el van dur a casa el doctor Brownlow per curar-lo. Quant ja es va recuperar li va donar cinc lliures i els llibres de la llibreria que es va endur a la persecució, però un amic de Fagin, Sikes el va capturar i el va portar amb Fagin, es van quedar els llibres i les cinc lliures, després de renyar-lo i estomacar-lo una mica el van tancar a una cambra fosca.

Bumble viatja a Londres i veu un cartell que diu que es busca a Oliver Twist i a sota una descripció seva, Bumble va anar a la casa del senyor que va penjar el cartell per poder ajudar a aquella família que el buscava, Bumble es va enamorar de la directora de l'hospici i es van casar.

A Oliver el van treure de la habitació i li van portar a Sikes que el va portar a robar a una casa amb un altre home, van fer que Oliver es fiques a un forat petit que només pot passar ell per la mida del forat, els propietaris senten soroll obren una trampa del terra i amb la escopeta disparen al forat i toquen Oliver, els dos homes fugen i Sikes amb Oliver però el deixa al terra perquè pesa massa i van lents. L'endemà Oliver es desperta i demana ajuda a la casa que havien intentat robar, l'amo se n'adona però el curen i el deixen viure amb ells, un dia veu a Fagin per la finestra i Oliver s'espanta un dia el deixen anar al carrer sol per fer un encàrrec, Sikes l'enxampa i el porta a Fagin altre cop i llavors l'estomaca amb un bat de beisbol.

-Desenllaç:

Sikes fuig perquè el persegueixen per assassinar a la Nancy a cops de bat al cap va al camp però veu que el seu gos el segueix i el fa fugir perquè no li segueixin la pista, després va al costat del Tàmesi, on hi han tot de cases abandonades i on es podria amagar, es troba amb el gos i d'altres persones que també s'amaguen, però els troben igualment quant veuen tot de torxes enceses i gent que s'acosta a les cases abandonades tots fugen i Sikes es penja per error.

4.Tema Central

-Quina és la idea que ens vol comunicar l'autor a través del llibre:

· Que si t'esforces al final ho aconsegueixes.

Exemple: Oliver sempre intenta escapar-se i que no el trobin i al final ho aconsegueix

5.Personatges

-Personatges principals:

· Oliver Twist:

Físic: ros, baix i prim

Psicològic: amable, espantadís i impulsiu

· Fagin:

Físic: alt, barbut, vell i prim

Psicològic: avariciós, arrugant i dolent

-Personatges secundaris:

· Sikes:

Físic: mitja, amb arrugues.

Psicològic: cruel, gasta males maneres.

· Monks:

Físic: baix, aparenta molt més dels que té

Psicològic: avariciós

· Bumble:

Físic: mitja, gras, vell

Psicològic: sever

6.Ambientació:

-Espai, escenari on és desenvolupen les accions:

· Londres: carrers bruts i estrets, cases baixes i brutes.

· Hospici: brut i atrotinat.

· Casa Sr. Sowerberry: situada al fons de la botiga de l' enterramorts.

· Casa Sr. Giles: casa gran i bonica.

-Època:

Esta situada al ­S. XIX i dura més o menys 11 anys, que son els anys que te Oliver Twist

- II. TECNICA

1.Punt de vista

· Narrador:

És un narrador que ho explica en tercera persona, perquè ho explica de manera que diu Oliver això i Oliver allò.

És narrat per un narrador omniscient.

Exemple: El senyor Bumble era el bidell de l'hospici i s'encarregava també de tots els afers relacionats amb els pobres de la regió. P.11

- III VOCABULARI

- Paraules desconegudes:

· Llevadora: persona que ajuda durant un part. P.10

· Bidell: empleat d'alguns centres oficials que vigila entrades i sortides. P.11

· Pupil: nen orfe sota la protecció de un tutor. P.11

· Erari públic: diners de l'Estat. P.18

· Gatzoneta: ajupit. P.18

· Malgripat: mal vist. P.24

· Fita: pedra clavada al terra per marcar un límit. P.28

· Levita: peça de roba cenyida al cos. P.39

· Cenyida: molt ajustada.

· Algutzir: persona que treballa per un jutjat. P.42

· Improperi: insultar en veu baixa. P.46

· Porto: vi de Portugal. P.69

· Prominent: que sobresurt molt. P.95

· Bordell: casa on es practica la prostitució. P.108

· Efusius: afectuosos, expressius. P.113

- IV. CONCLUSIONS

- Valoració personal:

Esta prou bé, ja que a mi aquestes coses m'agraden prou.

La recomanaria a la gent que creu que la seva vida es una merda per dir-ho clar. Perquè més mala sort que Oliver Twist segur que no té i poder deixaria de pensar que la seva vida en una ...

Jo personalment li posaria un 8.

- BIBLIOGRAFIA

He tret la biografia de:

www.victorianweb.org/authors/dickens/dickensbio1.html

L'època la he tret del llibre.

L'obra de l'autor:

http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Oliver_Twist&action=edit&redlink=1

Editorial: Vicens Vives

~ 1 ~
Descargar
Enviado por:Carles
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar