Literatura


Nirvana; Pere Formiguera


LLENGUA

CATALÀ

LLIBRE DE LECTURA

NIRVANA

1. AUTOR/A

1.1. Biografia

Formiguera, Pere

Va néixer a Barcelona el 1952. Com ha fotògraf ha realitzat diverses exposicions personals i algunes de les seves obres es troben arreu del món.

Vell conegut a aquesta col·lecció com a autor de les fotografies de coberta, s'ha iniciat en el mon de les lletres amb aquesta divertidíssima novel·la. Estava convençut que podria apropar la literatura als joves a través de l'humor i com veieu tenia raó.

1.2. Bibliografia

-Nirvana.

-El temps del desconcert.

2. OBRA

2.1. Tema: Explica perquè creus que te aquest títol aquest llibre i raona la teva resposta.

Aquest llibre té aquest títol perquè el nirvana, que és l'estat màxim de perfecció, que s'aconsegueix a partir d'anar-se reencarnant en diferents cossos i quan arribes a l'estat de perfecció espiritual, es quan pots entrar-hi. És el que ha d'aconseguir l'Hipòlit, assolir el nirvana.

2.2. Proposa un altre títol ben diferent per al llibre però que s'adeqüi a tot el seu contingut. Justifica la teva elecció.

Reencarnacions i més reencarnacions, jo proposaria aquest altre títol per al llibre perquè l'Hipòlit es reencarna un bon munt de cops abans d'assolir el Nirvana.

2.3. Quin és el tema/temes o la idea central de l'obra?

El tema principal de l'obra és com l'Hipòlit intenta assolir l'estat màxim de perfecció, el nirvana, passant per cossos molts diversos, reencarnant-se moltes vegades.

2.4. Argument: Fes un resum de l'argument. Organitza el llibre en 3 blocs (plantejament, nus i desenllaç) i assenyala els punts argumentals de cada bloc.

Plantejament

El dia 3 de gener de 1995 l'Hipòlit es mor, es atropellat per un camió en un pas de vianants, ell tornava d'una festa en la que havia begut més del compte. Ell pensava que quan un es moria no hi havia res més, era un ateu convençut. Però s'adonà que els únics que tenien raó sobre la vida després de la mort eren els budistes. Després d'estar esperant en una habitació sense fi el cridà un altre esperit i li va explicar tot sobre les reencarnacions i l'estat de perfecció màxima El nirvana. Si l'Hipòlit s'hagués comportat molt bé com a humà assoliria el nirvana i entraria al que li podien dir paradís. Sinó podia tornar-se a reencarnar en humà o en un altre animal. Les llums que son les que et diuen el teu futur, el van avisar de que s'havia de reencarnar i que ho faria en un gos. Cosa que volia dir que havia baixat en l'escala de reencarnacions, i no havia estat un bon humà.

Nus

Es reencarna en un gos d'Anglaterra que viu en una granja, és un gos caçador. Quan ja té nou mesos i li arriba el dia d'anar a caçar, ell s'allunya dels altres en busca de la guineu, la troba, es posa a bordar i quan esta a punt de matar-la, la guineu es posa a parlar amb català i com ell també era català li fa pena i no la mata, aleshores arriben tots els altres gossos i els homes amb cavalls, veuen que ha deixat escapar a la guineu i un home li tirà un tret al cap. Tornà a pujar allà dalt i a parlar amb l'esperit porter. L'Hipòlit està convençut que ha fet be no matant a la guineu, però no un bon gos caçador l'hauria matat, aleshores torna a baixar a l'escala de reencarnacions, ara es reencarnarà en un papagai.

Quan va ser prou gran per volar lluny amb el seu pare, en el seu primer viatge, els van atrapar i els van portar a una botiga de Madrid per vendrel's. El van comprar una família molt bèstia, que era del Madrid, i l'Hipòlit no va poder contemplar-se i va començar a cridar: Visca el Barça i visca Catalunya, aquella família que al·lucinava, el van ofegar en una pica. Allò el va fer baixar molt en l'escala de reencarnacions, el pobre esperit porter que sempre l`havia ajudat, estava desesperat.

Es va convertir en mantis religiosa. Va conèixer una altra mantis i quan van fer l'amor, ell estava molt bé, i no sabia que quan acaben de fer l'amor la mantis se'l menja, i aquella se'l va menjar mentre ho estaven fent. Ara havia tingut una bona vida, va tornar a ser un humà, l'esperit estava content d'ell. Però no era un humà qualsevol, s'havia reencarnat en el net de Frankenstein, quan va saber que era més un robot que una persona, li va agafar un atac de cor. Aleshores va ascendir un altra cop en l'escala, li va tocar ser director d'una galeria de Nova York; al principi tot anava força bé, fins que es va discutir amb un ucraïnès i li va clavar una navalla al pit. Després d'això va ser un mico de laboratori. L'esperit porter l'animava posant-li exemples d'esperits que ho passaven més malament. També va ser, un cargol, un gat de carrer, membre d'una ONG, una cadernera, venedor de l'Enciclopèdia Catalana, missioner en una república, hàmster de casa bona, pingüí, toro brau, aranya, tortuga, polític de dretes, desprès d'esquerres, mosca, nen en un país africà que estava en guerra. L'esperit porter no l'havia abandonat en cap moment, sempre li donava consells. Ara li havia tocat ingressar en la categoria d'home sant. Era el pare abat de la muntanya de Montserrat, arribà el mil·lenari de la muntanya de Montserrat, i l'Hipòlit contractà un home que ho celebrà amb molts espectacles pirotècnics, el dia en qüestió quan tot anava sobre rodes, de tanta pólvora , va explotar la muntanya de Montserrat. Quan ja tenia el nirvana <com qui diu>, torna a començar de nou. L'havia ben fotuda. No estava l'esperit porter, hi havia un altre, i era perquè estava de baixa perquè per culpa de l'Hipòlit estava fent un tractament pels nervis. L'Hipòlit hagué de patir 500 reencarnacions més. L'esperit el fer parlar amb un altre esperit que li passava una cosa semblant a la de l'Hipòlit. També era barceloní i li explicà que gràcies a ell que es va carregar la muntanya de Montserrat, ara Catalunya era una mina d'or i una de les primeres potències mundials. I que gràcies a això s'havia independitzat amb Andorra, les Illes i Catalunya Nord, i que era el país més poderós de l'Europa actual. També van parlar del Barça que ara guanyava totes les copes d'Europa. I a la lliga només els hi feia la guitza el Manresa, i el Real Madrid ja portava anys a tercera divisió.

Desenllaç

L'Hipòlit es va tornar a reencarnar en home sant, li va jurar al seu esperit porter que seria la darrera vegada. Ara és un monjo tibetà, i ja es molt vell, ja haurà assolit el nirvana.

2.5. Personatges: Descriu els personatges principals i secundaris, físicament i psicològicament tal com els veus.

Hipòlit: Físicament no el puc descriure perquè canvia unes mil vegades de cos. Psicològicament és una bona persona, amb un bon sentit de l'humor, però que té molta personalitat, i què té un rampell que no li es gens bo a l'hora de reencarnar-se, és un bon català, molt nacionalista i un bon culè.

Esperit porter: Físicament no el puc descriure perquè és un esperit, no té cos. Psicològicament és molt bo, té molta confiança en l'Hipòlit i molta paciència també. Que amb totes les bajanades que ha fet l'Hipòlit ell encara confia en ell, encara que quan fa explotar la muntanya de Montserrat el pobre esperit perd els nervis.

2.6. Lloc: Descriu en quin dels lloc/llocs es desenvolupa la història.

Montserrat, on l'Hipòlit exerceix com a pare Abad, el monestir està molt modernitzat només conserva igual que ara la imatge de la mare de déu.

Anglaterra, on l'Hipòlit és un gos caçador, viu en una gran granja, en el paisatge es veien camps verdíssims, arbres fruiters, flors de tots colors, boscos atapeïts d'uns grans arbres verds...

Brasil, on l'Hipòlit és un papagai, vivia en un arbre a prop d'un riu que no s'acabava mai.

Madrid, on l'Hipòlit va acabar la seva vida com a Papagai, primer tancat en una botiga d'animals, fins que el van vendre a una família molt bèstia de Madrid.

Tibet, on l'Hipòlit acaba la seva llarga trajectòria de reencarnacions, va exercir de monjo tibetà en el temple de Katmandú, i amb aquesta vida va assolir el nirvana.

Passen més esdeveniments a altres llocs però no els puc explicar tots perquè no les descriu tant i n'hi ha molts.

2.7. Quin judici faries del llenguatge del llibre

Aquest llibre utilitza un català molt senzill, totes les paraules que no són molt conegudes el mateix llibre t'explica el que volen dir.

2.8. Temps: Estableix la durada de l'acció en tota l'obra.

Mentre l'Hipòlit es va reencarnant avança i retrocedeix en el temps, per tant no es pot saber quan temps dura aquest llibre. Però ell el primer cop es mort al 1995 i la última reencarnació no diu en quina data és.

2.9. Ambientació.

Aquest llibre està ambientat a diferents èpoques, des de l'Edat mitjana fins al futur, 2408. I a molts llocs diferents: Catalunya, Tibet, Brasil, Anglaterra, i molts llocs més.

2.10. Valoració personal: Quina és la teva opinió? Tant en el cas que t'hagi agradat com que no, cal raonar amb lògica resposta.

Aquest llibre m'ha agradat molt. És divertit, t'ho passes molt bé llegint-lo. Els personatges són molt simpàtics. A part també m'ha agradat perquè el tema és molt interessant, i fa pensar, perquè es molt real com si lo que expliques fos de veritat. Encara que ningú no ho pot saber que hi ha després de la mort, el que explica és molt real, i molt ben fet, l'autor ha tingut molt bones idees, aquest llibre m'ha impressionat, i m'agrada molt els comentaris que fa del Barça i de Catalunya, que s'acaba independitzant. En resum jo aquest llibre el recomanaria a qualsevol persona.

2.11. Bibliografia consultada per fer el treball.

Nirvana, Pere Formiguera.

2
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar