Historia


Napoleón Bonaparte


Vida y obra de Napoleó Bonaparte

Introducció

He triat aquest tema, perquè de tot el llistat era un dels que em sonava més i dels que més m'acordava , i les vegades que l'he estudiat, em va semblar interessant.

M'interessa perquè el personatge de Napoleó em cridava l'atenció sempre, i ara tinc l'oportunitat de conéixer'l més

En aquest treball plantejarem una mica els temes de la següent manera:

Primer parlarem de la vida de Napoleó, on va néixer, on va viure, com era la seva família, es a dir els seus primers anys, una vegada parlat tot aquest tema, ens ficarem una mica més, en tot allò que va fer, els seus èxits, fracassos etc. Començarem per les seves primeres campanyes, després parlarem una mica per sobra de l'expedició a Egipte, a continuació ens ficarem més en dins sobre la França Napoleònica on tractarem diversos temes, després tractarem les influències de Napoleó fora de França, i la caiguda de Napoleó.

Cos del treball

Primers anys

Napoleó havia nascut a Ajaccio, a la illa de Còrsega, el 15 d'agost de 1769. El seu pare, Charles Bonaparte, procedia d'una família toscana assentada a Còrsega al començament del segle XVI i que ja, a mitjan segle XVIII, havia aconseguit una destacada situació com propietari agrícola i com comerciant. La seva posició social va dur al pare de Napoleó a buscar el ennobleciment . La seva mare, Maria Laetizia Ramolino, de la qual poc se sap, s'havia casat quan només contava catorze anys i va donar al seu marit vuit fills: José (1768), Napoleó, Lucien (1775), Elisa (1777), Luis (1778), Paulina (1780), Carolina (1782) i Jerónimo (1784). Napoleó va viure durant els seus primers anys en un ambient familiar de caràcter patriarcal . La família Bonaparte havia pres part en els moviments de resistència quan la illa va ser annexionada a França.

Però això no va ser obstacle perquè el pare de Napoleó fes un moviment d'aproximació als nous dominadores després de la derrota dels corsos en Ponte Nuovo (1769).

Com representant de la noblesa de la illa davant el rei, va poder aconseguir que el jove Napoleó entrés en l'Escola Militar de Brienne amb una beca, i posteriorment que completés els seus estudis en l'Escola Militar del Camp de Mart, a París.

El seu professor d'història va escriure d'ell el següent: Anirà lluny si les circumstàncies li afavoreixen. Quan va sortir de l'Escola Militar.

Va ser destinat al regiment de La Fère-Artillerie amb el grau de segon tinent. A partir de llavors va començar un pelegrinatge de ciutat en ciutat per a cobrir diverses destinacions, en les quals va dur una vida monòtona i rutinària en les respectives casernes on es limitava a repetir exercicis militars. No obstant, sembla ser que aquests anys van ser decisius per a la formació de la seva personalitat a causa, sobretot, de la intensa dedicació a la lectura en les seves moltes estones d'oci en les distintes guarnicions. Des de les obres de Rousseau, Mably, Voltaire, Mirabeau, Necker, fins als llibres referents a les tàctiques militars. Bonaparte va entrar en contacte, entre els setze i els vint anys, amb els homes del passat i del present, dels quals li separaven les dificultats de la vida, a través de la lectura. Després de la mort del pare de Napoleó, la família. Va travessar per greus dificultats econòmiques. Els seus germans van haver d'afrontar nombrosos problemes per a sortir avant en els seus estudis.

Les majors dificultats es van presentar, no obstant, per l'activitat política dels Bonaparte arran de l'esclat de la Revolució. L'advocat José i el tinent Napoleó es van llançar a la lluita política a Còrsega fins que el primer va aconseguir un escó en el Consell General de la illa i el segon va ser triat tinent coronel de la Guàrdia Nacional. La participació d'ambdós en les lluites revolucionàries i la denúncia que lluïa Bonaparte va fer en el club dels jacobins de Toulon de l'heroi de la independència corsa, Paoli, van obligar a Napoleó i a tota la seva família a fugir a França al juny de 1793, per a evitar les represàlies dels paolistas.

Campanyes inicials

A França, a través de l'ajuda de company Saliceti, es va convertir en comandant d'artilleria en les forces franceses de Toló, que s'havia amotinat contra el Règim del terror i havia estada ocupat per tropes britàniques. Va formular un pla que resulto reeixit. Col·locant els seus canons estratègicament va obligar a la flota anglesa a abandonar el port, el que li va permetre l'assalt i ocupació de la ciutat, a l'acció de la qual Bonaparte va resultar ferit lleument. Aquesta acció el va fer guanyar el lloc de general de brigada. Quan va ser enviat a Gènova, per ordenis superiors per a una missió secreta el juliol de 1794, cau Maximilien Robespierre, i Napoleó es torna blanc de les sospites (havia estat intimo amic d'Augustin Robespierre, germà menor de Maximilien), quedant arrestat encara que en dues setmanes és alliberat per falta de proves.

En Marsella, on es van refugiar, Mme. Bonaparte va conèixer a un comerciant, Clary, amb el qual va compartir la resta de la seva vida. La filla d'aquest, Desirée Clary, va mantenir relacions amoroses amb Napoleó, encara que més tard casaria amb Bernadotte. Les circumstàncies que van motivar la sortida de Còrsega per part de Napoleó, van tallar definitivament la seva relació amb la illa i les aspiracions independentistes que havia mostrat en algun moment de la seva joventut. A la seva volta de Còrsega, Napoleó va entrar a servir com capità en el 4.° regiment d'artilleria de Niça. En aquella època va escriure un curiós opuscle titulat “Li Souper de Beaucaire” , en el qual mitjançant el diàleg entre un burgès de Nimes, un fabricant de Montpeller i un negociant de Marsella, tractava de persuadir als gironins de la importància de la causa de la Muntanya.

No obstant això, fins a llavors, Napoleó no havia participat d'una manera directa en les campanyes de l'exèrcit revolucionari contra els seus enemics. La seva primera experiència en aquest sentit seria en el setge de Tolón en el qual demostraria per primera vegada els seus dots militars i es donaria a conèixer en els mitjans castrenses.

En 1795 Bonaparte es trobava a París quan el 3 d'octubre, realistes i contra-revolucionaris van organitzar una protesta armada contra la Convenció. A Bonaparte se li va encomanar dirigir un exèrcit improvisat en la defensa de la Convenció al Palau de les Tullerías. Va obtenir algunes peces d'artilleria amb l'ajuda d'un jove oficial de cavalleria, Joachim Murat, que posteriorment es convertiria en un cunyat, i va aconseguir repel·lir els insurgents. Aquest triomf li va donar una gran fama i poder sobre el nou Directori, particularment sobre el seu líder, Barres. Poques setmanes després, el 9 de març de 1796, es casa amb l'amant de Barras, Joséphine de Beauharnais.

Campanya d'itàlia

Les campanyes d'Itàlia van donar fama a Napoleó a França i en tota Europa.

Bonaparte va prendre el comandament de l'Exercito d'Itàlia, liderant reixadament la invasió d'Itàlia. Per aquella època va guanyar el sobrenom de «petit cap» en virtut a la seva camadería amb la tropa. Va assolir treure a les forces austríaques de Lombardía i va derrotar a l'exercito dels Estats Papals. Puix que el Papa Pío havia protestat l'execució del rei Luis XVI, França va respondre annexionant-se dos petits territoris papals. No obstant això, Bonaparte va ignorar les ordenis del Directori de marxar contra Roma i destronar al Papa. No va ser sinó un any després que el General Berthier va capturar Roma i va capturar al Papa, qui posteriorment va morir per una malaltia en la seva captivitat. En 1797, Bonaparte al comandament de l'exercito va derrotar successivament a quatre generals austríacs les tropes dels quals eren superiors en nombre i va forçar a Àustria a signar un acord de pau. El resultant Tractat de Campoformio li va donar a França el control de la majoria del nord d'Itàlia, així com el dels Països Baixos i l'àrea del Rín. Una clàusula secreta prometia atorgar Venècia a Àustria. Bonaparte va marxar contra Venècia ocupant-la i acabant amb mes de 1.000 anys d'independència. Posteriorment, en 1797, Bonaparte va organitzar els territoris ocupats a Itàlia en el que va conèixer com la República Cisalpina.

Durant la seva campanya d'Itàlia Bonaparte es va convertir en una figura influent en la política francesa. Les eleccions de 1797 van donar als realistes major poder, el que va alarmar a Barres i els seus aliats en el Directori. Els monàrquics, per la seva banda, van començar a criticar a Bonaparte acusant-li d'haver saquejat Itàlia i d'haver-se excedit en la seva autoritat al negociar amb Àustria. Bonaparte va enviar amb promptitud al General Augereau a París per a liderar un cop d'estat el 4 de setembre, eliminant políticament als realistes. Això va retornar novament a Barres el control, però ara depenent de Bonaparte per a romandre en el seu càrrec. Després de finalitzar les seves negociacions amb Àustria, Napoleó va regressar a París al desembre sent rebut com un heroi conquistador i la força dominant en el govern, molt més popular que els seus Directors.

Expedició a Egipte

Al març de 1798 Bonaparte va proposar portar a terme una expedició per a colonitzar Egipte, per aquell temps una província otomana, amb l'objectiu de protegir els interessos comercials francesos i tallar la ruta de la Gran Bretanya a la Índia. El Directori, encara que preocupat per l'abast i el cost de l'expedició, ràpidament va aprovar l'empresa atès que significava treure a Bonaparte del centre del poder. L'expedició de *Bonaparte també va conquistar Malta i va desembarcar a Alexandria el 1 de juliol de 1798.Encara que els francesos van guanyar la decisiva batalla de les Piràmides, la flota francesa es va vaure arrasada pels bucs de l'Almirall Nelson en la Batalla del Nil. Bonaparte va ordenar que a Egipte la servitud i el feudalisme fossin abolits. La situació va propiciar el desenvolupament d'importants estudis sobre l'Antic Egipte entre els quals destaca el descobriment de la Pedra de Rosetta. Per altra banda l'exèrcit francès va fracassar en el seu intent per colonitzar Síria en 1799, però va assolir la victòria sobre els otomans en Aboukir

El cop d'estat del 18 de Brumario

Estant a Egipte al capdavant de l'exercito francès, Bonaparte va seguir de prop els assumptes europeus. El 23 d'agost decideix embarcar-se cap a França, aprofitant una relaxació temporal del bloqueig als ports francesos per part de la flota britànica., La seva partida havia estat degudament autoritzada pel directori, que havia sofert una sèrie de derrotes militars contra les forces de la Segona Coalició, formada per l'aliança de Gran Bretanya amb Àustria, Rússia, Nàpols i Portugal, tement una imminent invasió. Quan va arribar A París en el mes d'octubre, la situació militar havia millorat després de diverses victòries sobre l'enemic. La República, no obstant això, estava en fallida i el Directori, corrupte, estava en el seu nivell més baix de popularitat. Un dels Directors,. La trama involucrava també al germà de Bonaparte, Lucien, qui s'ocupava com cap del Consell dels Cinc-cents, a altre Director, Roger Ducos i a Talleyrand. El 9 de novembre (18 de Brumario) i en l'endemà, tropes dirigides per Napoleó van prendre control i van dispersar als consells legislatius, quedant Bonaparte, Sieyes i Ducos com Cònsols provisionals que regirien al govern. Si bé Sieyes pretenia dominar el nou règim, Bonaparte se li va avançar redactant la Constitució de l'Any VIII, assegurant la seva elecció com Primer Cònsul. Això li va convertir en la persona més poderosa de França, poder que s'incrementaria en la Constitució de l'Any X, quan assoleixo nomenar-se Primer Cònsul vitalici.

Primer Cónsul

Bonaparte va instituir diverses i importants reformes, incloent la centralització de l'administració dels Departaments de França, l'educació superior, un nou codi tributari, un banc central, noves lleis i un sistema de carreteres i clavegueres. En 1801 va negociar amb la Santa Seu un Concordat, buscant la reconciliació entre el poble catòlic i el seu règim. Durant l'any 1804 es va dictar el Codi Civil Francès o també conegut com Codi Napoleònic, que consisteix en la redacció d'un cos únic que unifiqués les lleis civils franceses. El Codi va ser preparat per comitès d'experts legals sota la supervisió de Jean Jacques Régis de Cambecéres, qui es va ocupar com Segon Consol, Bonaparte, no obstant això. Aquest codi va influir de manera transcendental en el món jurídic, sent la pedra angular del procés de codificació. Altres normes dictades durant la regència de Napoleó van anar el Codi Penal de 1810 i el Codi de Comerç de 1807. En 1808 va ser promulgat el Codi d'Instrucció Criminal, establint regles i procediments judicials precisos en aquesta matèria. Si bé els estàndards moderns consideren que aquests procediments afavorien a la part acusadora, quan van ser promulgats era intenció dels legisladors protegir les llibertats personals i remeiar els abusos que normalment ocorrien en els tribunals europeus. Si bé és cert que Bonaparte era un regent autoritari, no és menys cert que la resta d'Europa estava governada per règims dictatorials. Bonaparte va tractar de restaurar la llei i l'ordre després dels excessos causats per la Revolució Francesa, al mateix temps que reformava l'administració de l'Estat

Interludi de pau

En 1800 Bonaparte va tornar a Itàlia, que havia estat reconquistada per Àustria Les negociacions es van tornar més i més erràtiques fins que Bonaparte va ordenar al General Moreau atacar a Àustria novament. El Concordat de 1801 amb el Papa Pío VII, va posar fi a l'enfrontament amb l'Església Catòlica originat per l'inici de la Revolució. La pau entre França i Gran Bretanya era molt precària. En 1803, l'exercito de Bonaparte va ser derrotat a Santo Domingo. En l'any 1802, altra constitució dictada per Napoleó, va atorgar caràcter vitalici al seu consulat i va servir com preàmbul per a la seva autoproclamació com monarca del Primer Imperi Francès en una cerimònia realitzada en la Catedral Notre Dóna'm de Parísante la presència del Papa Pío VII. Napoleó es va coronar a si mateix la qual cosa va donar origen a una creença popular que aquest acte va ser una demostració de negar-se a l'autoritat pontifícia, la qual cosa no és cert. Napoleó va reorganitzar l'administració de l'estat, va reorganitzar el sistema judicial, va tipificar la legislació civil francesa amb el Codi Napoleónic i amb altres sis codis que garantien els drets i llibertats conquistats durant el període revolucionari, així com la igualtat davant la llei i la llibertat de culte. També va sotmetre les escoles a un control centralitzat.

Les Guerres Napoleónicas

Les Guerres Napoleónicas són aquelles que van tenir lloc durant el regnat a França de Napoleó Bonaparte. Van anar en part una extensió dels conflictes que van esclatar a causa de la Revolució Francesa, i van continuar durant tot el Primer Imperi Francès. Van començar quan Napoleó va arribar el poder a França, al novembre de 1799. Les Guerres Napoleónicas van finalitzar el 20 de novembre de 1815, després de la derrota final de Napoleó en la Batalla de Waterloo i el Segon Tractat de París de 1815. En conjunt el gairebé continuat període de guerres comprès entre el 20 d'abril de 1792 i fins al 20 de novembre de 1815 és cridat amb freqüència La Gran Guerra Francesa (anterior a la Primera Guerra Mundial, cridada simplement La Gran Guerra).

Conseqüències de les guerres

Les Guerres Napoleónicas van tenir tres grans repercussions sobre Europa:

França mai més va ser una potència dominant a Europa, com havia estat des dels temps de Luis XIV. En molts països europeus, la importació dels ideals de la Revolució Francesa (democràcia, processos justs en els tribunals, abolició dels privilegis, etc) van deixar una profunda petjada. Encara que les regles de Napoleó eren autoritàries, eren comunament menys autoritàries i arbitràries que les dels monarques anteriors (o que les dels jacobinos i el règim del Directori durant la Revolució). Els monarques europeus van trobar serioses dificultats per a reposar l'absolutisme pre-revolucionari, i es van veure forçats en molts casos a mantenir algunes de les reformes induïdes per l'ocupació. El llegat institucional ha romàs fins a avui. Molts països europeus tenen un sistema de lleis civils, amb un codi legal clarament redactat. Es va deslligar un nou i potencialment poderós moviment: el nacionalisme. El nacionalisme va a canviar el curs de la història d'Europa per a sempre. Va ser la força que va empènyer el naixement d'algunes nacions i la fi d'unes altres. El mapa d'Europa va haver de ser redibujado en els següents cent anys després de les Guerres Napoleónicas sense basar-se en les normes de l'aristocràcia, sinó en les bases de la cultura, l'origen i la ideologia de les gents.

Caiguda de Napoleó

El primer senyal que l'aliança s'estava deteriorant va anar la forma no molt entusiasta i feble amb que Rússia va aplicar el Bloqueig Continental. Això va enfurir. Gran nombre de tropes es van desplaçar a la frontera amb. Napoleó, no obstant això, es va anticipar a aquesta maniobra i va començar a expandir el seu exercit fins a assolir un contingent de 600.000 homes. Napoleó va ignorar els consells de no envair el sòl rus i el 23 de juny de 1812 va procedir a la invasió. Els russos sota el comandament de Mikhail Bogdanovich Barclay de Tolly no estaven en condicions de derrotar al poderós exercito francès i van optar per la retirada. El 16 d'agost va caure Smolensk i després d'altres victòries els francesos van seguir el seu avanç. Criticat per la seva estratègia de contínuo replegui, Barclay va ser substituït per Mikhail Kutuzov, qui despues de mantenir la mateixa estratègia finalment es va enfrontar a l'invasor en la Batalla de Borodino, la qual va significar un gran triomf per als francesos en el que bé podria ser el dia més sagnant de la història humana. Els russos es van replegar novament i Napoleó va entrar a Moscou assumint que Alejandro I negociaria una pau. No obstant això la ciutat va començar a cremar pels quatre costats. Temerós de perdre el control a França, Napoleó va decidir sortir de Moscou. Els francesos van sofrir granment en la seva retirada de Rússia a l'instant que dels 650.000 homes que la van envair, solament 40.000 van creuar el riu Berezina al novembre de 1812. En total s'estima que aquesta campanya, 570.000 homes de l'exercito francès van morir i 400.000 de l'exercito rus, a la qual cosa cal sumar centenars de milers de baixes en la població civil. Després d'aquest fracàs, Prusia es va unir a la coalició la qual ara incloïa Rússia, el Regne Unit, Espanya i Portugal. No obstant això, Napoleó novament va prendre control de les seves tropes causant als aliats diverses derrotes culminant en la batalla de Dresden el 26 d'agost de 1813 on la tropes aliades sufireron unes baixes de més de cent mil soldats. Si bé semblés que Napoleó anava a ressorgir, Es van unir a la Coalició Àustria i Suècia, i finalment en la Batalla de les Nacions en Leipzig, el 16 d'octubre, els francesos van ser derrotats en un enfrontament que els aliats contaven amb el doble de les tropes de Napoleó. Despres d'aquesta batalla on van morir mes de 120 mil soldats d'ambdós costats, Napoleó es va replegar a França, però el seu exercit de tot just cent mil homes ja no era capaç de resistir l'envestida de la Coalició que contava amb més de mig milió de soldats

Final de la vida de Napoleó

París va ser ocupat el 31 de març de 1814. Napoleó va abdicar i va acordar una rendició amb condicions el 11 d'abril. Els vencedors van acordar en el Tractat de Fontainebleau exiliar-lo a la illa de Elba, mantenint el seu títol d'emperador, però restringint el seu imperi a aquesta illa. El ongrés de Viena (1814-1815) va disposar el nou ordre en l'Europa post-napoleónica. Va escapar de Elba al març de 1815, va arribar A França i va marxar sobre París després de col·locar de la seva part a les tropes enviades per a capturar-li. Establert en la capital, va promulgar una Constitució nova i molts veterans van acudir al seu cridada, començant de nou l'enfrontament contra els aliats. El resultat va ser la campanya de Bèlgica, que va concloure amb la derrota en la batalla de Waterloo el 18 de juny de 1815. El poble de París ho recolzava en la lluita però els polítics li van retirar el seu suport, pel que va abdicar en favor del seu fill, Napoleó II. Va marxar a Rochefort on va capitular davant el capità del buc britànic Bellerophon. Va ser reclòs llavors en illa Santa Helena, en l'Atlàntic, on va morir el 5 de maig de 1821.
Descargar
Enviado por:Clarita
Idioma: castellano
País: España

Te va a interesar