Historia


Naixement dels Estats Units com a potència mundial


El naixement dels Estats Units com a potència mundial

(des de l'imperialisme a la primera guerra mundial.)

Naixement dels Estats Units com a potència mundial

Hª de món contemporani

1er Batx.

Els Estats Units ha sigut un potència molt decisiva en els grans esdeveniments des de la seva creació i va ser arrel de l'imperialisme, a finals de S. XIX, quan Estats Units comença a prendre una certa importància en la política internacional. I apareix amb una nova política de colonització i unes noves idees que la portaran a esdevenir una gran potència i actualment la gran potència mundial, que destacarà en els anys anteriors a la guerra per la seva societat renovadora i culturalment molt rica, que començarà el seu major enriquiment a partir de la primera guerra mundial. Així que ens centrarem en el paper d'Estats units en aquestes tres èpoques.

Època de l'imperialisme.

En aquesta època, a finals del S. XIX trobem que ideen un nou tipus de colonització, el Neocolonialisme. Aquest consistia en controlar a les colònies només de manera econòmica i crear en elles uns governs corruptes, febles i subornables, i si no cedien al suborn, sempre tenien l'opció d'enviar als marines per arreglar les coses i van usar aquesta política al llarg del S. XX.

Guerra Hispono-estadounidens:

La primera gran aparició d'Estat Units va ser a Cuba quan es va enfrontar amb Espanya. El 24 de Febrer de 1895 va començar un aixecament a Cuba en contra de l'autoritat Espanyola dirigit per José M. Al 1898 el americans van enviar un baixen anomenat Maine, que oficialment anava a fer una vista en pacifica, però la finalitat era protegir al americans que hi havia a la illa de Cuba, però el 15 de febrer d'aquell mateix any el Maine, que es trobava ancorat a les costes cubanes sense saber-se'n la causa, provocant la mort de 260 i fent esclatar una guerra entre espanyols i americans. En un principi no es sabia la causa, ni es va saber mai, però de seguida van córrer rumors de que els espanyols havien fet esclatar aquell vaixell i al cap de mesos les tropes americanes van desembarcar a Cuba i van prendre la colònia als Espanyols. Anys més tard al 1976 es va reflotar en Maine, i es van trobar que la causa va ser una explosió de les calderes, però el govern estadounidens continua mantenint la seva teoria d'un atac extern.

Aquesta guerra va suposar la pèrdua de Cuba, Puerto Rico i l'illa de Guam per espanya, i l'adquisició d'aquestes per d'Estats Units, qui també va adquirir Filipines per vint milions de dòlars, però més que totes aquestes conseqüències territorials i econòmiques va suposar el naixement d'Amèrica com a potència mundial, amb un important paper a desenvolupar a Europa, que augmentarà amb la primera guerra mundial.

The age of optimist

És la època de la burgesia i dels diners que revolucionen la societat de tal manera que molts creuen que és el motiu que porta a la guerra. Als Estats Units aquest fenomen es va viure també amb molta intensitat, juntament amb França i Anglaterra. És un moment d'eufòria cultural, de grans descobriments, reivindicacions dels drets humans i una creixen reivindicació dels moviments sufragistes on es demanava el vot de les dones.

Cal a dir que la reivindicació en favor del vot de les dones va aparèixer a Estats Units amb anterioritat, arrel de la guerra de la independència i a Massachusetts les dones, només les propietàries d'hisendes, van aconseguir el vot des de 1691 al 1780, quan es va decidir que cada estats formules les seves pròpies lleis al respecte. Així és que durant la primera meitat del S. XIX moltes dones van estar lluitant per aconseguir el seu vot, però els perjudicis cap a la dona encara hi eren i van limitar molt la seva actuació, però després de molta insistència i moltes reivindicacions, les dones van aconseguir el vot a tots el Estats Units, entre 1893, a Colorado i 1917 a Nova York. I aquest moviment va culminar després de la primera guerra mundial, al 1919 quan el Congrés va aprovar una llei en la seva constitució que deia que ni als Estats Units ni a cap altre país a ningú se li havia de delimitar els drets de vot per raons de sexe.

Per altre banda el gran descobriment d'Estats Units va ser el automòbil. Va ser inventat per Ford un estadounidens que va néixer a Michigan i que simplement va començar com a aprenent de mecànic. En 1893 va inventar el primer cotxe, després d'haver estat experimentant a les seves estones de lleure i al 1903 va crear la Ford Motor Company, empresa que utilitzava la nova tendència de la cadena de muntatge inventada per Taylor. Tot i que els primers cotxes eren lents i poc útils, en el sentit que no et podies desplaçar a llargues distàncies, va crear fervor entre la població. En el 1908 la fabrica es va començar a fabricar el model T, del qual se'n van fer més de 15 milions i tot i que va ser la primera empresa en fabricar-los, també es cert que va anar perdent popularitat en favor dels seus competidors.

També és el moment del teatre, dels cabarets i del cinema. Els majors representants del cinema van ser el germans Lumière, qui desprès de molts intents van fer la primera camera de vídeo. I el 28 de desembre de 1895 i se'n consideren els inventors. I la seva primera pel·lícula va ser “Obrers sortint d'una fabrica”, seguida de “Ones trencant a la vora de la mar” i “Un jardiner regant la gespa.” Un dels cortometratges que van fer més espectacular va ser un que mostrava com un tren s'apropava al públic, el qual sortia corrent de la sala.

I també cal destacar l'aparició dels grans magatzems que va ser a partir de botigues de congelats que es van anar fent grans, tot i que a Estats Units comencen a aparèixer cap al 1870. I entre les innovacions més importants que porten els grans magatzems trobem la possibilitat de canviar els articles un cop comprats o la devolució dels diners, o el fet de posar el preu a cada article, coses que avui ens semblen indispensables i que venen donats precisament per aquesta època que marca el inici de la societat de consum.

I amb aquest panorama d'una societat consumisites tan a Estats Units com a la resta d'Europa, comencen els conflictes que portaran a la gran guerra.

La primera guerra mundial

Amb l'esclat de la primera guerra mundial els Estats Units es declaren neutrals, però és inevitables recolzar o a un bàndol o a l'altre, així que van donar suport econòmic als Aliats.

El inici de la guerra per part del Estats Units el trobem amb l'enfonsament del Lusitana, un vaixell de passatgers amb americans a bord, per part dels Alemanys, en maig del 1915. Tot i això Estats Units no va entrar a la guerra ja que tenia una política pacifista per part del President Wilson, el qual va fer prohibir als Alemanys no enfonsar cap altre vaixell de passatgers. Però al 1916 un submarí alemany va enfonsar un ferry de vapor al canal de la Mancha, fet que va provocar la ruptura de relacions diplomàtiques entre aquestes dues potències. Així que el 2 d'Abril de 1917 Estats Units es va veure obligat a declarar la guerra a Alemanya.

L'entrada d'Estats Units a la guerra va suposar un canvi radical en favor dels aliats que es veien perduts i que juntament amb la retirada Russa la guerra va donar la volta. I va acabar amb la Victoria dels Aliats, ja que portaven diners, noves flotes i sobretot gent nova, gent fresca que no portava ans patint la guerra, sobretot suposa esperança. I si els Americans entren a la guerra ho fan en nom de la llibertat dels mars, ja que no podien navegar tranquil·lament. De manera que l'entrada d'estats Units suposa guanyar la guerra pels aliats.

Conclusió

I amb tot això veiem el desenvolupament dels Estats Units en els seus inicis i com esdevé una gran potència i s'enriqueix molt a causa de la guerra. I veiem també la importància creixent de les seves decisions, fins al punt que en aquests moment és la potència mundial per excel·lència i per entendre això calia veure una mica com havia arribat. Fins aquí.

Descargar
Enviado por:Chii
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar