Literatura


Mort Damunt la Gespa; Josep M Palau i Camps


Fitxa de lectura

0. Dades Bibliogràfiques:

Títol: Mort Damunt la Gespa.

Autor: Josep M. Palau i Camps.

Traductor: Versió original.

Il.lustrador:

Editorial: Moll.

Col.lecció: Raixa.

1. Dades sobre l'autor:

1.1. Biografía de l'autor.

Josep M. Palau i Camps va néixer al 1914 a Barcelona i és llicenciat en ciències. Des de fa molt de temps viu a Palma de Mallorca on col.labora en distintes tasques i empreses culturals. També és vice-president a les illes de l'Associació d'Escriptors en LLengua Catalana i també ho ha estat de l'Obra Cultural Balear. És poeta, autor dramàtic i narrador.

1.2. Altres obres de l'autor.

-Els Trasplantats.

-Aquesta mena d'amor.

-Assassinat al club dels Poetes.

-Paisatge de Dunes.

-L'inspector Ensopega.

2. Gènere narratiu:

2.1. Posa una o més creus al que creguis que és el gènere novel.lístic de l'obra:

Policíaca: Crec que aquesta novel.la és policíaca, ja que tota l'òbra tracta de les investigacions que fa l'Inspector Arbós per descubrir l'autor i els motius de l'assassinat.

Negra: Penso que és negre perque tracta d'assassinats, hi ha bastanta violència, i a més hi intervenen molts policies.

Urbana: També crec que és urbana ( tota la història transcorre a la ciutat de Palma ).

3. Tema de l'obre:

3.1. Digues quin o quins són els temes de l'obra:

Assassinats: Durant la història es cometen tres assassinats ( Palmeiro, Helena i Ferreiro ) i la resta tracta de les coses que fà la policia per trobar als culpables.

Policies: A la història hi intervenen molts de pics els policies i sobretot l'Inspector Arbós intentant descobrir qui ha estat l'assassí.

Drogues: Aquest tema té una gran relació amb la resta de la història, ja que a l'Helena i al Palmeiro els assassinaren per un assumpte relacionat amb la droga. La droga també hi intervé altres pics: quan Carbalho dóna una bossa amb droga a una camell que es deia Pili, quan aquest mateix home deixa un sobre amb cocaïna a l'habitació de l'Helena i el Palmeiro.

Esports: Crec que també tracta d'esports, ja que tots els problemes estan relacionats amb uns fets que es produiren durant un partit de futbol.

4. L'argument i la trama, l'estructura:

4.1. Resumeix l'argument de l'obra, ordena'l en plantejament, nus i desenllaç.

Dins d'uns quants dies l'Imperial C.F. ( de Madrid ) jugaria la final de la copa del rei de futbol a Mallorca contra el Comtal F.C. ( de Barcelona ). Per això tots els jugadors de l'Imperial estaven a l'aeroport a punt de partir cap a Mallorca, entre ells Héctor Palmeiro que estava amb la seva enamorada, Helena. Aquesta era la muller d'un home que es deia Jorge Ferreiro, però s'havia enamorat de n'Héctor i ara vivia amb ell a Madrid.

A Barcelona estava succeïnt practicament el mateix, però amb els jugadors del Comtal. Un dels jugadors, Enric Carbalho ( el porter ) estava aprofitant com sempre el viatge de l'equip per transportar droga fins a Mallorca, així guanyaria uns diners més. Arribaren, i la nit abans del partit uns homes anaren a l'habitació de Carbalho a parlar amb ell d'un assumpte molt important.

Estava a punt de començar el partit i l'inspector Jaume Arbós estava a les grades del Lluís Sitjar. Al començament de la segona part succeïren uns fets terribles, Palmeiro morí i ningú sabia que havia provocat la seva mort. Arbós començà a investigar aquests fets i trobà unes esgarrinxades al cos del Palmeiro. Dins d'una d'elles trobà l'extrem tallat d'un escuradents impregnat d'un verí anomenat curare. Just després del partit dues altres persones havien estat assassinades a un hotel: l'Helena i el Jorge Ferreiro. Arbós proseguí les seves investigacions i trobà l'altre extrem de l'escuradent devora la porteria que defensava Carbalho. També trobà les ditades d'aquest al carregador de la pistola amb que havien matat a Ferreiro. Després de trobar aquestes pistes i de parlar amb Carbalho descobrí que aquest havia matat a l'Helena i al Palmeiro per un assumpte relacionat amb la droga, i a Ferreiro perque se l'havia trobat a l'habitació de l'Helena després d'haver-la matat.

4.2. Explica si l'argument i la trama coincideixen.

Hi ha una analepsi, ja que a un dels primers capítols Palmeiro recorda quan va coneixer a l'Helena i quan vivia al Brasil. També recorda que malament que Jorge Ferreiro s'ho havia près quan l'Helena li havia deixat i havia decidit anar-se'n amb en Palmeiro a viure. En aquest mateix capítol també hi ha una prolepsi quan el Palmeiro pensa en el partit contra el Comtal i en el que ell farà després.

5. El temps:

5.1. El temps de la història.

Aquesta història crec que està orientada als començaments dels anys noranta i crec que la durada és de més o manco dues setmanes.

5.2. El temps del discurs.

S'altera l'ordre de l'història. La trama no és d'estructura lineal, es forma una analepsi i una prolepsi.

6. L'espai:

6.1. Descriu l'espai on es desenvolupa l'obra.

Palma és una ciutat bastant gran amb aproximadament 400.000 habitants. És molt històrica, ja que des de fa molt de temps ha estat un dels ports més importants del Mediterrani i s'ha enriquit en part gràcies al comerç. Hi ha molts barris diferents com per exemple Son Vida ( on transcorre part d'aquesta història ), És Molinar, el Barri Antic... És una ciutat poc industrialitzada. També és bastant cosmopolita, ja que avui en dia hi ha molts immigrants i turistes. Aquesta història té lloc a la zona del Passeig de Mallorca ( un dels carrers principals de la ciutat que es troba devora del torrent de La Riera ), i òbviament a l'estadi LLuís Sitjar. Aquesta és una de les zones més comercials de la ciutat.

7. Els personatges:

7.1. Explica com estan presentats els personatges:

Crec que normalment es presenten de forma indirecta però en alguns casos també es presenten de forma directa, ja que els descriu el narrador.

7.2. Descriu com són els principals personatges:

Enric Carbalho: Carbalho és el porter uruguaià del Comtal F.C. És bastant alt ( traspassa el metre noranta ), massís, pesa més de noranta quilos i de temperament sorrut. També és bastant solitari, ja que prefereix quedar-se sol a la seva habitació de l'hotel que estar amb els seus companys d'equip. Penso que és un home sense escrúpols perque va matar a tres persones i no se'n va ressentir.

Héctor Palmeiro: Palmeiro és el davanter-centre de l'Imperial i és un bon jugador de futbol. La seva altura també és de més o manco un metre i noranta centímetres i pesa uns noranta quilograms. És un home robust, musculós i també bastant fort. És brasilé però viu a Madrid amb l''Helena.

L'inspector Jaume Arbós: És un inspector de policia mallorquí bastant baixet i molt prim. Consider que és un home bastant solitari, ja que no té muller, viu amb la seva mare i a més, no pareix que passi molt de temps amb els seus amics. També penso que és viciós ( sobretot ho dic perque sempre fuma " Celtas " ) i bastant rutinari perque sempre segueix la mateixa rutina. Les seves aficions són sobretot tocar l'orgue a l'esglèsia de Santa Creu i anar a pescar. Pensa molt en el seu treball i trobo que per ell és molt important.

Helena: L'Helena és nord-americana i és la muller de Ferreiro, encara que visqui i estigui enamorada de Palmeiro. És una dona de cabells rossos, jove i de cara dolça i inocent. És molt atractiva. Viu a Madrid amb el seu enamorat , Héctor Palmeiro.

Jorge Ferreiro: Jorge és brasilé i abans era l'entrenador del Porto Branco, on en aquell moment jugava Palmeiro. Mentres vivia allà amb l'Helena era molt feliç, però quan aquesta se'n anà a viure a Madrid amb el Palmeiro es convertí en un home molt infeliç amb les espatlles caigudes i mai somrient.

7.3. Tipus de personatges.

Principals: Héctor Palmeiro, Enric Carbalho, l'Inspector Jaume Arbós, l'Helena, i el Jorge Ferreiro.

Secundaris: Antoni Piera, Comes, l'Inspector Toni i la mare de l'Arbós.

Fugaços: el Ratet, Xoco, Pili, Riera, el reporter Rafel i Tomeu.

Protagonista: l'Inspector Jaume Arbós.

Antagonista: Carbalho.

Personatges rodons: Palmeiro, Carbalho, Jaume Arbós, Helena i Ferreiro.

Personatges plans: Piera, Comes, Toni, Ratet, Xoco, Pili, Riera, la mare de l'Arbós, el reporter Rafel i Tomeu.

8.Narrador i punt de vista:

8.1. Explica des de quina perspectiva o punt de vista relata els fets el narrador.

Omnisciència absoluta perque el narrador no forma part de l'història i explica tot el que va succeïnt durant aquesta.

9. Interés de l'obra:

9.1. Destaca alguns aspectes pels quals recomanaries o no la lectura d'aquesta obra.

A mi no m'ha agradat molt aquesta història, ja que m'ha resultat un poc avorrida i a mi no m'agraden molt les novel.les policíaques. Jo recomanaria aquesta història a qualsevol amant de la novel.la policíaca perque després de llegir novel.les de Sherlock Holmes i dels Poirot penso que aquestes històries són fàcilment comparables. M'ha parescut bé que a la història no es representi a l'inspector Arbós com un inspector de policia perfecte al qual no se li escapa cap detall, com és en el cas de Sherlock Holmes. També una de les coses que he apreciat molt han estat que la història està basada a Palma i quan l'inspector parla de llocs com el LLuís Sitjar o el Passeig de Mallorca jo m'enrecord del lloc i sé exactament d'on parla. En canvi, la majoria de novel.les que llegeixo estan basades a altres llocs que jo no coneixo i això no m'agrada tant. Una de les coses que m'han molestat un poc ha estat la quantitat de pics que han dit que l'inspector es va fumar un " Celtas ".
Descargar
Enviado por:Hall
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar