Literatura


Mirall Trencat; Mercè Rododera


 • Teresa Goday

Té una aventura amb un home (Miquel Masdéu) de la qual en neix un fill. Després és casa amb Nicolau Rovira sense que aquest sàpigues que tenia un fill. També es va casar amb el senyor Salvador Valldaura que tan poc sap que té un fill. Amb el senyor Salvador Valldaura té una filla anomenada Sofia.

Quan el senyor Salvador Valldaura va morir la senyora Teresa és va quedat viuda, un dia ella i la seva filla van anar al notari perquè els llegís el testament, el cor li va fer un salt perquè el senyor Salvador Valldaura li va deixar només la torre, la senyora Teresa no li va agradat el que va llegí el seu notari, és mossegava tan els llavis que s'hi feia mal.

La Teresa Goday de Valldaura estant casada amb el senyor Salvador Valldaura, té un romanç amb el amb el senyor Amadéu, el senyor Amadéu Riera y la senyora Teresa Goday és faran aliats poderós perquè la senyora Teresa no volia que el senyor Valldaura es vengués la masia de Vilafranca a el senyor Quim.

Un dia la senyora Teresa va demanar-li al senyor Riera (notari) que vingués perquè volia fer el testament, ella volia deixar-li la seva torre a la Maria.

La senyora Teresa té les cames mortes i feia anys que no podia sortir de la seva casa, ella havia tingut un amic, el últim amic, ella li havia agafat pena una penes tan violenta que els nervis de les cames se li havia mort. La senyora Teresa de vagades semblava un aparador amb totes les joies que portava.

Havien pintat els balcons i l'olor a pintura ajudava a que la Senyora Teresa s'ofegués, aquella havia estat mort en vida. Tenia ganes de morir pensant coses boniques de flors i de començament d'amor... havia tingut tres penes grosses a la vida: aquell fill d'en Masdéu, la mort del pobre Jaume i la mort de la Maria, havia conegut quatres homes: el primer que semblava un àngels esparracat; i els altres dos grans homes i el altre. Nicolau Rovira havia estat el trampolí que l'havia llançada al mon de Salvador Valldaura i Rovira havia saciat la seva set d'amor, s'havia mort per les cames, deia que era un càstig per tots els pecats.

 • Descripció física

Era una dona molt guapa, molt atractiva fins que es va casa amb el senyor Valldaura. Mentre passava el temps ella s'anava posant me vella. Tenia els ulls vellutats i un riure encomanadís. I tenia una cintura de vespa.

Es va posa molt vella, tot li penjava: les galtes, el sotabarba, la carn de sota els braços...

 • Nicolau Rovira

Va ser el primer marit de la senyora Teresa Goday, gracies a ell, ella puja de nivell social, ja que posseïa una gran fortuna. Li va regalar una joia a la Teresa i aquesta la torna a vendre per ajudar el fill de la relació del Miquel Masdéu, cosa que el senyor Nicolau no sàvia de l'existència d'aquest fill. Nicolau és va morir i la senyora Teresa es queda amb la seva fortuna.

  • Descripció física

Aquest home segons el llibre es un home que té molt anys i per pujar al seu cotxe necessita l'ajuda del seu cotxer i la seva dona la Teresa Goday.

 • Salvador Valldaura

Abandona la carrera diplomàtica per casar-se amb la Teresa Goday i viurà tota la vida recordant la violinista (Bàrbara). Hi ha una bona relació amb la seva filla la Sofia, quant la Sofia va ser la primera comunió, el seu pare caigué malalt no ho havia estat mai i es va espantat molt. Un dia van sortir a prendre l'aire amb la Sofia i li va dir que tenia una perla grisa i quan és mori el volia que se la posi, i li va dir que tot el que ell tenia era per a ella.

El senyor Salvador Valldaura va escriure un diari (llibreta) i en aquesta llibreta deia que no estimava a la senyora Teresa que estava enamoradíssim de la Bàrbara la violinista que va conèixer gracies al senyor Quim. També deia que no creia haver estimat mai a la senyora Sofia com els pares acostumen a estimar els seus fills.

 • Bàrbara

És una violinista que coneix Salvador Valldaura a Viena, no li agradava el mirall i li agradava molt el calor violeta, per això el senyor Salvador Valldaura li regala unes violetes amb les que es suïcida tirant-se a un canal.

 • Descripció física

El senyor Salvador Valldaura deia que la Bàrbara era una noia molt bonica que li agradava molt la musica, era prima, rossa com un fil d'or, amb els ulls molt clars, amb els cabells pentinats enlaire i amb dos o tres rinxols que se li escapaven clatell avall.

 • Jesús Masdéu

Fill de la Teresa Goday i Miquel Masdéu treballava de pintor amb el senyor Avel·lí que pintava parets, volia pintar com el Avel·lí. La Teresa quan era petit al va bateja, ella li havia paga tots els estudi, i sempre que anava a veure li donava diners. Jesús Masdéu es va fer revolucionari i va morir en la guerra civil.

 • Descripció física

El Jesús Masdéu no era ni massa alt ni massa baix, tenia els ulls negres i bondadós i per treballa sempre portava una boina.

 • Sofia

Es la filla de la senyora Teresa Goday i el senyor Valldaura, aquest li promet fer-la heretera de tota la fortuna, però al final resulta no ser així. Es casa amb Eladi Farriols i aquest li revela que té una filla (la Maria). Desprès d'un mes d'haver-se casat amb el senyor Eladi Farriols és queda embarassada, un embaràs molt dolent, al nen li van posat Ramon, el Ramon va complí tres anys i va tornar a quedar embarassada, aquest fill va nasqué abans d'hora els set mesos i al van nomenat Jaume.

Quan va mori la Maria la senyora Sofia estava demacrada, però amb els ulls brillants, acceptava els condols com si fos la mare de la noia.

Quan el senyor Eladi Farriols va demanar-li al senyor marbrista la llosa amb el nom de la Maria amb lletres grosses, ben marcades, el senyor Eladi la va posar en el llorer on havia mort la seva filla, a la senyora Sofia no li agradava ho considerava d'un mal gust horrible.

Un dia unes de les minyones la Consol li va agafar els peus i unes alicates li va tallar les ungles i li va dir -de totes les senyores a les qui faig els peus vostè es la que els te mes bonics.- havia viscut voltada de cremes i de perfums. A sigút una de les persones que quedaren al final.

 • Descripció física

Era una noia molt bonica, tenia unes cames boniques ben tornejades, el genoll rodo llis, i el turmell fi. I el Quim Bergadà li deia que tenia els ulls de japonesa. Com el temps la Sofia s'anava fent vella d'una manera diferents que la seva mare. Com a les mòmies, la pell se li arrapava als ossos.

 • Eladi Farriols

Botiguer casat amb la Sofia per interessos econòmics té un germà que era el cap de la botiga de roba,era la més anomenada de Barcelona, té dos fill amb la Sofia un anomenat Ramon i l'altre Jaume i té una filla amb la Pilar Segura la Maria.

Eladi es volia vendre la torre a uns compradors que havien vingut de lleida. Aniria a viure a un pis i no tindria tanta feina.

Ja les coses de luxes li feien poca gracies. N¡hi havia una minyona anomenada Elisa que li creava amb la seva presencia un clima excitant i calmant alhora, l'allunyava de l'orgull i del càlcul, un dia ella va entrat al seu dormitori i ell, li va comença a tocar-la i va comença a fer-li petons els peus i a ella no li agradava, el senyor Eladi li va agafar el braç, li feia mal a el senyor Eladi no li agradava que les minyones se li reguéssim del i ella se'n va anar.

Un dia el senyor Eladi Farriols va anar a veure al notari Riera perquè la Marina la germana del notari Riera li va escriure explicant-li que el seu fill el Ramon estava a casa seva, el Ramon i la filla gran de la Marina son companys d'estudis, el senyor Eladi Farriols li va donar un taló per que sense que el seu fill s'assabenti.

El senyor Eladi hagués de fer un esforç per viure desprès de la mort de la Maria, el seu deliri per les noies s'havia atenuat. Li va agafar una passió els llibres, els tocaven com si fossin joies els canviaven de lloc, els ordenaven sense parar. Desprès de la mort de la Maria no sortia com ho feia abans ara només sortia a la llibreria encarregar lliures introbables, un dia va agafat els retrats d'en Ramon i de la Maria i plorant ho va crema, a mig hivern el senyor Eladi va posar malalt, sempre portava els guants i el bastó, deia que quan feia calor necessitava mes els guants perquè no li agradaven sentir-se les mans suades. El senyor Eladi Farriols un dia va anar a la botiga del senyor Jeremies li va demanar una llosa de pedra per posar al peu de l'arbre on va morí la seva filla.

La mort de la seva filla havia matat la seva joventut: els cabarets, les artistes, les cançons... etc

Un dia se'l van trobat mort, ningú sap de que havia mort, el que saben que s'havia mort a primeres hores de la tarda del dia abans, li havien posat un vestit negre i la corbata de papallona per que havia estat mes fàcil de col·locar.

 • Amadeu Riera

És el notari del senyor Salvador Valldaura i la senyora Teresa tenia una relació molt estreta, desprès de la mort del senyor Valldaura aquets li va llegir el testament del senyor Valldaura a la seva filla i a la seva dona.

Aquest mantenia una relació amorosa amb la senyora Teresa Goday. La seva dona era la Constància es va morir, el sabia que ella sospitava que el seu marit i la senyora Teresa Goday mantenien un romanço.

El senyor Amadéu Riera (notari) va tenir una sorpresa al seu despatx va anar el senyor Eladi Farriols a ensenyar-li una carta que la seva germana la Marina li va escriure, el seu despatx feia pudor de tancat i aquella olor de tancat es barrejava d'una manera violenta, en la mesa del despatx havia un gerret de plata i de cristall amb una rosa vermella que li venia d'una àvia materna.

 • Armanda

És la cuinera dels senyors Valldaura, té un estret lligam amb la família i té una relació amb el senyor Eladi Farriols que un dia li va posa les mans a sota de la faldilla perquè la seva dona la Sofia estava embarassada. Ha passat d'estar sota les ordres de Teresa a les de Sofia. Descobreix alguns secrets de la família. És el personatge mes destacat del servei (la cuinera).

Havia aconseguir no fer més de cuinera quedar-se a la casa donar-li els diners de la perquè anessin a comprar i passar-li els comptes i sobretot de fer estones de companyia a la senyora Teresa, perquè el metge li certificat que l'escalfor de la cuina econòmica li inflamava els budells, si deixava d'estar en la cuina el ventre se li posaria bé. L'Armanda s'havia convertit en la persona de confiança de la casa.

El senyor Eladi Farriols li havia comprat unes arracades que de seguida li va fer il·lusió, però no li havia posat mai. El senyor Eladi mai no havia regalat cap joies a cap minyones.

Quan es va morí la Maria i el senyor Eladi Farriols va plorar molt,

l'Armanda els havia vestí els dos. Quan la Maria va morí de tan en tan s'eixugava els ulls amb la punta del davantal, ella li havia rentat la cara quan li sortia d'un costat de la boca un fil de sang seca que se li havia encastat com si fos una crosta de mal.

L'Armanda, quan acabava de menjar, pujava a dalt i s'estirava al llit, n'hi havia vegades que la calor la matava. L'Amanda inspeccionava que tot hagués quedat net i sense racons per que ella deia que les minyones d'ara no son de tan bona fe com les d'abans.

 • Ramon

Fill gran de la Sofia i el senyor Eladi Farriols aquest esta enamorat de la Maria i sempre li donava una gran pallissa al seu germà el Jaume.

La seva avia no li agradava la seva forma de ser, era un noi ben dotat com la maria però no li agradaven els estudi era un noi com tants. Quan el seu pare li va dir que la Maria era la seva germana el Ramon se sent molt mal i es va de la casa.

Quan el Ramon es va anar de la seva casa, es va anar a viure a la casa de la Marina la neboda del senyor Amadéu Riera (notari) eren companys d'estudis. El seu pare i la seva mare no saben on esta treballant ni on esta vivint.

 • Descripció física

Amb un ulls magnífics, amb un llavi sensuals com els del senyor Eladi Farriols.

 • Maria

Filla de la Pilar Segura i el senyor Eladi Farriols és adoptada per la senyora Sofia i del seu pare i juntament amb el Ramon li donaven pallissa al seu germà el Jaume.

La Maria és l'hereu de la senyora Teresa Goday la seva avia, la senyora Teresa li vol deixar la seva torre en el testament. Ella sap que la Maria no l'estima perquè li mira les mans amb carrega d'angúnia.

Maria reencarna la bellesa de la seva mare Pilar. Quan sap que és germana del la persona que estimava amb tot el cor, decideix suïcidar-se llançant-se damunt del llorer. L'Armanda la va vestir, els homes que havien despenjat la noia morta havien estat a punt de desmaiar-se; els havia hagut de donar conyac, l'havien pentinada; aquest cabells negres i ondats.

 • Descripció física

Es una noia molt bonica intel·ligent i ben dotada, amb l'orella fina, els dits àgils... però no estudia es a dir no li agrada estudiar com al seu germà el Ramon.

 • Jaume

Fill petit de la senyora Sofia i el senyor Eladi Farriols nascut amb problema perquè va néixer els 6 mesos, era l'únic que tenia accés els objectes personals de la senyora Teresa Goday va morir ofegat a l'estany del jardí de la torre per culpa del Ramon i la Maria.

 • Descripció física

Era un nen prim i el fetge li feia donar injeccions perquè se li curessin els grans del coll i de les aixelles, tenia el pit enfonsat, els ossos de l'esquena con dues pales i el ventre sortit... I quan corria s'ofegava.

1
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar