Lenguaje, Gramática y Filologías


Mecanoscrit del segon origen; Manuel de Pedrolo


1. Fitxa del llibre:

AUTOR: Manuel de Pedrolo

TÍTOL: Mecanoscrit del segon origen

COL·LECCIÓ: El cangur butxaca

EDITORIAL: Edicions 62

LLOC Y ANY D'EDICIÓ: Barcelona, 1a edició 1974

NOMBRE DE PÀGINES: 229

2. Resum de l'argument

“L'Alba, una noia de catorze anys, va veure com dos nois estaven pegant a un altre noi, en Didac, que era negre. Va veure com el llençaven a l'aigua. L'Alba es va llençar a l'aigua per ajudar-lo, i quan era dins van passar uns platells voladors que l'Alba no va tenir temps de distingir perquè en Didac s'estava ofegant. Quan va aconseguir treure'l de l'aigua, va veure que tothom era mort i la majoria de les cases estaven destrossades. Va deduir que els culpables eren aquells platells voladors que van passar. Desprès de veure que la família de tots dos també havia mort, van decidir anar-se'n a viure al bosc. Van agafar la cadernera d'en Dídac, i en veure-la van saber que els platells nomes van matar el animals mamífers.

Van agafar provisions,uns llibres de mecànica i medicina, roba i tot el que van veure necessari. Es van anar del poble i es van establir en una cova que hi havia al bosc. Allí van viure uns quants mesos, i van aprofitar per llegir els llibres que portaven. L'Alba va agafar una malaltia però es va poder recuperar després d'uns dies.

Desprès d'un temps van trobar al bosc una masia on hi havien gallines. Es van instal·lar allí i van preparar les gallines perquè poguessin posar ous, també van preparar el camp per poder obtenir aliments.

Un dia van veure cinc naus de reconeixement, però les van despistar. Desprès d'uns quans dies van veure a un extraterrestre a prop de la masia, al qual van matar i li van treure l'arma. Llavors van decidir tornar a la cova perquè els amics de l'extraterrestre podrien tornar a buscar-lo.

Desprès d'un temps van tornar a la masia per agafar el tractor i anar-se'n a buscar supervivents. Abans d'arribar a Barcelona van trobar una roulotte que els serviria de casa portàtil. Quan van arribar a Barcelona van apoderar-se d'un jeep que era més fàcil de conduir que el tractor. Van trobar un terreny que els serviria per poder plantar.

Van anar cercant les biblioteques de la ciutat per tal de aconseguir llibres que fossin útils per les futures generacions, i van improvisar una biblioteca on els van guardar. Quan anaven pels carrers van veure un llençol que deia que allí hi havien supervivents, i van trobar una dona que feia poc s'havia mort. En el seu diari deia que havans de la catàstrofe, era banyant-se a la platja.

3. Època en què se situa la novel·la. Justifica la resposta.

L'època en què se situa la novel·la és als anys 60.

Perquè encara que va ser publicat en 1974, va ser escrit en els anys 60. Però en la novel·la l'escriptor no especifica cap època.

(La novel·la es desenvolupa en quatre anys, cada capítol es un any).

4. Indica en quin lloc (o llocs) transcorre l'acció. Són reals o imaginaris? Són importants per al desenvolupament de la història?

Els fets transcorren en pobles del Garraf, en Barcelona, i en zones costaneres del Mar Mediterrani entre França i Itàlia.

5. Anàlisi dels personatges. Hi ha un protagonista? I un o diversos antagonistes? Com són els personatges secundaris? Recorda que has de descriure els personatges tant físicament com psicològicament.

Hi ha dos protagonistes:

  • Alba : és la protagonista de la novel·la. Durant la novel·la es veu la seva evolució durant quatre anys, del catorze als divuit. Amb divuit anys es queda embarassada. És alta, prima i te el cabell negre. És molt intel·ligent, sensata, solidaria i amb idees molt ben definides.

  • Dídac : és l'altre protagonista del llibre. Durant la novel·la també es veu la seva evolució de nen a adolescent. És negre, alt i prim. Com ell és més jove que l'Alba, te les idees menys clares.

Personatges secundaris:

  • Tres desconeguts : dos homes, com de trenta anys, molt barbuts, i un altre de més jove que tenia una expressió com idiotitzada, tots tres sense roba. Eren racistes i violents.

  • Una dona : portava una mena de camisa de dormir, llarga, bruta, dos pits buits i caiguts, que feien repugnància. S'havia tornat boja, i volia que l'Alba donés el pit a un esquelet d'un bebè.

  • Mar : és el fill de l'Alba i en Dídac.

Antagonistes : potser els antagonistes del llibre són els extraterrestres, encara que només apareix un en tota la història.

6. Qui narra la història? Quin és, per tant, el punt de vista narratiu?

Aquest llibre està narrat en tercera persona, o sigui, per un narrador extern. Però, l'últim paràgraf del llibre està narrat en primera persona (per l'Alba).

7. Estructura de la novel·la.

La novel·la segueix un ordre lineal, tots els fets es desenvolupen sense cap regressió en el temps. Al contrari, està dividida en capítols, i cadascun d'ells, representa un any més en la vida dels protagonistes.

La novel·la també segueix un ordre dels fets molt ben definit. Te un plantejament, que és quan es produeix la catàstrofe i es queden sols. El nus, pot ser quan es tornen nòmades i es van a buscar supervivents, i viuen una sèrie d'aventures i experiències. El desenllaç, és quan tornen a Barcelona i en Dídac te un accident i mor, deixant sola a l'Alba i al seu fill.

El final es obert perquè desprès de la mort de en Dídac, poden passar moltes coses més, llavors la història pot continuar.

8. Creus que hi predomina la narració de fets, el diàleg o la descripció? Justifica-ho.

Crec que hi predomina la narració de fets i la descripció, perquè en tot el llibre narren tot el que viuen els protagonistes, i van fent la descripció de totes les escenes, de tots els llocs, etc.

9. Valoració personal.

Aquest llibre no m'ha agradat gaire perquè aquestes històries de la fi del mon, i de extraterrestres mai m'han interessat. Crec que l'autor vol transmetre un sentiment de soledat i de dubte per tots el fets que anaven succeint, i crec que ho aconsegueix.

No em vaig sentir identificat amb cap personatge, però sobretot els personatges principals m'han fer reflexionar de les conseqüències que te estar sol, i en un món destrossat i fet pols.

Per mi, el tema de la novel·la no indica un temps determinat, per això penso que pot estar bé per lectors d'avui dia. Encara que aquestes històries no m'agraden, el llibre no està malament, i podria recomanar-ho a lectors de ciència-ficció, d'aventures,etc.
Descargar
Enviado por:EXTEBAN
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar