Historia


Manifiesto comunista; Karl Marx


3. Opinió personal del llibre

Creiem que el llibre és bastant interessant, doncs cal pensar que Marx no era ni un escriptor ni un polític, simplement era un economista, però per sobre de tot era un filòsof, que juntament amb Sigmunt Freud i Darwin van marcar la filosofia contemporània. En general creiem que l'idea de Marx de crear una societat justa i igual és molt bona, tot i que mai es va portar del tot a terme i sempre seguirà siguent una utopia. Tot i que el que més es va acostar a l'idea de Marx va ser Lenin creiem que per el que hem treballat a classe, mai va arribar a portar a terme una societat comunista i sense classes, si potser no hagues mort tan aviat hauria aconseguit arribar a realitzar l'utopia de Marx. Marx deia que el socialisme era la pràctica de la teòrica del comunisme i és precisament per aquest fet que no entenem que Marx critiqui el socialisme utòpic quan en el fons ell és considerat un dels creadors del comunisme i del socialisme actual. Creiem que aquest llibre de la manera en que està plantejat tenia molta més lògica en el moment en que es va fer que no pas ara que ens trobem en una societat molt més conformista, i desclassada però creiem que ara mateix es podrien seguir realitzan les idees de Marx però “actualitzades”. La situació actual és molt millor que la situació en l'època del manifest comunista, però en el fons ens trobem en la mateixa situació d'abans senzillament ens la saven “vendre millor” controlant els mitjans que ens fan opinar i que fins i tot són capaços de definirn-nos i formar-nos les opinions, aquest és un fet amb el que no contava Marx i que per tant el manifest i les Internacionals han quedat desfassades. El llibre ens ha aportat un sentit molt més clar de com era la societat de l'època i de les dificultats que tots tenien, i creiem que en el moment de Marx hauria estat bé que s'haguès portat a terme l'idea de Marx del comunisme i de la lluita de classes, doncs es trobaven totalment explotats per les classes dominants, que Marx denomina burgesos. Tot i això creiem que el manifest comunista no és només bones idees i bones intencions, també té la seva part dolenta, com és l'idea de que el llibre només parla de la “salvació” dels obrers (va ser Lenin qui va afegir els camperols) quan hi havia molta més gent en la mateixa situació o pitjor. A més el manifest no és tot lo internacionalista que Marx pretenia, doncs en el fons només es centrava en la realitat del seu país o com a màxim Europa. En quan a la interpretació del llibre l'hem entés bastant bé tot i que fa servir tecnisismes als quals no estem massa acostumats, a més el llibre fa moltes relacions històriques que a vegades tot i no ser una novel·la fan perdre el fil argumental. El llibre en general el considerem una obra a tenir en compte a l'hora de parlar, d'idees, filosofies i pensaments de l'edat contemporània.

En el fons l'idea del comunisme és una utopia i creiem que sempre ho serà, encara que es segueixi creien en l'idea de comunisme, mai serà portat a terme com Marx va dir.

Manifiesto comunista; Karl Marx

Valoració del treball:

El treball ha estat interessant de fer, doncs pensem que les idees de Marx han marcat en part el curs de la política, i fins i tot de l'història.

En quan a dificultats l'única que ens hem trobat ha estat la lectura del llibre i la realització del treball per separat.

Regne Unit 1783, desde allà s'exporta a altres països

-Urbanització, èxode rural

Industrialització

Conseqüències -Configuració de noves classes socials

-Neixament del proletari industrial: males condicions de vida i de feina

Creixement del treball artesanal

Condicions del treballador: Vivien entre les fabriques on treballaven i els suburvis de les ciutats, feien jornades de sol a sol. Els llocs de treball eren sense ventilació, salaris de miseria, alcoholisme com a via d'escapament, treball obligat per als nens...

Formació de la condició obrera: -1820: Reacions primàries

-1820-1848: Orígen del moviment obrer a Anglaterra

-Després de 1848: L'internacionalisme, plantejaments teòrics de Marx i Engels. Creació de la Asociació Internacional de Treballadors.

- Ruptura amb la societat del liberalisme

- Els primers pensadors socialistes aporten una ajuda intel·lectual.

Revolucions 1848

En el 48 no és un moviment de masses

Teoria de la política de Marx:

 • En el sistema capitalista hi ha dos classes socials.

 • La burgesia propietaria dels mitjans de producció.

 • El proletari, que poseeix la força del treball es veu obligada a vendre-la a la burgesia.

 • El proletari només es pot emansipar de la seva condició oprimida mitjançant una revolució conscient, perquè sap el que vol i busca en tot moment i violenta perquè la burgesia no vol cedir els seus privilegis.

 • Aquesta revolució permetra la conquista del poder polític ja que el proletari instalarà la seva dictadura amb els següents objectius:

  • Expropiar a la burgesia.

  • Acabar amb la propietat privada, dels mitjans de producció i impedir una revolució

  • Educar a tota la població en el nou ordre de coses i entorn a la nova societat

  • Un cop aconseguit això desapareixerà la dictadura que donarà pas al país comunista o sense classes socials.

  D) La revolució es produirà primer en els països més avançats, com a Anglaterra, doncs segons Marx hi ha una major conciència de la seva situació i major capacitat d'organització, i a partir d'aquí s'extendrà a la resta del món.
  Descargar
  Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar