Literatura


Malson; Àngels Moreno


MALSON

Autora: Àngels Moreno

Argument:

Irene es una dona de cinquanta anys, resolta i independent que contrau matrimoni amb Valerià el seu amor de l'adolesencia que abandonà el país per exiliar-se a França durant el franquisme i que, al cap de trenta-quatre anys, torna al poble per instal·lar-s'hi. A mesura que convivia amb ell es donava compte que aquell home amb el qual s'havia casat no era el seu mor de la seua joventud, a més no tènia molt clar perquè s'havia exiliat durant tant de temps sense donar cap explicació a ningú. Despres de la mort de Valerià ella continuara amb la seua vida però la néta de Valerià, Salima, li representara un perill o almenys ella ho veia així..

Resum:

Irene,la protagonista, es casa amb l'amor de la seua joventud.Ella esperava ser feliç però poc a poc es dóna compte que tant ella com ell no són aquells jóvens de fa trenta quatre anys. Valerià mantenia un cert misteri respecte al seu passat i cada vegada que Irene li preguntava ell canviava la seua actitud i intentava evadir el tema.

Tant la família d'Irene com la de Valerià començaven a adonar-se compte que el seu matrimoni no anava bé però ells no intervenien i això Irene ho agraïa perquè eren ells el que tenien que solucionar els seus problemes.Va arribar un punt en què ells dormien en habitacions distintes.

Un dia mentres tornava del treball a sa casa a causa d'un refredat va trobar els seus gossos en l'exterior del reixat que envolta la seua vivenda, ells estaven alterats,Irene es dona compte rapidament que havien tornat sols a casa, després va obrir la porta i es va gitar en el sofà i al cap d'uns minuts va sonar el telèfon.

Al contestar li van dir que el seu marit havia sigut trobat per un veí en les proximitats del poble desmaiat i que era portat per una ambulància a l'hospital. Una vegada en l'hospital el metge li diu que Valerià ha sofrit una embòlia i que el seu estat és greu i que demà li faran un TAC que els permetra saber com de greu es troba.

Els dies passaven però Valerià no eixia del coma.Tota la família de Valerià va vindre des de França per a veure l'estat de son pare i per a donar suport psicològic a Irene. Darrere d'uns dies de la seua instància en l'hospital va ser traslladat a sa casa.

Irene no era capaç de veure el seu marit en eixe estat així que un dia va decidir posar fi a tot açò d'una manera horrible .Amb la seua mà tanca la clau de l'oxigen i amb l'altra mà agafa un coixí i va cobrir el seu rostre i pressiona fortament amb els dos mans fins que mor.

Darrere d'aquesta escena Irene estava molt alterada així que se'n va anar a la dutxa i després amb calma i sang freda va marcar el numere d'emergències per a avisar que el seu marit es trobava molt malament i que necessitava un metge.

Quan pujava per les escales es va donar compte que la porta d'una habitació s'estava obrint i que de la foscor de l'habitació va aparéixer el rostre de Salima la néta preferida de Valeriá. Pel que s'ha vist s'havia quedat dormint en la casa perquè la nit anterior li havia donat un atac d'asma i per aquest motiu no va eixir hui amb els seus pares de viatge.

Des de la mort de Valerià es relacionava molt amb els seus veïns els quals li havien recolzat en eixos moments difícils.

Un dia Luc va telefonar Irene per a dir-li que si podien enviar a Salina de vacances allí ja que el metge els havia dit que passara una temporada prop de la mar i per ella raó la telefonaven per a saber si es podria quedar. La idea no va entusiamar molt a Irene perquè Salima li recordava tot el que ocorre anys anteriors però va acceptar....

La convivència amb Salima era insuportable mai li feia cas i pel que s'ha vist amb les altres persones adoptava un comportament exemplar i això és el que mes treia de polleguera a Irene. Ella sempre els deia als altres que no es deixen enganyar del comportament de Salima però sempre li deien que deixarà de costat les seues indiferències i que en el fons la volia, en definitiva sempre eixia mal parada quan parlava amb algú respecte a aquest tema.

La paciència d'Irene va explotar quan Salima va canviar la data de la seua tornada a Paris sense el seu consentiment. Irene a l'assabentar-se d'aquesta notícia es va dirijir al matí següent a comprar un altre bitllet a Salima perquè se n'anara tan ràpid com siga possible ja que no podia estar amb aquella xiqueta que tants problemes li causava.

Després de la tornada de Salina a Paris Irene va poder disfrutar de nou de la seua vida i va iniciar una relació amb Josep. La història acaba quan Irene obri la porta a dos persones en un dia plujós que van resultar ser Andreu i Salima, que pel que s'ha vist havien vingut dels Estats Units per a comunicar-li que s'havien casat.........

Irene no s'ho podia creure.

Personatges:

Principals:

-Irene: personatge que evoluciona al llarg de la història. La seua vida es complica amb l'arribada del seu amor de la joventud...........

Secundaris:

-Valerià: personatge que es casa amb Irene després de trenta quatre anys d'exili a França.El seu passat és una incògnita i no li agrada parlar d'eixe tema.

-Quim: primer matrimoni d'Irene.

-Maria: és l'assistenta i amiga d'Irene.

-Andreu: fill adoptiu de Irene que sempre es troba al costat d'ella en els moments difícils.

-Marcel: fill de Irene.

-Laura: dona de Marcel.

-Joanet: net d'Irene.

-Luc: fill de Valerià i pare de Salima.

-Zaire: cunyada àrab de Valerià i esposa de Luc.

-Salima: neta de Valerià. Aquest personatge aportarà un poc de misteri a la novel·la. La seua relació amb Irenene no és molt bona.Té asma des de molt xicoteta.

-Josep: l'advocat que treballa amb la protagonista.Al final de la historia mantiene una relación con Irene.

Comparsa:

-Júlia i Adrià: veïns d'Irene que tenen tres fills. (Carles, Roser i Anna)

Lèxic:

-Cerebrovascular: infart cerebral que ocorre quan el subministrament de sang a una part del cervell s'interromp sobtadament per la presència d'un coàgul o quan un got sanguini en el cervell es trenca, vessant sang en els espais que rodegen a les cèl·lules cerebrals.

-Indefugible:que no es pot defugir (esquivar)

-Taciturna: adj.Que defuig la conversació ,el tracte amb les persones.

-Embòlia: vas sanguini que impedix la circulació de la sang.

-Cianòtic: Relatiu o pertenyent a la cianosi.

Opinió personal:

És una novel·la molt bona perquè sap cridar l'atenció del lector,alguns exemples són el passat de Valerià que no es rebel·la al llarg de la història i l'estranya relació que mantenen Irene i Salima.

M'ha agradat ja que la novel·la tracta sobre la vida quotidiana de les persones i supose que per eixa raó m'he ficat més en la història.
Descargar
Enviado por:Jimmy Coque
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar