Literatura


Llámame simplemente Súper; Reinhold Ziegler


SENZILLAMENT POTS DIR-ME SÚPER

Mar Castellanos,

3r ESO, A

Pilar Lezcano

Activitats per fer abans de la lectura

1.Feu servir sobrenoms entre els companys/es de classe o amb altres amics? Quins?

Sí. Beba, Pecho i Bitel.

2.Digueu per quin motiu sel's ha posat.Respon a una característica física, de caràcter de la persona, té relació amb algun fet que hagin viscut...?

Beba, perquè signa així i des de que la vaig conèixer tothom li diu així.

Pecho, perquè tothom li diu així.

Bitel, perquè de petit portava el cabell tallat com els components de “The Beatles”.

3.Creieu que la persona afectada accepta aquest nom de bon grat?

Sí, perquè hi estan acostumats.

4.Llegiu només el primer paràgraf de cada capítol i digueu-me, a priori, qui és l'Uli?

El seu psicòleg.

Activitats per fer durant la lectura

1.En els dos primers capítols de la novel.la, el protagonista ha d'enfrontar-se a una situació repetida: arriba a una nova escola.

Si heu viscut una experiència semblant, expliqueu-la.Si no és així, expliqueu el primer dia a l'Institut o algun canvi d'escola.

Quan vaig venir de Madrid a Catalunya, crec que és el canvi d'escola més important que he fet. Vaig anar a viure a un poble del maresme que es diu Premià de Mar; i vaig començar les classes allà a cinqué. Al principi em costava una mica seguir-les perquè tot era en català i encara que ho entenia no ho dominava del tot, però poc a poc vaig anar aprenent i m'hi vaig acostumar. El nivell també era una mica més alt, però en això no vaig tenir cap problema, perquè de seguida vaig agafar el ritme de la classe.

2.En el capítol 3, Walter demana a la seva mare un germà per Nadal.

Per què creus que el demana?

Què aconsegueix?

Jo crec que el demana perquè se sent sol.

No aconsegueix el que vol, la mare riu d'ell i insinua que ja en té prou amb ell; i al final li regala una consola i videojocs.

3.Tens o t'agradaria tenir una mascota?

No tinc, però m'agradaria tenir una; encara que no sé quina.

4.Quina és la funció que compleix una mascota en les nostres vides?

Ens fa companyia, fa que no ens sentim sols, que sentim que algú ens necessita i depèn de nosaltres i si ens l'estimem molt, molts cops ens pot donar forces per tirar endavant i també ens fa ser més responsables.

5.En el capítol 6 Walter elabora un plànol fals d'una cova per despistar l'Herbert i la colla que l'han seguit fins al bosc.

Imagineu un amagatall secret en algun lloc, descriviu-lo i feu un plànol.

El meu amagatall secret seria un passadís subterrani que va des de la catedral de Barcelona fins a l'església de Sta. Maria del Mar, amb una amplia sala al mig. Està allà des de fa segles per comunicar l'església de Sta. Maria del Mar amb els carrers comercials i una part de la murralla romana, i després van construir la catedral a sobre, van trobar el passadís i van deixar oberta la sortida, però com que mai s'utilitzava la gent es va anar oblidant fins que ja ningú s'enrecordava i llavors jo la vaig descobrir. És un passadís molt fosc, que només rep una mica de llum a través d'unes reixes que hi ha al sostre i que donen directament al terra del carrer.Jo he col.locat torxes per veure-hi millor. A la sala hi he posat unes soques per seure-hi i un cofre amb begudes i menjar que tarda molt en caducar-se, encara que allò és com una nevera, perquè fa molt fred; per això sempre que hi vaig, haig d'anar amb roba d'abric i una manta (la manta no la puc deixar allà sempre perquè es faria malbé). Al terra de la gran sala hi ha dibuixat un cercle que l'ocupa tota, i a dintre hi ha un dibuix d'una estrella de quatre punxes i entre cada punxa hi ha una mena de símbols molt extranys amb inscripcions en llatí que no aconsegueixo entendre. Al sostre abans hi havia un enorme dibuix que pel que sembla representa un motiu religiós, però no es veu gaire bé perquè quasi no hi queda color. A les parets hi ha uns forats fets expressament per posar espelmes que també faig servir.

6.En els capítols 8 i 9 Walter i la seva mare són víctimes d'uns periodistes sesnse escrúpols.

Com tracten la història?

Al principi se n'intenten aprofitar per treure diners, però després es cansan de que els periodistes els persegueixin tot el dia i de que diguin mentides sobre ells .

7.Creieu que la intimitat té un preu? Argumenteu la resposta.

No. Jo crec que la intimitat no es pot comprar. La intimitat són uns fets o vivéncies que tens i que et poden servir la resta de la teva vida, incós poden arribar a definir una part de la teva personalitat i poden fer que reaccionis de manera diferent a les coses; per això jo crec que si vens la teva intimitat et destrueixes la vida.

8.Digueu algun exemple de situacions que, a canvi de diners, alguna persona ha perdut la seva intimitat.

Qualsevol dels personatges de la premsa rosa; però no puc posar cap exemple concret perquè no estic al dia d'aquestes coses que, sincerament, no m'interesen.

9.Feu de periodistes.

Inventeu una notícia a partir d'una informació que heu rebut. Manipuleu-la de manera que sigui el més cridanera possible.

Aquesta resposta l'heu de fer en un mural amb fotografies i text.Els exposarem a classe i reflexionarem tots plegats.

10.En el capítol 9 Walter confessa a la Berta que rep una carta setmanal del seu pare a la presó.Què li diu?

La Berta li pregunta si el seu pare és traficant d'armes i ell contesta que sí, a lo que ella no sap que dir i finalment contesta que el seu pare és instal.lador de calefaccions per fer una broma.

11.Poseu-vos en el paper deel pare del Walter i escriviu una carta al vostre fill des de la presó.

Tingueu en compte la informació ded què ja disposeu sobre la relació que tebia prèviament amb el seu fill, sobre els motius de l'empresonament i la descripció de la visita de Nadal dels capítols 4 i 5.

Estimat Walter:

Què tal estàs? Jo estic dessitjant sortir de la presó per poder tornar amb tu i amb la teva mare. Em va agradar molt que em vinguessiu a veure per Nadal, em vaig posar molt content; i he vist que has crescut molt.

Com et van els estudis? Procura esforçarte tot el que puguis.

Ja has fet més amics al poble?

No puc escriu-re gaire més perquè els papers que em donen per escriure no són molt grans.

Sento tot el que ha pasat i sobretot que t'hagis enterat així, però et prometo que quan surti tot canviarà; ja no tornaré a fer negocis d'aquest tipus ni en res que hi tingui a veure. I tornarem a estar junts com abans, això só; i podrem sortir amb la teva BMX i anirem a menjar hamburgueses.

Cuida molt a la mare.

Fins aviat.

12.En el capítol 10 Walter s'adona com les seves mentides són descobertes pel detectiu Jonny.

Expliqueu alguna mentida que us hàgiu vist implicats o obligats i després us hagin descobert.

No n'hi ha cap. Jo gairabé no he dit mentides i quan les he dit mai m'han descobert.

Activitats per fer després de la lectura

1.Walter se sent integrat en el grup? Per què?

No, perquè cadascú parla del seu pare, però ell no pot.

2.Quina actitud adopta respecte els seus companys?

Pensa que és més llest i més gran que ells i sempre els tracta com si ell fos superior.

3.Per què despista els seus companys i companyes al bosc per tal que s'hi perdin?

Per pasar's-ho bé veient com es creien que ell en realitat tenia una cova.

4.Com és la relació de Walter amb els seus pares?

No és dolenta del tot, però pasa una mica d'ells. Amb el seu pare com que està a la pressó només s'escriu cartes i amb la seva mare gairebé no parla; a més no té confiança amb cap dels dos, però en el fons sel's estima.

5.Quins són els adults amb qui Walter té relació? Com és aquesta relació?

A part dels seus pares, té relació amb l'Uli, que és el seu psicòleg amb qui té una bona relació, amb els professors amb qui també té bastant bona relació i en un moment del llibre amb la policia, que en realitat no és una relació molt forta, sino simplement que l'interroguen i ell sempre que veu la policia pensa en el seu pare i té curiositat per aquest món. Però a mi em sembla que en Walter pasa una mica de tothom.

6.Què fa el protagonista quan se sent sol? Què els explica?

Escriu cartes als seus amics de la ciutat on vivia abans i els explica tot el que ha pasat des de que se'n va anar i el que va pasar amb el seu pare.

7.Per què no ha d'ocultar res als seus amics?

Perquè amb ells té confiança i a més, ells ja saben quasi tot el que va pasar.

8.Què aprèn el Walter de la seva relació amb el psicòleg i el detectiu?

Que hi ha molta gent que només actua per interés; encara que ell només aplica aquesta teoria als adults.

9.Què t'enduries a una cova secreta? Hauries de ser una setmana.Explica per a què et serviria cadascuna.

M'enduria menjar i aigua per no morirme de gana i de set, roba d'abric i una manta per no pasar fred, un matalàs o uns quants coixins per tenir un lloc on poder deixar descansar el cos i espelmes i llumins per poder-hi veure.

10.Què fas quan et sents malament, tens l'autoestima baixa o tens un problema difícil de resoldre?

Si la cosa és greu lo primer que faig és plorar per treure'm el pes de sobre i així després ja no ploro més; després intento buscar solucions i de les que trovo m'imagino les consequències de cadascuna i trio la que em sembla millor. I si no trovo cap solució ho deixo còrrer i intento no pensar-hi.

11.Voldria que reflexionéssiu seriosament sobre un tema candenti, per desgràcia, habitual en la nostra societat: els maltractes a menors.

Busqueu informació sobre aquesta xacra social, als diaris, revistes (hemeroteca), Serveis Socials, Ajuntament, Amnistia Internacional, Servei de Protecció al Menor de la Generalitat, Internet...i prepareu un altre mural que es treballarà i reflexionarà a classe.

12.Feu un breu resum de l'argument del llibre.Intenteu sintetitzar i al mateix temps reflectir totes les coses importants.

Ha de ser d'un full o dos un cop passat a l'ordinador.

El llibre tracta d'un noi que es diu Walter i vivia en una ciutat amb els seus pares fins que la policia va detenir al seu pare per tràfic il.legal d'armes i el van ficar a la pressó; llavors tothom es va enterar de qui era i la mare d'en Walter va decidir que aniríen a viure a un poble i li va dir al Walter que si li preguntaven pel seu pare digués que “havia fotut el camp amb una altra dona”. Al poble ningú sabia res del pare d'en Walter, ara ell i la seva mare ja no tenien gaires diners i al Walter li costava fer amics. Al cap d'un temps al poble es van enterar de tota la veritat sobre el pare del Walter i la seva mare va decidir que anirien a viure a un altre poble. A aquest segón poble el Walter tampoc tenia gaires amics, encara que diu que són tots molt petits i tontos li agradaria ser de la seva banda. Allà també coneix la Berta, una nena que sempre intenta parlar amb ell encara que ell li respongui malament; i al final acaban sent molt bons amics. A aquest poble no hi ha res a fer i l'únic que pot fer per distreu-re's és anar a voltar pel bosc amb la bicicleta i se'l coneix de memòria, per això un dia decideix gastar una broma als seus companys fent-los creure que allà hi té una cova secreta on no els pot portar, i així ells el segueixen amb la bici i ell els despista i deixa caure un mapa fals que ha dibuixat ell mateix perquè es perdin.

Un dia la seva mare li diu que a la nit anirà al cinema amb una companya del treball i ell no li dona cap importància; però un altre dia torna a pasar el mateix i en Walter puja a les golfes per veure marxar la seva mare i la veu anar cap a un cotxe molt luxós on l'espera un home. En Walter es preocupa molt per la seva mare i l'espera fins que arriba; la mare arriba borratxa i quan ell li diu que l'ha vist amb un home ella el pega i li fa saltar un ullal, i després es disculpa.

El Walter per preocupar-la al dia següent s'escapa a una cova que va trovar al bosc i arriba a casa molt tard. Quan arriba trova a la mare amb dos policies, que li comencen a fer preguntes del que ha pasat; i ell s'inventa tota una història d'uns homes que el volien segrestar i va escapar d'ells i es va amagar a la cova,de manera que la policia va començar a fer investigacions, la mare estava molt preocupada i no paraven de trucar-los periodistes; van acceptar un de un diari i un altre d'una revista perquè a canvi de l'exclusiva els hi oferien diners, però la revista va canviar la història completament i això va afectar molt a la mare d'en Walter.

Finalment un policia el fa anar a comisaria per parlar amb ell, i és perquè ha descobert que tot el que havia explicat el Walter era mentida, així li ofereix dues possibilitats: denunciar-lo al Departament de Protecció de Menors o anar al centre d'Assessorament de Menors, i en Walter prefereix la segona opció, que és on a partir del dia següent va a parlar amb l'Uli.

Desprès va acabar el curs i el Walter va fer quinze anys, ara es portava millor amb l'Uli, estava sortint amb la Berta , el seu pare encara estava a la pressó però els va dir a ell i a la seva mare que volia instal.lar-se a Schertingen (el poble on viuen) i treballar de serraller i la mare està més tranquil.la perquè ara ja sap que la història del segrest era mentida i ja no pega al Walter.
Descargar
Enviado por:Dro
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar