Arte


Les Esposalles de la Verge; Rafael


'Les Esposalles de la Verge; Rafael'
LES ESPOSALLES DE LA VERGELES ESPOSALLES DE LA VERGE

Comentari d'una pintura (pag 36)

1- Documentació general:

  • Títol: Les esposalles de la Verge

  • Autor: Rafael (Raffaello Santi)

  • Datació: 1504

  • Localització: Galeria Brera (Pinacoteca di Brera), Milà.

  • Estil: Renaixentista Italià

  • Característiques: Oleo sobre taula 117 x 170 cm.

2- L'autor

- Rafael (Raffaello Santi o Sanzio)

(Urbino, actual Itàlia, 6 de abril de 1483 - Roma, 1520)

Pintor, escultor i arquitecte italià. Les seves obres representen el paradigma del Renaixement pel seu classicisme equilibrat i serè basat en la perfecció de la llum, la composició i la perspectiva.

El seu pare, el pintor i humanista Giovanni Santi, el va introduir aviat en les idees filosòfiques de l'època i en l'art de la pintura, però va morir quan Rafael tenia onze anys. Després de la mort de sa mare, en 1491, y del seu pare, en 1494. Va viure en cases de distints familiars, fins arribar a la de Timoteo Viti, que va ser el seu aprendiz.

Per a guanyar-se la vida, als disset anys va treballar com artista independent.

Abans de fer 17, 1500, el van enviar amb el pintor Pietro Perugino, que li va ensenyar les tècniques pictòriques de finals del segle XV, inclòs l' óleo, que era un mètode nou importat de Flandes. També va aprendre la tècnica del fresc o pintura mural. No es coneix amb exactitud quina tipus de relació va mantenir Rafael amb Perugino, del que uns ho consideren deixeble i altres soci o col·laborador. La veritat és que va superar ràpidament a Perugino, com es desprèn de la comparança de les Esposalles de la Verge (la seva primera obra) d'un i d'altre.

Des de 1504 fins a 1508, va treballar fonamentalment a Florència, on va rebre la influència de l'art de Leonardo da Vinci i Miguel Ángel. D'entre les seves obres d'aquest període (El somni del cavaller, Les tres Gràcies. Els personatges sagrats, dotats de captivadors tocs de gràcia, noblesa i tendresa, estan situats en un marc de paisatges senzills i tranquils, intemporals. En aquestes, Rafael dóna mostres del seu talent per a traduir a un llenguatge senzill i assequible els temes religiosos. El seu mestratge en la composició i l'expressió i la característica serenitat del seu art es despleguen ja en plenitud en la Madona del gran duc, La bella jardinera o La Madona de la cadernera, entre altres obres.

En 1508, el papa Julio II el va cridar a Roma perquè decorés les seves estances al Vaticà. Encara que contava només vint-i-cinc anys, era ja un pintor d'enorme reputació. En les habitacions de Juliol II, conegudes en l'actualitat com Estades del Vaticà, Rafael va pintar un dels cicles de frescos més famosos de la història de la pintura.

En un espai de gran amplitud, organitzat amb un perfecte sentit de la perspectiva, Rafael disposa una sèrie de grups i figures, amb un absolut equilibri de forces i una sublim elegància de línies. No es pot demanar major rigor compositiu ni un ús més magistral de la perspectiva lineal.

Rafael va fer els seus primers treballs arquitectònics al dissenyar diferents esglésies de Roma, com la Capilla Chigi en l'església de Santa Maria del Popolo.

En l'Estada de Heliodoro, decorada de 1511 a 1514, Rafael va desenvolupar quatre temes històrics, accentuant en cadascun d'ells un tret plàstic determinat: el clarobscur en L'alliberament de San Pedro, la riquesa del colorit en la Missa de Bolsena, etc.

El pintor va simultanejar la decoració de les Estades del Vaticà amb la realització d'altres obres, com els frescos del triomf de Galatea per a la Vila Farnesina. A aquest període corresponen també nombrosos quadres de la Verge amb el Nen, una mica més solemnes i menys cautivadores que els de l'etapa florentina. Els retrats romans, en canvi, superen en veracitat i penetració psicològica. En ambdós casos, el dibuix és d'una qualitat inigualable i el colorit, discret, servidor de la forma.

A partir de 1518, Rafael es va ocupar de la decoració de les Lògies del Vaticà amb petites escenes de l'Antic Testament embolicades en panells de grotescos. La Transfiguración, última obra de l'artista, és considerada per alguns l'ho perfecte del seu art. Els seus treballs arquitectònics, de menor importància que els pictòrics, van incloure l'adreça de les obres de San Pedro del Vaticà.

Tot i que va morir amb 37 anys, va ser un dels grans artistes del Renaixement. La seva pintura, es considerada la culminació del classicisme, es caracteritza per representar la bellesa ideal, la serenitat i la elegància. Va ser enterrat en el Panteó de Roma.

3- Introducció al Renaixement Italià

Dates: 1.380 - 1.560

La península italiana mai s'havia vist implicada íntimament amb el corrent internacional del Gòtic. Les seves manifestacions gòtiques tenen un caràcter molt particular, sempre més lligat a la seva pròpia tradició romànica i clàssica que a les evolucions estilístiques de França, el gran eix rector de l'estil gòtic. Durant el Trecento la inquietud diferenciadora havia anat plantejant les bases d'una renovació de l'art que va commocionar els seus fonaments fins a arribar a preguntar-se per l'essència mateixa d'aquest art i dels seus artífexs, especialment pel paper dels pintors com agents intel·lectuals que desitjaven ser inclosos en l'elit de la cultura i l'alta societat. La ruptura, doncs, no arriba del no-res, sinó que enfonsa les seves arrels en l'elaboració teòrica de personatges com Francisco d'Assís, els frescos de Giotto i les escultures dels Pisano. Els grans pilars de la ruptura, o de la renovació si es vol, són varis. L'eix més cridaner és l'Humanisme com nou enfocament de la visió teocrática de la societat i el cosmos cap al paper central de l'home i els seus actes. L'anatomia de l'home va ser objecte de curós estudi per part de científics, que dibuixen un a un els seus descobriments. El mestratge necessari per a aquests dibuixos va confondre amb freqüència el paper del científic amb el del pintor, que adquireix per això una rellevància inusitada fins a aquest moment. Un pintor, a més, devia tenir profunds coneixements de mitologia, història i teologia per a estar capacitat en la representació decorosa de les històries que havia de narrar. Aquest tornar a centrar-se en l'humà no significa en absolut un abandó del diví; bé al contrari, el diví és revisat des de la perspectiva humana per a dotar-lo d'una major significació: Déu tracta si es fes intel·ligible a la raó humana, en comptes de limitar-lo a l'emoció de la fe. El mecanisme de la recuperació de la Raó va tenir els seus suports en la reintroducción de la saviesa clàssica: els textos de l'Antiguitat que es conservaven es tradueixen.

La caiguda de Constantinoble en mans sarraïnes va provocar un èxode massiu d'artistes i intel·lectuals bizantins, que s'instal·len a Itàlia i duen amb ells nous manuscrits clàssics, conservats pels àrabs, la saviesa hel·lenística, els coneixements de càbala i astrología oriental, etc. Del hel·lenisme prové l'enorme influència de les Escoles neoplatónicas, filtrades pel cristianisme. El pes de la tradició clàssica va induir a denominar la pintura d'aquest estil com pintura antiga, ja que la modernitat, entesa com avanç i desenvolupament dels pressupostos gòtics, se centra en la pintura flamenca, la pintura moderna.

El patrocini de l'Església sobre les arts segueix sent majoritari però abandona el monopoli; així, les florecientes repúbliques mercantils s'omplin de famílies de comerciants que estableixen autèntiques dinasties, com els Médicis, que donen suport el seu poder en la Banca internacional, el control de les rutes marítimes i el prestigi que els atorga ser mecenes d'artistes i científics. Gràcies a aquesta entrada en escena d'un nou mecenatge es va produir un augment dels gèneres, que fins a aquest moment s'havien limitat a la pintura religiosa. S'inicia amb força l'esplendor del retrat, ja que els mateixos que paguen l'art desitgen contemplar-se en ell. S'introduïxen mitologies, freqüentment amb rerefons religiosos, fins i tot mistéricos, de difícil interpretació excepte per a cercles restringits.

El Renaixement és a més un dels primers moviments a tenir consciència d'època, és a dir, els seus integrants es autodenominan com homes del Renaixement, com inauguradores d'una nova Edat, l'Edat Moderna, per oposició a la qual identifiquen ja com Edat Mitjana, nexe de transició entre l'esplendor de l'Antiguitat clàssica i la nova esplendor de la seva pròpia època. És en aquest període quan els artistes comencen a signar les seves obres, les seves dades biogràfiques són recollits pels especialistes en art, les seves teories pictòriques componen tractats de gran elaboració intel·lectual... el mite del geni modern inicia el seu procés en aquests anys, amb centelleigs com Rafael o Leonardo.

El Renaixement s'organitza tradicionalment en dos hemisferis, el Quattrocento o segle XV i el Cinquecento o segle XVI. La delimitació no és exacta, de manera que els trets d'un poden estar presents en un altre i viceversa. No obstant això, sí és possible agrupar per semblança d'intencions als autors de l'un i l'altre segle. A part de la seva pròpia esplendor, Itàlia va fecundar els Renaixements d'altres països, com van ser Espanya o França.

4- Comentari del quadre

En els Desposorios de la Verge s'ha volgut veure el manifest dels principis de l'art renaixentista italià. Rafael recull tots els avanços desenvolupats durant el Quattrocento per a realitzar una obra de perfecció estranya. El que més sol destacar-se de la composició és la presència del temple circular al fons de l'escena, per sobre dels personatges. Posseïx tots els trets classicistes que es pretenien 'Les Esposalles de la Verge; Rafael'
aplicar a l'arquitectura renaixentista: la planta central, arcs de mig punt, proporcions basades en el cos humà, accessibilitat i il·luminació natural... Aquest tipus de temple simbolitza la perfecció divina, que al seu torn és la qual representa la Verge, sense pecat, o el mateix sagrament del matrimoni, la unió dels contraris per a produir un ésser perfecte. L'esplanada on es troben les figures posseïx unes rajoles rectangulars que permeten representar la projecció de l'espai en perspectiva cap a un punt de fugida central, que es troba situat en la porta oberta del temple que dóna al paisatge del fons. Els personatges estan situats simètricament distribuïts als costats del sacerdot, a un costat les dones i a l'altre els homes. Per a trencar una mica la monotonia d'aquesta distribució, Rafael ha pintat grups de passejants en tota l'esplanada i les escalinates del temple. La taula va ser encarregada a Sanzio per la família Albizzini per a l'església de San Francisco en Città vaig donar Castello, romanent allí fins a 1798, quan va formar part del botí napoleónico i va ser venuda per 50.000 lires a un mercader. La idea de la composició està inspirada en el Lliurament de les claus que Perugino va pintar en les parets de la Capella Sixtina.

5- L'anàlisi formal

  • 5.1 Tema

En aquest quadre s'observa clarament una escena religiosa. En el primer pla es veu la Verge Maria, el sacerdot i Josep, tots ben centrats. Maria rep als pretendents, els quals porten una vara. La selecció consisteix en escollir el pretendent el qual la seva vara floreixi. Josep duu a l'espatlla una vara florida i per això es compromet amb Maria i li dona la seva aliança.

A part dels personatges centrals hi són presents: diversos espontanis a l'esplanada que trenquen la monotonia, els pretendents rebutjats(de entre els quals en destaca un, furiós, que trenca la vara), diverses noies i el temple rodó (que mostra el interès de Rafael per l'arquitectura).

  • 5.2 Els personatges i el paisatge

Els personatges estan ben mudats, vesteixen túniques i capes típiques de l'època. El sacerdot porta un vestit molt esplendorós. Destaca que San Josep no dugui sabates, cosa que reflexa la humilitat del pretendent.

L'expressió del rostres es serena, no expressen cap sentiment, s'ho miren tot com si res, però els gestos si que són entenedors i fan comprendre la situació dels personatges.

En el paisatge s'observa el magnífic temple rodejat de l'esplanada quadriculada. Al voltant i al fons de la imatge s'entreveu algun arbust i alguna muntanya, que donen un toc verd i de natura.

El templet es típicament Renaixentista perquè dona lloc a característiques clàssiques: la planta central esglaonada, arcs de mig punt, proporcions basades en el cos humà, accessibilitat i il·luminació natural, la cúpula... Aquest temple em recorda al Panteó però en petit, i també al Templet de San Pietro in Montorio (pag. 33 del llibre).

  • 5.3 La composició del quadre

La circumferència que es veu en l'estructura del quadre pas per la cúpula del temple i per les mans unides dels dos sants, també engloba a les cares dels personatges.

De la porta surten unes línees perspectives perfectament traçades que indiquen el radi de la circumferència, ja que la porta és el centre de la rodona. Arriben als caps dels protagonistes.

També les línees del terra que formen les rajoles sembla que surtin des del centre.

A sota la mitja circumferència va de les mans unides dels esposos fins a les puntes inferiors del quadre, cosa que transmet harmonia.

Els peus de tots els caràcters passen per una altre circumferència.

En l'estructura s'observa que en un costat estan disposats els nois i en l'altre les noies, el mateix nombre a cada costat.

El espectador se situa davant d'ells i del temple, així no es perd detall, ja que tots li donen la cara, mai l'esquena.

S'observen color càlids (taronja, groc, vermell apagat, carn, rosa, crema, verd fosc...) que fan de l'obra un lloc bonic i plàcid per estar's-hi.

En el quadre es transmet una bellesa ideal, un espai racional amb elements simples, proporcionats i ordenats i elements clàssics (arc de mig punt, columnes, cornises, frontons, cúpules...). També es veu el domini de les dos dimensions. L'arquitectura del templet és geomètrica. La pintura és religiosa i espiritual. Totes aquestes característiques són típiques del Renaixement.

4
Descargar
Enviado por:Adriana
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar