Historia


Les dones de les fàbriques


LES DONES DE LES FÀBRIQUES

Aquest document ens parla de les diferències que hi ha entre homes i dones en el tema del treball, de la vida i la mort d'aquests i de el paper que tenen en la societat.

La participació de les dones en el món laboral a Catalunya sempre ha estat més baixa que la dels homes. En el lloc de treball on dones ocupaven un número de treballadores més elevat era en el treball de peó, es a dir, que formaven part d'un grup de obreres no especialitzades, per tant, tenien la categoria obrera més baixa de totes. La població activa femenina predominava en el sector secundari, es a dir, a les indústries i en segon lloc al sector terciari, on al servei domèstic es on trobem un numero molt elevat en la participació de la dona en el treball i a continuació el sector femení predominaria també en treballs amb relació amb el clergat i amb el comerç. La jornada laboral era igual tant per homes com per dones, constituïda en 12 hores per dia i 9 hores dissabte. Hi ha una gran diferenciació entre el tipus de treballs dels homes amb el de les dones. Les dones preferentment es dedicaven a la manufactura, per el contrari, els homes treballaven amb les màquines i tenien uns treballs amb un cert esforç corporal, en resum, els homes tenien treballs més pesats que les dones. També es diferenciaven els sous entre sexes, els homes tendien a guanyar més diners per el mateix lloc de treball.

Les condicions de vida dels obrers són míseres, la seva alimentació era molt escassa, es basava en una dieta molt simple constituïda per pa, vi, vegetals i algunes carns com el bacallà i la cansalada. L'escolarització dels nens i nenes de famílies obreres també hi havien trets característics entre el sector femení i el masculí. Tant en les escoles privades com les escoles públiques el nombre d'alumnes del sector femení era més baix que el nombre d'alumnes del sector masculí, això si, hi havia més diferència de escolarització femenina a les escoles públiques que a les privades, també degut a que hi havia un nombre més elevat d'alumnes a la escola pública. Les nenes abandonaven l'escola molt aviat per tal d'ajudar la mare a les feines de casa per fer content al pare, ja que l'home sempre s'ha sentit superior per ser el que porta els diners a casa i per tant, a maltractat la dona i sempre l'ha tractat com un objecte. Encara que els anys passessin, la mortalitat de la dona en la classe obrera era més alta que la de l'home .

La societat aleshores tot i que la dona estigues involucrada en el món laboral, no veia bé que els drets de la dona fossin els mateixos que els dels homes. Tot i així la dona demanava els seus drets i llibertat tant per el sector femení com per als infants.

Gràcies a la lluita que van fer aquestes dones en el seu moment tenim les dones d'ara tots els drets i llibertats laborals, tot i així, encara queden molts drets i llibertats que reclamar per tal de tenir igualtat de condicions laborals entre el sector masculí i el femení.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar