Música


Led Zeppelin


Led Zeppelin

Led Zeppelin va ser una banda de música rock anglesa fundada en 1968 pel guitarrista Jimmy Page, degut a la dissolució The Yardbirds, el seu grup fins llavors. Amb la inclusió en el grup de John Paul Jones com baix, al que Page coneixia d'alguns treballs anteriors amb The Yardbirds, l'adhesió del vocalista Robert Plant i de John Bonham a la bateria, que va coincidir amb Plant en The Band of Joy, va quedar format el qual seria per a alguns un dels més influents grups de la història del rock, fundadors del hard rock.

En el primer assaig el quartet va conectar de seguida. Després de fer un petit tour amb el nom de New Yardbirds, van cambiar el seu nom per Led Zeppelin, seguint una broma d'un dels integrants de The Who.

El seu mànager era Peter Grant, un pes pesat de tots el grups de rock anglesos. Va fer un contracte mai vist amb Atlantic Records, que no permitía a la discogràfica ninguna intrumissió en el material musical, ni sobre les caràtules, ni promoció, ni concerts.

El seu primer disc va ser Led Zeppelin, publicat al 1969, amb cançons com Good Times, Bad Times, Communication Breakdown, Dazed and Confused, I You Shook Me. Aquest disc va ser grabat en apenes una setmana en els estudis Olympic de Londres al 1968. Va tenir un immens éxit entre la crítica i el públic i va arribar al número 1 de les llistes britàniques i americanes.

El 2 d'octubre de 1969 van editar el seu segon disc, Led Zeppelin II. El grup ja era considerat com un dels grans, amb multitudinaris concerts abarrotats a través de tot EEUU, I amb la publicació d'aquest CD els va propulsar encara més amunt, amb el clàssic Whole Lotta Love.

Al 1970 publiquen el seu tercer disc, anomenat Led Zeppelin III, amb elements folk I acústica, lo qual va cautivar als seguidors del rock progressiu.

Després d'aquest disc alguns van acusar al grup de no ser més que un conjunt de virtuosos units sota un mateix nom, el que va provocar que el seu quart treball, en la seva edició original, no tingués títol ni gens que permetés identificar-li, llevat de quatre estranys símbols, un per a cada membre de la banda. Era l'any 1971. Aquest àlbum, cridat comunmente Led Zeppelin IV, va anar el LP mes venut de la banda, i destaca el seu èxit més gran Stairway To Heaven.

El seu següent disc, Houses of the Holy suposa una nova idea en el grup, barrejant diversos estils musicals, blues, rock, folk, i inclusos matisos reggae. Per a sentir-se més còmodes en l'enregistrament dels seus àlbums, Led Zeppelin creguin en 1974 el seu propi segello Swan Song. A partir d'ara la banda fa tots els seus enregistraments sota aquest segell. Physical Graffiti i Presence van ser els seus següents treballs, i posterioremente van editar el seu primer disc en viu, The Song Remains The Same, banda sonora de la pel·lícula del mateix nom. In Through the Out Door en 1979 seria el seu últim àlbum d'estudi.

Amb l'arribada de 1980 els Led Zeppelin tornen a les grans gires europees, anuncien una nova gran gira per Amèrica del Nord aquest any, que per desgràcia mai pot ser realitzada, ja que el dia 25 de setembre mor John Bonham en la casa de Jimmy Page en Mill Lane per intoxicació etílica després d'ingerir vodka amb taronja en una festa. Després d'aquest succés s'especula sobre un possible substitut per a reemplaçar la bateria, però al final tots els membres del grup decideixen posar fi al grup. Led Zeppelin no podia seguir existint sense un dels seus membres. Amb Coda , en 1982, van publicar algun material inèdit fins a llavors.

Biogràfies dels components

James Patrick Page va néixer el 9 de gener de 1944, en Heston, Middlessex ( Anglaterra). És considerta un dels guitarristes i productors més influyents del rock, caracteritzat per la seva gran capacitat d'improvització i el seu aprenentatge.

Jimmy Page comptaba amb una amplia tajectòria musical abans de funar Led Zeppelin. Había participat com a sesionista en diverses grabacions, sent així un dels més requisits i es va unir a la banda The Yardbirds junt al seu amic Jeff Beck. Quan Jeff se'n va anar del grup Jimmy va passar a ser el guitarrista principal.

Potser una de les coses més destacables I impactants del guitarrista és la seva facilitat per la guitarra de doble diapasón.

Després de la dissolució de Led Zeppelin ell va seguir grabant i fent gires.

Es va casar am Jimena Gómez Paratcha, d'origen argentino-brasileño, amb qui ha tingut descendència. Gràcies a la seva relació amb Jimena, Page, durant els darrers anys s'ha dedicat a accions benèfiques, sobretot en Brasil, on es troba la fundació Casa Jimmy, per a nens sense sostre i la Action For Brazil's Chidren (ABC) Trust.

John Paul Jones és un músic britànic nascut el 3 de gener de 1946 en Sidcup, Anglaterra conegut principalment per haver estat integrant del grup Led Zeppelin. En 1960 amb 14 anys va formar part d'un grup de dansa del seu pare i un any més tard crea la seva pròpia banda i en els anys 60 va començar a ser director i arreglista d'altres grups, així com pianista i a la baixa, incloent entre aquests als Outlaws, Mickey Most, the Mindbenders, the Everly Brothers, The Supremes, Rolling Stones, Jeff Beck, Donovan, entre uns altres. En la seva època com integrant de Led Zeppelin (1968-1980) tocava el baix i freqüentment el teclat i s'encarregava dels arranjaments de les cançons juntament amb Jimmy Page.

Quan en 1979 va finalitzar Led Zeppelin amb la mort del bateria Jones va començar en solitari la seva carrera.

Està considerat com el membre de Led Zeppelin més intel·ligent i millor músic.

Page i Plant van perdre contacte amb ell en els 90, ignorant-lo quan van gravar per a la MTV un clàssic desendollat. Més recentment han reprès el contacte, però les seves dolentes relacions han descartat la volta del supergrup dels 70 .

Robert Anthony Plant va néixer el 20 d'agost de 1948 en West Bromwich, Staffordshire, Anglaterra. Es va interessar pel cant i des dels 13 anys s'unia a diversos grups. Fins i tot existeix la llegenda, que es va inspirar a cantar després d'escoltar la versió de Bobby Parker de Blues Get Of My Shoulder. ALS 16 anys, va deixar la seva casa i s'unia a diversos grups, tenia un especial interès per la música blues. Robert Plant va cantar per a grups menjo The Crawling Kingsnake Blues Band, Black Snake Moan i The Delta Blues Band, la primera tenia a John Bonham com bateria.

Va participar en Hobbstweedle, amb el cosí de John, Bill Bonham. Jimmy Page ho coneix en un concert realitzat amb aquesta banda i és llavors quan s'uneix a Led Zeppelin. És Plant qui recomana a John Bonham menjo baterista, doncs havia treballat abans amb ell.

Robert Plant es va casar amb Maureen Wilson el 9 de novembre de 1968, després d'haver-la conegut 2 anys abans. La seva primera filla amb la seva esposa, Carmen Jane, va néixer el 21 de novembre del mateix any del matrimoni. El seu fill Karac va morir al juliol de 1977, d'una infecció estomacal. El seu últim fill, Logan Romero, va néixer el 21 de gener de 1979.

És conegut el canvi de veu que va sofrir Robert Plant en 1973, encara que ningú coneix la veritable causa.

El 4 d'agost de 1975, en la illa grega de Rodas, Plant va tenir un accident automobilístic viatjant amb la seva esposa. Aquesta pas diverses setmanes en l'hospital. Plant es va trencar el turmell i el colze, i no es va recuperar completament fins a dintre de 2 anys. L'enregistrament del disc Presence, es va realitzar amb Plant en una cadira de rodes i la llarga absència del grup en l'escenari va causar remors d'una separació.

En la meitat del tour per Estats Units, en 1977, Plant es va assabentar de la tràgica mort del seu fill. Va volar des de Nova Orleans fins a la seva llar, a Anglaterra, i va entrar en un estat de semi-retir. En 1979, després de més rumors de la desintegració del grup, van tornar finalment a l'escenari.

Després de li veritable desintegració de Led Zeppelin, a causa de la mort de John Bonham en 1980, Robert Plant va realitzar diversos projectes.

Al 1982 graba el seu primer treball en solitari. L'àlbum es va titular Pictures at Eleven.

Entre 1986 i 1987, Plant es va dedicar a formar una nova banda. Tenia a Doug Boyle en la guitarra, Chris Blackwell en la bateria, Phil Johnstone en els teclats i com major compositor, i a Charlie Jones en el baix. Charlie Jones es va casar amb la seva filla, Carmen. El primer disc de la banda va sortir al febrer de 1988 i es va cridar Now and Zen. Va contar amb la participació de Jimmy Page en 2 temes.

En els últims anys Plant va seguir amb la seva carrera de solista, reunint-se en certes ocasions especials amb Page, i fins a amb Jones. Una de les més memorables va anar en 1988, quan van tocar en la festa de 40 aniversari de Atlantic Records, amb Jason, el fill de John Bonham, en la bateria. Les últimes bandes en les quals va participar són The Priory Of Brion i Strange Sentation. Al novembre del 2003, es va llançar Sixty Six To Timbuktu, que recollia en 2 discos la carrera com solista de Robert Plant.

John Henry (Bonzo) Bonham va néixer en Redditch, Worcestershire, Anglaterra. Va començar a tocar bateria als 5 anys, peró va tenir el seu primer set veritable a la a edat de 14 anys. Aquest va ser un kit Premier del com no es tenen majors detalls.

Fins al dia d'avui és considerat un dels millors bateristas de Rock de la història, ja que va canviar l'enfocament que es tenia cap a l'instrument. John va crear un estil amb un groove més dur i amb menys swing, molt més allunyat del Jazz i el Blues (Estils predominants en els bateristas de Rock/Pop de l'època), canviant revolucionàriament el món musical, influenciant a tota les generacions posteriors de bateristas de Rock.

Va morir a causa d'una intoxicació etílica de vodka amb taronja.

El Hard Rock

El Hard rock o rock dur és un subgénere del rock and roll que té les seves arrels més properes en garage rock dels anys 60. AC/DC, The Stooges, Jimi Hendrix, Kiss, Thin Lizzy i Deep Purple són reconeguts grups de hard rock. La música de Van Halin (fins que David Llig Roth va abandonar el grup en 1985) potser és l'exemple més clar de l'energia del gènere.

El hard rock va obtenir la seva màxima popularitat entre 1969 i 1985, i aviat va derivar en el heavy metall. El hard rock i el heavy metall són gèneres semblants; no obstant això hi ha algunes diferències: les cançons de hard rock solen estar en una tonalitat major, enfront de l'ús més habitual de les tonalitats menors en el heavy metall; el hard rock usa molt l'escala pentatónica i els acords de cinquenes se substituïxen sovint per acords tradicionals. Les progressions d'acords s'associen sovint als graus 1-4-5 de l'escala, igual que en el rock and roll. Les lletres del hard rock normalment no són tan fosques com en el heavy metall i sovint tenen contingut sexual.

Els efectes de distorsió de les guitarres cobren protagonisme, la bateria pot arribar a un rang de 100-150 cops per minut, sent 120 un valor habitual. El sol de guitarra és una part molt important de la cançó, tant com la lletra i la melodia de la veu.

Les cançons generalment consten de:

Introducció

Estrofa

Tornada

Estrofa

Tornada

Sol

Tornada

Final

El Jazz, Blues i el rock & roll són les arrels hard rock. El punk rock, gothic rock, rock industrial, heavy metall, funk i fusions també tenen aquestes arrels, però des de diferents punts de vistes, eliminant elements considerats innecessaris, i afegint altres que diferencien al gènere. També s'usa el terme "rock dur" a manera de paraigua d'altres gèneres com el punk, gothic rock, metall, etc., per a distingir-lo del pop, més suau i popular.

'Led Zeppelin'

El 8 de novembre de 1971 va ser llençat al mercat el seu quart disc, sense títol oficial, encara que es coneix pel nom de Led Zeppelin IV, Zoso, Four Symbols, Runes, Four Sticks o Unnamed. L'àlbum no té un títol oficial que pugui ser pronunciat o escrit com carácteres habituals de text.

Va vendre 15 milions de còpies, establint a la banda com una mega-banda.

La portada del disc va ser diseñana per Barrington Colby representant a l'Ermità del tarot. Però, parlant de la música del disc, cal dir que Led Zeppelin IV va consagrar a Jimmy Page, a Robert Plant, a John Paul Jones i a John Bonham menjo la millor banda de rock de l'època.

Exemple d'això és que cap tema sobra ni falta en Led Zeppelin IV: hi ha quatre temes del millor rock que són Black Dog, Rock And Roll, Misty Mountain Hop i Four Estics, dos grans corts acústics com Going to Califòrnia i The Battle of Evermore, i les dues joies del món de Led Zeppelin: When the Levee Breaks, un blues amb una gran introducció de bateria; i Stairway to Heaven, de la qual no es pot dir gens que no hagi estat dit abans. Amb això Led Zeppelin embeni més de 22 milions de còpies fins a l'actualitat.

L'àlbum comença amb Black Dog, tema rock on els faig, i es va llançar com primer single del LP. El riff base del tema corre a càrrec del baix de John Paul Jones. El black dog o el gos negre era un pagès (el gos) que es passava per on gravaven Led Zeppelin. Robert Plant deia que el gos era "massa vell per a ballar boogie".

El segon tema és Rock And Roll, inicialment cridat It's Been A Long Estafi. Una de les millors cançons de rock de tots els temps, amb un gran començament de bateria. Després podem escoltar The Battle Of Evermore, tema cantat a duo per Robert Plant i Sandy Denny, de Fairport Convention. Tema inspirat per Tolkien.

El següent tema és Stairway To Heaven. És impossible quedar-se impasible davant tan bona música. Es diu que la primera vegada que van tocar Stairway To Heaven va ser en l'Ulster Hall de Belfast, al març del 71 abans que es publiqués el disc per a veure si a la gent li agradava. A l'acabar, el públic va quedar en silenci i Plant va dir que creia que era millor deixar el tema fora del disc, però de cop i volta van sonar crits demanant que la repitisen una vegada més.

Misty Mountain Hop sembla que també està inspirada en Tolkien, per un lloc que s'esmenta en El Hobbit, no obstant això es diu que pot tenir relació amb els problemes amb la policia i les drogues de la banda.

Four Estics representa a les baquetas de Bonham, que tocava amb dues en cada mà, i el tema és immillorable en cada instrument i en la veu de Robert Plant. Després, Going To Califòrnia, al meu entendre és el tema més fluix del disc, un tema lleuger. Però el següent tema és When The Levee Breaks. Per a gravar la bateria, es va posar la de Bonham en les escales i els micros un poc més amunt, per a recollir un so que retrunyia, amb uns efectes "especials": música gravada posada al revés.

Un disc gran, un disc genial i un disc original. A part que és imprescindible, tots hem de tenir-lo, i si aneu a una botiga de discos podeu veure que els cds de Led Zeppelin són molt barats comparant-los amb la resta.

Stairway To Heaven

"Stairway to Heaven" és la famosa i influent cançó del grup de rock britànic Led Zeppelin, considerat per molts punt culminant en la història del rock. Una de les cançons més demanades en les emissores de ràdios dels EUA,"Stairway to Heaven", del quart àlbum de Led Zeppelin, mai va ser editat com single. La cançó es va començar a compondre durant les sessions d'enregistrament de Led Zeppelin III, en Bron-Yr-Aur, Gal·les, però va ser acabada en Headley Grange, Hampshire, i finalment gravada en Island Studios, Londres, al desembre de 1970. No està enterament clar si el títol d'una pel·lícula va ser una inspiració per a la cançó o la font del seu títol. La cançó es va tocar per primera vegada en directe en l'Ulster Hall de Belfast el 5 de març de 1971; Per aquell temps, encara no estava decidida per part de la banda, el qual aquesta cançó formés part del disc "Led Zeppelin IV"(conegut així popularment); i la reacció del públic va ser el silenci absolut. Jimmy Page i R. Plant es van mirar, pensant que tot havia estat un fracàs, quan el públic, en lloc d'aplaudir, va demanar la immediata repetició de la considerada com millor cançó de la història del rock. A partir de llavors, va ser tocada en tots els concerts de Led Zeppelin en endavant. "Stairway" també va ser interpretada en el Live Aid de 1985 i en el quarantè aniversari de Atlantic Records en 1988, i per Jimmy Page menjo versió instrumental en els seus concerts de solista. "Stairway to Heaven" és una de les fulles de partitura més venudes de la història del rock. Des de 1971, ha venut més de 1,2 milions de còpies. Encara que la cançó és de popular elecció per a ser reinterpretada per bandes de tot el món, el seu estatus d'icona i estructura única han impossibilitat la seva regrabación i adaptació per part de reconeguts artistes. Uns pocs intents, no obstant això, de versions noves han estat realitzades al llarg dels anys.

Musicalitat

Musicalment, la cançó pren la forma d'una suite multi-moviment, amb una introducció calmada presentant una guitarra acústica i flauta gradualment cedint-li el pas a una lenta secció intermèdia elèctrica per a finalitzar amb una xocant secció de rock dur. Aquesta fórmula influenciaria a molts altres artistes de rock, notablement Queen, que usaria una estructura similar per a la seva opus Bohemian Rhapsody. El component de guitarra s'obre amb una progressió d'entenimentada Am-Fmaj7 mitjançant una cromàtica línia de baix descendent A-G#-G-F#-F. John Paul Jones va contribuir amb els registres de flauta en la secció inicial i amb el piano elèctric Hohner en la central. El perllongat només de guitarra de Jimmy Page en la secció final de la cançó va ser tocat per a l'enregistrament en un Fender Telecaster 1958 obturado per un amplificador Supro. Tres diferents execucions va ser gravades amb Page decidint mantenir només la qual va pensar més convenient per a la temàtica de la cançó. Les altres parts de guitarra va ser tocades utilitzant una guitarra acústica Harmony i uneixi Fender Electric XII (de 12 cordes), ambdues poden ser escoltades respectivament en els canals esquerre i dret de l'enregistrament. Per a versions posteriors en directe Page la intercanviava utiizando una 6/12 1968 Gibson EDS-1275 de doble coll.

Stairway to heaven


There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven.
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for.
Ooh, ooh, and she's buying a stairway to heaven.

There's a sign on the wall but she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings.
In a tree by the brook, there's a songbird who sings,
Sometimes all of our thoughts are misgiven.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it makes me wonder.

There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees,
And the voices of those who stand looking.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it really makes me wonder.

And it's whispered that soon if we all call the tune
Then the piper will lead us to reason.
And a new day will dawn for those who stand long
And the forests will echo with laughter.

If there's a bustle in your hedgerow, don't be alarmed now,
It's just a spring clean for the May queen.
Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.
And it makes me wonder.

Your head is humming and it won't go, in case you don't know,
The piper's calling you to join him,
Dear lady, can you hear the wind blow, and did you know
Your stairway lies on the whispering wind.

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last.
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll.

And she's buying a stairway to heaven.

Comentari de la lletra

Escrita pel vocalista del grup Robert Plant en un capvespre i enfront d'una fogata, va ser inspirada en la recerca que sempre es té de la perfecció espiritual. Una influència fonamental va ser el lliuro Magic Arts in Celtic Britain de Lewis Spence, que Plant recentment havia llegit i que contenia referències a Reines de Maig, gaiteros, i cèrcols bulliciosos. La noia mística és encara un misteri però quan se li va preguntar a Page simplement responia "Julie Conlon". Algun autor ha assegurat que les referències a la dama són en realitat una forma de referir-se a l'heroïna, droga que circulava en l'entorn de la banda. A pesar de la polèmica, diversos autors, menjo Gus Cabezas, han rebutjat tota possibilitat que el tema tracti temes foscs basant-se en diverses declaracions dels components de la banda.

Stairway to heaven parla d'una dama materialista i vanidosa, que creu que amb un menor esforç o amb la seva simple presencia pot obtenir tot el que vol.

Ella és cautelosa, precavida I astuta com el diable.

En diversos descriu l'infern, un lloc on anells de fum travessen els arbres I s'escolten les veus d'aquells que estan parats mirant. A l'infern les nostres ombres són més grans que les nostres ànimes I on tothom rep el seu càstig. Molts diuen que quan parla de l'oest es refereix al regne de les tenebres.

Hi ha un flautista a la cançó, que toca una melodia, amb ella ens condueix a l'infern. La dama de la cançó pot salvar-se, ja que té dos camins per escollir I així cambiar la seva vida; però ella no pot resistir la temptació I segueix al flautista.

Realment és una escala al cel?

Opinió personal

La cançó és increible. No hi ha gaire a dir que no s'hagi dit abans. És una d'aquelles cançons que no et deixen impassible I no t'importa escoltar-la una vegada darrere l'altre. A més, té un to místic que la fa encara més fascinant.
Descargar
Enviado por:Friler
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar