Filosofía y Ciencia


La metamorfosi; Franz Kafka


1.- Descripció dels personatges principals:

Gregori Samsa; és el protagonista, un jove viatjant de comerç que s'ocupa de dur endavant a la seva familia. La conversió a un insecte afecte molt a la seva personalitat, és converteix en un ésser trist sense esperança y ganes de viure.

Senyora Samsa: és la mare de Gregori i de salut inestable, es cansa amb facilitat i sovint li costa respirar. Al principi té molta repugnancia a Gregor desmaiant-se, però al llarg de la història li guanyen els instints materns i perd part d'aquest oi, és mostra més comprensiva.

Grete Samsa: és la germana de 17 anys de Gregori. És el personatge que sofreix el canvi més evident de personalitat. Al principi és mostra comprensiva i era l'única que s'ocupava d'ell, però que al llarg de la història deixa que s'ocupi de Gregori la criada. El canvi és fa evident quan proposa als pares desfer-se'n de Gregori.

Senyor Samsa: és el pare de Gregori, un home d'edat avançada, que ha augmentat de pes a causa de la seva inactivitat laboral. El pare sempre estava orgullós del seu fill, però després del canvi de Gregori és torna malhumorat i agressiu, un exemple és quant li comença a tirar pomes per tal de matar-lo.

Hi ha altres personatges com les tres criades i els tres hostes.

La primera criada no suportava la situació i va demanar que la acomiadin. La segona no volia sortir de la cuina per no tenir contacte amb Gregori i finalment la van acomiadar. I la tercera és l'única que s'atreveix a tenir contacte amb Gregori, està disposta a cuidar-se d'ell, però ho fa d'una manera cruel.

Els tres hostes: tots tres tenen barba i són molt formals, els agrada tenir orde i higiene. Quan descobreixen l'existència de Gregor es despedeixen.

2.- Que ens diu l'obra de l'ésser humà i la societat?

L'obra metamorfosi ens demostra que un ésser forma part de la societat mentre que se'n pugui treure profit i no estorbi. Això es veu clarament en que Gregori és la persona que alimenta a tota la familia i qui paga les deutes, té la seva habitació, etc. Però després de la seva metamorfosi els pares el veuen com un element que estorba i no volen saber res d'ell, la germana encara li duu de menjar i li fa net la habitació, però tots començen a fer feina i començen a oblidar-se d'en Gregori. Fins que arriba un moment que la familia decideix desfer-se'n d'ell. No estan disposats a ajudar-li a ell, com ell els havia ajudat abans de la metamorfosi.

L'altra aspecte que presenta l'obra és la necessitat dels éssers vius de ser estimats. Cada ésser viu necesita les seves relacions socials. Això es pot veure en que com Gregori sofreix una degradació moral per la manca “d'amor”. Es veu com el personatge involuciona dins la tristesa fins que mor de solitud.

Però l'obra es pot concebre d'una manera totalment diferent. És que Gregori a causa del seu cansament i del treball que no li agrada es desperta i es troba estrany com un “bicho” raro. S'inmagina la seva situació de insecte i s'aparta de la societat tancant-se dins la seva habitació, que pareix que és l'únic lloc on és sent bé, segur. La familia no sap com actuar, no aguanten veure un membre de la familia en aquest estat, i el van deixant de costat perquè s'han de preocupar de l'aspecte econòmic, han d'anar a treballar.

3.- Opinió personal sobre l'obra:

L'obra és interessant perquè panteja temes quotidians que poden passar, que t'aixequis i et trobis raro. Això li ha passat a tothom però no d'una manera tan dràstica com li ocorre a Gregor, cada persona en un moment de la vida es troba diferent als altres, pot ser un dia o una època. Gregor envers de no només sentir-se raro ja es sent convertit en un insecte repugnant

El què no m'agrada del llibre ni de la societat en si, és que les persones es distancien de les persones que són “diferentes”. Ens hauríem d'acceptar els uns els altres i no marginar a ningú, aquest problema és veu cada dia, les persones en classificam en grups, i els que no pertanyen a aquest grup són marginats. La familia de Gregor, com que és torna diferent, s'allunyen socialment d'ell, el troben repugnant. Damunt d'això la criada sempre se'n reia d'ell, el punxava, fins hi tot se'n riu de la mort de Gregor, cosa que és molt lletja.
Descargar
Enviado por:Scorpia
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar