Literatura


La filla del mar; Àngel Guimerà


Índex

Índex pg.2

Resum: Acte Primer pg.3

Resum: Acte Segon pg.4

Resum: Acte Tercer pg.5

Personatges pgs. 6 i 7

Vocabulari pg.8

Temes i Valors Morals pg.9

Opinió Personal pg.10

Acte Primer

Al principi apareixen la Caterina, la Lluïseta i la Filomena parlant sobre en Pere Màrtir mentre en Rufet i en Mòllera estan treballant aprop d'elles. Per un costat surten en Pere Màrtir i la Mariona que fa dies que festegen, ell, acaba de rebre una important herència d'un oncle d'Amèrica. Ella, és la que rebrà l'herència d'en Cinquenes quan ell mori, però amb la condició que no festigi amb en Pere Màrtir. Del mar s'aproxima una barca amb l'Àgata, en Baltasanet, en Gregori i altres homes que venen de pescar. Després s'en van a preparar la Missa en honor dels pares de l'Àgata que varen morir al mar. Quan acaba la Missa, tots se'n van a esmorzar, però Pere Màrtir i la Mariona tenen un pla perquè en Cinquenes no els descobreixi junts a casa seva: en Pere Màrtir festajarà amb l'Àgata, així ell es podrà estar a casa de'n Cinquenes, ja que la Mariona i l'Àgata viuen juntes. Ja per últim, en Gregori, en Baltasanet, l'Àgata i en Pere Màrtir marxen un altre cop a pescar.

Acte Segon

Primerament apareixen en Rufet, en Mòllera, la Caterina i en Gregori parlant sobre la relació entre en Pere Màrtir i l'Àgata. Després la Lluïseta i la Filomena i altres dones, comenten que han vist entrar per la finestra de l'habitació de l'Àgata a en Pere Màrtir. De sobte, l'Àgata surt més feliç que un gínjol, cantant i saltant, però entre la Caterina i la Mariona s'encarreguen d'esgarrar-li la vetllada. L'Àgata insisteix que es casarà amb en Pere Màrtir, però les altres dones se li riuen a la cara, perquè segons elles, en Pere Màrtir és un faldiller i mai es casarà amb cap dona, ja que és molt independent. L'Àgata les ignora completament i marxa feliç i contenta, cantant. Després apareix en Pere Màrtir i en Gregori el vol pegar, però al final no passa res i les dones els separen. A casa de'n Cinquenes, es reuneixen la majoria de personatges, per cobrar el seu sou, en Cinquenes els hi don i després marxen tots, menys en Cinquenes i la Mariona, que estan fent comptes i en Pere Màrtir i l'Àgata que estan festejant al saló. La Mariona, com que està celosa de l'Àgata, fa fora de casa a en Pere Màrtir i se'n van tots a dormir, però la Mariona deixa la seva finestra ajustada, perquè després en Pere Màrtir hi pugui entrar a mitjanit. Però hi ha un malentès, en Pere Màrtir entra per equivocació a l'habitació de l'Àgata, cridant a la Mariona, i ella, evidentment, s'enfada moltíssim, l'Àgata li diu de tot a en Pere Màrtir i a la Mariona; de sobte se senten sorolls i en Pere Màrtir marxa corrents perquè no l'enxampin. L'Àgata i la Mariona es comencen a pegar, però per sort apareixen en Cinquenes, en Mòllera i en Rufet per separar-les.

Acte Tercer

En Cinquenes envia a en Rufet al jutjat per què faci venir al jutge i s'emporti a Pere Màrtir a la pressó. Ell, mentre tant, ha anat a buscar a l'Àgata, per dir-li que realment l'estima. Quan la troba, ella és apunt de suicidar-se per tornar amb els seus pares. En Pere Màrtir la tira de les roques a la sorra de la platja, ella enfadada, el pega. Pere Màrtir explica a l'Àgata tot el que ha passat i li diu que si es vol casar amb ell. Àgata, amb una mica de rencor, fa que Pere Màrtir malaeixi a la Mariona i que mai més parlarà amb ella, sinó ella el matarà. Pere Màrtir se'n va corrent a on hi ha un grup de gent per anunciar el seu casament amb l'Àgata.

De camí cap a l'església, Mariona topa amb en Pere Màrtir i li proposa que fugin junts. Davant la seva negació, la Mariona comença a cridar que ella ha estat de'n Pere Màrtir. En un atac de ràbia, ell l'escanya, però ella l'apreta amb més força perquè no pugui escapar. Mentre tant, la Caterina fa la punyeta a l'Àgata dient-li que en Pere Màrtir i la Mariona s'estimen i ell només l'ha feta servir per jugar. L'Àgata es gira i veu a en Pere Màrtir i a la Mariona “abraçats”, i tot seguit agafa una forca i li clava per l'esquena a Pere Màrtir, ja que ell havia trencat el jurament que havien fet minuts abans.

La gent comença a cridar, però l'Àgata no fa més que maleeir al seu xicot i a la Mariona. Pere Màrtir abans de morir confessa el seu amor cap a l'Àgata. Ella veu que ho diu sincerament, i se'n penedeix d'haver-lo matat, surt corrents cap a les roques, s'hi enfila i es tira. La gent no pot mirar, no poden veure com ha mort per amor.

Personatges

Personatges Principals

Àgata

Va ser trobada per uns mariners al mar després del naufragi del vaixell en el que anava amb els seus pares. Va ser acollida per la família de la Mariona i ara viu amb ella i en Cinquenes, l'oncle de la Mariona. És una noia molt misteriosa. Se suposa que és mora, ja que de la barca on va arribar, es va trobar una figura amb el cap d'un moro. Treballa de pescadora, ja que l'única cosa que s'estima és el mar. Al final s'enamora de Pere Màrtir i això fa que ella vulgui morir, perquè la gent es riu d'ella. Acaba matant a en Pere Màrtir, quan es van a casar. Ella després es suicida.

Pere Màrtir

És el desig de totes les dones del poble, ja que és molt atractiu i ric perquè va rebre una herència d'un oncle seu. Té una forma peculiar de tractar a les dones, primer se'n aprofita d'elles i després les deixa amb el cor trencat. Festeja amb la Mariona, però es diu que no sap estimar les dones fins que coneix l'Àgata. Acaba mort, ja que l'Àgata el mata, perquè també festajava amb la Mariona, però realment ell només s'estimava a l'Àgata.

Mariona

És la neboda d'en Cinquenes i la que rebrà la seva herència quan ell mori, per això intenta amagar la seva relació amb en Pere Màrtir. Fins i tot fa plans, perquè en Cinquenes no la desheredi, és perversa. Es vesteix de mil botons, ja que és de classe rica.

Aquests tres personatges són els que formen el triangle amorós de la història, típic de l'època.

Personatges Secundaris

Caterina

És la xafardera número 1 del poble, sempre ho vol saber tot i li agrada remanar a les ferides dels altres. És casada amb en Gregori, al qui manipula constantment, però va festejar amb en Pere Màrtir, abans de casar-se amb en Gregori.

Filomena

És una dona malpensada, tafanera i xerraire. És la dona de'n Rufet. Treballa amb la Lluïseta teixint xarxes.

Lluïseta

També és una de les moltes tafaneres del poble. És la dona de'n Mòllera. Treballa amb la Filomena teixint xarxes.

Mòllera

És un dels homes que treballen a la platja. Li agrada criticar en Pere Màrtir i és el marit de la Lluïseta.

Rufet

Treballa amb en Mòllera. És un buscaraons i crític amb el tema Pere Màrtir. És el marit de la Filomena.

Cinquenes

L'oncle de la Mariona, és ric i vell. La seva herència hauria de ser per la Mariona, però l'amenaça de desheradar-la si es relaciona amb en Pere Màrtir.

Gregori

Marit de la Caterina, la qual s'estima molt; i fill de'n Baltasanet. És pescador amb el seu pare i l'Àgata. Al principi sembla que només observa, que no comenta res, però més endavant es crea la seva personalitat, és una mica violent.

Baltasanet

Pare de'n Gregori i pescador com ell. S'estima molt a l'Àgata, ja que ell va ser qui la va trobar. És l'única persona la qual l'Àgata confia i ella vol que sigui ell qui ho arregli tot per poder-se casar amb en Pere Màrtir.

Vocabulari

Urc: orgull, tarannà altiu, arrogant.

Fesomia: conjunt de faccions d'una persona, fisonomia.

Llagut: bastiment català no cobertat, no gaire gran, de dues rodes, d'aparell llatí d'un arbre inclinat endavant i al bell mig de la carena, amb cap de mort a la roda de proa, amb rems i destinat a la pesca.

Teiera: engraella per a cremar-hi teies per tal de fer llum.

Fitora: Trident, forca de tres dents.

Sorella: Peix teleosti, perciforme, de la família dels caràngids, de cos fusiforme, alt i molt comprimit, que habita en aigües càlides i tropicals.

Ensibornar: introduir amb enganys, males arts a fer alguna cosa.

Renoc: dit d'una planta o animal que presenta senyals de no desenvolupar-se bé, de no arribar a ser mai bo per res.

Malviatge: expressió de disgust, d'impaciència.

Prompte: que disposa a fer alguna cosa, que fa les coses sense retard.

També he trobat barbarismes, que en el català actual no són acceptats: assessino, apuros, quantu, bueno o vui, en lloc de: assassí, problemes, quant, bé o vull (verb voler), respectivament.

Alguns pronoms febles, com se/es, te/et i me/em estan mal col·locats, per exemple: m'aconsolava, en lloc de em consolava o es sent, en lloc de se sent.

Temes i Valors Morals

Tema

Un dels temes principals és el triangle amorós entre dues noies (Àgata i Mariona) i un noi (Pere Màrtir), que com en la majoria de les obres de l'època acaba tràgicament, en aquest cas amb la mort d'en Pere Màrtir i de l'Àgata. En aquest tema té una part a veure en l'amor incomprès que sentia Àngel Guimerà cap a una dona. El mestissatge de l'Àgata també té importància, tant a l'obra com a la vida d'Àngel Guimerà, ja que ell era fill de pare català i mare canària i l'Àgata se suposa que era mora. Tant l'Àgata com Àngel Guimerà van ser batejats d'adults.

Valors Morals

Positius:

 • L'acolliment per part dels pares de la Mariona a l'Àgata quan ella va arribar sobtadament.

 • La protecció de'n Baltasanet cap a l'Àgata, sense que li importi d'on vingui, encara que sigui de religió diferent.

 • L'amor entre germanes, és a dir, el que sent l'Àgata per la Mariona, encara que no siguin germanes i acabi en odi.

 • L'amor entre les parelles que hi ha a l'obra: Pere Màrtir i Àgata; Gregori i Caterina; Rufet i Filomena i Mòllera i Lluïseta

 • L'acolliment per part de'n Cinquenes a casa seva de la Mariona i l'Àgata.

Negatius:

 • L'odi que senten tant l'Àgata com la Mariona entre elles mateixes.

 • La tafaneria de la Caterina i del tot el poble en general, ja que ho volen saber tot.

 • La venjança que li fa la Caterina a en Pere Màrtir, ja que ell la va deixar.

 • Que en Cinquenes no vulgui que la Mariona i en Pere Màrtir es cassin.

 • El despreci del poble cap a l'Àgata ja que suposen que és heretge.

 • La violència de'n Gregori, cap a en Pere Màrtir, ja que sempre el vol pegar.

Opinió Personal

La veritat és que aquesta obra m'ha agradat molt, sobretot perquè no m'esparava que llegir teatre fós tan entretingut, ja que mai abans havia llegit una obra de teatre. Té una estructura senzilla i facilitat de paraula. La veritat es que m'ha “enganxat” de principi a fi.

El tema és molt interessant i en part també molt actual, perquè va d'amors i desamors i també de la tafaneria d'algunes persones.

Sobre el vocabulari, és molt fàcil d'entendre, llevat d'algun barbarisme que costa d'identificar i algunes paraules i expressions del lèxic marí.
Descargar
Enviado por:AiRuN
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar