Literatura


La filla del mar; Àngel Guimerà


Biografia de l'autor

Àngel Guimerà i Jorge va néixer a Santa Cruz de Tenerife el 1845 i morí a Barcelona el 1924. Va ser un poeta i dramaturg. El 1853 es traslladà a Catalunya. El 1879 estrenà la seva primera tragèdia en vers, Gal·la Placídia, seguida de Judith de Welp (1883), obres que se situen dins la tradició del romanticisme històric. Després estrenà El fill del rei (1886) i Mar i cel (1888), que obtingué un èxit sense precedents i que inicià la seva etapa de plenitud, que s'estengué fins el 1900, i en la qual estrenà les seves obres més representatives: Maria Rosa (1894), Terra baixa (1897) i La filla del mar (1900), que recullen amb trets realistes els homes i els conflictes de la Catalunya coetània. Les tendències romàntiques s'hi mostren més matisades i hi ha constància de les seves inquietuds socials. El seu catalanisme restà explícit en dos monòlegs, Mestre Oleguer (1892) i Mort d'en Jaume d'Urgell (1896), recreació de dos episodis històrics amb inquietuds contemporànies. Unes altres obres escrites durant aquests anys, d'un valor desigual, són Rei monjo (1890), L'ànima morta (1892), i Mossèn Janot (1898). A partir del 1900 intentà un drama realista i cosmopolita, d'escassa autenticitat, que assenyalà una ràpida davallada en la seva producció: La pecadora (1902), Aigua que corre (1902), etc. Produí encara obres de valor, com Sol, solet (1905), retorn al drama realista de temàtica rural, i L'aranya (1906), d'arrel naturalista. Els gusts modernistes s'evidencien en La santa espina (1907), Titaina (1910) i La reina jove (1911). Després d'uns quants anys de silenci, reprengué la seva activitat amb Jesús que torna (1917), condemna de la guerra feta de forma incoherent, i Indíbil i Mandoni (1917), que vol retornar a la temàtica dels anys juvenils. No són més afortunades Al cor de la nit (1918) i Joan Dalla (1921).

Personatges

Àgata: És una noia amb el cor noble i és molt bona persona però a l'ésser així és l'enveja de totes les noies de la vila. Ella va ésser trobada a la platja i per això rep una gran marginaciò per part de la gent del poble.

A ella li agrada anar a la mar a causa que per ella és com la seva mare. Més a més és on s'ha la trobaren. Per això va ésser acollida per la família de la Mariona. Ella estima molt a la seva família. Encara que a vegades la rebutgin i li fan malifetes.

L'Àgata està bojament enamorada del Baltasanet. Que és l'única persona del poble que la protegeix de la llengua dels veïns. Però més tard s'enamora apassionadament del Pere Màrtir. Encara que ell li fa doble joc (perquè és un casanoves.) Quan estan junts és l'única noia que l'ensenya a estimar de veritat. Per això a la mort del Pere. El final l'única persona que la va estimar en aquell poble de tafaneres. Va veure que si és quedava allà només seria la mofa i la persona més rebutjada d'allà degut als gelosos que tenien d'ella. Per això que abans de quedar-se a un poble on no se l'estimessin decidir reunir-se amb el seu amor al cel.

Pere Màrtir: Ell és un home xueta perquè sempre està presumint. A més sempre

Està fanfarroneja. I diu el que creu de les persones a la cara amb ànim d'ofendre. És l'home amb més èxit del poble. És el més desitjat per les noies. Tothom parla d'ell a causa de què és un casanoves . Perquè a més a més s'aprofita de totes les mosses amb les que surt. També podríem dir que és un cara dura, perquè ell diu que les noies li prenen al pèl a ell. Que s'ha les sap totes. Però tot canvia quan arriba l'Àgata a la seva vida el canvia de caràcter, el fa ésser més bona persona. Ella és la persona que l'ensenya a estimar.

Mariona:És una persona rica i una xica cretina. Sempre vesteix de mil botons. Ella és de classe rica. El contrari de la seva companya Àgata que enveja. La Mariona és la neboda del Cinquenes un dels homes més rics d'aquella contrada. Ella fa mans i manigues, perquè el Cinquenes no la desheretada i fins i tot idea uns plans. Per això podem dir que és una persona perversos. El seu pla és fer veure que a ella no l'interessa el Pere Màrtir sinó que l'Àgata l'agrada. No és molt noble com a persona. Sempre deixa com a poca cosa l'Àgata. Sempre és fa veure més que ningú.

Caterina:

És la dona més tafanera del poble. Ella li agrada veure a la gent enfadada per això augmenta la discòrdia del poble. És una persona manipuladora ho podem veure per com porta el seu marit. Sempre ho critica tot i és la típica senyora que fica el dit a la ferida. Ella està casada amb el Gregori a qui manipula i el fa anar cap on ella vol.. És la dona que fa més safareig del seu poble.

Explica moviment literari està situada l'obra. Explica relació hi ha entre Filla de Mar i el moviment literari el que pertanyen.

El moviment en què va ésser escrita aquesta son obres del rebaixament i del romanticisme.

En aquell període de temps Catalunya peti un gran desenvolupament industrial a les grans ciutats com ara Manresa, Sabadell etc... També sortir el capitalisme moviment en què encara estem sotmesos. A causa d'això sorgiren dos classes socials el proletariat. Que eren els obres que lluitaven per unes condicions de treball dignes. Eren la majoria de la gent.

També en sortir una altra que fos la burgesia industrial. Era gent que invertia per l'industria, en aquell temps molta gent ho feia.

La llengua catalana portava un gran període de crisis a causa de què per això el segle XIX és produir una lenta recuperació. I hagués un gran desenvolupament econòmic i gran creixement de població. Catalunya fos un de les zones més modernes d'Espanya a causa del fort desenvolupament i deixa d'ésser rural. I es torna a ficar a la ultima el català i la nostra cultura. I sorgir un fort sentiment patriòtic. Per això aquesta època es digué renaixement. Perquè fos una renaixença amb molts espectres.

Té molta relació amb aquesta obre per què és una obra basada amb realisme, però que té molts elements romàntics. Es nota gran qualitat en l'obert a causa de què ho escrivia en la màxima plenitud de l'autor.

Àngel Guimerà és un dels escriptors catalans amb més prestigi de totes les èpoques i la seva obra La filla del mar que és una de les millor que ha escrit entre d'altres també molt bones com Terra Baixa, Mar i Cel.

En aquesta obre quin paper juguen els sentiments

En aquesta obre si que si juguen els sentiments. Per què ho mostren els personatges. I bàsica ment, perquè l'obert està escrita en el romanticisme. Perquè expressa la malenconia i el desengany dels personatges. Aquesta obre vol defensar la llibertat individual per això nostre la gran marginaciò que tenen alguns components de l'obre per reivindicar els drets com a persona de cada persona lliure.

I com és característic en aquest moviment predomini dels sentiments i de la imaginació per damunt de la raó.

A mi m'ha meravellat molt la gran quantitat de sentiments que s'ha jugat. Per exemple el final del llibre és molt emotiu. A 'observa que el Pere el maten i amb l'ultima al.le de vida li diu que mai havia estimat tant una persona com ella. Jo en vaig ficar dintre aquesta situació i vaig pensar que m'agradaria morir així els braços de la meva estimada.

O la marginaciò que rep l'Àgata que ella fa com si res però la fan patir. La gent com la Caterina i la Mariona que intenten fer passar la teva insignificant vida amb malt estar. Per això el final és revela i és tira pel penya segat morin així tan sospitosa com va venir.

Quina importància te la figura de Guimerà dins l'historià del teatre.

Per a mi Guimerà fos un molt bon poeta però encara era millor en el genera teatral.

On no tant sols és guanyar el prestigi nacional si internacional. Gracies a obres com

Mar i cel pertany a la seva primera etapa, és a dir, a l'etapa de les tragèdies romàntiques. En aquesta etapa va fer un grup de tragèdies que constitueixen la part més romàntica de la seva obra. Mar i cel està considerada la millor obra d'aquest període.

Recreació d'ambients passats (l'època de l'expulsió dels musulmans), On és veu un clar tractament subjectiu de la història i gran importància dels caràcters dels personatges.

Terra baixa i La filla del mar pertanyen al segon període, al període dels drames realistes. Aquest és el període de més plenitud d 'Àngel Guimerà, en el qual es va comprometre activament amb el catalanisme i centra el seu interès per la història contemporània.

Resum

Tot començar en un petit poble de pescadors. Quan apareix l'Àgata, (el personatge principal.) Ella és una forastera que va arribar en una barca i ningú sap res de la seva família. La gent la tracta malament i la margina, perquè és diferent però a ella no l'importa i fa la seva. Viu amb el Cinquenes i la Mariona, que la van acollir quan va arribar a la platja.

On hi havia el Pere Màrtir el noi mes trempat de la contrada (el típic home que totes les dones voldrien tenir.

Hi havia rumors que deien que el Pere s'entenia amb la Mariona (una noia que no tenia el cor noble).

Però tot començar quan la Caterina i unes amigues. Ja feien de les seves i li digueren al Cinquenes (la Mariona és la seva neboda) Que el Pere i la Mariona és veien. El Cinquenes no ho va veure amb bons ulls i pensava que ho feia, perquè volia la seva herència.

A causa d'això el Cinquenes va anar a parlar amb la seva neboda. Ella li nega tots els rumors. Llavor la Mariona planejar un pla un xic recargolat amb el seu xicot.

Ferien veure que el Pere Màrtir i la Gata sortien junts i així no desheretar a la Mariona.

Però el malt vingué quan aquest amor fingit provocar un amor apassionat. L'amor acabar sent de veritat i la gent del poble els criticaven per la seva relació.

La Mariona al veure això crea un pla per acabar amb aquesta relació i fer passar falsos rumors sobre la Mariona. La Caterina segueix la trama i li diu al Gregori, el seu marit, que el Pere Màrtir l'ha acusat. El Gregori jura venjança i li diu a la seva dona que va veure el Pere Màrtir enfilar-se a la finestra de l'Àgata per la nit.

Quan s'assabentar d'això l'Àgata va anar ràpidament a casa el Cinquenes.

Llavors el vengué a la finestra. Ella cregué que anava a declarar-se a la Mariona. Per això agafar una forta enrabiada. I marxar descontenta d'aquella persona que estimava.

El Pere corregué a buscar la seva estimada. El Pere era buscat per la Cinquena que el volia portar davant la llei. El Final el Sr Màrtir trobar la seva estimada apunt de saltar pel penya segat. Però la pogué detenir. Ell li explica la mala entesa i declarar el seu amor cap a ella. L'Àgata accepta de bon cor. Però jurar que si el veia amb la Mariona el mataria.

Quan anaven a casar-se la Mariona estira els seus braços i es declara. Ell és negar. Veure

S'anaven a casar en aquell moment, però la Mariona, en un atac de gelós abraça a en Pere per impedir seguir el camí, l'Àgata ho veu i creu que l'havia enganyat de nou. Impulsivament el mata El Pere Màrtir, en un últim intent per viure, confessa el seu amor per l'Àgata. El veure que havia comès un error es llença al mar per morir.

I així morir del mateix lloc d'on va venir. I per a mi l'única mare que va tenir.

Introducció:

Aquest llibre és, però que m'agradi I que i no sigui com amb la vida quotidiana. M'agradaria veure l'evolució de Guimerà al llarg dels anys. Per satisfer la meva curiositat literària. Sobre tots aquest fet que pertanyen el segle XIXperò que encara ens envolten. Per aprofundir en els seus orígens històrics d'aquesta novel.la També m'agradaria saber-ne més de la nombrosa col.lecciò de llibres per quan senti a parlar a professor, familiars, lletristes etc... Que no en vingui de nou i donar a veure els meus coneixements sobre l'art de les lletres, a la resta.

Conclusió

Aquest treball m'ha donat una sèrie de coneixements sobre literatura catalana que desconeixia per complet. I gracies aquest llibre s'ha obert davant meu un món de possibilitat. Gracies a grans obres com Terra Baixa, La filla del mar ara nosaltres podem disfrutar d'autors “catalans” com Guimerà que amb les seves narracions ens deixava a tots amb la boca oberta. Són actes com aquest el que ens fan apreciar mes la vida. També sembla molt difícil de creure que desprès de la decadència del català hi hagués aquest fort resseguiment. Degut a tota aquesta ablució del català que hi ha hagut en tant poc temps. L'home com sempre no a sabut prou, apreciar com és mereixien a tots aquest autor. I gracies els professors de llengua catalana ens han obert tot aquest mon d'autors com Isabel-clara i Simó, Àngel Guimerà, Jaume Ribera etc...

Per això crec que els governs tindrien de fer més classes de la nostra llengua materna i així coneixeríem més la nostra terra. Perquè com digué Quico Sabaté -No existeix un o varis compromisos sinó una vida compromesa.

Bibliografia

Llengua catalana i literatura edicions Castellnou

Www.angelguimera.com

Historia de Catalunya Cd 5

Enciclopèdia Encarta 98

Índex

Introducció 3

Biografia 4

Analitza els personatges 5,6

Resum 7,8

En aquesta obre si expressen els sentiments?

A quin moviment literari està situada l'obre i la relació

Importància de Guimerà dins del teatre català

Bibliografia

Conclusió
Descargar
Enviado por:Carol
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar