Literatura


La fam; Joan Oliver


EPISODI PRIMER

ESPAI : Un jardí públic, un banc esmaltat en blanc.

Temps : Un capvespre d'abril.

Lupa és al jardí públic i comença a berenar mentre llegeix el diari en un banc esmaltat en blanc. Arriba en Samsó que se la mira i de cop i volta li pren un dels sandvitxos de les mans perquè té gana. Ella no s'enfada sinó que es mostra compassiva amb ell i n'ofereix més . Ell no en vol. En Samsó es un sense feina, no creu en el treball assalariat. Es considera un senyor de mans fines. Lupa s'indigna amb aquesta actitud ja que ella és una treballadora i espera que algun dia l'obrerisme triomfarà però s'ha de fer a poc a poc. Samsó opina que de vegades les coses canvien de sobte. Samsó s'acontenta amb poca cosa, una posta de sol, la naturalesa, l'aire lliure. Alguna vegada va a treballar a l'estiu a les collites, una vegada va treballar en un magatzem de materials per a la construcció però va deixar-ho per excessiva autoritat, li manaven massa feines. Amb el pa que li han donat ja s'aconforma. Ell és amo de la seva vida, és lliure segons diu, no té ningú al seu costat perquè cap companya l'ha aguantat. No li agrada veure que la gent treballa massa.

Lupa diu que l'adobaria, que el faria treballar. Llavors arriba en Nel ( han de marxar amb el tramvia de les 8) i queda meravellat per les coses que diu en Samsó , que no té feina. Nel s'ofereix a despertar-li la consciència, a buscar-li feina per encaminar la seva vida. Es mostra molt solidari amb en Samsó. En Samsó ha estat 6 mesos a la preso, la policia busca els sense feines per posar-los a treballar, els vagabunds. Samsó nega l'oferiment del Nel que li ha obert les portes de casa seva , contra la voluntat de la seva dona , la Lupa. Quan la situació sembla que s'ha d'acabar, apareix un guarda que demana la documentació a en Samsó per les pintes que porta. Quan està disposat a emportar-se'l ,en Nel el defensa i diu que viu a casa seva i que treballa.

A partir d'aquest moment en Samsó ja no diu res més i marxa amb la parella a agafar el tramvia de dos quarts de nou .

En el és un president de sindicat.

Vocabulari Episodi primer.

ReprendreUn aliment no ésser ben rebut o digerit A l'ombra a la presó

AgençarDisposar, arranjar a un fi determinat.

Anar a trompades anar a la força, malament.

AndolesPesseta.

ArrabassarPrendre violentament

AscetaPersona que s'imposa una vida austera.

AvorribleDigne d'avorrició.

Camussa Drap

CarnaduresManera d'ésser la carn viva, especialment disposició atribuïda als teixits per a guarir les ferides.

DamnatCondemnat a les penes eternes

Depauperatempobrit

Em desvetlla la ganaEstimular, suscitar

ExhalarExhalar un sospir, un crit.

Fer el quixotHome que, per punt, per ideal, etc, és emportat a empreses temeràries, desproporcionades a les seves forces, a què ningú no el demana.

No agafaríeu pas pocs fumsVanitat, presumpció, altivesa

No hi tinc ciri en aquesta processó no hi tinc res a veure

Passen altesDit d'una cosa que no es pot aconseguir.

PerdulariPersona que ha arribat molt avall en la negligència dels seus interessos, de la seva persona.

Picar en ferro fredExpressió usada per a indicar que hom s'esforça inútilment.

RanxoMenjar que hom fa per a molts i que es redueix generalment a un sol plat.

per l'estómac.

SubreptíciamentFet ocultament.

Tot plegat no paga el tret no val la pena

TrabucarCapgirar o tombar

TrinxerarirePersona de la classe baixa, sense ofici ni benefici.

EPISODI SEGON

ESPAI : Pis d'en Nel.

Temps : Matí

Ja són al pis del Nel són les set del matí, hora de llevar-se. Porten la llet i el diari.

En Samsó es lleva content i canta una estranya cançó. La Lupa està malhumorada i li porta un vestit d'home perquè es vesteixi. Samsó ha dormit al sofà. Esmorzen. A la Lupa no li fa gens de gràcia tenir a aquest home a casa, més aviat li fa angúnia. El Nel el defensa , ara estarà diferent net, ben vestit, i a punt per treballar, renaixerà. Però segons la Lupa en Nel s'ha embolicat. En Samsó no s'ha afaitat no vol fer-ho ell mateix , és un principi seu, en Nel fa gimnàstica matinal.

Al diari hi ha dues notícies, la visita del general Orpí al President i l'assassinat d'en Garriga. Són unes notícies que enceten la conversa política al pis d'en Nel. En Nel està totalment convençut d'una revolució i de la seva victòria, de jugar-s'ho tot, en canvi Lupa no ho veu tan clar. En venir Samsó callen el tema.

Mentre en Nel fa la gimnàstica en Samsó s'insinua a la Lupa tot tirant-li floretes. Al final de l'episodi Samsó encara no s'ha afaitat per anar al Sindicat a buscar feina, i en Nel finalment l'afaita. La Lupa es fa creus fins al punt on arribat, creu que en Samsó acabarà per treure'ls de casa.

Vocabulari Episodi Segon

Àvidament amb molt desig.

Bagatel·laFotesa, cosa de poca importància

CossadaDit del cos d'una persona ben (o mal) configurat o proporcionat

IradamentAmb ira

ParaventMoble que consisteix en dos o més bastidors coberts de pell, tela, etc, i que serveix per a resguardar de l'aire, per a establir una separació dins una habitació, etc.

VímetBranca prima, llarga

XalarEsbargir-se alegrement, regalar-se

EPISODI TERCER.

ESPAI : la biblioteca del Sindicat del qual Nel n'és el president.

Se senten sorolls de descàrregues d'armes de foc. Tots estan nerviosos a la taula de la biblioteca lleva d'en Samsó. Es volen comunicar però no hi ha línia. No saben què fer és un infern, ja han aconseguit arribar a la plaça de les Nacions i aviat arribaran al Palau d'Occident. Alguns del sindicat volen aixecar-se en armes però Nel, el president veu que seria un suïcidi, els aixafaran. Si es queden al Sindicat els afusellaran també, dubten. No hi ha cap ordre des del comitè central, Vidal ha anat a rebre ordres però res, és campi qui pugui que tothom faci el que pugui per salvar-se. Finalment al a ràdio se sent que el General Gomis ha ocupat el palau d'occident. Anuncia que no hi haurà repressàlies per aquell que deixi les armes. Tots estan decebuts, comencen a amagar les armes . Però en aquell moment arriba un noi de la barricada que no sap el què ha passat i no saben què fer. En Nel ordena que deixi l'arma però llavors intervé en Samsó que no havia dit res encara i en un desig ferm de revolució ordena que amaneixin les armes. Passa per davant del president , és a dir, en Nel i comença a donar ordres impulsives. Està convençut que guanyaran perquè agafaran als enemics desprevinguts. Lupa queda fascinada davant l'empenta que té en Samsó. Nel, tant esperar l'oportunitat de revolució i de llibertat ara es fa enrere, és un covard i la Lupa ja no l'estima. Així doncs agafen cinc camions armats, amb metralletes i entraran a la Plaça . Arriba en Ramon que també té por.

Finalment, la victòria és per en Samsó , han arribat fins al Palau d'Occident i han vençut dels enemics.

Vocabulari Episodi Tercer.

A vegades els boigs fan bitlles l'encerten.

Ardatcolla

BarricadaParapet improvisat fet amb qualsevol mena d'objectes (barrils, carros, mobles, pedres, etc) per a destorbar el pas.

Canilla rabiosaGossada emprada sobretot en caça menor

Cau del niu Refugi miserable.

Cavall desbocatDit d'un cavall o una haveria que no obeeix el fre

ConsignaOrdre

Descarrilarsortir del camí

DesercióAbandonar un lloc, un partit, una causa, etc, que hom té el deure de no abandonar.

DesfermatFora de si, desmesurat.

EspingardesMàquina de guerra medieval que projectava pedres i dards

Facciososrebel armat

FrangibleSusceptible d'ésser trencat, de trencar-se

GarlarParlar de coses fútils, pel gust de parlar.

Molta remor i poca saó

PilletMurri.

Plegar el ram i cap a casa

Tira'n un tros a l'olla

EPISODI QUART

Espai : Sala d'antic casino aristocràtic convertida en oficina.

La Clara és una mecanògrafa que s'entén amb en Samsó. Ara en Samsó viu amb la Lupa , que l'estima, des de la revolució que l'ha admirat i estimat. El dia quinze s'acaba el seu compromís.

En Samsó està totalment descontrolat, s'ha convertit en el president del partit però no es comporta com a tal contesta malament a tothom i no segueix els ideals del partit. No fa res. El professor Múller fa proposicions a la Clara. Tothom està en contra d'en Samsó menys el poble. Arriba en Samsó, que li demana una conferència sobre el moviment popular però a en Samsó li fa mala espina . Múller li diu que no es refiï dels companys perquè li volen mal. Després fa plegar ala Clara a la una ja que ve la Lupa , no vol que s'enfrontin. Astals el ve a advertir que el Comissari el vol destituir per la seva conducta s'ho juga tot ,però tot i així en Samsó esta ben fresc. Ordena a Clara d'escriure i escriu una carta ben sarcàstica i mofeta al Comissari . Però en aquells moments aquest arriba i li posa un ultimàtum, el qualifica de tenir una ment primitiva, i una concepció simplista de les coses. Samsó respon amb impertinències. Samsó li dóna la carta i el Comissari marxa enfadat.

Vocavulari Episodi Quart.

ArrambarPrendre-la

ComminarAmenaçar (algú) amb una pena.

GalonsTeixit de passamà, fort i estret, de seda, llana, fil d'or o d'argent, que serveix per a guarnir vestits, etc.

NiciesaQualitat de neci.

Vexacióhumiliació

AtzagaiadaAcció irreflexiva, inconsiderada.

PanegíricDiscurs de caràcter persuasiu i encomiàstic en lloança d'una persona il·lustre, d'una ciutat o d'una institució de renom.

CriançaCortesia, urbanitat, bona educació

DreturaQualitat del qui no se separa del deure, de la regla, de la justícia.

Sou un manat de setmesons.

Ja us heu acostumat a beure a morro i teniu por que no us racionin el mam.

EPISODI CINQUÈ.

Estan al pis on ara viuen Samsó i Lupa. En Nel arriba . Lupa es sorprèn de la visita. És una situació una mica tensa. En Nel ha vingut per parlar amb en Samsó. Lupa li diu que passen gana.

Primerament parlen Nel i Lupa, Nel li confessa que encara l'estima i Lupa es retreu l'error que ha comès anant amb en Samsó perquè l'ha enganyat , s'ha rigut d'ella i és infeliç. Ara s'adona de com n'era de feliç amb en Nel. En Samsó és un home que ho menysprea tot i no ambiciona res , no fa cap esforç i sempre pren allò que troba a l'abast de la mà. Li confessa el que sap , que en Samsó s'entén amb la Clareta.

Ella no pot resistir, en Nel sempre l'esperarà, l'estima i no ha estat amb ningú més.

En Samsó és cridat. No vol escoltar a en Nel però finalment per l'esforç que aquest ha fet en menjar-se l'orgull i anar a casa del que li ha pres el càrrec i la dona , l'escolta. Li diu que segueixi els ideals del partit, que ell confia en ell i és molt necessari en el partit. No ha de renunciar al lloc que li pertoca , ha de reaccionar i fer de president . Finalment reconeix Samsó que s'ha equivocat però s'adorm mentre en Nel li fa el sermó. Al final marxa. La Lupa s'adona de la seva infelicitat, discuteixen, perquè en Samsó ja no l'estima i no vol escoltar ningú , és molt tossut. La cansa. Marxa , en Samsó sap on va , a veure en Nel, no li fa res que marxi amb ell, el plany.

Vocabulari episodi cinquè

Coses velles i sabudes.

DefeccióAcció d'abandonar una persona o una causa a la qual hom està lligat per un acte, per un deure.

EmbrutirEmbrutar.

Endavant les atxes. Expressió per a indicar la voluntat de prosseguir en una acció malgrat les dificultats, o la resignació que vagi endavant una cosa que hom voldria evitar

EstelliconsEstella petita.

EstirabotDita, acudit, etc, incongruent, que no ve al cas

EtzibarPegar, donar, un cop

GuitaDit de l'animal que acostuma a tirar guitzes

Mirar amb ulls de monja fatigada

PapuÉsser fantàstic amb què hom sol fer por a les criatures.

PetulànciaDit d'una immodèstia arrogant, insolent, o d'una persona que en fa gala.

PlasenteriesParaula o frase agradable, divertida, jocosa, o burla lleugera que hom diu o fa per divertir.

Prendre mida.

EPISODI SISÈ.

Són a un bar.

En Múller juntament amb en Toni un francès han quedat en aquest bar per parlar amb en Samsó. En Samsó es troba sol , sense la Lupa que ha tornat amb en Nel i sense feina ja que el consell el va destituir. Viu en tavernes, o viu al carrer.

En Múller demana arròs per sopar. Vol convèncer a en Samsó per formar part del seu partit, intenta engrescar-lo amb idees amb coses que tindrà , coses que recuperarà. En Samsò té gana i li fa veure hàbilment una intenció d'acceptar la proposta, que és un parany.

Però quan ha menjat i begut es riu d'en Múller de la seva innocència en creure que acceptaria. En Múller l'amenaça amb una pistola però en Samsó li treu de les mans i l'arrambla . En aquell moment l'home del bar crida al vigilant i en Samsó marxa lliure, errant, miserable dient Samsó tu a la fam i a campar-la!.

Vocabulari Episodi sisè.

DesertorsAbandonar un lloc, un partit, una causa, etc, que hom té el deure de no abandonar.

FiligranaObra d'una gran delicadesa, pulquèrrima.

GarnatxaVarietat de raïm de color moradenc, molt delicat i de bon gust.

IndolènciaQue no fa mal, que no causa dolor.

MacatDanyat per un cop o pressió

RampoinaGent baixa, menyspreable; púrria
Descargar
Enviado por:Laberint
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar