Literatura


Júlia; Isabel Clara Simó


Treball de lectura de llengua valenciana

”Júlia”

Introduccio:

 • Dades del llibre

 • Argument, trama i estructura

 • Espai i temps

 • Personatjes

 • Narracio i punt de vista

 • Conclusio

Dades del llibre:

Títol: Júlia

Autora: Isabel−Clara Simó

Editorial: Bromera

Edicio: Cinquena ( gener-2008)

Argument:

Aquest llibre narra l´historia de Julia una noia Alcoiana del segle XIX, que per la seua condicio social es veu obligada a treballar en una fabrica textil d´Alcoi.

El pare de Júlia va morir en la revolta del petroli, i sa mare diu la gent del poble q es una bruixa.

Júlia esta promesa amb Rafael, pero el amo de Rafael,Josep, estava enamorar d´ella. Cuan la dona de Josep es mor, aquest es vol casar amb Júlia, Júlia encara que no sentia res per ell, pensava que era una bona oportunitat per deixar de treballar en la fabrica, a les hores accepta i es casaren. Julia conseguix lo que realment desitjaba que es deixar de treballar alli, sen va a viure a casa de Josep, fins q este mor i Julia junt al fill de Josep s´encarreguen de dur la fabrica endavant.

Estructura:

La historia esta divida en 10 capitols en els cuals podem dividirlos en tres parts.

 • Es desde el inici del llibre fins que Júlia acepta la proposta de matrimoni de Josep.

 • Júlia, era una jove que vivia amb la seva mare a Alcoi, el seu pare va morir a la preso d'Alacant. Ella treballava en una industria textil en el poble i estava promesa amb un amic seu. Rafael, quan ella eixia de treballar l'esperava i s'anaven junts cap a casa. Un dia en el treball, l'amo se va apropar per preguntar−li si li agradava

  on treballava. Ella li va dir que ara s'estava be, pero que a l'hivern no li agradava gens. A l'hora de dinar, l'encarregat va parlar amb Júlia i li va renyir per la seua contestacio a l´amo, i aquell li va dir que el seu pare era un criminal i la seua mare una gitana. Al dia seguent, l'amo va demanar a Júlia que hi anara al seu despatx y li va demanar perdo pel comportament d'ahir de l'encarregat Rafael. Li oferi un lloc de treball a sa casa per ajudar-lo a cuidar la seua muller que hi era malalta i ella ho va acceptar. Desgraciadament un día pel mati, l'amo la va avisar per dir−li que Cecília havia mort, i que ja no hi fora a treballar perque ja no feia falta. Rafael li va proposar anar a casa seua per coneixer a la família, al principi es va notar incòmode, pero a poc a poc va tenir mes confiança amb el seu pare, amb l'oncle, amb ell va agafar confiança, ja que ell li explicava algun detall de l'empresonament del seu pare. Desprès de la mort de Cecília, Josep, li va proposar matrimoni i

  ella li va demanar temps. La mare va dir que acceptés el matrimoni. Un dia el Rafael l'acompanyava cap a la fabrica, ella li va dir que es casaria amb l'amo, i ell, es va enojar. Més tard totes les treballadores de la fabrica, sabien la notícia. Ella no ho va aguantar i es va anar.

 • Desde el sacasament fins a la mort de Josep.

 • El temps pasaba, i la boda cada vegada era mes proxima, i ambes families sanaben coneguent.

  Un dia Vicenta, va demanar un vitalici a Josep, per poder viure be tota la vida que li quedava, i ell va aceptar .Quan van fer la presentació del seu

  matrimoni, la sogra d'en Josep, va parlar amb Júlia sobre la operació a la cual Josep volia que es sometera per no poder tindre fills, ella no estava d'acord, però ho va acceptar. Des d'això lJúlia va començar a viure a casa de Josep. Al poc temps va arribar el germa de Josep, que venia de fer uns estudis de Valencia, ell s'oposava al matrimoni, perque no tenia una bona relació amb el seu germa. Al final Júlia es va casar. Van seguir fent el seu viatge, cap a Barcelona, i despres cap a Mallorca. En arribar a casa, ella li comenta, que volia portar la comptabilitat de la casa, ja que sempre l'havia portat Dolors. Josep ho va acceptar i li van comentar a Dolors, pero a ella no li va agradar. Al principi de viure amb la familia, ningu la respectava. Va despedir a la criada que hi tenien, i va contracta a una antiga amiga que no tenia treball. Júlia, va enviar al fill de Josep, a que hi fora una escola industrial, ja que no hi volia treballar ni estudiar. Després Júlia i Josep, van fer un viatge a Barcelona, i alla a les Rambles, un senyor la va agafar pel darrera i la va fer un petó. Entonces va ser quan Júlia, va sentir un desig sexual, que mai havia tingut amb en Josep. En Josep feia dies, que no estava bé. Es sentia trist. I de sobte un dia quan estava dormint, ja no es va tornar a despertar. Poc despres la mare de Júlia, va morir en trencar−se−li l'espina dorsal, quan va caure per les escales.

 • Cuan Júlia amb la ajuda del fill de Josep, duen endavant la fabrica, i comença la crisis en les fabriques alcoyanes

 • Júlia, amb l'ajuda de el fill de Josep, van portar la fabrica junts. Pero no anava gens be. Un dia Júlia va fer neteja en el despatx de Josep, i va trobar un document escrit per Dolors, on hi deia, que la seua filla, Josep i ella havien de pagar mes de 25.000 duros a cadascun dels treballadors de la fabrica. Tambe hi havia una llista que deia, que Dolors s´havia vist implicats en el fets. Entre els noms i estava el del seu pare, Pepet de l'Olla. Ella no s'ho va creure, i va sortir del despatx molt enojada. Va prepara una truita per a Dolors, i al entrar a l'habitació li va tirar tota la truita per sobre, i la va cremar. A les hores Júlia, ho va rentar tot, i li va posar pomada on hi tenia les cremades, perque paregue un

  accident. Estava molt enfadada, ja que ella havia sigut la culpable de la mort d'el seu pare.

  Trama:

  -Veiem les condicios de treballs en la fabrica de Júlia

  -Josep s´encapritxa de Júlia

  -La dona de Josep mor, i aquest li proposa matrimoni a Júlia.

  -Júlia l´accepta i sen va de la fabrica.

  -Júlia sen va a viure a casa de Josep, i es enemiga amb la majoria de la familia de Josep.

  -Júlia i Josep es casen.

  -Viatjen a Barcelona, on Júlia es sent desitjada per un altre home.

  -Josep enferma i mor, i al poc temps tambe mor la mare de Julia.

  -Julia i el fill de Josep porten endavant la fabrica.

  -Júlia descobreix la veritat sobre el seu pare.

  Personatjes:

  • Júlia: Júlia es una noia molt bonica que treballa en una fabrica textil d'Alcoi. Aquesta esta promesa amb Rafael pero el deixa quan Josep li pideix el matrimoni.

  • Vicenta: Es la mare de Júlia, viu a una de les millors vivendes del vecindar i treballa a la mateixa fabrica que Júlia. Quan se entera de la proposta de casament de Romeu, Vicenta, pensant en els diners, fa tot el que esta de la seua part pera que es casen.

  • Josep Romeu: Romeu es l´amo de la fàbrica. Està casat amb Cecilia i esta

  enamorat de Júlia.

  • Cecilia: Es la dona de Romeu, un día enferma, Romeu li proposa a Júlia que cuidara d'ella però no ho va arrivar a fer ja que Cecilia va morir abans de que Júlia començara aquest treball.

  • Sra. Dolors: Mare de Cecilia, de classe baixa, defen als seus nets i no està res a favor del matrimoni de Josep amb Júlia ja que li privaria de l'herencia de Josep, Dolors esta implicada en la mort del pare de Júlia.

  • Miquel: Es el fill major de Cecilia.

  • Josep: Fill xicotet de Josep, no fa res, fins que Júlia el clava en l´escola

  • Pelletes: Pelletes es l'alcalde d'Alcoi que va instaurar lRepública i després va morir a mans del poble.

  • Rafael: Amat de Júlia al inici de la historia i cap de la seccio a on treballa lJúlia.

  • Gloria: Es una amiga de Júlia i companyera de treball, tras el casament de Júlia amb Josep, Gloria s'anà a treballar a casa de Júlia.

  • Conillet: Amic de l'oncle del Rafaelet.

  Espai:

  La historia ta situada en Alcoi, un poble d´Alacant que esta en la Comunitat Valenciana

  -Espai urba ya que te lloc a la ciutat d´Alcoi

  -Espai real o historic, ya que esta basat en un fet real e historic, com es la revolucio del petroli.

  -Espai versemblant, ya que la historia esta basada en un fer real.

  Els principals llocs de la historia son:

  • La fabrica

  • La casa de Josep

  • La casa de Júlia

  • Barcelona i Mallorca

  • La casa de Atgeneta

  Temps:

  EL temps de la hitoria es situa en el segle XIX.

  En aquesta etapa de la historia tenen llocs diversos fets entre els cuals destaquen els segguent:

  • Les condicions de treball

  • Diferencia entre la vida del treballador i del propietari

  • Revolucio del petroli

  • La creacio de la escola Industrial

  • Diferents idees politiques

  Narrador i punt de vista:

  La historia esta narrada per un narrador omnicient ya que coneix en tot moment el que pasara, i tambe coneix els sentiment i els pensaments dels personatjes.

  El narrador observa tots els moviments que ocorren al llarg de la historia i els aplica a la historia de Júlia, no es un fet real, pero si molt semblant a casos que podrien tindre lloc en eixa etapa d´Alcoi.

  Conclusión:

  La história de Júlia es un clar reflex de la societat d´aquella epoca, el casament per interes pot ser un dels reflexos mes clar de la historia, Júlia es casa amb Josep, per obtindre uan vida millor, encara que ella no l´estimaba, al final ell mor, i ella s´encarrega de dur endavant la fabrica, aixi es com Júlia que va començar de treballadora, va acabar al capdavant d´una fabrica.
  Descargar
  Enviado por:toni
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar