Literatura


Julia; Isabel-Clara Simó


JULIA

INTRODUCCIÓ

El libre ha estat una mica dificultos per a mi, però ho he entens bastan be, i també he compres moltes cosas q me han ajudat y em podriam ajudar en la vida.

FIL ARGUMENTAL

Es una historia trista, parla dels problemes d'una família, i de totes les aventures que poden passar-li al llarg de la vida.

ESTRUCTURA

PLANTEJAMENT

Júlia, una jove que vivia amb la seva mare a Alcoi . El seu para va morir a la presó d'Alacant. Ella treballava en una indústria tèxtil en el poble i estava promesa amb un amic seu. El noi quan ella sortia de treballar l'esperava i s'anaven junts cap a casa. Un diaen el treball, l'amo se va apropar per preguntar-li si li agradava on treballava. Ella li va dir que ara s'estava bé, però que a l'hivern no gaire. A l'hora de dinar, l'encarregat va parlar amb la Júlia i li va renyar per la seva contestació a l'amo, i li va dir que el seu pare era un criminal i la seva mare una gitana. Al dia següent, l'amo va demanar a la Júlia que hi anés al seu despatx y li va demanar perdó pel comportament d'ahir de l'encarregat Rafael. L'oferir un lloc de treball a casa seva per ajudar i ella ho va acceptar. Desgraciadament pel matí, l'amo la va avisar per dir-li que Cecília havia mort, i que ja no hi anés a treballar perquè ja no feia falta ( ella tenia que cuidar a Cecilia perque estava malalta). En Rafaet li va proposar de anar a casa seva per coneixer a la família, al principi es va notar incòmode, però de mica en mica va tenir més confiança amb el seu pare, amb l'oncle, amb ell va agafar confiança, ja que ell li explicava algun detall de l'empresonament del seu pare. Desprès de la mort de la Cecília, en Josep, li va proposar matrimoni i ella li va demanar temps. La mare va dir que acceptés el matrimoni. Un dia el Rafelet l'acompanyava cap a la fabrica, ella li va dir que es casaria amb l'amo, i ell, es va emprenyar. Més tard totes les treballadores de la fàbrica, sabien la notícia. Ella no ho va aguantar i es va anar.

NUS

La mare li va comentar al Josep, i ell li va dir que no es preocupés, i li digué que Júlia es tenia d'operar per no tenir fills i la maree ho va acceptar. Al cap d'uns dies, la Vicenta, (mare de la Júlia) va demanar un vitalici a en Josep, per poder viure bé tota la vida que li quedava, i ell va dir que si.Quan van fer la presentació del seu matrimoni, la sogra d'en Josep, va parlar amb Júlia sobre la operació, ella no estava d'acord, però ho va acceptar. Des d'això la Júlia va començar a viure a casa d'en Josep. Al poc temps va arribar el germà d'en Josep, que venia de fer uns estudis de València, ell s'oposava al matrimoni, perque no tenia una bona relació amb el seu germa. Al final la Júlia es va casar i aquella mateixa nit, ella va perdre la virginitat amb el seu marit. Van seguir fent el seu viatge, cap a Barcelona, i despres cap a Mallorca. En arribar a casa, ella li comentà, que volia portar la comptabilitat de la casa, ja que sempre l'havia portat la senyora Dolors. El seu marit ho va acceptar i li van comentar a la Dolors, però a ella no li va agradar. Al principi de viure amb la família, ningú la respectava. Va despedir a la criada que hi tenien, i va contracta a una antiga amiga que no tenia treball. La Júlia, va enviar a en Josep (fill), a que hi anés a una escola industrial, ja que no hi volia treballar ni estudiar.Van començar a dir, que hi mantenia un romanç amb el senyor Josep, i Júlia ho va desmentir, perquè no era veritat. Després la Júlia i en Josep, van fer un viatge a Barcelona, i allà a les Rambles, un senyor la va agafar pel darrera i la va fer un petó. Llavors aquí, va ser quan Júlia, va sentir un desig sexual, que mai havia tingut amb en Josep. En Josep feia dies (fill major), que no estava bé. Es sentia trist. I de sobte un dia quan estava dormint, ja no es va despertar més. A partir d'aquí, la Dolors va sofrir molt, i fins i tot es va quedar immòbil. Poc després la Vicenta, mare de la Júlia, va morir en trencar-se-li l'espina dorsal, quan va caure per les escales.

DESENLLAç

La Júlia, es va espavilar sola amb l'ajuda d'en Josep (el fill), van portar la fàbrica junts. Però no anava gaire bé. Un dia la Júlia es va decidir per fer neteja en el despatx d'en Josep, i va trobar un document escrit per la Dolors, on hi deia, que la seva filla, en Josep i ella havien havien de pagar més de 25.000 duros a cadascun dels treballadors de la fàbrica. També hi havia una llista que deia, que la Dolors havia vist implicats en el fets. Entre els noms i estava el del seu pare, en Pepet de l'Olla. Ella no s'ho va creure, i va sortir del despatx amb molta ràbia. Va prepara una truita per la Dolors, i al entrar a l'habitació li va tirar tota la truita per sobre, i la va cremar. Llavors la Júlia, ho va rentar tot, i li va posar pomada on hi tenia les cremades, perquè semblés un accident. Estava molt enfadada, ja que ella havia sigut la culpable de la mort d'el seu pare.

NARRADOR

En el llibre el narrador parla en tercera persona i té l'atribut de l'omnisciència, ja que sap totes les sensacions que té Júlia.

PERSONATGES

- Júlia (personatge principal). Protagonista del llibre, el narradorexplica com és i com està el personatge. És una noia jove, bonica, prima,...

- Josep Romeu (personatge secundari). És fill del senyor Miquel Romeu. Per un acord es va casar amb Cecília, però ella va morir, i ell va decidir casar-se amb Júlia, perquè s'havia enamorat.

- Dolors (personatge secundari). El personatge no evoluciona.

Mare de la Cecília, quan la seva filla va morir, en Josep es va prometre amb Júlia, i va demanar que la operessin perquè no tingués fills.

-Josep (personatge secundari). Fill gran del matrimoni entre la Cecília i en Josep. Un que no estudiava, passava de tot.

- Miquel (personatge secundari). Fill petit de la Cecília i d'en Josep i germà petit d'en Josep fill. Noi que tampoc feia gaire gran cosa a l'hora de treballar.

- Vicenta (personatge secundari). Mare de la Júlia i dona de Pepet de l'Olla. Es va quedar viuda, i va tenir de cuidar sola a la seva filla.

- Pepet de l'Olla (personatge secundari). En el llibre és mort, perquè va morir a la presó. Era espòs de la Vicenta i pare de la Júlia.

- Rafelet: (personatge secundari) Jove que estava promès amb la Júlia i treballava en el mateix lloc amb ella.

PUNT DE VISTA

El narrador té el mateix punt de vista que tenen els personatges és ell el que ens transmet com es y com esta el personatge.

ESPAI

Està situada cap al segle XIX, any 1873, en un poble d'Alacant, Alcoi.

TEMPS

El temps avança. Passa d'un any a un altre sense pràcticament explicar res, es a dir, que tu et pots imaginar el que succeirà després.
Descargar
Enviado por:Vuky
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar