Ciencias de la Actividad Física y del Deporte


Jocs i activitats físicas


UNIDAD DIDÀCTICA D'EDUCACIÓ FÍSICA

ENS MOVEN PER L'ESPAI

ÍNDEX

TITOL: Pag.1

CICLE: Pag.1

NIVELL: Pag.1

CENTRE: Pag.1

EDAT: Pag.1

TEMPORALITZACIÓ: Pag.1

JUSTIFICACIÓ: Pag.2

OBJETIUS

OBJETIUS GENERAL D'AREA Pag.2

OBJETIUS GENERAL D'ETAPA Pag.3

OBJETIUS DIDÀCTICS Pag.3

CONTINGUTS Pag.4

CRITERIS DE DISCIPLINA Pag.4

TEMES TRANSVERSALS Pag.5

ORGANITZACIÓ I CONTROL Pag.5

METODOLOGÍA Pag.7

DESENVOLUMPAMENT DE LES SESSIONS Pag.9

AVALUACIÓ Pag.25

ADAPTACIONS CURRICULARS Pag.28

Titol:

“Per l´espai ens moven”

Cicle:

Primer

Nivell:

Segon

Edat:

Mes o menys de 7 a 8 anys

Centre:

C.P. Vigen del Rosaio Albatera (Alicante)

Temporalització:
La unitat didàctica aquesta indicada per a ser desenvolupada en el segon trimestre del curs. Les sessions són distribuïdes en aquestes 4 setmanes, a dues per setmana.

Justificació:

Elegim aquesta unitat didactica, per que va poder ser peusta a prova fa uns 5 anys per un dels membres del nostre grup (Pedro) i en la seva localitat, tan només era un simple esquema d'activitats i nosaltres les desenvolupem i les hem ampliat, afegint tot el que faltava, pel que vam poder comprovar, els nens l'hi pasarón molt bé i els va agradar molt, la veritat és que es van divertir, vam pensar que ja que havia donat tan bons resultats, el merjo seria endreçar-la per a transformar-la en Unitat Didàctica i poder-la posar en pràctica en un futur no molt llunyà.

OBJECTIUS

Objectius generals d'àrea:


- Participar en jocs i altres activitats, establint relacions constructives i equilibrades amb els altres, evitant la discriminació per característiques personals, sexuals i socials, així com els comportaments agressius i les actituds competitives.
- Conèixer i valorar el seu cos i l'activitat física com mitjà d'exploració i gaudi de les seves possibilitats motrius, de relació amb els altres i com recurs per a organitzar el temps lliure.


Objectius generals d'etapa:

- Conèixer i apreciar el propi cos i contribuir al seu desenvolupament, adoptant hàbits de salut i benestar i valorant les repercussions de determinades conductes sobre la salut i la qualitat de vida.

- Apreciar la importància dels valors bàsics que regeixen la vida i la convivència humana d'acord amb ells.

- Actuar amb autonomia en les activitats habituals i en les relacions de grup, desenvolupant les possibilitats de prendre iniciatives i establir relacions afectives.

Objectius Didàctics:

- Conèixer i identificar tipus de desplaçaments (cuadrupedies, reptacions, carrera, marxa, etc. ).
- Millorar les formes bàsiques de desplaçaments.
- Coordinar diverses possibilitats de desplaçaments.
- Respectar les diferències individuals relatives al nivell de desenvolupament arribat pel que fa a les capacitats físiques.
- Controlar la coordinació general i el control motor gruix en la realització de moviments habituals.
- Interioritzar l'esquema corporal percebent els canvis corporals que es van produint i afermar la lateralitat..
- Adequar els propis moviments a les característiques dels espais en els quals es desenvolupen i als estímuls visuals i auditius que l'entorn proporciona.
- Respectar les normes que s'estableixen en els jocs i gaudi dels mateixos.
CONTINGUTS

CONCEPTUALS

Els desplaçaments: formes bàsiques i encadenaments.
Velocitats i adreces dels desplaçaments.Concepte d'amplitud curt - llarg.

PROCEDIMENTALS


Realització d'activitats amb les formes bàsiques de desplaçaments: marxa, carrera, cuadrupedie, reptar, etc.
Realització de les activitats anteriors en diferents espais i superfícies.
Realització de la marxa i carrera entre obstacles: Canvis d'orientació, adreça i ritmes.
Realització de desplaçaments bàsics transportant un objecte.

ACTITUDINALS

Acceptació de la pròpia realitat corporal valorant les possibilitats i limitacions del seu ús.
Confiança i seguretat en si mateix a l'afrontar situacions habituals.
Valorar el joc com mitjà de relació amb els altres.
Participar de grat, sense diferències, amb els altres companys.

Criteris de disciplina.

- Si duu la vestimenta adequada.
- Si es comporta correctament amb respecte cap als altres i amb tolerància

sense signes d'agressivitat.

- Si parla o aquesta atenent mentre el professor parla.
- Si se situa en la fila amb ordre i sense colar-se.
- Si és puntual en el cas que vengen de l'esbarjo.
- Si diu paraulotes o paraules malsonants.
- Si recull el material quan s'indica.

Temes Transversals

Educació per a la pau: en aquestes edats els conflictes relacionals són bastants freqüents. Els frecs, els xocs, els empipaments, fan que de vegades sorgeixin bel·ligerants situacions, amb les nostres activitats, sobretot de cooperació, les canalitzem a fi de que contemplin la possibilitat de solucionar-los.


Educació per a la igualtat d'oportunitats d'ambdós sexes: L'educació física és una de les àrees en la qual aquesta situació de discriminació està més present, per això devem modificar hàbits discriminatoris pel sexe i procurem activitats que no impliquin tal situació. A aquest efecte, vam cuidar el vocabulari, els dibuixos, les tasques, els espais, grups, etc., perquè no contenten aquest contingut discriminatori.


Educació vial: Durant el desenvolupament del programa treballarem aspectes espei-temporals, d'orientació, qualitats de moviment, etc., que tenen una gran relació amb el tractament d'aquesta àrea a més de la velocitat, les trajectòries, les adreces, l'ocupació dels espais, etc.


Educació per a la salut: No oblidem algunes funcions de l'exercici, higiènica, hedonista, biomèdica, sociològica, psicològica que tenen a veure amb aquesta àrea.




ORGANITZACIÓ I CONTROL


En la majoria de les sessions, hem anat agrupant a la classe en distints grups, per a poder realitzar alguns exercicis i així tenir controlada i dirigida millor la classe. Aquests grups han estat sobretot per parelles i individualment, però també s'han realitzat grans grups i grups reduïts. En això influeix molt l'espai necessari la tasca en qüestió.
Aquesta estructuració s'ha realitzat de diverses formes:


- Per nivells: en alguns exercicis, a causa de la gran diversitat de la classe, s'han format grups atenent al seu nivell i capacitat a l'hora de l'execució d'una tasca.

- Per afinitat: aquest punt és el qual més s'ha tingut en compte a l'hora que formin els propis alumnes els grups.

- Per motivacions i interessos: els alumnes s'agrupen segons la motivació per realitzar una activitat o altra, en el cas que se li doni a elegir.

En moltes ocasions, l'estructuració es realitzarà de manera que els grups són el més heterogenis possible, sempre es canviarà els components dels grups, perquè no quedin així reduïda les relacions entre ells perquè els grups solen ser els mateixos en la majoria de les ocasions.

Els tipus de formació que s'utilitzaran són: frontals, el cercle, semicercle, fileres, columnes, disperses, etc.
Al principi de la sessió, els alumnes col·locaran els materials on se'ls anava indicant. Una vegada finalitzada la classe, els recolliran i els situarà en el seu lloc.


Els recursos didàctics utilitzats han estat els següents:

1 . Materials: cercles, entenimentades, pilotes, piques, bancs suecs, taules, cadires, silbat, ràdio, guixos i pivots; tots ells amb gran varietat de colors cridaners.
2 . Humans: professor i alumne.
3 . Instal·lacions i equipaments: Les instal·lacions destinades per a la realització pràctica de l'educació física seràn les quals posseeixi el centre, en aquest cas les instalacions del centre son , dues pistes esportives amb una pista interior de planta rectangualar de uns cuatre o cinc metres d´altura.

Finalment, dir que es motivarà en tot moment als alumnes, perquè acudeixin ràpidament a classe i tinguin interès per les activitats i així entre altres coses, tinguem més temps per a donar la classe

Metodología.


Pensem que l'alumne no deu ser un mer realitzador de les tasques, sinó que deu conèixer ell per quin i per a què d'aquestes tasques de forma que assimili d'una manera més pràctica els coneixements sobre el seu cos i el seu funcionament, així com les seves possibilitats motrius.

Proposem activitats que suposen un esforç i un repte adequat a les capacitats dels nens i de les nenes d'aquesta edat. Hem d'estimular, suggerir, orientar, controlar el risc, aportar idees i possibilitats, però l'alumne ha de ser el protagonista de la seva pròpia acció motriu.

Una especial motivació significa per a ells i elles aconseguir aplicar els seus aprenentatges motrius a una activitat tan benvolguda i constant com és el joc. Per això, utilitzarem els jocs ja que l'aspecte lúdic ha de jugar un paper preponderant en tot el procés d'ensenyament - aprenentatge.

En l'organització intentarem evitar, en la manera del possible, els temps morts i d'espera, per a això contem amb un material suficient o diversificarem les activitats, necessitant per tant, menor nombre d'elements de cada tipus de material, però major varietat de materials a emprar. Quan plantegem activitats que requereixin esforços, distribuirem convenientment el temps de recuperació variant el tipus d'activitat.


Utilitzarem una metodologia basada en els processos naturals de l'aprenentatge. Una metodologia activa, no directiva, basada en l'activitat esplorativa, de descobriment del propi alumne o alumna, i amb una

intervenció docent d'ajuda i guia.

Amb els mètodes inductius utilitzats volem generar situacions pedagògiques, que partint de l'espontani, es van enriquint amb les variables que aporta el propi desenvolupament de les tasques.

En altre moment de les sessions utilitzarem el mètode deductiu, on la intervenció del professor és total, afavorint la consecució de tècniques i models a través d'una activitat dirigida i codificada. Tots els passos a seguir estan programats.

Pel que fa als canals de comunicació, dir que el qual més utilitzarem és l'auditiu, ja que en totes les sessions explicarem i descriurem cadascuna de les tasques a realitzar. El segon que més hem utilitzat és el visual.

Com ja em dit, hem optat per una via, bàsicament centrada en el joc i la diversió. Els jocs que utilitzarem són els suiguientes:

  • Paella

  • Polis i Lladres

  • El gavilán

  • Jocs de parelles

  • Jocs de competició mínima

Etc...











Sessió: 1.

Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segon

Unitat Didàctica: ! “Per l´espai ens movem”!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: cordes i balons. Espai: Gimnàs

Organització de la classe:
Individual, en grups de 5 , en dos grans grups.

Objectius:

-Aquesta sessió és realitzada amb l'objectiu de fer una avaluació inicial i poder observar el nivell dels alumnes.

Escalfament
:

  • Correm pel gimnàs i al senyal del professor anem imitant el que ens vagi dient. *Eix: “ ara som avions, gatets, serps”, etc.

  • La serp: la queden 4, els quals deuran introduir-se una corda darrere en els pantalons. Aquesta corda és la serp que haurien d'intentar els altres d'aconseguir-la, solament trepitjant-la amb el peu Quan l'obtinguin, s'intercanvien els papers.

Part Principal

  • Paella: El qual la queda ha d'intentar tocar a un company. Una vegada tocat, aquest pansa a quedar-la també estant ambdós agarrats de les mans. Així es va formant una cadena fins que tots estiguin units de les mans.

  • Igual però la queden dues, amb la qual cosa es formaran dues cadenes.

  • Polís i lladre: Es divideix la classe en dos grups. Uns són els policies i els altres els lladres. Els policies haurien d'agafar als lladres i dur-lo a la presó. Aquests podran ser rescatats pels seus companys que no han estat agafats. Una vegada que han estat agafat tots els lladres, s'intercanviaran els papers.

  • El gavilán: cinc la queden i han de perseguir a la resta que, al ser tocats, es posen dempeus amb les cames obertes. Aquests poden ser salvats quan passi algun company entre les seves cames.

Volta a la Calma

  • Ens sentem en cercle amb un al mig i amb els ulls tancats. Els del rotlle es van passant un baló i quan un vulgui ho llança rodant al del centre que intentarà endevinar qui ho ha llançat. Després es canvien els papers.

  • Mantenint la mateixa organització, el del mitjà passés el baló a un company i aquest haurà de dir el nom d'un ofici. Així fins que l'hi hagi passat a tots els companys.

Sessió: 2


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Cercles i entenimentades. Espai: Gimnàs

Organització de la classe: Individual i grups reduïts.

Objectius:

- Respectar les diferències individuals.
- Conèixer i identificar tipus de desplaçaments.
- Interioritzar l'esquema corporal percebent els canvis corporals que es van produint i afermar la *lateralidad.

Escalfament:

  • La queden 4 nens i amb una corda han d'intentar enxampar als altres.

  • Igual que abans però amb un cercle i haurien d'enxampar, introduint al nen en el cercle.

Part Principal

  • En grups 5 i situats en fila, han de, l'últim posar-se el primer passant per tots els del seu grup en zigzag. Han d'arribar a l'extrem del gimnàs i després tornar altra vegada al principi.

Variants:

- Igual que l'anterior, però lateralment.
- Igual però d'esquena.
- Igual però en cuadrupedia.
- Igual però saltant amb els peus junts.

  • Mantenint els mateixos grups, agafar una armilla situada a l'altre extrem i donar el relleu al seu company havent-se posat i llevat anteriorment l'armilla.

Volta a la Calma

El joc del 1, 2, 3 Pajarito a la pared.s.

Sessió: 3


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Cercles. Espai: Gimnàs

Organització de la classe: Individual, per parelles i grups reduïts

Objectius:

- Respectar les diferències individuals.

- Interioritzar l'esquema corporal percebent els canvis corporals que es van produint i afermar la lateralitat.
- Conèixer i identificar formes bàsiques de desplaçaments.
- Adequar els propis moviments a les característiques dels espais en els quals es desenvolupen.

Escalfament

  • AL senyal del professor, córrer i ficar-se en un cercle, en l'ordre que digui el mestre: “2 en un cercle”, “3 en un cercle”, etc. Mentre, correran pel gimnàs.

  • La queden 4 nens, els quals, haurien d'atrapar als altres amb un cercle ficant-lo dintre d'aquest.


Part Principal

  • Carrera lenta entre els cercles sense trepitjar-los. AL senyal del professor, fiquem un peu dintre d'un cercle i seguim corrent.
    - Igual però ficant els dos peus.
    - Igual però per parelles.

  • Situem cercles en la meitat del gimnàs, separats uns d'uns altres. Haurien d'anar passant d'una a altra sense trepitjar el sòl (riu) i sempre dintre del cercle. A la xiuletada del professor, s'ira incrementant la velocitat.

  • Distribuïm una quantitat de cercles pel gimnàs equivalent al numero de nens menys un. Correm al voltant d'ells, al senyal del professor, cadascun ha d'intentar introduir-se dintre d'un cercle. El qual es quedi fora, haurà de dur-se un cercle. Així fins que només quedi un.

Volta a la Calma

El mirall: per parelles, uneixo enfront de l'altre, un fa moviments suaus i l'altre ho imita com si estigués davant d'un mirall. - Igual, però canviant de parelles.
Sessió: 4.


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Cons i balons.

Espai: Gimnàs

Organització de la classe:
Individual i grups reduïts.

Objectius:

- Conèixer i identificar tipus de desplaçaments.
- Coordinar diverses possibilitats de desplaçaments.

- Controlar la coordinació general i el control motor gruixut.

Escalfament

  • Correm pel gimnàs lentament i al senyal del professor anem imitant el que ens vagi dient. Ej: ara som avions, gatets, serps, etc.

Part Principal

  • Per grups de 6-7, sentats uns darrere d'uns altres i agarrats pel company de davant pels turmells, han de desplaçar-se, en aquesta posició, d'un extrem a l'altre del gimnàs.
    - Igual que abans, però ens posem en cuadrupedia.

  • Els mateixos grups, estant dempeus i agarrats de la mà per sota de les cames, haver d'anar corrent sense soltar-se d'un extrem a l'altre del pavelló.

  • Els mateixos grups, jugar un partit de futbol però estant en cuadrupedias i donant-li únicament al baló amb el cap.

Volta a la Calma:

Sentats en cercle, un al mig fa de gatet. El gatet s'apropa a qualsevol del rotlle, i li diu: “pobre gatet”, tres vegades i acariciant-lo. Si al que està sent acariciat, li entra el riure, aquest passés a quedar-la.

Sessió: 5


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Bancs suecs, cercles i taula .

Espai: Gimnàs

Organització de la classe: Individual i grups reduïts.

Objectius:

- Conèixer i identificar tipus de desplaçaments.
- Coordinar diverses possibilitats de desplaçaments.
- Controlar la coordinació general i el control motor gruix en la realització de moviments habituals
- Respectar les diferències individuals segons les capacitats físiques.

Escalfament

  • Granotes i gats. 5 o 6 són gatets i els altres són granotes. Els gatets, han d'enxampar a les granotes, que en el cas de ser enxampats, passarien a ser gatets també. Els nens s'han de desplaçar com ho fan els animals corresponents.

Part Principal

  • Situem bancs i cercles pel gimnàs. Els nens comencen a córrer lentament, quan el professor diu: “banc” doncs han de posar un peu en el banc i seguir corrent. El mateix amb els cercles.

  • Dividim la classe en dos grups. Cada grup ha de fer els següents recorreguts:

    1 . Passar pels bancs i els cercles caminant lleuger i al final passar per sota d'una taula.
    2 . Igual però els bancs es passen entre les cames i els cercles amb els peus junts.
    3 . Igual però el banc es passa en cuadrupedias, els cercles, amb els peus junts lateralment i la taula es passa en cuadrupedias, però supí.
    4 . Igual però es passa pels bancs en reptación i en els cercles a peu coix.
    5 . Ara se'ls demana que passin com se'ls ocorrin a ells.

Volta a la Calma

Patata calenta: la classe forma un cercle i han de passar-se un baló el més ràpid possible, ja que al senyal del professor, el qual la posseeixi, quedarà eliminat. Així fins que quedi un.

Sessió: 6


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Balones i entenimentades

Espai: Gimnàs

Organització de la classe: Individual i per grups de -6 7

.Estructura del grup: Individual i petits grups.

Objectius:

- Respectar les normes que s'estableixen en els jocs.
- Millorar formes bàsiques de desplaçaments.
- Respectar les diferències individuals segons les capacitats físiques.
- Interioritzar l'esquema corporal percebent els canvis corporals que es van produint i afermar la lateralitat.

Escalfament:

La queden 4 alumnes. Aquests, amb un baló ha d'intentar tocar als altres. En el cas de fer-lo, es passaria a intercanviar-se els rols.

Part Principal

  • Stop-Fruita: La queden 4 companys, cadascun amb una corda, la qual utilitzaran per a immobilitzar als seus companys al ser tocats amb ella. Per a salvar als quals han estat tocats, haurien de passar per sota de les seves cames i així quedar lliure.
    - Igual però el qual és tocat donarà tornades sobre si mateix i per a salvar-se haurà de ser tocat en el cap.
    - Igual però al ser tocat deu estar de genolls i per a ser salvat haurien de saltar per sobre d'ell.

  • Tres es posen en cuadrupedia i s'uneixen. Han de desplaçar a un company que està tombat en les seves esquenes, a la meitat del gimnàs sense que aquest caigui. Després el qual aquesta dalt passa a posar-se en cuadrupedies i viceversa fins que ho facin tots.

  • Els mateixos grups, un es posa en cuadrupedia i els altres dos li agarren cadascun d'una cama. En aquesta posició, avançar fins la meitat del gimnàs i allí intercanviar rols.
    - Igual que l'anterior, però el qual està en cuadrupedias, està supí.

Volta a la calma

La classe forma un cor agafats de les mans i s'enrotllen. Un alumne la queda i ha d'intentar desenrotllar a la classe.
Sessió: 7


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Balones i entenimentades .Espai: Gimnàs

Organització de la classe: Per parelles i grups de tres.

Estructura del grup: Individual i petits grups.

Objectius:
- Interioritzar l'esquema corporal percebent els canvis corporals que es van produint i afermar la lateralitat.
- Coordinació general i control motor gruix en la realització de moviments habituals.
- Millorar les formes bàsiques de desplaçaments.
- Respectar les diferències individuals relatives a la capacitat física.

Escalfament:

  • Per parelles. La queden tres d'elles, les quals tindran una corda amb la qual podran atrapar a les altres parelles. En aquest cas, s'intercanviaran els rols.

Part Principal

  • En grups de tres i formant un cercle, han d'intentar no ser enxampats per un dels dos grups que posseeixin una corda. En cas de ser tocat, s'intercanvien els rols

  • Per parelles, han de desplaçar-se duent un baló amb les seves esquenes unides entre si a l'extrem del gimnàs i tornar cap a endarrere.
    - Igual però els dos es desplacen en cuadrupedies i han de dur

el baló amb el cap.
- Igual però amb els peus.

- De la manera que a ells se'ls ocorri, però que no s'hagi fet anteriorment.

  • Cadascun de la parella es posa en un extrem del gimnàs. En cuadrupedies, han de desplaçar un baló només amb el cap i controlant-lo sempre fins donar-li el relleu al seu company.
    - Igual però reptand.

Volta la Calma
5 nens se situen per a una foto que els farà un company. A continuació, aquest tanca els ulls i els de la foto canvien de lloc i postura, ell intentarà endevinar els canvis.
Sessió:8


Blocs de continguts: Habilitats i Destreses Bàsiques

Cicle: Primer

Nivell: Segundo

Unitat Didàctica: ! “Per l'espai ens moven“!

Unitat Temàtica: Desplaçaments

Material: Cordes i balons.

Espai: Pista exterior

Objectius:

- En aquesta sessió, farem una avaluació final per a comprovar que mesura s'han aconseguit els objectius didàctics proposats

Escalfament:

  • La queden 4 alumnes. Aquests, amb un baló ha d'intentar tocar als altres. En el cas de fer-lo, es passaria a intercanviar-se els rols.
    - Igual que l'exercici anterior, però ara utilitzarem cercles per a enxampar introduint el cercle dintre del nen.

Part Principal

  • Correm pel gimnàs i al senyal del professor anem imitant el que ens vagi dient. Ej: “”Ara som avions, *gatets, serps”, etc.

  • El comecocs: Quatre companys intenten menjar-se a tots els companys (cocos) corrent sempre per les ratlles del camp.
    - Igual però ens vam desplaçar lateralment.

- Igual però en cuadrupedies.

- Igual però d'esquena.

- Igual però de puntetes.

  • El gavilán: Cinc la queden i han de perseguir a la resta que, al ser tocats, es posen dempeus amb les cames obertes. Aquests poden ser salvats quan passi algun company entre les seves cames.

  • Un es posa en cuadrupedia i els altres dos li agarren cadascun d'una cama. En aquesta posició, avançar fins la meitat del gimnàs i allí intercanviar rols.


Volta a la Calma

  • Anem caminant com un robot, però cada vegada més a poc a poc ja que se li van acabant les piles fins que es queden tombats en el sòl.

  • El despertador: Els alumnes se situen pel sòl ficats. Es dormen i riiiing... Sona el despertador. Aixecar-se, rentar-se les dents, vestir-se, etc.



AVALUACIÓ

Partim dels criteris d'avaluació, elaborats d'acord amb els objectius proposats per a la unitat didàctica Aquests criteris d'avaluació, referits tots a tasques i actituds observables estan reflectits en ell (Quadre1).

Avaluació de l'alumne
La primera sessió que anem a desenvolupar ens servirà per a realitzar una avaluació inicial dels nostres alumnes, punt d'inici de la nostra labor, així esbrinarem la situació de partida d'alumnes i alumnes davant la unitat didàctica plantejada. Per a això, utilitzarem com instrument d'avaluació l'observació directa.
De la mateixa manera, a l'acabar la unitat didàctica realitzarem altra sessió que la utilitzarem com avaluació final del procés realitzat. Les diferències entre la primera sessió realitzada i la segona, ens donaran el grau d'aprenentatge o d'assimilació del treball.
Si exceptuem la 1ª i 8ª sessió, que dedicarem a contrastar i comparar la consecució dels objectius programats en la unitat didàctica, en les sessions restants, mitjançant una avaluació progressiva els alumnes són avaluats sobre la base d'una fulla d'observació (Quadre2), on únicament es recullen dues conductes observables: L'actitud davant la sessió i l'adquisició de les Habilitats Motrius propostes.
A més, mitjançant el qüestionari ressenyat posteriorment, l'alumne o alumna donarà les seves impressions davant aspectes del procés d'ensenyament - aprenentatge.



Avaluació del professor i de la Unitat Didàctica

El professor, com responsable de tot el procés programador, també ha de ser avaluat, igual que la mateixa unitat didàctica Hem proposat dues classes d'avaluació al professor i a la unitat didàctica.
La primera, que parteix de la reflexió del professor sobre la seva pràctica docent, i que una vegada conclosa la unitat didàctica és necessària com mesura de control sobre el treball realitzat i els resultats obtinguts pels alumnes, és a dir com avaluació del procés. És la fitxa que cridem “avaluació del funcionament de la unitat didàctica “(Quadre 3).

Criteris d´avaluació. (Cuadre Nº1)

1. Desplaçar-se, en qualsevol tipus de joc, mitjançant una carrera coordinada amb alternança braç-cama i un suport adequat i actiu del peu.

2. Col·laborar activament en el desenvolupament dels jocs de grup, mostrant una actitud d'acceptació cap als altres i de superació de les petites frustracions que es puguin produir.

3. Respectar les normes establertes en els jocs, reconeixent la seva necessitat per a una correcta organització i desenvolupament dels mateixos.

4. Diferenciar els distints tipus de desplaçaments.

5. Cooperar amb els altres sense mostrar actituds competitives.

2. Full d´Observació - Registre de l´Alumne. (Cuadre Nº2)

Nombre Alumno:

Elements

Observats

1. Coordina els moviments de braços i cames en les formes bàsiques de desplaçament, marxa i carrera

2. Executa desplaçaments variant sentit i adreces en funció d'obstacles, sense pèrdua d'equilibri

3. Corre entre obstacles transportant objectes, sense perdre el control del desplaçament i de l'objecte

4. Col·labora amb els companys de forma activa en situacions que requereixen cooperació.

3. Evaluació del funcionament de la unita didàctica (cuadre Nº3)

Unitat Didàctica: “Per l'espai ens moven“

Centre:

Nivell:

Cicle:

Data:

Elements a valorar

M. Adec.

Adecuat

Poc Adec.

Inadecuat

Observació

Objetius

Continguts

Temporalització

Activitats de E-A

Metodologia

Estil d´enseñanÇa

Avaluació

Organitzacio alumnes

Material

Adaptacions Curriculars.

El curs al que va dirigida la unitat didàctica no presenta nens/as que necessitin la realització d'una adaptació curricular significativa. La vegada que es va posar en marxa va sorgir un problema que va anar el següent

:

En una de les activitats, calia passar caminant a través d'un banc suec i arribar d'un extrem a un altre, però en un dels casos havia una nena que al pujar en l'es desequilibrava molt. En aquest cas, el professor va demanar l'ajuda de dues voluntaris perquè agarrant-lo cadascun per un braç, pogués passar amb seguretat i sense problemes.




Descargar
Enviado por:Redalert
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar