Literatura


L'illa del carrer dels ocells; Uri Olev


L'illa del carrer dels ocells

Capítol 1: El secret del pare

Es la Segona Guerra Mundial i hi ha un noi que viu amb el seu pare i a la seva mare s'havien endut els alemanys. Alex, es com es diu el noi. El pare de l'Alex te un secret, sempre porta una pistola. També li ensenya a utilitzar-la i diu que li sera util. El pare i el Alex vivien en uns de la fabrica on treballava el pare, feia cordes per a l'exercit alemany. Sempre quan el pare sortia a treballar, Alex s'amagava al sostremort. En Barukh era l'encarregat de la fabrica i ensenya al Alex a fer nusos amb cordes i li parlava molt de tot. Hi ha rumors de que s'emporten el jueus als camps d'extermini. “Tot aixo ha de ser recordat... Fins i tot els nens han de saber agafar un arma”.

Capítol 2: En Floquet. L'Exemle de l'arbre

Alex tenia un ratolí blanc, en Floquet, l'unic que quedava. En Barukh tenia por als ratolins, l'Alex s'extranyava. I Alex el deixava a casa. Quan al Alex es quedava sol esperant al seu pare, llegia llibres que el portava el seu pare i quan de es cançava, jugava amb Floquet. Alli tenia menjar per molts dies. Tenia prohibit de sortir de l'amagatall fins que el pare arribes i el fes un senyal. Quan el pare tornava de la feina descansaba i en Alex li feia el sopar. Un dia va convidar a en Barukh a sopar. Barukh deia que els millor cuinen son els homes.

En Alex a vagades discutien i a vegades bromeaven.

La mare del Alex deia “Si talles les arrels d'un arbre, es mor, les persones no es moren quan se'ls tallen les arrels, però no poden seguir sent ells mateixos, creixen tristes i malaguañades”.

Capítol 3: Ens agafen.El vell barukh té un pla

Ningú s'ho esperava. Un munt d'alemany es va posar per totes portes del magatzem i ens van agafar un munt de nois i noies, al Barukh, al pare i a Alex. En Barukh i el noi es van separar del pare, pero el vell tenia un plà. Quan pasessin per la casa, l'Alex es ficaria en el forat. Més tard el seu pare el passaria a buscar. L'Alex es va ficar però els policies els perseguien, en Barukh li va fer la traveta. Quan es van anar va veure la motxilla que li havia donat el Barukh abans de marxar. Tenia una llanterna, menjar i aigua. Semblava que de cap s'havia fet de nit. Però quan va anar a sortir es va adonar que el forat estava tapat.

Capítol 4: La casa enrunrada

La casa del carrer dels ocells (78) havia enfosada per una bomba. Estava al costat del mur que separava el gueto jueu del barri cristia. Un mur alt i amb vidres trencats. A gueto jueu hi havia menys menjar i més car que el barri cristia. Els polonesos també odiaven els jueus perque deien que els prenien els llocs de treball.

S'anomena carrer dels ocells perqué hi havia uns arbres plens d'ocells, abans de que es tallessin per a que circulessin els cotxes. L'Alex considerava que té molta sort s'escapa per pels d'una bomba.

Els sue pare pensa que “cadscú” es el amo del seu des´t i en Barukh pensa que “tot esta escrit”

Ell pensa com el seu pare.

Capítol 5: La meva primera sortida. La familia Grim

L'Alex torna a casa seva a buscar a en Floquet, també per agafar menjar i altres coses.

L'Alex no sap si té mes por dels alemanys o dels fantasmes. I torna al amagatall. Al carrer no hi havia ningu feia una setmana. El gueto B va ser ensorrat al començament, al gueto C (el seu) hi havia treballadors de la fabrica. El gueto A era el mes gran.

L'Alex va decidir anar al seu bunquer i on estava la familia Grim. Va picar pero no li obrien i despres li van obrir. L'Ales volia menjar pero senyor Grim no li volia donar perque pensava que l'agafaran i sera malaguanyat. Li deien que es quedes amb els i si surt que no torni mes. I li van donar una mica de menjar per una setmana.

Capitol 6: Objectes preciosos sense cap valor

L'Alex inspecciona el soterrani i fa una sortida d'emergencia.

El tercer dia decideix anar a buscar un mátalas. No hi ha menjar. Amb el que té pot aguantar una stmana. Inspecciona tots els pisos. Troba molta roba i alguns llibres. Ho posa tot en fardells. Pesaven molt. A més, s'adona que tot alló no serveix per res. No hi ha botigues per vender-ho.

Ho deixa tot. Fa dos fardells petits amb coses que necessita. Ho porta al refugi.

L'endema surt a buscar menjar i espelmes. Els saquejadors s'han aportat tot. Passen tres dies més. Ha pasta una setmana al refugi.

Capítol 7: Jo tinc gana, i ells també

Comença a escriure un diari “Tinc gana”. Fa que en Floquet busqui menjar. Al final troba patates, galletes, llaunes... Arriben un home, una dona i una nena. L'home li pren el menjar. Pensa que l'atraparan i serà malaguanyat. La dona, compassiva, i la nena el convencen de que li doni menjar. Galletes, llet condensada i melmelada i sucre. Menjar per a tres dies.

Capítol 8: La pistola dispara (de veritat)

L'Alex volia sortir per si te la sort d'ahir, pero escolta el soroll d'un cotxe i es va asseure prop del forat.Eren soldats alemanzs i policies polonesos i anaven a la recerca de gent. Van arribar a casa seva i van arribar al forat, que duia a Alex. Van inspeccionar l'entrada pero van pensar que no s'hi podia entrar i ho van deixar.

L'Alex pensava en un altre escondit, i va començar en cordes i com pujar als pisos de dalt. I es va anar a dormir, quan casi era de dia es va despertar amb crits d'una noia i va anar cap a les crits. Era la petita Marta i alli va sentir rialles d'un homee gran, que agafa a la nena. L'Alex va treure la pistola i va dir “ deixa-la estar” i va disparar. El home va deixar a la nena. I van parlar una bona estona pero ella tenia que tornar perque el seu pare no li deixava sortir.

Capítol 9: Els saquejadors

L'Alex va anar a la fabrica de cordes a agafar cordes en un sac per fer una escala.

Quan va sortir va anar al bunquer a demanar a la familia Grim menjar. Pero no estaven, el vater no estava i havia un forat amb l'escala.

Va deixar al bunquer i no hi havia ningu, va mirar tots els amagatalls per veure si hi havia menjar, pero no hi havia res. Es va topar amb una motxilla que era d'en Iossi. Va sortir amb la motxilla i el sac de cordes. Anava amb una espelma.

Pel carrer li va seguir un home estrany. Alex pensava que era dolent, pero es van fer amics.

L'home li va dir que si necessitavaalguna cosa que vingues.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar