Filosofía y Ciencia


Historia del cosmos

La Història més bella del Cosmos...

o l’aparició i evolució de les formes vives.
18-01-2008

Aquest fantàstic títol ens obre les portes a l’exposició permanent que ens ofereix Cosmocaixa a Barcelona, i que d’alguna manera ens porta als nostres orígens, l’origen del nostre món, l’origen de la terra i de tots els éssers vius, a través de la seva evolució amb una recopilació de restes fòssils de diferents moments de la vida. Aquests fòssils són el testimoni més directe que s’ha trobat, hi a partir del qual, els científics han pogut reconstruir aquesta història extraordinària.

L’exposició en sí, és un recorregut de 4500 milions d’anys seguint una línia del temps representada en un tub de plàstic de 900 metres, on s’expliquen en 27 moments claus l’evolució per la que ha passat el món, amb mostres de restes fòssils i explicacions molt entenedores de cadascun d’aquests moments.


El visitant queda impressionat i es pregunta,com es va formar la terra ? Com es va iniciar la vida al planeta ?I, de quina manera va ser possible aquesta transformació i evolució dels éssers vius, tan espectacular i complexa?

La resposta que es dóna en aquesta mostra és interessant i molt visual. La terra es va formar fa 4.500 milions d’anys, a la vegada que tot el sistema solar segons la teoria del Big Bang.


A partir d’aquest moment i durant aproximadament 700 milions d’anys, a la terra no hi havia ningun rastre de vida, fins que fa uns 3.800 milions d’anys es va produir un procés sorprenent entre cèl·lules amb l’ajuda de l’oxigen i de l’aigua, que va donar lloc als primers organismes vius. Així i continuant el procés evolutiu van començar a diferenciar-se i adaptar-se cadascú al seu ecosistema.


També ens podem preguntar, per exemple, com han pogut arribar fins a nosaltres restes de vida tant antics?

Podem dir que és la transformació d’aquests restes en fòssils petrificats que es mantenen en el temps sense deteriorar-se totalment.

L’evolució de les espècies i la desaparició de moltes d’elles que no hem conegut, ens porta a l’enigma dels dinosaures que van poblar la terra durant milions d’anys. Però, per què sabem això si els dinosaures i altres éssers vius es van extingir molt abans que l’home aparegués sobre la terra? Com poden saber com eren i com vivíem ? Els fòssils tornen a donar-nos la resposta científica i visual. Encara hi ha molts enigmes per descobrir i d’altres éssers que van existir mai sabrem res ja que han desaparegut o els seus restes es troben inaccessibles.

Després de seguir el recorregut i observant totes les restes de vida en diferents moments evolutius, se’ns planteja la qüestió de perquè encara hi ha molta gent que no es creu l’evolució de la vida i de les espècies, davant de tantes evidències i proves científiques que ho confirmen?

Potser que els criteris tradicionals i religiosos tinguin que veure amb aquesta posició.

De totes maneres, el procés evolutiu ha estat fantàstic i ens consta imaginar com uns microorganismes han arribat a fer-se animals i plantes gegantines, com uns organismes han donat lloc a altres, com han interaccionat amb el seu entorn i com han anat canviant els ecosistemes amb el temps.


Caràcter Objectiu:

Un clar exemple de la bellesa que pot donar la ciència la tenim a la fotografia de la dreta on es pot veure la forma d’un crustaci clarament.

A vegades es sorprenent el grau de bellesa que poden tindre alguns fòssils, sembla inimaginable que en 3000 milions d’anys, es conservi d’aquesta manera.També hi han diverses teories de l’extinció dels dinosaures, una d’elles va ser el xoc d’un asteroide de grans dimensions contra la terra. Ara bé, no hi ha registres fòssils que sustentin l’existència d’una única causa d’origen catastròfic. Si considerem els dinosaures en el context d’altres vertebrats d’ara, la seva desaparició s’explica millor com a resultat del canvi ambiental en l’escorça terrestre.

Caràcter personal

Ha sigut una molt bona nova experiència, poder recórrer en 900 metres, 4.500 Milions d’anys d’història de l’evolució.

Aquesta ha estat una visita molt gratificant ja que he pogut ampliar els meus coneixements d’un tema que m’interessava com és l’inici de la terra i de la vida, com també m’ha respòs molts dubtes que tenia.

Es recomanable prestar molta atenció i que no et desviïs del itinerari perquè es fàcil desorientar-se i perdre de vista el tub, d’aquesta manera el visitant podrà gaudir dels últims milions d’anys que ho representa en una recta espectacular, és on comencen a aparèixer els primers éssers pluricel·lulars.

Preguntes:

1. Com és possible que s’iniciés la vida a la terra?


2. De quina manera es van poder conservar les restes      d’essers vius des de fa milions d’anys?


3. Com van aconseguir els rèptils aixecar el vol?

4. Com es van poder fer tants éssers vius diferents, a partir de les primeres cèl·lules (Biodiversitat)?

5. Per quina raó van començar a disminuir els dinosaures  més grans i els petits desenvolupar-se més?


6. Com els homínids es van poder imposar sobre la resta  dels éssers vius?

7. Els dinosaures i altres éssers vius es van extingir molt       abans que l’home aparegués sobre la terra. Com       podem saber com eres o com vivien?
8. Perquè encara hi ha molta gent que no es creu      l’evolució de la vida, davant de tantes proves      científiques que ho afirmen?


9.  Algú ha vist mai un dinosaure viu?


Descargar
Enviado por:Wini
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar