Historia


Història Contemporània de Espanya


Examen de Soci T.9 :

Carac. Del regnat d' Alfons XIII : -Crisi politica. -Canvis economics i socials. -Augment del proletariat. -Impacte de la 1ª guerra mundial.

Factor politic : Els governsinfluids pel regeneracionisme volien ampliar el support social. Hi an 2 partits : -Antoni Maura (Conservador), -Jose canalejas (liberal). Altres grups van anar adquirin relleu: Republicans, socialistas i nacionalistas.

Semana tragica a Barcelona: Els obrers es van fer am els carrers i els sindicats, van declarar la vaga general. La causa va ser el ruclutamen de reservistes per a lluitar al Marroc, i va haber consells de guerra i 5 afusellats. Els partits d'esquerra van protestar per la repreció, obligan el rei a Cesar Maura. Despres es va produir una aliança entre republicans i socialistas.

Mesura del director i militar: -Es van disoldre les corts. -Van suspendre la constitucio. -Es van anular les llibertats. -Es va crear un unic partit “Unio patriótica” (UP). -Van prohibir les expresions nacionalistas.

Quan es proclama la 2ª republica? 14 de Abril de 1931.

Presiden: Alcalà Zamora.

Presiden del gobern: Manuel Azaña.

Vieni reformista religiosa: -Separacio esglesia-estat. -L'extinció de 2 anys del pressupost del clergat. -Disolució d'algunes ordres. -Es va prohibir a l'esglesia exercir l'enseñamen. -Es va disoldre la compañía de Jesús.

Defineix:

CEDA: Confederacio española de dretes autonomes.

ERC: Esquerra republicana de cataluña.

LRC: Lliga regionalista de cataluña.

PR: Partit radical.

Per que començà la guerra civil? Començà amb l'afusellamen de Jose Calvo Sotelo.

Vieni de reacció: Triomf a la CEDA i al partit radical. En 1934 va esclatar la revolució d'octubre a Cataluña, Asturias i Madrid. Cataluña va proclamar el federalismo. Els miners D'Asturies van organizar una revolucio social. Alcalà Zamora va nominar un gobern nou.


Guerra Civil Española:

Zona republicana: -Li dona suport: els partits d'esquerra, part dels del centre, nacionalistas i sindicats. -Caract. principal: la manca d'unitat i de consens. -Reformes: Agraria,nacionalizacions d'industries i bancs, aprobació de l'estatut d'autonomia del pais Basc.

Zona nacionalista: -Li dona suport la CEDA, l'esglesia, part de l'exercit i grans propietaris.-Caract. principal: Unitat de totes les forces politiques sot al comandamen de Franco. -Fundador de la Falange: Jose Antonio Primo de Rivera. -Unic partit politic: FET i les JONS.

Brigades internacionals: Son un cos de voluntaris de paisos diferens amb un ideal de guerra per a la democracia i contra fexismeimperant a l'epoca.

Paisos que van donar suport: L'URRS, Alemania i Italia.

2 batalles per a la conquista de Madrid: La Coruña i Guadalajara.

Qui bombardejaba Gernika? La regio condor d'Alemanya.

Data del fi de la guerra: 1 de Abril de 1939.

1ª llei del franquismo: Fur del treball.

Que pacte va destronar Alfons XIII? El pacte de San Sebastia.
Descargar
Enviado por:Carmen M Gil Fernandez
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar