Biografía


Henry M. Stanley


Henry Morton Stanley (1841 - 1904)

El periodista Gal John Rowlands, mes conegut per Henry Morton Stanley, ha passat a la història com un dels grans exploradors de tots els temps. Va néixer al 28 de gener de 1841 en Denbigh, País de Gales i va morir a Londres el 10 de maig de 1904. Als 17 anys després de sortir dos anys abans del internat de St. Asaph en el que va ser abandonat per la seva família als 6 Moreland i finalment Morton. Entra a treballar per un comerciant que es deia Henry Stanley i aprofitant que Stanley mor en 1861, pendrà el nom de Henry Morton Stanley. En 1862 es va unir al exercit de la Unió. En 1865 va començar a col·laborar amb alguns periòdics. Viatja fins que es contractat per el New York Herald, que l'envia a la guerra que en aquests moments s'estava lliurant en Etiòpia. En la primavera de 1871, poc després de complir els 30 anys, li encarreguen la búsqueda de Livingstone a Àfrica, del qual no se'n tenien noticies des de feia mesos. I després de vuit mesos de búsqueda el troba en una petita població denominada Ujiji, en el llac Tanganika. Per culpa de la salut en que es trobava Livingstone es mor dos mesos després. Stanley torna a Europa i guanya fama i diners a causa del llibre que va fer del viatge i les conferencies que a la seva tornada fa a varis països europeus.

En 1874, finançat per dos dels mes importants diaris del moment, el New York Herald de Nova York i el Daily Telegraph de Londres, organitza una nova expedició acompanyat d'altres tres occidentals i mes de 300 portadors, aquesta vegada, en busca del naixement del riu Nil. Arriba fins el riu Lualaba, on havia arribat amb Livingstone, i seguint el seu curs pensant que es troba a prop del seu objectiu. Aviat comprova el error, però decideix continuar, pensant que el portarà a la desembocadura del riu Níger o del riu Congo. Tres anys mes tard, en Agost de 1877 arribarà a Boma, a la desembocadura del riu Congo, en el oceà Atlàntic, després d'haver deixat la majoria de l'expedició morts per el camí. Comença a fer-se públic el seu desperdici per els portadors, el maltracte a que va sotmetre a qui no estava d'acord amb ell i a la facilitat en que treu la vida a la gent.

Aquesta mala fama que l'acompanyava fa que Anglaterra es negui a reconèixer el valor dels seus treballs, situació que aprofita el rei Leopoldo II de Bèlgica, qui desitja fer-se amb alguna colònia, sigui a on sigui, per proposar-li financiar una nova expedició amb el fi de treure possessió de quanta mes terra sigui possible, en el nom de la Societat Internacional del Congo, la Societat que Leopoldo II utilitza per amagar els seus interesos lucratius expansionistes. El 10 de juny de 1884, iniciada la construcció del ferrocarril que permetria al rei extreure el màxim marfil i cautxú possible, firmant tractats fraudulents escrits en un idioma il·legible per alguns caps de pobles del Congo i deixant darrera seu entre cinc i vuit milions de morts.

Anys mes tard, en 1887 va ser contractat per ajudar a Mehmed Emin Pasha, governador de la província equatorial del Sudan egipci, que es trobava rodejat per forces rebels. Ajuda que quan va arribar va comprovar que no la volia ni la necessitava.

Bibliografia:

Resum de la bibliografia en Castella que hi ha a la següent direcció i traduït al català.

Descargar
Enviado por:Mation
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar