Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Handbol


Historia de I'handbol

Els orígens moderns del handbol data de finals del segle XIX, cuan es feia servir com a complement per a entrenar i preparar a gimnastes. El 1892, un professor de E.F., Konrad Koch, va crear el “Raffballspied”, amb característiques molt semblants a l'actual handbol. En aquell temps, a Txecoslovàquia es practicava en els col·legis un joc en que cada equip estava format per set jugadors. Es deia “Hazena” i el seu primer reglament va aparèixer el 1905. Holger Nielsen, el 1898 va introduir un joc nou amb una pilota petita al que se li va posar el nom de “Handbol”. Es tractava de marcar gols en una porteria manejant la pilota amb les mans. El que es considera “pare” del handbol es Max Heiser però li va donar el nom de “Torball”. Carl Schelen va reinventar el joc inspiranse amb les mateixes regles que el futbol però amb la diferencia de que es jugava amb la ma.

Després de la Primera Guerra Mundial s'assenta definitivament. Uruguai reivindica la paternitat d'aquest esport, on va començar a ser molt conegut el 1916. dos anys més tard es va disputar un enfrontament oficial en el estadi de Montevideo.

Reglament

-CARACTERÍSTIQUES.

El handbol el juguen dos equips formats per 12 jugadors. Dels quals en juguen 6 i 1 porter que es poden anar canviant.

Es juga amb la ma.

L'objectiu del joc es introduir la pilota a la porteria de l'equip contrari.

-INSTALACIONS I EQUIPAMENT.

'I\'handbol'

Aquesta es una pista oficial de handbol amb totes les seves limitacions.

La pista pot variar entre 30 i 50 m de llarg i 15 i 25 m d'ampla. Consta de dues areas de porteria i una àrea de joc. Hi ha dos tipus d'àrea: las més llarges són las de les bandes i las més curtes són les de gol. Hi hauria d'haver un pasadís de seguretat al voltant de les línies de banda de 1 metre d'ample i de 2 darrere de les porteríes. La portería tindrà que estar situada en el centre de la línia de gol i fixada al terra. Les porteríes tenen que tenir 2 m d'alt i 3 m d'ample. El pal te que ser de 8 cm d'ample. Davant de cada portería i te que haver una àrea. 3 m de llarg desde el centre de la portería, te que estar separada de la línia de banda 3 m. La línia de cop franc estarà separada de la portería 9 m. La línia de 7 m es la de penalti i medeix 1 m de llarg. També hi ha una línia de cambi, que es un segment de la línia de banda.

-EQUIPS I PARTICIPANTS.

En el handbol hi ha dos equips compost per un màxim de 12 jugadors dels quals en juguen 6 i 1 porter. Es poden produir tots els canvis que es vulguin. La vestimenta te que ser uniforme. No es poden portar ni anells ni penjois perquè es podrien fer mal si els estiressin. El capità té que portar un braçalet que l'identifiqui com a tal. I té que haver un porter a cada porteria en tot moment. Els oficials també tenen que estar inscrits en el acte. Si un jugador no està autoritzat per jugar el partit i entrà en el terreny de joc l'àrbitre assenyalarà un cop franc en contra del seu equip i la descalificació del mateix. Es poden fer els canvis que es vulguin durant el partit sense avisar al anotador-cronometrador. Si durant el canvi el jugador mostra una actitud antideportiva o agressiva el jugador serà descalificat. Si un jugador entra en el terreny de joc indevidament el seu equip tindrà que fer que un jugador surti del terreny de joc i l'equip quedi amb un jugador menys durant dos minuts. Seria la mateixa sanció si un jugador sancionat entra en el terreny de joc sense que hagi acabat la seva exclusió. La seva vestimenta es te que poder distingir clarament de la de l'equip contrari. Si un jugador no compleix alguna de les normes no està autoritzat per jugar. El porter dins de l'àrea pot tocar la pilota amb tot el cos si es per fer alguna intervenció però no si la pilota està parada. Els jugadors de camp no poden entrar dins de l'àrea. El porter tampoc pot posar amb perill a cap jugador de l'equip contrari.

-TEMPS DE JOC.

Un partit dura 60 minuts dividit en dos parts de 30 minuts. La pròrroga dura dos temps de 5 minuts. Els equips tenen dret a un temps mort d'un minut pet temps de joc.

-VIOLACIONS.

Una de les principals violacions son els passos que es quan es corre sense botar. El joc passiu, es quan es van fent pases i pases sense intentar llançar a porteria.

Hi ha una sèrie de punts pels quals es tindria que pitar una falta sancionada:

  • Els canvis antirreglamentaris.

  • Les faltes al porter.

  • Quan un jugador de camp entra a l'àrea.

  • El comportament antirreglamentari amb el contrari.

  • Saque de porteria, de banda o de centre incorrecte.

  • Interrupció voluntaria del joc.

  • Actitud antideportiva.

  • Agressió.

-GESTOS TÈCNICS.

Finta: dribling que serveix per deixar enrere el contrari.

Tir: acció per intentar realitzar un gol.

Bot: acció necessària per poder avançar.

Pase: es pot realitzar de qualsevol manera.

Desplaçament: són els canvis de lloc que realitza un jugador.

OPINIONS PERSONAL

 

Aquest treball m'ha agradat però no tant com alguns altres com el bàsquet. M'ha costat una mica trobar la informació perquè moltes pàgines eren de equips i no sortia informació apte per el treball.
Descargar
Enviado por:Pequeñin
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar