Historia


Gran Guerra


LA GRAN GUERRA (1914 - 1918)

Al començament del segle XX el món era dominat per Gran Bretanya, França i l'Imperi alemany, les grans potències europees. Durant el període d'expansió colonial, van començar a haver-hi fortes rivalitats entre aquests països. Alemanya, que era la que tenia una posició més agressiva i que preveia una guerra, va començar una cursa d'armaments, on enseguida s'hi van afegir els altres països. També hi va influir que hi va haver un fort auge del nacionalisme, amb discurs patriòtics i massa agressius. A part, també hi havia algunes zones conflictives on es produïen enfrontaments, com per exemple els Balcans.

'Gran Guerra'
Situació dels Balcans

A partir de l'atemptat de Sarajevo, on mort l'hereu Austríac, Àustria va declarar la guerra a Servia, i poc després Rússia a Àustria, Alemanya a Rússia i a França i la Gran Bretanya a Alemanya.

'Gran Guerra'

Joves britànics allistant-se a l'exercit

La gran guerra va durar quatre anys i es pot dividir en dos parts:

Guerra de moviments ( 1914) : Europa estava dividida en dos bàndols, els imperis centrals i els països de l'Entesa. Avançaven molt poc i hi havia grans pèrdues humanes.

Guerra de posicions (1915-1916): El període central es caracteritza per la immobilitat dels fronts. Altres països es van adherir a la guerra: Itàlia, Romania i Portugal a l'Entesa i Bulgària als imperis centrals.

'Gran Guerra'
Soldats a les trinxeres

El 1917 va ser un any de crisi social, hi va haver desercions i motins, vagues i a Rússia la fi del poder de tsar. Al 1917, E.E.U.U va declarar la guerra a Alemanya. Finalment l'emperador Guillem II va abdicar, es va proclamar la república i al 1918 Alemanya va firmar l'armistici.

'Gran Guerra'
Mapa de la guerra

LA REVOLUCIÓ RUSSA : CANVI SOCIAL EN UN CONTEXT BÈL.LIC

L'imperi rus era el més gran d'Europa, però un dels més endarrerits políticament i socialment. Hi governava un tsar, com si fos un rei absolut tractava els camperols com a l'edat mitjana i només en algunes regions hi havien indústries modernes. La ideologia entre el proletariat era, en alguns llocs, la socialista.

'Gran Guerra'

pintura del tsar de Rússia i l'emperador d'Austria-Hongia barallant-se pels Balcans

Al febrer del 1917, a Petrograd, els soldats es van unir als manifestants. A partir de llavors es van formar soviets, consells revolucionaris, ... El tsar va haver d'abdicar i els van assassinar al 1918.

Al març d'aquell mateix any es va establir una república, presidida provisionalment per Lvov, i desde Juliol per Kerenski. Tot hi així el poder real el tenien els soviets de les ciutats importants.

Mentrestant els bolxevics anaven propagant les seves idees revolucionaries. El seu líder era Lenin, que volia la revolució proletària, i prometia la pau amb Alemanya, que les terres fossin dels camperols i el control obrer de les fàbriques.

A l'octubre els bolxevics van aconseguir que els soviets es llancessin a la revolució i s'instaures el Consell de Comissaris del Poble, presidit per Lenin.

Durant el 1917 i 1921 Rússia va patir una guerra civil, on es van enfrontar a l'exercit blanc, que el formaven els que estaven en contra de la revolució. Per culpa d'aquesta guerra hi va haver dificultats econòmiques i van imposar el comunisme de guerra, de manera que l'economia va quedar controlada per l'Estat.

'Gran Guerra'

Fotografia de Lenin

LA FI DE LA GUERRA I LA RECONSTRUCCIÓ D'EUROPA

Al 28 d'Abril de 1919 es va firmar la Pau de París, que estava formada per un conjunt de tractats que firmaven cadascun dels països veïns ( Versalles amb Alemanya, Saint-Germain amb Àustria, ...). La pau, però no va ser negociada entre països vencedors i vençuts, ja que als vençuts no van poder participar en les negociacions.

Els vencedors de la guerra van intentar equilibrar els poders entre els països Europeus i evitar que Alemanya es tornes poderosa. Com que també van intentar lluitar contra els moviments revolucionaris van mantenir Rússia aïllada.

'Gran Guerra'
dibuix de la commemoració de la victòria aliada a Paris, 1918

Els aliats van voler aplicar els dotze punts de Wilson, el president dels Estats units. D'aquests punts els més importants eren la supressió de totes les barreres econòmiques, donar la independència als diferents pobles d'Austria-Hongria, la formació d'un estat polonès i la creació de l'anomenada Societat de Nacions, encarregada de evitar nous conflictes bèl·lics i vetllar per la pau.

'Gran Guerra'
Wilson

La pau de París va ser incompleta ja que va provocar forts ressentiments entre els països vençuts i els vencedors.

El mapa d'Europa va patir forts canvis: dels antics imperis van sorgir nous països. Aquests països van haver de superarà les dificultats de la postguerra i l'hostilitat amb els països veïns.

Els països derrotats, que se'ls considerava culpables de la guerra, van patir moltes sancions: Àustria va perdre el seu imperi, Alemanya va perdre territoris, va haver de reduir el seu exercit i va haver de pagar multes i indemnitzacions econòmiques. El poble alemany es va sentir humiliat, fet que va ser perillós per seguir amb la pau a Europa.

Després de la guerra, Estats Units va sortir com a primera potència mundial, i les colònies es qüestionaven si havien de seguir sent controlades per les potències europees.

Com Wilson deia, es va crear la Societat de Nacions, però va començar sense la participació d'Estats Units, fet que va limitar la capacitat d'actuació d'aquesta.

EXERCICIS:

Pag 9

1.- Distingeix en el text de Lenin entre masses, elements revolucionaris i bolxevics. Per què els bolxevics es consideraven representants del proletariat?

Es veuen elements revolucionaris quan parla de que poden i han de pendre el poder. Són prous com per aconseguir arrossegar les masses, i podrien formar un govern bolxevic que ningú podria enderrocar. Els bolxevics consideren que estan fent una revolució proletària, per això es consideren representants del poble i el que volen és la pau democràtica, la terra per als camperols, .... les mateixes coses que vol el poble rus.

2.- Com justificava Troski la lentitud en els canvis socials que criticaven els capitalistes?

Justifica la seva lentitud amb l'exemple del capitalisme, que també va necessitar uns quants segles per imposar-se amb força. Diu que les grans transformacions necessiten grans períodes de temps.

3.- Es va estendre la Revolució russa per tot el món com pretenia Trotski? Es va arribar a implantar el socialisme a Rússia? I el paradís de què parlava trotski?

Després de la revolució russa, altres països van seguir el seu exemple, i hi van haver altres revolucions socialistes, però molt poques van arribar a triomfar. A Rússia si que es va implantar el socialisme, més aviat el comunisme, però tampoc va acabar de funcionar massa bé, ja que va ser durant molt de temps una dictadura del proletariat. El paradís de què parlava Trotski no va arribar a implantar-se mai.

Pag 11

1.- Quins nous països van sorgir de l'antic imperi rus? I de l'imperi austrohongarès?

De l'imperi rus va sorgir Polònia, i Alemanya va recuperar part del seu territori. De l'imperi austrohongarès va sorgir Txecoslovàquia, Àustria, Hongria, part de Romania i Iugoslàvia.

2.- Quin país es va annexionar Alsàcia i Lorena, antic territori alemany? Recordes en quin moment alemanya havia ocupat Alsàcia i Lorena? Quins altres països es beneficiaven de les pèrdues territorials que va sofrir alemanya?

Alsàcia i lorena es van annexionar a França, que havia perdut aquests territoris en la unificació alemanya al 1870. De les pèrdues territorials que va sofrir alemanya es van beneficiar Polònia, Dinamarca, França i Txecoslovàquia.

3.- Quins altres països es disputaven el control de Triste? I Danzig?

El control de Triste se'l disputaven Itàlia i Iugoslàvia; i el control de Danzig Polònia i Alemanya.

4.- Compara aquest mapa d'Europa amb l'actual. Quins estats europeus han deixat l'existir actualment que sí que figuren en el mapa del 1920?

Han deixat d'existir Txecoslovàquia, que s'ha convertit en la república txeca i eslovènia; Iugoslàvia que ara és Servia, Croacia, Bosnia, Eslovenia i macedònia; i la U.R.S.S que s'ha convertit en la federació russa i altres països com Ucraïna i Bielorússia.

Pag 16

1.- Quins factors van influir en el desencadenament de la primera Guerra mundial? Explica breument la importància de cadascun. N'hi va haver cap que consideris decisiu? Raona per què.

Els factors que van influir en la Guerra van ser la gran rivalitat entre les potències, que provenia de la competivitat per l'expansió territorial de les colònies, la cursa d'armaments que va iniciar alemanya i les crisis que hi havien en algunes zones conflictives, com els Balcans, ...

Una de les més importants és la formació del sistema d'aliances, que va provocar que Europa es dividís en dos grans blocs, els imperis centrals i els aliats. Aquest fet va provocar rivalitats encara més fortes, i és per aquest sistema que, quan hi va haver l'atemptat de Sarajevo, al cap de poc temps tot Europa estava en guerra.

2.- Quines eren les dues grans aliances que s'havien format en vigílies de la Primera guerra Mundial? Participen des del principi en la guerra tots els països que formaven part d'aquestes aliances?

Les dues grans aliances eren:

La triple aliança, que estava formada pels imperis centrals, alemanya, Austria-Hongria i Itàlia. I la triple entesa, França, gran Bretanya i Rússia.

Quan va començar la guerra la única que no va participar des de un bon començament va ser Itàlia, i quan s'hi va adherir es va posar al costat de la triple entesa, encara que abans estava amb la triple aliança.

3.- Quins grans canvis socials es van produir durant la guerra?

Durant la guerra, que va durar 4 anys, els canvis socials més importants que es van produir van ser la revolució russa, que va provocar que Rússia abandonés la guerra al firmar l'armistici amb alemanya. La revolució russa va ser la primera revolució socialista de la història i aquest fet fa que sigui tan important, ja que després altres països van seguir el seu exemple, encara que sense gaire èxit.

Altres canvis socials que es van produir durant aquesta guerra va ser, que les dones hi van jugar un paper molt important. No va ser en els camps de batalla, sinó en la vida quotidiana. Com que gairebé tots els homes en edat de treballar estaven a la guerra, les dones van haver de posar-se a treballar a ne feines que sempre s'havien considerat per a homes. Aquest fet va fer que després de la guerra moltes dones reivindiquessin els seus drets i ocupessin un lloc més important en la societat.

4.- Quines són les dues fases més importants de la Revolució russa? En que consisteixen?

La revolució russa es divideix en la del febrer, que és una revolució liberal; i la del octubre, la revolució socialista.

La primera consisteix en la alliberació del poble del poder del tsar, que governava com un rei absolutista. En aquesta revolució es formen els soviets, que són consells revolucionaris de obrers i soldats. Després de la mort del tsar i tota la seva família es va proclamar una república.

Els que van aconseguir que hi hagués una segona revolució, la socialista, van ser els bolxevics, encapçalats per Lenin. Aquesta revolució va acabar amb el poder d'un govern socialista. Després hi va haver una guerra civil que va durar 4 anys, i es va haver de imposar un comunisme de guerra.

5.- Quins van ser els canvis territorials més importants que va sofrir Europa després que acabés la guerra?

Després de la guerra, els països vençuts van ser els que van patir més transformacions territorials: Alemanya va haver de donar Alsàcia i Lorena a França, com que es va crear el nou estat de Polònia hi va haver una part de Alemanya que va quedar separada de la resta; l'imperi austrohongarés es va dividir en diferents països més petits, com Àustria, Hongria, Txecoslovàquia, ... Rússia, també va disminuir, ja que es van formar altres països com Finlàndia, Estonia, Letonia, Lituania i Polònia i es va formar la U.R.S.S.

6.- Quines resolucions es van prendre a la conferència de pau de París? Qui les va prendre? Es va tenir en compte l'opinió dels països vençuts?

La pau de Paris és un conjunt de tractats, amb nom de palaus, que van firmar cada país amb el seus veïns. Es van firmar acords perquè Alemanya no tornés a ser poderosa, i es va deixar aïllada Rússia. D'entre les resolucions que es van firmar, Alemanya va ser la que va patir més sancions, ja que se la considerava culpable de la guerra. Va tenir pèrdues de territori i va haver de disminuir el seu exercit.

Només van participar en aquesta pau, els països vencedors i van ser molts durs amb els vençuts, fet que va provocar que la pau no durés gaire.

ÍNDEX

Resums

La gran guerra .......................................................................................................pag 1

La revolució russa: canvi social en un context bèl.lic.......................................... pag 3

La fi de la guerra i la reconstrucció d'europa...................................................... pag 4

Exercicis

Pag 9 i 11............................................................................................................ pag 6

Pag 16................................................................................................................. pag 7

Còpia de l'esquema del llibre.............................................................................. pag 9

'Gran Guerra'

NÚRIA CARCOLÉ ESTRADA

4rt G

DOSSIER DE SOCIALS




Descargar
Enviado por:Krq
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar