Salud


Generalitats sobre el SIDA (Síndrome De Inmunodeficiencia Adquirida)


SIDA

Introducción

La Sida i altres malalties que es transmeten per via sexual són malaties fraqüents i, per tant es millor saber què són i com s' han de prevenir. No obstnt això, si coneixes els riscos no has de tenir por ! Només cal que tinguis clar el que comporta un risc i el que no en comporta cap d' agafar la sida i altres malalties de transmissió sexual.

Què és la Sida ?

Sida són las siglas de Síndrome de la Immuno-deficiència Adquirida . És una malaltia deguda a la destrucció del sistema immunitari per un virus anomenat VIH.

La Sida no és pròpiament,una malaltia. Consisteix en

l' aparició d' una o diverses malalties -per això

s'anomena síndrome- que es desenvolupen principalment com a conseqüencia de l' alteració del sistema immunitari, la qual cosa provoca la infecció per mitjà del VIH.

Des que es va descriure la Sida l'any 1981, els cassos han anat augmentant a tot el món. La pràctica d' activitats de risc i la manca d'educació i d' hàbits

higènics determinen els diversos models de presentació i propagació de la infecció. Actualment la SIDA es concidera una pandèmia ( malaltia epidèmica, que afecte molta gent a causa de la seva distribució a nivell mundial.

Una vegada l' individu es posa em contacte em el virus, és molt probable que no se n' assabenti, és a dir, que no presenti cap mena de símptoma; només un petit nombre d' individus tenen una simptomatologia molt inespecífica.

En un percentatge de prop del 30 o el 40% d' aquests malalts infectats, al cap de 7 o 8 anys d' haver entrat en contacte amb el virus, aquest comença a replicar -se, começa a destruir defenses, i llavors s' inicien les complicacions.

La SIDA entre la poblacio adolecent en general, no és alarmant, el llarg període d' incubació d' aquesta malaltia fa sospitar que una part important del adults afectats pugin haver adquirit el virus durant l' adolecència.

Al nostre país, més del 40 % dels casos declarats son joves de edats compreses ente els 20 i els 29 anys, la qual cosa significa que es va contagiar durant l' adolecència.

És indubtable que l' adolecència, constitueix una situació de risc, o bé sigui pels seus hàbits, pel desconeixement del perill, o per pensar que la SIDA oi les MTS són problemes, que tant sols afecten als adults.

Per aquest motiu, mentre que no es disposi d' un tractament y d' una vacuna eficaços contra la SIDA, la difusió d' informació i la promoció de mesures preventives a tota la població, i sobretot als adolecents i la gent jove, seran els únics mecanismes efectius per lluitar- hi.

Una mica d' història

De tant en tant apareix una malaltia nova. Ja sigui poerquè es tracta d' una que ja existia, però encara no s' havia descobert, ja sigui perquè a aparegut un agent nou de malalties que abans no hi era.

Pel que fa la SIDA, sembla que ja fa temps que existia en alguns països de l'Àfrica central, però fins ara no s'havia descobert. Els qui la patien, se suposava que estaven malalts de les malalties oportunistes que l'acompanyen, i la falta de mitjans econòmics i científics d' aquells països no permetia investigar- ne les causes.

Però, a partir del 1981, comencen a aperèixer en els països molt industialitzats malalties oportunistes.

La precència de tants malalts amb malalties oportunistes van fer pensar que hi havia una causa comuna que produïa la disminució de la immonitat de tota aquella gent.

A més, es va observar que la immensa majoria que les patien, o eren homosexuals masculins o toxicòmens que es punxaven o persones que revien amb freqüència transfusions de sang o plasma sanguini. Això va fer pensar que hi d' havia haver algun agent infecciós que atacava la immunitat d' aquestes persones i que, a més, es propagava per via sexual o bé pel pas directe de la sang d' una persona a una altre.

I buscan la causa, al 1983 a França, varen trobar el virus i el varen anomenar LAV i al principi de 1984 els nord- Americans varen trobar el que anomenaren HTLV- III. Veient, però, que era el mateix, sortosament es varen possar dacord i varen decidir anomenar- lo VIH.

El que encara és un misteri és saber per què, si aquest virus ja existia i causava malalties a l' Àfrica central, no s' havia propegat abans els altres països i no s' hi havia fet conèixer.

Existeix algun medicament capaç de curar la SIDA ?

Actualment no existeix ninguna vacuna ni tractament que pugui curar la SIDA. Per la imbestigació médica a permés coneixer medicaments que poden ajudar a retrasar la presncia de determinats símptomes o tractar algunes manifestacións de l` enfemetat, allargant d`aquesta manera la vida del malalts.

En l` actualitat s`estant invertint grans esforços en l` investigació de medicaments, i existeixen esperances per poder arrivar algun dia a vencer l` enfermetat.

Qu vol dir seropositiu ?

Ser seropositiu no vol dir tenir la enfermetat del SIDA, simplement indica l` existncia de l` infecció.

Una persona seropositiva pot transmetre la infecció a altres persones a través de les diferents vías de transmició del virus. Per aix es tenen que pendre mesures per avitar el contagi de altres persones.

On puc dirigir-me per realitzar la proba ?

Pots solicitar la proba en un centre de salut, a travs del metge de família o en las consultes externes dels hospitals. També pots dirigir-te a centres especifics de l` enfermetat de transmició sexual. La proba en aquests casos és sempre gratuta. Els resultats de les probes sempre són totalment confidencials, de manera que només el profecional sanitari que la solicitat i tú coneixeu els resultats.

Existeix també a cada ciutat un telfon d` informació al que pots dirigir-te per qualsevol dubte.

Que significa els reultats de la proba ?

El resultat de la proba pot ser:

Positiu:

Significa que el virus est en el organisme. En aquest cas es diu que la persona es portadora de VIH o seropositiva sin presenta símptomes de l`enfermetat, i malalteix si es manifesten els simptomes.

Un reultat positiu indica que la infecció es pot transmetre a altres persones, per la qual cosa han d` utilizar mesures de protecció en les relacions sexuals (preservatiu, ...)

Negatiu:

Significa que no s`han produit anticosos i per tant no est infectat per el VIH. Aquest resultat només és fiable si s`ha respectat el periode finestra.

Qu són les malalties sexuals ?

Són un grup de malalties causades per agents infecciosos i peracitaris que tenen en comú que es transmeten per via sexual. Algunes es poden transmetre també per la sang. Per exemple, l` Hepatitis B i la infecció per l` VIH.

Quines són aquestes malalties ?

  • La sífilis, la gonocccia, la infecció genital per clamídies i el xancre tou ( causades per bacteris ).

  • La sida, la hepatitis B, l` herpes genital i els condilomes acuminats ( causades per el virus )

  • La tricomoniasi ( causada per un protocou ) i la candidiasi genital ( causada per fongs ).

  • La sarna i la pediculosi pública ( causada per artrpodes ).

Qu sabem de la SIDA?

De la SIDA, en sabem varies coses:la seva prevenció,

en que consisteixen les probes,per saber, si tenim els anticosos de la SIDA o simplement ens haurem de prevenir sempre per no contegiar - nos de ella.

En general, l`apartat de la SIDA en aquest treball, encara que tenim força informació, l` hem realitzat a partir dels nostres coneixements, és a dir, amb les nostres paraules.

Qu no sabem ?

Grcies a aquest treball les coses que no sabiem, ens han quedat molt clares, per, tot hi així, estem segurs que mai podrem arribar a saber- ho tot, sense exepció.

Les teories que dubtavem, eren : les diferents malaties sexuals, la histria de la SIDA ( no en sabiem quasi res ),...

Tot hi així, ens a quedat molt clar el tema de la SIDA, desde que parlem d` ella a classe i durant la realització del treball.

Qu hem aprs ?

Com hem dit darrerament, hem aprs diverses coses i teories de la SIDA, més que res, perqu es interesa molt el tema.

Hem aprs : Malalties de la sexualitat, histria de la SIDA, i, desprs de buscar a tanta informació, hem aprs com definir la SIDA, ja que abans sabiem el que era, per teniem dificultats a l` hora de definir-la.
Descargar
Enviado por:Tigre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar