Literatura


Gavin de Puiyet; Miguel Campins i Eritja

GAVIN DE PUIYET

Materia: Català

Joaquim Vilà

2 E.S.O

Sr. Torres

Titol:Gavin de Puiyet

Autor:

Editorial:La Galera Col·lecció:el corsari nº 85

Any:2008

Autor: Miquel Campins i Eritja va néixer a Barcelona l'any 1967, i resideix a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental) des de fa 30 anys. Optometrista de professió, és molt aficionat a la música i a la literatura, i gaudeix inventant i explicant histories als seus fills. Amb Gavin de Puiyet s'ha decidit, finalment, a explicar aquestes mateixes històries a d'altres joves.

Genere:novel·la Época:Medieval

Argument:

Capítol 1

El duc de Lodz també anomenat El Negre a fet un tracte amb el rei i amb els seus exercits i els del rei planegen atacar una fortalesa a l’oest.

Capítol 2

En Gavin es un noi de 13 anys bastant escanyolit que viu adoptat a la família dels barons de Puiyet des de fa molt temps, però un dia es enviat a la torre presó i desprès de una cherrada amb el frare apareix en Giscard d’Ermy que el cridarà com a escuder.

Capítol 3

El Gavin i els seus companys arriben a Alenoor i coneixen el venerable Rufus l’abat del monestir d’Inis, rere això ell i el Ray van anar a veure a el Gran Lionel que es cull en Gavin per a una prova per llançar ganivets.

Capítol 4

Quan el jove escuder va entrar a la plaça es va sorprendre del lo canviada que estava plena de grades adornades amb escuts amb els emblemes dels cavallers combatents. El torneig comença amb una justa amb llances i acaba amb un 3-3 per part dels equips, desprès lluiten amb espases i acaba guanyant l’equip dels estrangers on i participa el gran Lionel acaba amb una festa al palau.

Capítol 5

El castell d’Alenoor el atacat per els exercits de Silowen i la companyia abandona la fortificació i fugeixen capa kalme la capital de La Marca però en un contratemps produït per un atac dels soldats de Silowen on fereixen al Tierri i al Gavin i paren en un poble on coneixen a la Nora i al Milos.

Capítol 6

La companyia es queda a al poble una setmana fins que les ferides estan curades i parteixen cap a Kalme allí troben la ciutat assetjada pels homes de Silowen i han de passar per una entrada secreta que resulata ser una cova plena de rates i ratpenats al final entren a la ciutat.

Capítol 7

El Gavin coneix al Godfred el fill del cuiner de Kalme que els ensenya els seus invents. A kalme també i viu la mare del Ray però descobreix que a marxat a Limos. Puiyet a sigut conquerida per el Ponci el germà dolent de la baronia i ha mort en Lambert.

Capítol 8

En Godfred i els nostres 4 herois van a visitar la nova Catedral en construcció de kalme i en aquestes descobreixen que en Joncet el majordom i el bisbe s’han aliat per a fer traïció.

Capítol 9

Kalme ha caigut degut a la traïció de Joncet i el bisbe i els nostres companys ara tota la companyia mes en godfred no tenen mes sortida que fugir a la ciutat d’Inis.

Valoració personal argumentada:

Trobo Gavin de Puiyet un llibre que està ben redactat per un entusiasta de la literatura un llibre interesant per a una persona a qui li agrada l’edat mitjana ja que està centrat en ella però pel meu gust em sento mes atret a llegir el tipus de literatura mitològica encara que el llibre te alguna part fascinant.

2ª part

Amplia la temàtica d’algun d’els continguts:L’armadura

Molts cavallers, la majoria no porten mai la mateixa armadura que uns altres. Les primeres armadures van aparèixer en l’època dels egipcis que en aquella època constava d’una vestidura militar en la que i constava un casc per protegir el cap i una cuirassa per protegir el cos era formada per una tela dura o un conjunt de plaques metàl·liques.

Els grecs portaven una tela mitjanament gruixuda i després una cuirassa que els protegia el cos (tronc) i els de mes alt rang els hoplites duien un casc amb plomes damunt del mateix. També portaven unes espini lleres per protegir-se les cames.

Els següents en adquirir l’armadura van ser els romans, ja que tenien l’exèrcit mes gran de la seva època no tenien capital per guarnir al complert tots els soldats i la majoria només portava una part protegida del cos a excepció dels oficials de rang mes alt que com en el cas de els grecs que portaven protecció a la majoria del cos.

Armadura de centurió Armadura de hoplita

Així doncs, podem anomenar armadura medieval al conjunt de peces utilitzades per a la defensa, realitzades en acer (o algun tipus de metall), que cobrien tot el cos dels cavallers de la baixa edat mitjana i principis de

l'Edat Moderna. Les armadures dels cavallers, es solien fer servir en combats, tornejos, i en enfrontaments bèl·lics, de manera que les armadures els ajudaven molt en la seva defensa, intentant que els ocasionen el menor dany possible.

L’armadura medieval consisteix en un gran seguit de trossos de metall, en l’edat mitja un cavaller tenia dues armadures la de combat: que s’utilitzaria en cas de guerra, i la de torneig: que s’utilitzaria en un torneig o en una desfilada aquestes segones son mes per a fer goig o bonic ja que s’utilitzaven segons la quantitat de tornejos i festes que es fesin en aquella ciutat o poble (molt mes freqüent a les ciutats) una armadura de combat es resumeix en múltiples conjunts del cos.

Cap:

-Casc,

-gola

-cubrenuca: que protegia el coll per radere.

Tronc:

 • Gorgera
 • Peto
 • Pancera
 • Culera

Extrmitats:

· Superiors:

 • Muscleres
 • Guardabraços
 • Estampidors: per als colzes

· Inferiors:

 • Quixots
 • Espinilleres
 • Grebas

I fins i tot alguns nobles o gent de gran poder economic compraven armadures per als cavalls

 • Frontal
 • Grupera

I encara hi ha mes complements per a tots els tipus de soldats però no els explicaré, en total el pes que duia un cavaller medieval d’aquesta època equivalava els 30 kilos i només el cavaller així que imaginemnos, per un moment que devia portat el cavall 30 del cavaller mes el seu que deia ser uns 15 kilos mes es a dir que el cavall portava 45 kilos al damunt només de ferro.

En l’actualitat les armadures no estan fetes de metalls pesats sino d’algun tipus de material plàstic i de lo que abans era una cuirassa ara s’en diu xaleco antibales i les proteccions per les cames han desaparegut i el casc encara perviu entre els soldats.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar