Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Gandhi


El seu nom real era Mohandas Karamchand Gandhi (o Mahatma) nascut a Porbandar, actual estat de Gujarat, l'any 1869 el 2 d'octubre i va estudiar dret al University College de Londres i a la d'Ahmedabad. Al 1891 va tornar a la Índia i va intentar exercir com a advocat a Bombay sense gaire éxit. Dos anys més tard, una firma índia amb interessos a Sudàfrica el va enviar com a assessor legal a les seves oficines de Durban. A l'arribar a la ciutat es va trobar que el tractaven com a membre d'una raça inferior. Es va quedarhorroritzat per la negació generalitzada de les llibertats civils i els drets polítics dels immigrants índis a Sudàfrica i aviat es va involucrar per la defensa dels drets fundamentals dels seus compatriotes. Quan va tornar al seu país l'any 1918, va figurar obertament al front de moviment nacionalista hindú. Va instaurar nous mètodes de lluita, i en els seus programes no considerava la violència i la lluita armada, com a mitjà per resistir el domini britànic a la Índia. Encarcel·lat diversos cops, aviat es va convertir en heroi nacional. Al 1931, va participar a la Conferencia de Londres, on va reclamaar la independència de la Índia. Es va inclinar a favor de l'ala dreta del Partit del Congrés, i va tenir conflictes amb el seu deixeble Nehru, que representava a l'ala esquerra. La seva influència moral sobre el desenvolupament de les conversacions que van preparar la independència de la Índia, va ser considerable; però la separació amb el Pakistà el va desalentaar profundament. Al 1948 va ser assasinat per un fanàtic integrista cuando predicava la conciliación entre musulamans i hindús.

El pensament de Gandhi es va veure influit per Liev Tolstói i per l'assaig Desobediéncia civil (1849) de Henry David Thoreau, on Gandhi, els termes de resistència passiva i desobediéncia civil va canviar pel terme satyagraha (en sanscrit “abraçada de la veritat).

Tot el que aquest personatge pensava estava relacionat amb la independència de la Índia i les injustícies que es cometien en contra dels ciutadans índis. Aquestes idees les va portar a terme gràcies a la seva no cooperació amb l'imperi col·lonial anglès i la resistència passiva.

La no cooperació amb el govern britànic consistia en que els índis que ocupessin càrrecs públics els abandonessin i els nens deixessin d'anar a les escoles públiques. Per una altra banda es va fer un boicoteig als tribunals de justicia i als organismes governamentals. També va portar a terme una campanya de independencia econòmica de la Índia on es va fer un boicoteig als productes britànics.

La resistència passiva, és l'acte que més famós a fet a Gandhi, ja que consistia en lluitar pacíficament. Mahatma defenia la dita si et donen a una galta, tu posa l'altre. Els atacs dels soldats britànics eren rebuts pacíficament pels seguidors de Gandhi, i de la mateixa manera responia ell quan l'empresonaven. Mahatma responia a algun atac índi fent vagues de fam, però els seus seguidors, per tal de que el seu heroi no morís, detenien l'enfrontament.

Una de les altres causes per les que lluitava era la erradicació de les castes que componien la societat hindú. Pretenia conscienciar a la gent i sobretot als britànics, que els excluien del electorat índi. D'aquesta manera Gandhi es va convertir en un dels defensorrs de la igualtat entre castes i de la seva desaparició.

Gandhi

Gandhi, estava casat, des dels tretze anys, amb una Kasturba, de la mateixa edat que ell i també índia, com ell. Aquesta relació matrimonial es va veure afectada pel seu pensament i la seva lluita, ell mateix va assenyalar que la seva dona i ell mantenien una unió com la d'un germà i una germana.

Com Kasturba diu a la pel·lícula, Mahatma, per les seves creences de seguir el camí de Déu, renuncia a la vida conjugal, deixa les passions. Ell vol eliminar l'esclavitut de la dona i això ho demostra en el seu matrimoni.

Crec que el seu pensament influïa massa en ell, i la seva dona, ja que aquesta com a respecte del seu marit, l'acompanyava en la seva llluita i l'obeïa com un altre més.

Ell vivia tal com predicava, espiritualment i ascèticament, amb dejuni i meditació. Va refusar totes les seves pertinences terrenals, vestia amb lo mínim, típic de les classes més baixes i deia que tot erra com la vida d'un hinduista. Podem dir que el que deia que era el millor, realment ho pensava, ja que ell mateix ho practicava.

Mahatma: el seu significat és ànima gran, nom el qual solament se'ls hi donava als més grans sabis.

Coolie: traballador o criat índigena

Satygraha: abraçada de la veritat, la paraula va substituir a “resistencia passiva” i desobediència civil”, les quals Gandhi no trobava adecuades pel seu objectiu.

Ahimsa: és sinònim de no violència, sense perjuri. Gandhi ho defensava com a tipus de vida que porten els hindús.

Aparigraha:

Hartal: moviment de desobediència civil

Khadi:

Swaraj: autogovern, moviment culminant per a la independència econòmica de la Índia.

Ashram: granges cooperatives

Gandhi

Algunes frases representatives de la pel·lícula:

  • “Para tener independencia debemos ser dignos de ella.

  • No con una violencia que afirme su voluntad, sino con una violencia que abra sus ojos.

  • “La felicidad no se obtiene con objetos, sino con el trabajo y el esfuerzo.

  • Musulmán y hindú, son el ojo derecho y el ojo izquierdo de Índia, no hay ni esclavos ni dominadores.

Gandhi

Els colors de la bandera índia procedeixen del Congrés Nacional Índi.

Color taronja: representa el coratge i el sacrifici

Color verd: significa la fe, la fertilitat i la cavallerositat

Color blanc: és la veritat i la pau

L'emblema del centre, una dharma chakra o roda de la vida budista, va ser incorporada amb la independència del país al 1947.

Com podem veure l'emblema de la roda de la vida budista es va incorporar amb la independència del país, aconseguida gràcies a la “lluita” pacífica de Gandhi. Els colors també tenen molt a veure amb la influència de Gandhi en aquest país, ja que el taronja, el podem relacionar amb el coratge que va tenir ell per enfrontar-se amb els britànics i els múltiples sacrificis que va fer i va fer la població índia per aconseguir el seu objectiu. El color verd i el que representa es pot associar amb la fe que tenia Gandhi en el seu poble i el blanc, el que crec que és el que més podem representar a Gandhi, és la pau, el que aquest sempre va defensar.

Mohandas Karamchand Gandhi, anomenat Mahatma, en sanscrit “gran ànima
Descargar
Enviado por:Krrill
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar