Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Futbol sala


  • Història del futbol sala:

Des dels seus orígens s'entrava en polèmica de quin país era el creador del futbol sala. Per els uruguaians, el creador d'aquest esport va ser el professor Juan Carlos Geriani Gravier, professor de l'Asociación de Jóvenes Católicos (AJC) de Monteviedo. En aquesta associació, un grup de joves alumnes, que mai havien jugat a altres esports, van començar a practicar durant les estones de descans a un joc que li deien “indoor-foot-ball”. Juan Carlos Geriani Gravier, va utilitzar les regles del waterpolo, handbol i bàsquet, redactant les primeres regles de joc que anunciaven la creació d'un nou esport. De cada esport en van treure:

Del bàsquet: cinc jugadors en el camp, la falta personal, el temps de joc (40minuts) i la posició d'alguns jugadors.

Del handbol: prohibició de poder tirar a porteria des de qualsevol lloc i les mesures del camp de joc.

Del Waterpolo: la reglamentació dels porters.

Es va buscar una pilota que botés poc i les porteries les improvisaven dibuixant-les a les parets.

El “futbol de salón”, com es va començar a dir va causar sensació a Uruguai i va anar viatjant a Chile, Brasil, Argentina, Perú i Espanya. Més tard es va desenvolupar a la resta del món.

  • Reglament:

Nombre de jugadors:

El partit serà jugat per dos equips formats cada un per un màxim de cinc jugadors, dels quals un jugarà coma porter. Podran ser utilitzats jugadors substituïts en qualsevol partit que es jugui sota reglament de competició oficial a nivell nacional i internacional. En número màxim de jugadors inscrits en acta serà dotze. En el cas de que per qualsevol circumstància un equip quedés reduït a tres jugadors durant el transcurs del partit, l'àrbitre el decretarà suspès. És permès un número determinat de substitucions. Un jugador que ha sigut reemplaçat pot tornar al partit substituint-ne un altre.

Per a efectuar una substitució ha de ser avisat el jutge de taula.

Els àrbitres:

Es designa un àrbitre per dirigir cada partit. En determinades categories, i segons s'estableixi abans de l'inici de cada competició la Comissió Tècnica de Competició podrà establir que els partits siguin dirigits per dos àrbitres.

Les seves competències i l'exercici dels seus poders començaran en el moment en que entrin al recinte esportiu on se celebra el partit i acabarà en el moment que se'n vagin.

Les decisions de l'àrbitre sobre els fets relacionats amb el joc són definitius, que es refereix al resultat del partit. Durant el partit, la seva facultat de sancionar s'expandeix a les infrastructures comeses durant la suspensió temporal del partit i quan la pilota estigui fora de joc.

Els àrbitres han de complir les Regles del joc. Han de permetre que el joc continuï i s'abstindrà de castigar si l'equip contra el qual s'ha fet la infracció es beneficia d'una avantatge i sancionarà la infracció comesa inicialment si l'avantatge prevista no és tal.

Prendrà nota i informarà a les autoritats competents de tots els incidents abans, durant i després del partit. I de les mesures disciplinàries fetes contra jugadors tècnics i auxiliars dels equips.

Tindran poder discrecional per interrompre o suspendre el partit en cas de infracció a les regles del joc o per qualsevol tipus de interferència extrema.

Des del moment que entren en el terreny, amonestaran a tot jugador que observi conducta incorrecte i, si reincideix, el desqualificaran. En aquest cas, comunicaran el número del culpable a l'organisme competent, en la forma i plaça estipulat en els reglament sota jurisdicció es celebra el partit.

No permetran que les persones no autoritzades entrin a la superfície de joc.

Interrompran el joc si aprecien que algun jugador ha sofert una lesió important.

Prendrà mesures disciplinàries contra jugadors que cometin faltes mereixedores de amonestació, desqualificació, i expulsió.

Desqualificaran del terreny de joc a un altra jugador que en la seva opinió serà culpable de conducta violenta, joc brusc greu, o si utilitza actes injuriosos.

Durada i parts d'un partit

El temps que dura un partit és de 40 minuts cronometrats, partits en dos parts de 20 minuts cada un. La duració de qualsevol dels períodes haurà de ser prorrogada per permetre l'execució d'una penalitat màxima, doble penal o d'un tir lliure sense barrera una vegada acabat el temps reglamentari. L'interval entre les dos parts no durarà més d'un quart d'hora, les normes reguladores de cada competició podran dir la duració d'ell mateix.

Vestimenta

Els jugadors d'un equip han d'anar equipats sobre el terreny de joc i durant tot el partit amb el mateix uniforme, que portarà els colors distintius del seu equip i s'ha de distingir clarament del color i el disseny de l'uniforme de l'equip contrari. Han de portar calçat esportiu. El color dels uniformes dels jugadors que facin de porter s'ha de diferenciar clarament de la vestimenta dels equips i del porter contrari.

Quan s'enfronten dos equips que tenen uniformes iguals o semblants, i pugui haver-hi confusió, l'equip que jugui al seu camp canviarà el color de la samarreta.

Es prohibit portar proteccions per a la cara o el cap, polseres, rellotges, anells, collars, arracades, ulleres sense cinta elàstica de subjecció o muntura sòlida, així com qualsevol objecte que pugui ser perillós per a la integritat física dels jugadors.

Mesures del camp

El terreny de joc és de 40 metres de longitud i 20 metres d'amplada. Es recomana que hi hagi una àrea de seguretat que rodegi els límits exteriors del terreny de joc. En els partits internacionals, els marges de seguretat han de ser d'un metre des de les línies de banda i dos en les línies de fons. Ha de ser homogeni i llis. No podrà tenir desnivell i podrà ser de fusta, parquet, asfalt, cautxú, ciment o un material plàstic compacte. No es permeten terrenys de gespa, terra o cendra.

'Futbol sala'

El gol

Es farà gol si la pilota traspassa totalment la línia de meta entre els postes i per sota del pal superior de la porteria sense que hagi sigut alçat, llançat o colpejat internacionalment amb la mà o el braç per qualsevol jugador de l'equip atacant, inclòs el porter i sempre que l'equip anotador no hagi infringit les regles del joc.

Equip guanyador

L'equip que hagi marcat el major número de gols durant el partit serà el guanyador. Si els dos equips han marcat el mateix nombre de gols o no han marcat cap, el partit s'acabarà en empat.

Sac de banda

Quan la pilota travessi les línies laterals, sigui per el terra o per l'aire, el seu retorn al camp es farà mitjançant un llançament amb les mans des del lloc exacte per on ha sortit la pilota, en qualsevol direcció i per un jugador de l'equip contrari, inclòs el porter, a aquell que l'ha tocat per última vegada.

  • Principals diferències entre el futbol sala i el futbol tradicional

Futbol tradicional

Futbol sala

Es juga en un terreny a l'aire lliure d'herba, terra o gespa artificial.

Es juga en un terreny de sòl dur com pot ser el parquet, fusta o

linòleum.

Dos equips d'onze jugadors.

Dos equips de cinc jugadors.

El camp té unes dimensions de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 m d'ample.

El camp té unes dimensions de 24 a 28 metres de llarg i de 13 a 15 metres d'amplada.

La pilota té un perímetre de 68 a 71 cm i el seu pes està entre 396 i 453 grams.

La pilota té un perímetre de 61 a 64 cm i el seu pes està entre 410 i 430 grams.

Hi ha un àrbitre auxiliat per dos àrbitres assistents.

Hi ha dos àrbitres.

Els partits duren 90 minuts dividits en dues parts de 45 minuts amb 15 minuts de descans entre ambdós.

Els partits duren 40 minuts dividits en dues parts de 20 minuts amb 10 minuts de descans entre ambdós.

  • Definició i anàlisi del penal:

El penal és un tir lliure que s'efectua des del punt de penal i, abans de que s'efectuï, tots els jugadors, a excepció del que executa el tir i el porter adversari, hauran d'estar a l'interior del camp de joc però fora de l'àrea de penal i distanciats al menys 6 metres del punt de penal.

El porter adversari haurà de romandre sobre la seva pròpia línia de meta entre els pals sense moure els peus fins que la pilots estigui en joc.

El jugador que executi el penal haurà de tirar la pilota endavant i no podrà tornar-la a jugar fins després que l'hagi tocat un altre jugador.

La pilota serà considerada en joc quan el jugador l'hagi xutat, és a dir, que ha recorregut una distància igual a la seva circumferència.

Podrà marcar-se un gol directament d'un penal.

Quan un penal s'executa durant el curs normal del partit o quan el temps s'ha prolongat a mitja part o al final del partit amb l'objectiu de tirar o tornar a tirar un penal, no s'anul·larà un gol si abans de passar entre els pals la pilota toca un o ambdós pals o al travesser o al porter o alguna combinació d'aquests factors amb la condició de que no s'hagi comès una altre falta.

  • Direccions d'interès de futbol sala:

Clubs i federacions:

Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS)

www.futscat.com

c/Remeneces nª12 17005 Girona

Tel: 972 22 66 42 Fax: 972 22 07 83

Federació Madrilenya de Futbol Sala (FMFS)

www.femafusa.com

c/ Meléndez Valdés nª26 28015 Madrid

Tel:91 444 44 70 Fax: 91 444 44 75

Federació Internacional de Futbol Sala (FIFUSA)

www.cherrytel.com/fifusa/

(actualment construint la pàgina web)

Associació De Jugadors de la Lliga Nacional Espanyola Futbol Sala

www.futsala.com

Pàgines Web:

www.futcat.org

www.futsala.com

www.futbolsala.com

www.futbolsala.info

www.deportesmerida.com/futbol/futbolsala/

www.atienza.com/futbol

www.galeon.com

www.futbolsalapego.com

  • Bibliografia:

  • Gran enciclopèdia catalana

  • Gran enciclopèdia Larousse

  • Gran enciclopèdia Encarta 2003

  • www.futscat.com




Descargar
Enviado por:Tristana
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar