Música


Franz Joseph Haydn


FRANZ JOSEPH HAYDN

Haydn ( 1732-1809 ) compositor austríac junt amb Mozart i Beethoven es el tercer gran representant del classicisme vienès.
A més es conegut com el pare de la simfonia i el quartet de corda.

DADES BIOGRÀFIQUES

Franz Joshep Haydn va néixer el 31 de març de 1732 a Rohrau Poble proper a Viena, Àustria, a aquella època capital del Sacre Imperi Romanic Germànic molt pròxim de la frontera amb Hongria.
Fou el segon dels 12 fills de Mathias Haydn, L'Aristòcrata de la població i Anna Maria Koller, cuinera del palau del conte Harrach.

Cap dels seus progenitors sabia llegir música; no obstant, el seu pare era un entusiasta músic folklòric i havia aprés a tocar L'Arpa de forma autodidacta durant L'Època que va treballar com a oficial. Segons els últims records de Haydn, la seva infància amb la família va ser extremadament musical i freqüentment cantaven junts i amb els veïns.

VIDA PROFESSIONAL

Dotat d'una ermosa veu, al 1738 Haydn va ser enviat a Hainburg, i dos anys més tard a Viena, on va ingressar al coral de la catedral de San Esteban i va tenir l´oportunitat de perfeccionar els seus coneixements musicals.

Allí va romandre Haydn fins al canvi de veu, moment en què, després d'un breu Període com Assistent del compositor Nicola Porpora, va passar a servir com a mestre de capella a la residència del comte Morzin, per a qui va compondre les seves primeres simfonies i divertiments.
L'Any 1761 es va produir un gir decisiu a la carrera del jove músic: fou llavors quan els prínceps de Esterházy- primer Paul Anton i poc després, la mort d'aquest, el seu germà Nikolaus- el tomaren al seu servei. Haydn tenia a la seva disposició una de les millors orquestres d'Europa, per a la qual va escriure la major part de les seves obres orquestrals, operístiques i religioses.

La mort al 1790 del princep Nikolaus i la decisió del seu successor, Paul Anton, de dissoldre l'Orquestra de la cort va motivar a que Haydn encara sense abandonar el seu carrac de mestre de capella, s'instal·larà a una residencia de Viena. Aquell any, i per mediació de l'empresari Johan Peter Salomon, el músic va realitzar el seu primer viatge a Londres, al que siguió en 1794 un segon. A la capital britànica, a més a més de donar a conèixer les seves dotze ultimes simfonies, va tenir ocasió d'escoltar els oratoris de Haendel.
.
VIDA ARTÍSTICA I SOCIAL

Haydn fou especialment respectat per els músics de la cort dels Eszterházy, als que va dirigir, i va mantindre una atmosfera laboral cordial i va representar amb eficàcia els interessos dels musics amb el seus mecenes.

Haydn tenia un gran sentit de l'humor, evidentment en el seu amor per les bromes pesades que apareixen amb freqüència a la seva música i tenia moltes amistats.
Durant la major part de la seva vida es va beneficiar del seu temperament alegre i feliç per naturalesa, però, en els seus últims anys, es troben evidencies que va passar un període de depressió.
Sempre començava els manuscrits amb la frase "in nomine Domini" ( en nom de Déu) i finalitzava amb " Laus Deo" (en gloria de Déu).

TIPUS DE MÚSICA
Estructurat segons una forma sonata basada en l'exposició i el desenvolupament de dos temes melòdics, al qual seguien altre lent en forma d'ària, un minuet i un rondó conclusiu.

No és, doncs, estrany que Haydn hagi estat considerat el pare de la simfonia i del quartet de corda: encara que ambdues formes existien com a tals amb anterioritat, per exemple entre els músics de l'anomenada Escola de Mannheim, va ser ell qui els va donar una coherència i un sentit que superaven el pur divertiment galant del període anterior. Si transcendental va ser el seu paper en aquest sentit, no menor va ser el que va tenir en el camp de la instrumentació, on els seus nombroses troballes van contribuir decisivament a ampliar les possibilitats tècniques de l'orquestra simfònica moderna.
TÍTOLS I OBRES IMPORTANTS

La creació
Les estacions
Missa Nelsón
Missa Maria Teres
Militar
El rellotge i les 66 de Paris

MORT I ÚLTIMS DIES

Aïllat d'altres compositors i tendències musicals fins a l'últim tram de la seva vida, va estar, segons va dir, "forçat a ser original". En l'època de la seva mort, era un dels compositors més cèlebres de tota Europa.

Finalment va morir el 31 de maig de 1809 a Viena a l'edat de 77 anys.
Descargar
Enviado por:Elabayarde
Idioma: catalán
País: España

Rincón del meme
Te va interesar