Electrónica, Electricidad y Sonido


Font d'alimentació regulable


FONT D'ALIMENTACIÓ

REGULABLE

Índex

 • Realització de la placa del circuit imprès

 • Diseny (Proteus “ISIS” ”ARES”)

 • Atacat (Revelat i Atacant)

 • Montatge

 • Estudi de la font d'alimentació regulable

 • Bloc - Componenet (Transformador)

 • Rectificador - Components (Diodes)

 • Filtro - Components (Condensador)

 • Regulador - components [Potenciometre Regulable - Regulador (Variable - Fixe)]

 • Aplicacions de muntatge

 • 1-Realització de la placa del circuit imprès

 • Diseny

 • Primer de tot vem fer servir un programa d'ordinador, el Proteus ISIS que te la funció de simular circuits electrònics, la manera d'utilització es molt fàcil. Senzillament arrastrant components de una barra d'aplicacions a la pantalla del mateix programa, i la pista del cable, només cal clicar a la punta del component escullit a una altre d'un altre component, i directament s'uneixen. Els componen seran els que un mateix esculli per el seu circuit, per exemple els que vaig fer servir jo: 4 diodes, 2 condensadors, 1 regulador, 1 potenciometre regulable, 1 diode led. Però tots aquests components han de se escullits amb els valors corresponents. I quedaria:

  'Font d\'alimentació regulable'

  Un cop tens el circuit electrònic fet, i simulat al Proteus ISIS. A la barra d'eines del ISIS, hi ha una insignia on i posa ARES, cliques sobre ell i directament et passarà al programa Proteus ARES. Alli ti troves tots els components a una barra de la banda esquerra, que els tens d'anar colocant a la pantalla, i a mesura que els vas colocant ja van anant sortint les pistes, i els coloques com a tu et vagi millor per a després fer el muntatge. Un cop ja ho tens acabat pot quedar de moltes maneres, però a mi m'ha quedat així:

  “CIRCUIT DEL ARES AMB INDICACIONS”

  Després toques una OPCIÓ “-”, i torna a quedar el circuit, però aquest cop sense les indicacions de on van colocats els components, i quedaria:

  “CIRCUIT DEL ARES SENSE INDICACIONS”

  Llavors ja està el circuit per a poder-lo imprimir.

  Normalment s'imprimeix en un paper transparent, però si no n'hi ha també es pot imprimir amb paper normal.

 • Atacat

 • Un cop ja està el circuit imprimit, es posa el paper transparent on esta imprimit el circuit a la part de la placa positiva d'on es treu una etiqueta que deixarà al descovert una banda de la placa tota fosca.

  I si s'imprimeix en un paper, es te de posar el paper de la banda que hi ha la tinta mirant a la banda fosca de la placa

  Colocan-t'ho d'aquesta manera es posa, a una insoladora amb la banda del paper tocant als florecents. Més o menys si haurà d'estar uns 10 min.

  -Un cop passat per la insoladora, s'agafa la placa sola i es posa en un recipient on hi te d'haver una mescla de sosa caústica amb la proporció adequada d'aigua.

  Cuan està amb contacte amb el liquid, es veu com la banda fosca va desapareixent i va deixant la silueta del circuit que em posat a la insoladora amb aquell color fosc que veiem abans, i lo que no es el circuit es queda tot de coure. Cuan ja estigui ben remarcat, es treu la placa d'aquell recipient i es posa dins d'un altre que conté aigua sola. I ja es pot tornar agafar amb la mà.

  -Desprésde fer el Revelat, ve el que sen diu Atacant, que consistirà en el mateix però amb diferent producte, aquest cop clorur fèrric que en comtes de desfer aquell color fosc menys el circuit marcat amb la insoladora, desfarà tot el coure sobrant que hi ha al voltant i entremig del circuit, i deixant el circuit una altre vegada intacte, amb aquell color fosc. I lo sobrant que abans era coure ara serà el mateix plàstic de la placa.

  La treus del recipient i també li fas una pasada per l'aigua per poder-lo sostenir amb les mans, i poder-li netejar les pistes fosques amb alcohol.

  Finalment queda lo que sen diu un circuit imprès, la placa de plàstic i per a sobre les pistes del circuit, de coure.

  Bueno i ja savem que la placa es de plàstic per que es aïllant, i les pistes son de coure per que son conductores.

  Darrerament s'auran de fer els forats per a poder-hi posar els components, els forats es fan al final de cada pista, on hi ha una rodona de coure i al seu interior plàstic per poder-ho foradar i no fer malbé la pista.

  c) Muntatge

  Per començar el muntatge jo teniapreparat el soldador, l'estany, els components, la placa, el circuit imprimit del ARES de les indicacions dels compnents, i les ganes.

  Vaig començar per el rectificador que vénen a ser els 4 diodes, després vaig soldar la part del filtro, o siguin el condensador en paral·lel i tot seguit també amb paral·lel lo que fa la funció de indicador de corrent a la font, la recistència i el diode LED.

  Després els components del regulador, l'LM317, el potenciometre regulable, i una resistència.

  Una vegada va estar tot soldat, men vaig enterar de que l'LM317 estava al reves, el vaig desoldar i girar, el vaig tornar a soldar. Es va fer la prova d'avera si anava i si, si que va anar.

  2-Estudi de la font d'alimentació

 • Bloc - Componenet (Transformador)

 • El transformador es lo acencial per a fer la font d'alimentació, per que la corrent que circula per a tots els habitatges es corrent alterna AC i la freqüencia massa irregular, i per els components electrònics requereixen menys voltage i la ona de freqüencia més estable.

  Doncs el transformador lo que fà es que deixa la mateixa ona de freqüencia, i redueix la tenció per que la ona de freqüencia pugui estar tractada.

 • Rectificador - Components (Diodes)

 • Aquesta part de la font, es on es comença a tractar la freqüencia de la ona, i per aconceguir-ho fem servir l'esqueme seguent, que es un pont de diodes:

  'Font d\'alimentació regulable'

  El pont de diodes te la funcio de ja començar a tractar la freqüencia. Abans de fer aquest pas teniem una tenció de 12V AC, i després d'aver passat aquest pon ja sortirà modificada, es a dir una freqüencia més estable, però encara no del tot.

  Però tembé es cert que la tenció li podem dir que ja es corrent continua CC.

  Vegem la diferència:

  'Font d\'alimentació regulable'

  'Font d\'alimentació regulable'

 • Filtro - Components (Condensador)

 • La funcio que fa el condensador, es una ajut per estabilitzar encara més la ona de freqüencia, i mantindre el voltatge constantment al V max.

  I amb l'esquema es representa així:

  'Font d\'alimentació regulable'
  'Font d\'alimentació regulable'

  La tolerància es la diferencia entre les desviacions de capacitat superiors o inferiors, això segons el fabricant.

 • Regulador - components [Potenciometre Regulable - Regulador (Variable - Fixe)]

 • Aquest regulador ja estabilitza al V max molt precisament, i a més a més es regulable.

  Per a que això es compleixi, ha d'esta colocat d'una manera i amb una recistència i una recistència regulable, a més de el regulador LM317. L`LM317 es com el 78XX d'aspecte son iguals però l'LM317 soporta 1,5A que el 78XX no era capaç. Aqui es pot aprecià la forma de conecció:

  'Font d\'alimentació regulable'

  2-Aplicacions del muntatge

  Aquesta font d'alimentació doncs la puc fer servir per a moltes coses. Cada circuit que faci, o muntatge, o proves amb el PIC. Aquesta font esta molt bé, per que imeginet que en tens una de 15V i tens de provar un pic, que fas llavors. En canvi si es regulable com en el cas daquesta dons ho pots ajustar per al voltatge que necesitis des de 1,2V DC - 27V DC.

  Transformador

  Rectificador

  Filtro

  Regulador

  220V

  1,5V - 31V

  Recistència 4k7

  4 diodes 1N4007

  Condensador 2000 F

  Potenciometro regulable 4k7

  Condensador 100 F

  Reguldor LM 317 L

  Resistència 1k

  1 LED

  Regletes

  Regletes

  Transformador

  In 220V AC

  Out 12V AC

  Corrent abans de passar per el pont de diodes

  Corrent després de passar per el pont de diodes

  V max

  0

  V max

  0

  V min
  Descargar
  Enviado por:X leño
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar