Lenguaje, Gramática y Filologías


Fábulas de Esopo; Jerry Pinkney


FAULES D´ISOP

'Fábulas de Esopo; Jerry Pinkney'

BIOGRAFÍA DEL AUTOR:

Pocos datos existen sobre la biografía de Isop, ya en la época clásica su figura real se vio rodeada de elementos legendarios e incluso se ha puesto en duda su existencia por algunos historiadores. Sus fábulas se utilizaban como libro de texto en las escuelas y Platón dice que Socrates se sabía de memoria los apólogos de Isop. El pueblo de Atenas encargó al escultor Lisipo la realización de un busto del poeta.

DADAS DEL LLIBRE:

Nom del llibre: Faules d´Isop

Autor: Jerry Pinkney

Editorial: Vicens Vives

Il·lustracións: Jerry Pinkney

Traducció: Albert torrescasana

Any de edició: 2003

Nombre de colecció: 19

RESUMEN

EL PASTOR I EL LLOP

Un pastor tenia un rebany petit i feia anar cada dia al seu fill a vigilar les ovelles. Un dia el fill se le ocurrio gastar una broma dien que venia el llop quan era mentira tots els del poble fueron i ell se estava rien un altre dia hizo lo mateix y quan vino el llop de veritat ningú fue a socorrerle.

El mentider diu la veritat i no és cregut.

EL LLOP QUE ES VA DISFRAZAR DE XAI

Un llop es va disfrazar de ovella i es va infiltra en el rebany aixi quan el pastor es dormi poder menyas ovelles pero el pastor que tenia hambre va agazar una ovella que resulta que era el llop y quan lo descubrio le corto el coll.

Sovint els trucs posen el mag en perill.

El SALTAMARTÍ I LES FORMIGUES

Un saltamartí es reia quan en el estiu les formigues traballaven i quan va arribar el hivern el saltamartí no trobava menjar i va pedir ajuda a les formigues i li van dir que no.

El que puguis fer avui, no ho deixis per a demà.

EL LLEÓ MALALT

Un lleó vell tenia por de morir de gana entonces li va dir a un corb que li digues a tots els animals que li vinguen a visitar tots els aniomals a la seva cova y se los iba menean i quan la guineu iba a entrar li va dir al lleo que primero tendran que surtir els altres animals.

Ocell vell no entra en gàbia.

EL NEN I LES AMETLLES

Un nen tenia molta gana i volia menyar de unes coses que hi havia en un pot, va ficar la má i quan volia sacarla no podia perque havia cogido moltas entonces la seva mare li va dir que deixara unes guantes i aixi sacar la má.

Una mica es millor que res.

EL VENT DEL NORD I EL SOL

EL vent del nord es creia el m´es foro i el sol li va desafiar a veure qui le treu la capa a ese home, el vent va soplar pero lo unic que aconseguia era que el home se abrigues més i el sol va dar calor i el home se la va treure.

Val més traça que força.

EL GAT, EL GALL I EL RATOLÍ

Un ratolí volia veure el que havia fora i quan va tornar li va dir a la seva mare que havia vist un animal molt bonic i un altre molt feo la mare li va explicar que el bonic era un gat i que menja ratons i el altre era un gall inofensiu.

Las aparences engaenyen.

EL MOSQUIT I EL TORO

Un mosquit es va parar a descansar encima de un toro i quan es iba a marchar li va dir al toro que se tenia que ir que sentia las molestias de su peso i el toro le va contestar que ni sabia que estava encima seu.

Gairebé mai no som tan importants com ens pensem.

LA VEDELLA I EL BOU

A una vedella la trataba molt bé i al bou li feia treballar i la vedella pensaba que el bou tenia envella de ella però no era aixi. A la vedella la vendieron i hicieron un banquete con ella.

Més val una vida llarga de feina que una vida curta de comoditat.

LA LLEBRE I LA TORTUGA

Una tortuga desafió a la llebre en una cursa, la llebre convençuda de que iba a guanyar uqe se tumbo a descansar i se durmió i la tortuga quan iba a arribar se desperto però no llegó a tiempo.

Fent camí, s´arriba a la fi.

EL CÉRVOL I EL SEU REFLEX

A un cérvol li gustaba la seva cornamenta però les seves potes li daben vergonya derrepent oyo uns gossos i se fue a amagar darrere uns arbres però la seva cornamnta se atasco i amb les seves potes va aconseguir fugir.

Sovint menysvalorem el que en spot salvar.

ELS RATOLINS I LES MOSTELES

Els ratolins van declarar la guerra a les mosteles, el ratolí general se havia posat un casc de plumes rojas i en la guerra estaban amagats en la hierba però es veia el casc rojo i les mosteles se avalanzaron sobre ells i se metieron en una cueva però el casc se atasco i murieron tots.

L´ambició fa perdre l´home.

L´ASE I EL GOS PETANER

L´ase tenia envella del gos perque se sentaba encima del amo i un dia el ase va entrar a la casa i es va posar encima de la taula i del amo.

No tothom ha nascut per fer les mateixes coses.

LA GUINEU I EL BOC

Una guineu va caurea un pou i per surtir li va dir a el boc que saltes dins perque el aigua staba fresca el boc va saltar i la guineu amb agilidad va saltar encima de la espalda i va surtir i el boc es va quedar atrapat.

Per ajudar a alçar algú no caigáis tu.

EL GOS EMPIPADOR

Un gos espantava les gallinas, les ovelles etc. El dueño li va posar un collar amb un cascabel el presumia del cascabel peròun gos savio li va dir que se lo havia posat per que era un empaipador.

La notorietat no és el mateix que la fama.

EL MOLINER, EL SEU FILL I L´ASE

El Moliner i el seu fill llevaban a l´ase a l mercat peròpel camí van anar cambiant que si se subia el fill encima de láse que si subia el Moliner que si no se que i al final lo llevavaban voca debajo de una rama atado i es va caure al aigua i es va ahogar i no van guanyar diners .

Arri, ase, i deixa dir.

LA LLETERA I LA GALLEDA

Una lletera anava somiant amb el que fara amb la llet i va llorar el cap perqeu era una part del que staba somiant i se li va caure tota la llet.

No diguis blat que no sigui al sac i ben lligat.

EL PORC I LES OVELLES

Un porc estava en mig de un rebany i el pastor el va coger para anar a matar-ho, el porc es va posar a gritar i una ovella li va dir que no tenia por que gritar i ell li va contestar que a ellas quan els cogia era per sacar la llana però que a ell li iban a matar.

No costa gaire parlar de coratge quan no corres cap perill.

LA GUINEU I ELS FAISANS

La guineu se puso a donar voltas al seu mateix voltant i els faisans que no le quitaban vista per si de cas es van marrellar i van caure i la guineu se les va menllar.

La traça mata la caça.

L´ASE I LA SAL

Un ase portava sal i se va caure al riu i va perdre la meitat de la sal, al arribar al mercat el amo va comprar esponjes i les portava el ase i el ase se va tirar al riu perque asi pesaria menys pero les esponjes van chuclar mes aigua i va pesar més.

Les males pensades sovint porten desgràcies.

L´ALOSA I LES SEVES CRIES

L´alosa tenia el niu en un camp de blat i les cries van sentir que els homes volian recullir el blat però la mare les va dir que no se preocuparan i un altre dia van escoltar que demà començaven a recullir i la mare les va dir que ja era el moment de anarse.

Si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit.

LA GUINEU I EL RAÏM

Una guineu es va encontrar amb un raïm penyat i va intentar agafarlo però no podia i entonces va dir que segur que ese raïm aun no estava madur.

Quan la guineu no les pot haver, diu que son verdes.

EL LLOP I EL GOS GUARDIÀ

Un llop tenia molta gana i li va preguntar al gos perque el no tenia gana i li va respondre perque li donaven de menjar però que tenia que estar atado a una cadena entonces el llop preferia morir de gana en el bosc que estar atado a una cadena.

Sense llibertat, no hi ha felicitat.

EL NEN QUE ES VOLIA BANYAR

Un nen es va banyar en un riu perillos i se li estaba llevant la corrent i un home li va empezar a hechar la bronca i el nen li va dir que ara li salvase i que después li digues tot el que vulgui.

No necessitem consells, sinó remeis.

LA CUA DEL PAÓ

Un paó volia ser bonic I al dia següent tenia les plomes mes boniques les queria ensenyar a tothom però es va donar que no podia volar.

Per lluir s´ha de patir.

L´OCA DELS OUS DÓR

Uns grangers molt pobres que acogian tots els animals van veure una oca nova que sacaba ous de or un ou cada dia però ells volian que los saquesi tots a l´hora però quan van matar l´oca no tenia ni ou a la pancha i es van volver pobre una altra vegada.

Qui tot ho vol, tot ho perd.

L´OMBRA DE L´ASE

Un home va pagar a l´amo de un ase perque li fes de guia pel desert i com que feia calor es va posar en la ombra del ase i van empezar a discutir i el ase va marchar i es van quedar sense ombra i sense montar.

D´un que diu que no i d´un altre que diu que sí, en neixen les raons i el discutir.

EL GOS I L´OS

Un gos es va veure reflectit al aigua i es pensava que era un gos amb un os mes gran que el seu i va empezar a ladrar però si li va caure el seu os al riu i es va quedar sense os.

Qui enveja el que tenen els altres, perd el que té.

EL GARREPA

Un home va vendre el que tenia per una bolsa de monedes d´or i les va enterrar al seu jardí i cada dia els comptava per veure si le faltava alguna i un dia un lladre li va robar les monedes i un criat li va donar una pedra i li va dir que valia lo mateix que el or .

El que no fem servir mai no serveix per res.

ANDROCLES I EL LLEÓ

Androcles era un esclau i es escapar al bosc i va ayudar a un lleó i el lleó li portava menjar però un dia van ser capturats i a Androcles el van llançar als llenos i va resultar que era lleó que va ayudar i al veure el emperador que el lleó no li atacaba Androcles li va explicar tota la seva historia i el emperador el va deixar lliure.

Qui bé fa bé troba.

ELS GALLS I L´ÀGUILA

Dos galls discutien sobre qui era el rei del corral entonces hicieron un combate i el guanyador da cridar la seva victoria i un àguila se lo va menjar.

L´orgull sega l´ull.

EL JARDINER I EL SEU GOS

Un gos va caure al pou i va empezar a cridar de dolor i el seu amo va vindre per salvarlo i el gos el va sosegar i el amo li va dir que ara es queda aixi fins qui trobi una surtida.

No mosseguis la mà que t´alimenta.

LA GUINEU I LA CIGONYA

Una guineu tenia envella de la cigonya i la va invitar a la seva casa a sopar i va preparar una sopa un un plat poc profunt i la cigonya no casi ni provarla i la cigonya li va invitar al dia següent a la seva casa i va preparar sopa un un jarró molt llarg amb el coll estret i la guineu es va queixar i la cigonya li va dir que era el mateix que li va fer ell a ella ahir.

Comporta´t amb els altres com t´agradaria que els altres es compertessin amb tu.

ELS VIATGERS I LES MONEDES D´OR

Dos viatgers anaven passegant i un es va encontrar un sac de monedes I el alter va dir que havien quedat que tot el que es trobessin era dels dos però el altre no estava d´acord

I no va voler compartir entonces va vindre un monton de gent amb garrots a per el que tenia les monedes d´or i va dir crec ve venen a per nosaltres i el altre va dir no deias que les monedes eran teves dons ara venen a per tu.

Si no compartieses la bona sort, no esperis compartir la polenta.

POSAR EL CASCAVELL AL GAT

Uns ratons estaven aterroritzats perque un gat se els menjava entonces un dia un rató va dir que tenian que posar un cascabel al gat i ya está i tots van saltar de alegria però el rató més savio va dir que qui seria el valent que si lo pasaria.

Sempre hem de buscar solucions posibles.

EL PESCADOR I EL PEIXET

Un pescador va tindre un dia molt malo i solo va pescar un peixet molt petit i el peix li va dir que li deixes anarse i que quan fos mes gran que li pesques però el pascador no li va fer cas.

Val més un pardal a la mà que una perdiu en l´aire.

ELS BOUS I LES RODES DE CARRO

Uns bous tenian que llevar un carro por un camí amb barro i no es queixaban pero les rodes es queixaben i els bous van dir voleu callar que nosaltres som els que tenim que tirar del carro.

Els qui es queixen més sovint són els qui menys pateixen.

L´ASE I LA PELL DE LLEÓ

Un ase es va encontrar una pell de lleó si la va posar per asustar els animals i veia que pasava una guineu que siempre se reia de ell i va cridar i la guineu es va posar a riere perque si dio cuenta de seguida que era el burro por el rebuzno.

Els tòtils es poden disfressar, però no poden disfressar les seves paraules.

EL ROURE I ELS JONCS

Un roure resistia a totes les tempestas i se sentia orgulloso però un dia de molta tempesta els Jonás es doblaban i el roure posava resistencia fins que al final el roure va caure i els joncs van sobreviure.

Més val doblegar-se que trencar-se.

EL LLOP I EL PASTOR

Un llop estava al costat de la casa de un pastor i el pastor i su familia estavan menean-se una ovella i el llop va dir que quan el caçava una ovella li tiraven gossos a sobre i que ara ells fen el mateis que ell.

A vegades recriminem als altres cosas que trobem ben normals quan les fem nosaltres

.

LA GUINEU I EL CORB

Una guineu tenia molta gana i va veure a un corb amb un tros de formatge al pic i entonces la guineu li va dir piropos i volia que cantara però quan el corba va obrir el pic se li va caure el tros de formatge i la guineu se lo va menjar.

Qui festes et fa i no t´en solia fer, o et vol trair o t´ha de menester.

ELS VIATGERS I L´ÓS

Dos amics anaven pel bosc I quan va vindre un ós un de ells es va subir a un arbre sense ajudar al seu amic i el altre es va tirar al suelo perque savia que l´ós no se menja els cadavers i l´ós va passar de llarg i el amic del arbre li va dir al seu amic semblaba que el ós te havia dit algo i el amic li va idr que l´ós li havia dit que la proxima vegada se busqués un bon amic.

En malaltia i presó coneixeras ton companyó.

EL LLEÓ I EL MOSQUIT

Un lleó es va enfrentar contra un mosquit i el mosquit li picava tot el rato fins que el lleó es va rendir.

No hi ha enemic petit.

EL CRANC I LA SEVA ÀVIA

Un cranc caminava de costat i la seva àvia li va dir que camines cap endavant i el cranc li va dir que li ensenyes però quan la àvia va intentar andar sol podia caminar de costat i entonces li va dir al cranc que ell tenia raó.

Rectificar es de savis.

EL RATOLÍ DE CAMP I EL RATOLÍ DE CIUTAT

Un ratolí va combidar al seu cosí de ciutat a menjar a la seva casa i va preparar el menjar lo millo que podia i al dia seguent va anar a menjar a casa de ciutat i le va perseguir un gat i va tornar a la seva casa de camp.

Més val menjar poc i pair bé.

EL GOS I LA MENJADORA

Un gos es va posar a dormir en un menjador i quan van arribar els bous el gos els va ensenyar els dents i va grunyir i els bous van dir que ni menya ni deixa menyar.

El ca de l´hortolà, que no lladra ni deixa lladrar.

EL LLOP I LA GRUA

Un llop tenia un os en la garganta i va dir que el que se lo sacara de la boca recibira una recompensa i una grua se lo va treure i va pedir la recompensa i el llop li va dir que la recompensa era haver metido la cara dins de la boca del llop i haver sobreviscut.

Bòta polenta mai fa bon vi.

L´ASTRÒLEG

Un astròleg mirava les estrelles i predecia el futur i un dia mirando les estrelles va caure en un charco i els veins van anar a ajudarlo i un li va dir que en vez de mirar tant el cel que mirara on possa els peus.

No oblidis les petites coses mentre penses en coses més grans.

EL REI TRONC I LA REINA CIGONYA

Unes granotes volian un rei i el sol els va enviar un tronc però ells volian un altre rei perque aquet no feia res i el sol els va enviar una cigonya i els va empezar a menjar a tots.

Val més boig conegut que savi per conèixer.

EL VIATGER FATXENDA

Un home que havia viatjat molt havia tornat el seu poble i estava fardant de les seves aventuras i dijo que havia set el home que mes havia saltat i que si no se lo creian que preguntaran a cualquiera i un home va dir que saltara aquí mateix.

Qui s´alaba massa té el cap de carabassa.

EL FEIX DE PALETS

Un granger estava a punt de morir i els seus fills sempre se varallaban però el mes gran li va dir que parteixi el feix però no pudo i un altre tampoc solo juntos el pudieron trencar per la meitat.

La unió fa la força.

EL PASTOR I LES CABRES SALVATGES

Un pastor es va encontrar amb un rebany salvatge i els va donar de menjar però al seu rebany casi no els va donar i el rebany salvatge es va anar i el pastor va dir que aixi le agradecia que les havia cuidat i una ovella va contestar que al seu rebany casi no els havia donat de menjar i que a ellas també els passaria lo mateix si es quedara amb ell.

No desatenguis els teus amics per atendre´n de nous.

L´HOME I EL LLEÓ

Un home I un lleó estavan discutin sobre qui era millor i el lleó decia que ell era el rei dels animals i el home que en aquella estatua estaba un home agafant pel coll a un lleó.

No tot és u, estar ple o estar dejú.

LA GUINEU I EL GALL

Una guineu li va dir a un gall que tots els animals havian fet les paus i com que el gall no se lo creia va cridar uns gossos i la guineu se va anar.

S´atrapa més aviat un mentider que un coix.

EL LLEÓ I EL RATOLÍ

Un lleó estav atrapat en una red i un ratolí li va salvar dels caçadors i li va dir al lleó que fins i tot el més petit ajuda al més gran i foro.

A vegades fins i tot els més poderosos poden necessitar els més petits.

EL CORB I EL GERRO

Uns corbs tenian sed I havia un jarro medio lleno pero no llegaban a beure I un se va marchar el altre va posar pedres fins que va pujar el aigua fins a dalt.

Val més enginy que força.

ELS NENS I LES GRANOTES

Uns nens van començar a tirar pedres a una balsa i les granotas tenian por i una va surtir i va dir que per ells era un joc però que per amb elles era una quesito de vida o mort.

La diversió d´una persona pot ser el dolor d´una altra.

EL CAVALL I EL CÉRVOL

El cavall i el cérvol discutien qui tenia que veure la millor aigua i tot aixo i un dia el cavall li va dir a un home que le ajudes a vencer al cérvol i el home vino montaten el cavall i el cérvol va fugir i el home es va quedar amb el cavall i el cavall el va servir durant el resto dels seus dies.

Sovint la revenja es paga cara.

LE FORMIGA I EL COLOM

Una formiga estava a punt de ahogarse i un colom la va salvar un caçador va apuntar al colom i la formiga mordió al caçador i va fallar el tiro.

L´amor amb l´amor es paga.

LA GIGONYA I LES GRUES

Unes grues van dir a la cigonya que les acompanyes que anaven a menjar grano i la cigonya els va acompanyar i el granger els va atrapar i la cigonya deia que no pertenecia a aquet grup que la deixes marchar i el home va dir que no.

Sempre et jutgen per les companyies que tens.

LA NIMFA I EL LLENYATAIRE

A un home se li va caure la destral a una balsa molt profunda i una nimfa li va traure una de or i una de plata i va dir que ninguna de aquestes era la seva entonces por ser sincer se las va regalar i el seu germá que tenia envella va fer el mateix i quan va portar la destral de or va dir que aquesta era la save i per haver mentido no le va donar ninguna.

A l´home bo, se´l distingueix per la seva honradesa.

2ª PART

El PACTO DEL LLOP

Un llop anava pel bosc en busca de comida, com que no encontraba res per menjar va tornar a casa i llevaba uns dies sense menjar res i tenia molta gana. Al dia següent va tornar anar pel bosc i es va encontrar amb un os molt gran de color marró i les potes de color blanc i se va acercar a éll i le van estar parlant i el llop li va dir:

  • Aquet any hi ha pocas preses per cassar veritat?

  • Jo el que més me agrada menyar son peixos.

  • Em podries portar alguns que llevo varios dies sense menjar.

  • Demá te´ls porto.

Hi aixi van quedar els dos però el llop com que no le gustaban els peixos va preparar una trampa pel os i va comensar a cavar en el suelo agujeros perque caigues i poder-se menjar el os. Dins dels agujeros els va plenar de aigua i al dia següent quan va vindre el os va caure en el agujero i es va ahogar i el llop se´l va menjar durant 5 dies i va tornar a pasar gana i no sabia que fer i entonces se va encontrar amb una guineu que no conoixia de res i le va combidar a la seva casa, la guineu que no es fiaba molt li va preguntar:

  • Per que me llevas a la teva casa?

  • Perque com no em conoixias volia que me conocieras.

  • Dons esperat que combidare a uns amics que tampoc et coneixen .

El llop tot content de que anava a traer amics perque aixi tendria més menjar va aceptar.

La guineu va anar a buscar a uns tigres per si de cas no surtia ella que li defendesin. Entonces el llop va preguntar pels seus amics i la guineu li va dir que al final no querian venir i quan van entrar a casa el llop se va llançar contra la guineu i els tigres van entrar i van agafar al llop i li van dir que desde aquell dia no tornaria a pasar gana i el van matar i se´l van menjar.

Nunca aceptis res dels desconeguts.

EL FÍ
Descargar
Enviado por:Arturo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar