Historia


Europa, Europa; Agnieszka Holland


1. Creus que actua malament el protagonista? Per què?

Segons des del punt de vista que es mira es pot dir que actua bé o malament. Del punt de vista moral no actua correctament ja que el que va en contra de les seves creençes i dels seus pensaments. També es pot dir que actua bé si ens fixem en que ho fa per sobreviure.

El protagonista pot viure com un jueu amb la por al cos, sense saber què li pot passar el dia de demà. Però té la oportunitat de fer-se passar per un alemany i l'aprofita ja que abans que la moralitat, jo crec, que en una situació de vida o mort, sempre es pensa abans en salvar la pell.

En Sally mostra remordiments de consciència en alguns moments, ell sap que no està actuant de la millor manera ni la més heroica.

Per exemple quan és a l'orfenat comunista escriu una redacció en contra de la religió i de déu. Un noi hi està en contra però ell segueix en la seva posició i no li fa costat tot i que va en contra de les seves idees.

Hi ha un moment en que se sent molt desorientat, no sap ben bé qui són els seus amics i els enemics. A més no entén perquè el tracten tan bé a ell i als altres jueus no. Aquest fet el porta a actuar de forma immoral. Per exemple, quan veu les dos jueus penjats, al principi li fa molt de mal i després reacciona i els crema la casa induït per un company seu.

Quan és a l'escola nazi una nit somia que torna a casa. Duu un vestit nazi i la seva família fa com si no hi fos. El seu germà té tota la cara embenada. El posen dins d'un armari amb un altre home jueu que al principi no coneix de res però després es converteix en el seu vell amic de la guerra quan feia de soldat. Es desperta suant i cridant. Segurament aquest malson li han provocat els remordiments, sap que actua malament però no necessita fer-ho per continuar viu.

2. Què és el que t'ha impressionat més?

Tot m'ha impressionat molt però hi ha hagut escenes que m'han quedat gravades. M'ha semblat molt impactant el fet que prenguin el protagonista per un alemany només perquè parla molt bé l'idioma i també parla rus. Durant la pel·lícula es mostra com ensenyen a reconèixer els jueus (pel físic) i en aquest cas es veu com la teoria que tenen no va en lloc ja que no poden veure a simple vista que és jueu. En la meva opinió no existeixen les races que ens diferenciïn, tots som humans i encara que tinguem trets físics o psicològics diferents tenim els mateixos drets.

Una altra escena que també m'ha marcat molt és quan decideix treure el fil del prepuci perquè pensa que així serà com els altres i no podran descobrir-lo. Més endavant pateix molt perquè ho té infectat, s'ho ha de tornar a cosir i veu que està atrapat en el seu cos i no podrà canviar res. Deu ser molt dur haver de mentir per sobreviure, i estar sempre pendent de no ser descobert per una marca que portaràs tota la vida. Diverses vegades ha d'escapar per salvar la pell; quan els fan la revisió mèdica, quan està a punt de fer l'amor amb la Leni, etc.

Després, l'escena en que la parella va caminant i es troba un cementiri jueu, també és força impressionant. Està ple de tombes jueves, posades desordenadament, com si no tinguessin importància. N'hi ha moltíssimes. I la noia comença a insultar els jueus i a parlar d'ells amb despreci. Diu que són mala gent que els roben els diners i que van matar el seu pare. En realitat això ho diu perquè des de petita li han ensenyat així, a sentir-se com la millor raça i a odiar les altres. Jo crec que si la noia pensés una mica, no podria justificar les seves paraules i hauria d'admetre que s'equivoca.

3. Comenta els sistemes educatius dels dos règims polítics.

El primer sistema educatiu en que està en Sally és el comunista. Bàsicament els ensenyen que Déu no existeix i que la burgesia i el clergat són culpables de la ignorància dels proletaris i que d'aquesta manera poden fomentar les supersticions religioses. També estan a favor de la revolució i tenen com a ídols Lenin i Stalin.

Hi ha un noi que exposa les seves idees a favor de la religió i alguns companys s'hi afegeixen. Penso que els professors actuen incorrectament quan els desprecien i els humilien ja que tothom hauria de ser lliure de pensar i creure en el que volgués.

En Sally és creient, per tan per actuar moralment hauria d'haver-s'hi unit i defensat els seus principis, però no ho fa per quedar bé.

El segon sistema en que hi és present és el nazi. Una de les coses que els ensenyen és a reconèixer un jueu. Els diuen que tenen la sang diferent, el front més alt, el nas aguilenc, una mirada astuta mai directa als ulls, que fan gestos exagerats i que quan menys t'ho esperes et claven la punyalada per l'esquena. Defineixen l'home de la raça ària com una persona perfecta: intel·ligent i guapa, d'ulls clars i cabells rossos.

El professor, per demostrar aquesta teoria als alumnes, fa sortir en Sally a la tarima. Li pren mides del cap, li mira els ulls, etc. Ell té por que vegi que és jueu però la conclusió que en treu és que el noi és de pura raça ària. Realment si aquesta teoria tingués sentit haurien reconegut que el protagonista és jueu. Això ens fa veure que els alemanys lluitaven contra els jueus sense cap teoria real, sense cap motiu vàlid, volien aconseguir el poder i inventaven qualsevol excusa per fer-ho.

En els dos sistemes es reconeix la lluita per defensar els seus ideals, encara que hagi de ser a la força. Sovint l'actitud de voler convèncer la gent els fa actuar immoralment.

4. Què penses de l'Holocaust?

La paraula Holocaust prové del grec: holo, “total” i caust, “cremat”. Originalment aquest terme feia referència a un ritu religiós en el qual s'incinerava una ofrena. En l'actualitat s'utilitza per parlar de grans desastres humans, però com a nom propi es refereix a l'extermini dels jueus.

La culpa de l'Holocaust no només la té Hitler, que va legalitzar les idees racistes i els mitjans necessaris per la exterminació dels jueus. També és cosa dels qui les complien, que en un principi ho feien per voluntat pròpia. Moltes persones van ser utilitzades com conillets d'índies per experimentar amb elles i van ser torturades terriblement. A mi em sembla que tan per la part dels que manaven com la dels que obeïen, actuaven de forma immoral. No van respectar els drets de les persones i van construir teories irracionals, sense cap sentit, imposades per la força.

Crec que el fi no justifica els mitjans. Els alemanys volien aconseguir fer fora els jueus i treure'ls el poder econòmic i van escollir fer-ho exterminant-los. Podrien haver escollit una altra manera de fer-ho: intentar guanyar poder econòmic de forma legal, etc. Tampoc crec que sigui moral el fi que volien aconseguir ja que s'ha d'aprendre a conviure i respectar les diferents cultures i religions perquè sinó estaríem sempre en guerra. S'hi haguessin sigut més tolerants no hauria passat tot això, els problemes sempre es poden solucionar parlant i tractant-ne amb la gent. La capacitat de racionalitat que tenim els humans ens diferencia dels animals, i en l'Holocaust els nazis van demostrar que no la van utilitzar i que van actuar com si fossin éssers irracionals.

5. Què és el que t'ha agradat més de la pel·lícula? Per què?

En general la pel·lícula m'ha agradat perquè tracta d'un tema que crec interessant conèixer, ja que encara que siguin uns fets horribles són part de la nostra història. És important que tinguem present aquests fets per tal que no es pugui repetir mai una barbàrie com aquesta. Hem de ser conscients també, del dolor que va patir un grup molt gran de persones, famílies senceres, pobles, etc. sense cap motiu racional.

M'ha agradat que malgrat la guerra hi ha persones que no deixen de demostrar els seus valors, de solidaritat, de tolerància, de respecte, etc. Aquest és el cas de la reacció, tan de l'amic que té en Sally quan fa de soldat com la de la mare de la Leni quan descobreixen que és jueu. En comptes de matar-lo o delatar-lo li fan costat i demostren que no tots els alemanys tenen aquesta mentalitat nazi. Sovint quan pensem en els alemanys d'aquella època els relacionem amb el nazisme, però no tots n'eren partidaris. Molts alemanys van ajudar als jueus a amagar-se i a sobreviure, però també vivien amb la por al cos perquè si eren descoberts els mataven a tots.

Crec que la pel·lícula està ben ambientada i reflexa bé la situació a Europa durant la Segona Guerra Mundial. En moltes situacions s'expressa tan el pànic i la por, la misèria i la fam, el dolor, etc. dels jueus que eren perseguits, com l'odi que sentien els nazis i la duresa amb que tractaven als que creien inferiors a ells.




Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar