Estudi climatic

Espanya. Catalunya. Tarragona. Zona Mont Roig del camp (Baix Camp). Climes. Estacions meteorològiques termopluviométrica, pluviométrica. Càlcul climàtic. Biòtops. Evapotranspiración potencial

  • Enviado por: Galderic Torres Roig
  • Idioma: catalán
  • País: España España
  • 5 páginas
publicidad

Titol- Estudi climatic de la zona Mont- Roig del camp(Baix Camp)

Objectiu- Estudiar i classificar el clima de la zona : Tarragona (baix camp)

El Baix Camp és una de les tres comarques catalanes en què es divideix la zona coneguda com el Camp de Tarragona. La comarca del Baix Camp aplega 28 municipis i té una superfície de 695,94 km2. La seva capital és Reus.

Al Nord la comarca es recolza sobre les muntanyes de Prades
on destacarem el tossal de la Baltasana (1.201 m) i la Mussara (1.054 m). A l'Oest trobem les serres de Pratdip i de l'Argentera amb la cota màxima situada al Molló (922 m). Les muntanyes envolten la comarca en forma d'arc, per sota s'obre la plana cap al mar amb algunes endinsades en forma de contrafort com el puig d'en Cama (717 m), entre la Selva i Almoster.

A aquestes zones domina el clima mediterrani. Característiques del clima mediterrani:

El clima mediterrani és un clima de transició entre el clima temperat i el clima subtropical i tropical. Aquestes dues àrees tenen una vegetació netament diferenciada que ressegueix els paral·lels 35°N i S de la terra. L'àrea temperada es caracteritza per tenir una pluviositat abundant i regular durant tot l'any (més de 800 mm), amb temperatures suaus a l'estiu i un període més o menys llarg de glaçades a l'hivern. Això dóna una vegetació esponerosa, de caràcter caducifoli, amb uns estrat herbaci nemoral, uns estrat arbustiu esclarissat i un estrat arbori alt i ben desenvolupat. Solen ser sòls profunds i rics en nutrients i aigua.

El clima mediterrani es caracteritza especialment per un règim amb un dèficit hídric durant la part càlida de l'any. El clima mediterrani és un clima amb pluges estacionals, però la seva distribució és inversa a la del clima tropical. No plou a l'estiu. D'altra banda, als mesos d'hivern (l'estiu austral) pot arribar a glaçar. Les precipitacions anuals són intermèdies entre les dels climes temperat i tropical i les del clima subtropical (oscil·len entre els 250 i 800 mm generalment). Així doncs, el clima mediterrani és una barreja de clima temperat amb característiques tropicals, cosa que el fa enriquir-se d'elements de la flora d'ambdues latituds. Té un estrat arbustiu i lianoide molt desenvolupat, d'herència tropical, que enriqueix el bosc i el fa atapeït i de vegades fins i tot impenetrable. El fullatge dels arbres i arbustos es manté viu tot l'any, estalviant així una excessiva producció de material vegetal, molt costós de fer per estar ple de defenses. Aquestes defenses poden ser de tipus físic (fulles esclerofil·les, és a dir, dures i resistents a la deshidratació, agullons, pilositat...), químic (fulles aromàtiques, pudents o verinoses) o biològic (secretant substàncies per alimentar a petits insectes depredadors que mantenen lliure de plagues a la planta). Són estratègies desconegudes en el món temperat i que barregen les del món tropical humit (fulles perennes) i sec (fulles xeromorfes, espiniscents, aromàtiques, atractores de formigues).

Localització

Dins dels climes del món el mediterrani ocupa relativament molt poca superfície i sempre en el costat occidental dels continents entre els 30 i 45 graus de latitud al nord i sud de l'Equador, ja que en la banda oriental les pluges d'estiu són molt importants.

A més de tota la conca mediterrània (i àrees properes) també tenen clima mediterrani parts de l'extrem sud d'Àfrica, de l'oest d'Austràlia, de Xile, de Califòrnia i Oregon.

Les illes macaronèsiques es consideren plenament mediterrànies pel que fa al règim de precipitacions encara que el règim de temperatures ja sigui subtropical.

La influència pluviomètrica mediterrània arriba fins l'Afganistan, però ja dins d'un clima d'estepa o subdesèrtic.

El total anual de pluja oscil·la entre un mínim d'uns 200 litres (Almeria) a ultrapassar els 1.000 litres com a Gènova o Algesires. En tots els casos la precipitació d'estiu no és suficient per cobrir l'evapotranspiració de les plantes.

La localització intermèdia entre la zona subtropical i la temperada fa que durant l'estiu les altes pressions dominin i les pluges o siguin absents o només ocasionals. A la resta de l'any hi poden penetrar els fronts de pluges de la zona temperada occidental.

Precipitació

En general les precipitacions totals augmenten de sud a nord en l'hemisferi nord i a l'inrevés en el sud. També augmenten amb l'altitud de l'estació per exemple a la serra andalusa de Grazalema les pluges anuals ultrapassen els 2000 litres tot i la manca de pluja a l'estiu.

La irregularitat pluviomètrica anual és molt marcada i oscil·la entre el 20 i el 50% en contrast amb els climes oceànics on acostuma a ser inferior al 15%.

Temperatures

Els hiverns relativament suaus són també característics. La classificació habitual americana considera que la temperatura mitjana del mes més fred ha de ser superior als 7 ºC. En la classificació agroclimatològica de Papadakis els hiverns mediterranis es troben tenen glaçades lleugeres que permeten el conreu d'oliveres i en els casos de clima més suau els cítrics.

La temperatura mitjana d'estiu se situa entre els 20 i 26 ºC

En general, la temperatura mitjana en les localitats amb clima mediterrani oscil·la entre els 12 i 18 ºC.

Relació entre el clima i la vegetació.

En general, la vegetació de la conca mediterrània ha estat subjecta a intensos canvis causats per l'activitat humana al llarg de milers d'anys. Molts dels boscos n'han reduït en tamany i han estat reemplaçats per comunitats arbustives conegudes com a màquies, garrigues o brolles.

La vegetació mediterrània està considerada una de les més riques en diversitat d'espècies. Es calcula que només un 1,7 % de la superfície emergida de la terra presenta clima mediterrani. En canvi, la flora mediterrània conté aproximadament el 25 % de les plantes conegudes. Actualment la vegetació mediterrània es considera fortament amenaçada a causa principalment de l'acció de l'home. Per aquest motiu, el Jardí Botànic de Barcelona té com a objectiu principal conservar la biodiversitat de Catalunya i la d'altres territoris mediterranis, i fer-ne una divulgació científica per sensibilitzar el ciutadà vers el respecte al medi ambient.

Dades de l'observatori:
Carretera de coll de jou S/N 43300 Mont-roig del camp tel: 977837005

Coordenades geogràfiques de l'observatori de Mont-roig del camp:

41º 05' 14” N

0º 57' 29” E

125 metres altitud

Viatge a l'observatori meteorologic de Mont-roig del camp:

Anem a l'Ajuntament de Mont-roig del Camp i ens informen que l'estació meteorològica està a l'antic Ajuntament a l'ultima planta de l'àtic. Pugem a l'àtic i allí fem unes quantes fotos. S'observa que és una estació senzilla pero suficient per un petit poble com és Mont-roig de Camp i ens adonem que hi regna el clima mediterrani típic de la zona.

Vegetació de la zona:

En Mont-roig del Camp observem la vegetacio i trobem Moreres (Morus alba) pi blanc (Pinus halepensis) garrofer (Ceratonina siliqua) Taronger (Citrus sinesis)Plataners (Platanus hispanica)

Xipres (Cupressus sempervivens) i palmeres com Cycas reboluta. Ens adonem que la vegetació està lligada estretament amb el clima mediterrani.