És la resposta psicològica, fisiològica i de conducta d'un individ que intenta adaptar-se i ajustar-se a pressions internes i externes.
Resposta d'adaptació general a l'estrés
Habitualment, la denominada “resposta d'adaptació general a l'estrés” (GAS) es divideix en tres fases:
ALARMA. Cap sistema orgànic està afectat, però l'organisme es troba en estat de vigilància general i constant.
RESISTÈNCIA. Si s'estrés s'ha perllongat, s'arriba a aquesta fase, on el metabolisme s'ajusta per fer front a la presència de l'estrés. Segons el cas, la resposta es canalitza a un procés o un sistem concret.
ESGOTAMENT. Ja que l'energia d'adaptació és limitada, es pot arribar a aquesta fase, on el sistema o procés orgànic enfrentat a l'estrés es col·lapsa.
Estrés i canvi
Podem dir que l'estrés és l'adaptació al canvi, amb esforç físic, psicològic i emocional. Sent la causa el canvi, es pot donar el cas que fins i tot un de positiu pugui requerir una adaptació que dugui a l'estrés. Actualment, els canvis es succeeixen a una velocitat fins ara mai assolida; això és el que ha provocat aquest estat a l'organisme. No hem de perdre de vista, però, que l'estrés no és un fet nou ni exclusiu de la societat occidental.
Vies de l'organisme
L'estrés, amb ell, comporta una comunicació entre la ment i el cos bastant complexa que es basa en dues víes bàsiques:
Vía subconscient (SNA). Reflexes físico-emocionals que preparen el cos per a una acció necessària. De vegades, la preparació és independent de l'acció final.
El sist. simpàtic estimula les respostes fisiològiques.
El sist. parasimpàtic restaura els efectes produits pel sist. simpàtic. L'estrés provoca el desequilibri d'ambdos sistemes.
Vía conscient. Decisions que es prenen voluntàriament, que tenen lloc quan evaluem la situació. D'aquestes depen que l'estat d'alerta sigui necessari o arribi a ser perjudicial.
El poder de la ment
Una clau d'aquest procés és la ment. Els humans tenim la capacitat de recordar el passat i imaginar el futur. Sovint el cos no distingeix un fet real d'un d'imaginat. Aquesta capacitat d'imaginació, és sovint perjudicial en aquests casos; però es pot utilitzar també de forma positiva, imaginant situacions agradables i amb bons records.
Signes
Zones afectades
Les reaccions de l'estrés sempre afecten al cervell (en totes les seves funcions). Però també afecta directament:
els sentits
el SN
l'equilibri hormonal
el sist. cardiovascular
l'ap. digestiu
les funcions respiratòries
la pell
l'ap. urogenital
el sist. genital
Respostes fisiològiques
Augment de la freqüència cardíaca i la pressió
Augment de la respiració
Tensió muscular
Augment de la transpiració
Secrecó de glúcids i lípids en sang
Alliberament de coagulants sanguínis
Digestió lenta
Aquestes respostes són naturals i vitals, sempre que apareguin en certes situacions. Malgrat això, de forma reiterada són prejudicials per a la salut.
Part positiva i negativa
L'estrés és vital per al nostre organisme, és allò que es necessita per aconseguir coses. L'aburriment i falta d'estímuls és perjudicial per a la salut. Amb l'estrés en la mesura justa, millora la salut i el rendiment. El resultat és: vitalitat, entusiasme, optimisme, resistència a malalties, vigor físic, agudesa mental, relacions humanes òptimes i alta productivitat i creativitat.
Però quan l'estrés segueix augmentant, es passa a una fase negativa on les respotes ja són perjudicials per al nostre organisme. En aquesta fase, sofrim: fatiga, irritabilitat, falta de concentració, depressió, pessimisme, malalties, accidents, dificultat de comunicació i baixa productivitat i creativitat.
L'objectiu és mantenir-nos en la fase positiva sempre, no pas eliminar-lo. Podriem representar-lo amb una corva que puja i baixa violentament. Suprimir tot l'estrés seria, a més d'impossible, perjudicial.
Fonts d'estrés
Adaptació a un canvi; agradable o desagradable.
Frustració; impossibilitat de realitzar un desig, una meta…
Sobrecàrrega; excés d'exigències que (amb urgència, responsabilitat excessiva, falta de recolzament i expectatives excessives) no es poden cumplir.
Estrés de privació; feines reiteratives que no suposen repte, aburriment, pèrdua d'autoestima…
Nutrició; l'excés de cafeïna (cafè, te, begudes de cola, cacao, xocolata…), falta de sucre, excés de sal, dèficit o excés d'alimentació, falta de minerals i vitamines.
Tabac
Soroll
Autopercepció; concepte que tenim de nosaltres mateixos, relacionat amb l'autoestima.
Conducta; l'afany de metes, l'excés de compromisos voluntaris, l'esperit excessivament comptetitiu… predisposen algunes persones a l'estrés.
Ansietat; preocupació excessiva, catastrofisme, records desagradables, pessimisme…
Falta de control; pot ser real (per impediment que realment ens prenen part del control de la situació) o imaginat.