Literatura


Els focs de la memoria; Jordi Sierra i Fabra


Resum

La història comença a l'any 1936 en temps de la Guerra Civil i on tretze persones de la república son torturats fins la mort. Després els van enterrar en una fosa comú la cual van anomenar els tretze de San Agustí

Uns anys després van obrir la fosa on estaven enterrats els tretze republicans. Al obrir-la van adonar-se de que no hi havia tretze cadàvers sinó dotze. El cadàver que faltava era el de Damià Peñalver. La seua família deia que això era impossible i que el seu cadàver deuria d'estar allí. A partir d'aquest moment van investigar i van preguntar a la seua filla Narcisa i a la seua neta Clara. Eduard ,era un periodista d'una revista, va encarregar-se d'aquesta notícia i van dir que faria un bon reportatge sobre el que va ocorrer.

A la ciutat German, fill de Clara, es va enterar per les noticies, de que van obrir la fosa. Així que va cridar a sa mare i a la seua iaia. Elles li van dir que havia de tornar al poble, però ell es va negar ja que no tenia res que fer en allí . Ell compartia pis amb uns xics el qual tenia dos amics els quals li proporcionaven diners fàcils, a canvi de que ell els diguera pisos luxosos per a ells poder-los robar. Així que un dia German els va aconseguir un pis i ells el van robar i li van dir que li donarien la part que a d'ell li corresponia.

Mentrestant, al poble, molts periodistes anaven a casa de la família de Damiàn per a entrevistar a Clara i Narcisa. Eduard va fer-les varies visites perquè volia fer un article molt bo. Però entre tantes visites elles no es van adonar de que hi havia un home amb una cicatriu a la cara que les espiava.

Un dia quan German tornava de treballar li va sorprendre el home de la cicatriu a l'escala i li va dir que era el seu àngel de la guarda i que no es tornara a acostar als lladres, perquè ell s'havia encarregat de que ells no s'acostaren a d'ell. German va començar a sentir-se perseguit i va demanar ajuda als seus companys de pis per a que li ajudaren a saber qui eren els que li perseguien. Els seus amics van descobrir-ho i li van dir qui eren. Eren d'una agència de detectius. Així que German es va colar a l'agència un dia per la nit per veure qui els havia manat que el perseguiren. Va descobrir un nom d'un home i el lloc on residia i se'n va anar a buscar-lo.

Eduard va descobrir, mitjançant les seues investigacions, que Damià no havia mort mai, sinó que va poder sobreviure i va fugir a l'exili. Va descobrir el nom d'un home, que encara vivia, i el lloc de residència d'aquest home i va anar en busca d'ell.

Germàn va dirigir-se cap al lloc on estava aquell home. Quan va entrar a la seua habitació va veure unes fotografies que hi havien allí i un home. Va preguntar-li a l'home que qui era i aquell home li va contar que era el amic del seu besavi i li va contar que se'n va anar a viure a Mèxic amb el seu besavi on va fer vida nova i que mai va tornar al poble perquè li van dir que la seua dona i la seua filla havien mort. Així que Rogelio li va dir a German que anava a heretar els diners de el seu besavi i que ell era lliure de contar a sa mare i la seua iaia la verdadera història de Damià.

Quan German eixia de la residència va entrar Eduard el qual anava a saber també el que va ocorrer amb Damià.

Tipus de novel·la

Es una novel·la històrica ja que l'acció es desenvolupa per l'enterrament de dotze persones en període de la guerra Civil.

Tema o temes que tracta l'obra

El tema que tracta es el que pot fer una persona per tal d'aconseguir el que vol com li ocorre al periodista el qual investiga fins trobar la veritat.

Descripció dels personatges

 • Damià Penyalver: segons la història va ser afusellat durant la Guerra Civil, però en obrir la fossa el seu cadàver no estava enterrat allí.

 • German Fuentes: és un xic alti fort . És el besnét de Damià. Té divuit anys i viu a la ciutat. Se'n va anar del poble on vivia per buscar-se la vida a la ciutat. Està eixint amb una xica que li diuen Raquel, aquesta li ajuda moltes vegades a sentir-se millor.

 • Narcisa Penyalver: és la filla de Damià. Va pensar sempre que son pare estava enterrat a aquella fossa i quan va descobrir que no hi era es va quedar perplexa.

 • Clara Crespo: és la filla de Narcisa, la mare de German Viu amb sa mare a sa casa al poble. Sempre està preocupada pel seu fill que està a la ciutat. Quan descobreix que el seu avi no està enterrat a la fossa es queda molt trista. És una dona de pensaments un poc antics.

 • Raquel: és la xica amb qui ix German. Es una xica de setze anys. Moltes vegades li ajuda a German en els seus problemes.

 • Eduard Calvo: és el periodista que s'encarrega de fer el article amb relació de la desaparició del cos nº tretze.

 • Lazaro Pons: es el detectiu encarregat de vigilar German i els altres familiars de Damià

 • Rogelio Altamirano: és amic de Damià. Van anar junts a l'exili, a Mèxic i es l'encarregat de contar el que li va ocórrer a Damià.

Estructura

Interna

 • En aquest llibre la seua situació inicial va des del principi del llibre fins que es s'adonen de que falta un cos.

 • La ruptura de l'equilibri comença quan es donen s'adonen de que falta un cos i acaba quan comencen a buscar respostes al misteri.

 • El desenvolupament de l'acció acaba quan totes les preguntes sobre Damià es resolen.

 • El desenllaç de l'acció és quan German descobreix a Rogelio Altamirano i aquest li conta la verdadera realitat.

Externa

 • Coberta: es un es troba el nom del llibre i l'autor. També hi ha una foto.I baix del tot apareix l'editorial.

 • Coberta posterior: en la coberta posterior apareix un altra fotografia. També hi ha dos recuadres un del resum del llibre i l'altre on es troba una petita biografia.

 • Capítols: aquest llibre esta format per vuit capítols.

 • Índex: hi té un index amb anomena els vuit capítols i on començen.

Recursos

Espai

La història transcorre a San Agustin del Valle que es el lloc de la fosa, la ciutat, al parc, a la pizzeria, al pis on viu Germàn i a l'agència de detectius on es descobreix quasi tota la veritat.

Temps de la història

Aquesta història ocorre en la actualitat encara que nombre el que va ocorrer a la Guerra Civil.

La història transcorre en un període de un mes aproximadament.

Temps del discurs

Pel que fa a l'ordre d'aquesta història és de trama discontinua.

Narrador

Pel que fa al narrador d'aquesta història és extern ja que no és cap personatge de la història i també és omniscient, perquè coneix tot allò que ocorre i pensen els personatges.

Opinió personal

Aquest llibre per al meu gust es prou entretingut ja que és un llibre que té acció i no es centra en els plors o els drames de la família sinó que es centra en com German i Eduard no descansen fins descobrir el que va ocorrer fa setanta-tres anys. És una novel·la on les descripcions no són llargues i d'aquesta manera el lector no li acaba pareguent monòtona l'obra. L'estil de l'obra també magradat ja que no es centra en un personatge sinó que es centra en diversos i on finalment acaben trobant-se com ocorre en la “Frontera Negra” de Silvestre Villaplana. El final deixa al lector pensar que hi farà German i té el seu punt d'intriga encara que per al meu gust m'aguera agradat saber el que realment ocorre.
Descargar
Enviado por:Nacho Esteve
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar