Literatura


Els dimarts amb morrie; Mitch Albom


Fes un resum del llibre.

Aquest llibre tracta d' un home que es professor i molt aficionat de ballar que es diu Morrie Schwartz i comença a patir uns símptomes molt estranys com que es queda sense respiració, cau desplomat a terra... i a causa d' això li fan unes proves

Finalment un dia calorós d' estiu del 1994 ell i la seva dona que es diu Charlotte van a buscar els resultats de les proves, i els metges li detecten que pateix la malaltia de l' ELA que és l' Esclerosi Lateral Amiotròfica, que és una malaltia mortal i per tant li pronostiquen que li queda molt poc temps de vida.

Un dia Ted Koopel que és el presentador d' un programa de televisió titulat Nightline li va a fer una entrevista a causa de la seva malaltia generativa.

Quan la passen per la televisió un ex-alumne seu que es dir Mitch Albom s' assabenta que el seu ex- professor està malalt i el va a visitar.

El Mitch el va a visitar un dimarts i parlen del tema del món i el Morrie li comenta que encara que s' estigui morint ell vol estar informat del que passa el món fins el final, una altre cosa que diuen es que la cosa més important que après des que te aquesta malaltia es que el més important es “ deixar sortir l' amor i saber deixar-lo entrar ” en acabar aquesta trobada Mitch li promet al Morrie que l' anirà a visitar cada dimarts.

El següent dimarts parlen sobre el tema de la mort, Morrie li comenta el Mitch que tothom algun dia es morirà però que ningú ho vol reconèixer ja que tothom o casi tothom te por a la mort, un altre frase molt significant que diu el Morrie es que “ quan aprens a morir aprens a viure. ”

Cada dimarts van parlant de diferents temes, de la família, de les emocions, de la por d' envellir etc. Fins que un dia parlen dels diners i el Morrie li comenta que no son el més important, ni tampoc fan la felicitat, i diu que la cosa que et dona més satisfacció es oferir els altres el que els pots donar.

Durant el desè dimarts Mitch porta la seva dona ( que es diu Janine ) a conèixer al Morrie i tots tres parlen sobre el tema del matrimoni i diuen que la base del matrimoni es basa el el convenciment de les dos persones del matrimoni.

Un altre dia parlen de les qüestions més importants de la vida i diuen que son l' amor la responsabilitat, l' espiritualitat i la consciència. I el Morrie comenta que ara que te la malaltia compren més el patiment de les altres persones, compren més el patiment dels malalts, el patiment dels refugiats de la guerra. etc.

Un aspecte que el Morrie comenta quan està el final de la seva malaltia es que quan l' han d' ajudar per fer totes les coses com per exemple, menjar, dutxar-se, anar al lavabo, que li facin massatges els peus. etc. En comptes d' agafar-s'ho de la manera negativa s' ho agafa de la manera positiva raonant que es com si fos a ser un nen, ja que quan ell era un nen aquestes coses no les podia fer tot sol.

Entre mig d' aquests dimarts el programa de televisió titulat Nighlime li ha fet dues entrevistes mes per fer el seguiment de la malaltia fins a la mort.

Finalment desprès de 14 dimarts de que al Mitch el n'és a visitar. Morrie es va morir un dissabte 4 de novembre el matí desprès d' haver entrat en coma dos dies avanç, va morir el costat de tota la seva família i el van enterrar, a un lloc molt bonic, sota d' un arbre que era dalt d' un turó situat davant d' un llac.

Elabora un vocabulari bàsic d' aquest llibre.

Gobelet : Vas rodó d' aram o de llauna , més ample de la boca que del fons.

Moribund Una persona que s' està a punt de morir

Aforismes És una sentència breu i doctrinal

Narcisista Sentiment d' enamorament o satisfacció excessiva en un mateix.

Nostàlgia Recança que dona el sentiment d' enyorar

Cobdícia Cobejança* desordenada de riqueses

*Cobejança : Desitjar vivament la possessió de riqueses, persones o coses.

Vulnerabilitat Trencar un acord o un dret.

Forfolleig Murmurar entre les dents.

Gasela: Antílop petit graciós i vivaç de banyes corbades en forma de lira.

Catèter : Sonda tubular que s' introdueix a la bufeta per la uretra

Brisa: Vent que s' s' aixeca en els litorals desprès de la sortida o posta de sol.

Calfred: Sensació desagradable de fred i calor alhora.

Franel·la : Teixit de llana molt fi.

Tabust: Un gran soroll, terrabastall.

Comenta els aspectes que més t' hagin interessat d' aquest llibre.

El que he trobat més interessant d' aquest llibre ha estat la manera de com l' autor a sabut retransmetre els sentiment del Morrie cap a tu.

Per exemple quan el Morrie està malalt en comptes de desesperar-se o patir com faria qualsevol altre persona ell viu les coses de la seva manera, i sempre veu les coses pel cantó positiu.

Un altre aspecte que m' agradat molt d' aquest llibre es la manera de com està estructurat per temes i que tots son diferents; son de les emocions, de l' amor, de la família, dels diners. etc.

Un altre espectre que he trobat ha estat que el Morrie es un professor i que ho es el final, ja que dona “ classes ” i reflexiona amb el Mitch sobre les coses més importants de la vida , del mon o dels temes més importants que afecten a les persones, i a més ho fa fins l' últim moment de la seva vida , en conclusió fa el que li agrada fins el final, i això és una actitud molt positiva.

Un altre aspecte que m' ha agradat ha estat quan ell diu que es conforma amb la més petita cosa, per exemple, només mirant per la finestra i veient com cauen les fulles dels arbres, com es mouen els ocells. Ja que ell a causa de la seva malaltia no ho veurà mai més

Una altre cosa que m' agradat d' aquest llibre ha estat que el final de cada capítol hi ha una pàgina en lletra cursiva on explica alguna anècdota que trenca una mica amb la rutina del llibre.

Un dels pocs inconvenients o cosa que no m' agradat gaire d' aquest llibre ha estat que sempre l' estructura és molt repetitiva tot i que va canviant de tema, ja que casi tot el llibre tracta del mateix que el Mitch va a visitar el Morrie però tot i així considero que el llibre està molt ben escrit i que no se't fa gents llarg.

Fes una breu presentació de l' esclerosi lateral amiotrofica i comenta amb quines virtuts Morrie fa front a la malaltia.

L' esclerosi lateral amiotròfica és una malaltia de la neurona motora caracteritzada per l'associació d'una síndrome neurògena perifèrica a una síndrome piramidal.

La seva etiologia és desconeguda. I la malaltia és mortal en dos o quatre anys.

El que demostra aquesta malaltia és la desaparició i alteracions específiques de les neurones motores de les banyes anteriors de la medul·la i de les circumvolucions frontals ascendents.

Morrie quan sap que pateix aquesta malaltia el primer que fa és anar a la universitat a donar la seva última classe i a despedir-se de tothom, desprès d' això el que fa es viure la vida tan tant tranquil·lament com pot, com per exemple parlar amb els seus amics, llegint el diari per estar informat del que passa, parlant cada dimarts amb el Mitch, fent activitats especials com per exemple: la que va fer un dia reunint a casa seva tots els seus amics i familiars per celebrar “ un funeral en vida ” perquè tothom li pogués dir totes les coses boniques que pensava d' ell, ja que quan estes mort i li diguessin aquestes paraules en el seu funeral, ell no les podria sentir.

Segons el Morrie l' ELA es com una espelma encesa et consumeix els nervis i et deixa el cos fet una pila de cera.

I una cosa que fa és sempre agafar-se les coses pel cantó positiu.

A qui recomanaries aquest llibre? Quina nota li posaries?

Aquest llibre es un dels pocs que he llegit que recomanaria a tothom; ja que es per totes les edats. I a més a més te temes per tractar amb totes les edats, per exemple per els nens petits seria la història d' un malalt, i per els més grans serviria per reflexionar sobre els temes que parla el Morrie, la mort, els diners, el matrimoni, de la por, de les emocions...

Trobo que està bé que aquí a l' escola ens feu llegir aquest tipus de llibres ja que a casa jo no em llegiria casi bé mai llibres que tractessin d' aquests temes.

La nota que li posaria aquest llibre seria un 9
Descargar
Enviado por:Pere Riba I Garcia
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar