Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Els ceps de la ira # Los cepos de la ira; John Ford


1. Breu informació sobre el director del film.

John Ford (1895-1973): fill d'irlandesos Sean Aloysius Ofeeney, va néixer a Cape Elizabeth,sent el menor d tretze germans. Després de probar sort en diversos treballs, es va anar a Califòrnia el 1914. Allà es trobava el seu germà gran i treballava com actor i més tard com director, guionista i actor en la Universal, amb el nom de Francis Ford. Sean, es va anomenar Jack Ford i així començà a treballar en els films del seu germà com a doble i assistent general. El 1915 ja era assistent de direcció del seu germà i actor. En "El naixement d'una nació",de David Griffith, va fer la seva aparició com un dels genets del kukluxklan. El 1917 començà a dirigir les seves pel·lícules, i en algunes fou protagonista. El 1919 ja havia fet quinze films. El 1921 se'n va anar a la Fox, on treballaria durant deu anys. El 1923, va ser anomenat John Ford (versió anglesa de Sean). El 1924, obté el seu primer èxit amb "El cavall de ferro". En els anys trenta i quaranta, va produir una sèrie de clàssics com "El delator", "La diligència" i "Els ceps de la ira". En els cinquanta i començaments dels seixanta, les seves obres clau són els Westerns. Realitzà la seva última pel·lícula el 1966.

2. Caracterització psicològica dels personatges

Tom Joad

És un pres que es troba en llibertat condicional, que busca la seva família, finalment la troba i fa tot el possible per intentar aconseguir que la seva família porti una vida digna.

És un home jove, astut, treballador i lluitador; fa tot el possible per millorar la situació de la seva família, així que allà on va treballa tot el que pot i intenta no ficar-se en problemes per la seva família, però no pot evitar implicar-se en els problemes que afecten als obrers, no pot evitar ser un home que li preocupa tot el que passa al seu voltant, tant el que li passa a la seva família com a la resta de persones que l'envolten. Ell sempre intenta transmetre esperances a tots els menbres de la família i sobretot l'esperit de superació per tal de que la família no es vingui avall i estigui contenta. També és un home que és capaç de deixar la seva família perquè no li persegueixin els problemes que només l'afecten a ell, és pot dir que li té un gran amor a la seva família.

Ma Joad

Ella és una dona que tenia una vida feta i sense gaires preocupacions, que de cop i volta es veu obligada a començar de nou una nova vida, lluny de la seva terra.

És pot afirmar sense cap dubte que ella és la veritable ànima de la seva família, ella creu en la unitat familiar per sotir endavant en aquesta nova etapa a la qual s'enfronta, sense ella la qual transmet els missatges d'esperances a la família no podrien millorar la seva condició. És una dona forta que val per quasi tota la família i no para de lluitar perquè la família es mantingui unida i torni a ser la que era abans, és molt important per ella aquesta unitat. En poques paraules ella és la unitat i l'esperit treballador i esperançador que la família necessita ,sempre intenta posar bona cara al mal temps i així la resta de la família ja no pateix.

Pare Joad

Ell és un home gran, el qual l'únic que li preocupa és trobar un treball i on lloc on tornar a establir-se definitavament, ell el que vol es trobar el lloc definitiu on trobar pau i morir tranquilament, ademés al ser un home gran i tot i que sap que ha de treballar no posa tantes ganes com la resta de menbres de la família, ell es limita a fer el necessari per poder aconseguir el que vol, la pau i la tranquilitat per a ell i la família.

Avi Joad

L'avi, un home ja d'avançada edat, es nega rotundament a abandonar les terres, el pobre home no deixa de queixar-se des del mateix moment que surt de casa, de fet ni tan sols arriba a veure Califòrnia ja que es podria dir que mai va arribar a sortir de les seves estimades terres perquè va morir al poc de sortir de viatge, de manera que compleix el que tant desitjava.

Àvia Joad

És una dona ja molt gran, que ja no l'importa haver d'abandonar la seva terra, l'únic que vol és arribar a Califòrnia i trobar la pau, i viure tranquilament el que li queda de vida, però finalment no ho aconsegueix ja que no resisteix el llarg viatge i mor.

Casey

És l'antic predicador, però amb l'arribada de la crisis és retira perquè tothom perd la fe, inclòs ell mateix que es troba sense feina, sense fe i sense esperança.

Tot i així està disposat a treballar per sortir endavant i s'implica amb els problemes dels treballadors, i lluita per les seves causes, aquesta implicació li durà a la mort.

3. Comparació entre la realitat social i econòmica del film als anys trenta i l'actual (2005).

Pel que fa a la realitat social d'aquella època, és un moment en el qual al haver una depressió econòmica, per tant, es viuen moments d'incertesa i d'inseguretat perquè els prenen les seves terres, i es troben sense sostre i sense treball, sense un futur clar i ara es veuen obligats a abandonar tot per buscar treball i començar de nou una nova vida, en aquest tornar a començar es troben amb moltes dificultats. Els empresaris reparteixen "propaganda" amb les condicions de treball a més treballadors dels que necessiten, per tant, els pobres treballdors quan es presenten allà on s'ofereix el treball es trobem que ja no tenen feina, els que aconsegueixen feina moltes vegades són explotats, treballen molt a canvi de sous molt baixos que no els hi permeten portar una vida digna ni prosperara econòmicament, per molt que treballin continuen en la pobresa; els treballadors que es troben en l'atur es manifesten en contra de l'explotació que pateixen i els empresaris intenten mitjançant la força aturar aquestes manifestacions; per a les famílies que es veuen en aquesta situació l'únic que els queda és l'esperança, la unitat familiar i les ganes de treballar. En l'actualitat aquesta situació és molt similar a la en que es troben molts immigrants que emigren dels seus països als països rics en busca d'una vida millor i una prosperitat econòmica, però moltes vegades vénen enganyats ja que creuen que aquí podran fer realitat tots els seus anhels i que hi ha treball per a tothom, però la realitat és diferent primer han d'aconseguir papers i després si troben treball són aquells que la gent del país no vol i els hi paguen sous molt baixos, insuficients per portar una vida digna, en el cas dels immigrants no sempre vénen amb tota la família si no que els hi envien els diners al seu país perquè no sempre poden pagar el transport per a tots i el menbre que emigra envia els diners a la seva família perquè el que aquí és un sou baix allà és molt i aquests immigrants moltes vegdes vénen arriscant la seva vida per un fals paradís.

I pel que fa a la realitat econòmica en aquells moments el sistema econòmic era el capitalisme, que en aquella època patia una depressió econòmica i que va afectar sobretot el sector primari, el sector econòmic més important en aquell moment, per tant molta gent va patir les conseqüències de la crisis es va trobar en l'atur i endeutats així que els van expropiar terres i cases, per tant, s'ha de dir que eren moments de baix consum i preus molts baixos per tal d'estimular el consum. En canvi, avui dia, hi ha un gran consum en les societats, però els preus són massa elevats i cada cop s'encareixen més els productes, mentre que el sou d'un treballador és baix un puja molt a poc a poc en relació amb els preus i que en alguns casos fa impossible portar una vida en condicions, tot i que no estem vivint una crisis econòmica; el sector més important i que ocupa més gent és el terciari i el l'atur és bastant més baix que en aquella època.

4. Context històric del film.

Al 1929 la caiguda de la Borsa a Wall Street va deslligar una crisi econòmica que durant una dècada va afectar a Estats Units i a la resta del món. En 1933 altres desastres van empitjorar la situació, en particular per al camp en el centre del país. Les perllongades sequeres, les tempestes de pols, el fracàs de les collites, la creixent mecanització de les tasques agrícoles, van provocar la pobresa i la desocupació per a milers de camperols, que es van veure impedits de pagar els seus lloguers o hipoteques. Els bancs i les companyies propietàries van començar a expulsar als deutors, en alguns casos destruint els seus camions i tractors i els seus habitatges precaris. Després es va calcular que entre dos-cents i tres-cents mil habitants d' Oklahoma, Texas, Arkansas, Dakota del Sud, Dakota del Nord, Nou Mèxic i Missouri (genèricament anomenats els Okies) van emprendre la marxa cap a Califòrnia, a la recerca d'una Terra Promesa que oferia nous treballs, especialment la recol·lecció de raïms i taronges. Contra aquest i altres fenòmens de la crisi va haver de lluitar des de 1933 el nou govern de Roosevelt. La situació va atreure l'interès de l'escriptor John Steinbeck, que aleshores residia a Califòrnia i els contes del qual i novel·les havien enfocat ja el món del proletariat. El títol “Els ceps de la ira” al·ludeix que Califòrnia simbolitzava al principi les vinyes promeses en aquesta nova conquesta de l'Oest, però els contratemps del camí transformaven aquesta promesa en una sèrie de conflictes, reconstruïts amb pausa i sense pressa en una gran novel·la.

5. Valoració personal.

En la meva opinió, crec que és una gran pel·lícula que reflexa perfectament la situació que vivia tota aquella gent durant la depressió dels anys trenta.

Al principi i durant tot aquell temps la incertesa de no saber que els depararà el futur, intentant mantenir les esperances de tornar a portar una vida digna i prospera, trobar treball tot i que fos un treball mal pagat i fossin explotats. També reflexa com era d'important en aquella època la unitat familiar i especialment en el temps difícils per poder sortir endavant. Podem observar la situació del col·lectiu de treballadors del camp, que es veuen obligats a acceptar treballs per tal d'assolir el seu sommnis i esperances i sobretot per poder sobreviure en unes condicions péssimes, però era pel bé de les seves famílies.

En definitiva, és una pel·lícula que reflexa i intenta transemtre la situació,sentiments i esperances en que es trobava els camperols.
Descargar
Enviado por:Artemisa
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar