Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Elegidos para el triunfo; Jon Turteltaub


ÍNDEX:

Resum…………………………………………………………………………………………………………………….pàg.1

Valoració personal……………………………………………………………………………………………….pàg.1

Què és el bobsleigh?.…………………………………………………………………………………………pàg.2

Equip jamaicà de bobsleigh……………………………………………………………………………...pag.3

Bibliografia…………………………………………………………………………………………………………..pàg.4

RESUM:

La pel·lícula “Elegidos para el triunfo” està basada en la història real del primer equip de boblseigh jamaicà que va participar a les Olimpiades. John Candy és l'entrenador i la seva ilusió és trobar una manera de participar a les Olimpiades. Tres atletes perden la possibilitat de participar en el seu esport quan un d'ells els hi fa la traveta i cauen els tres perdent així la cursa on participaven, tot i sent un d'ells un dels millors ateletes del món.Els tres s'ajunten i agafen a un altre que té experiencia en unes carreres de coches i ja tenen l'equip. Tot i que els hi costa un gran esforç que l'entrenador accepti a ajudar-los.

Els pobres nois han de fer dures proves i tribulacions per aconseguir entrar a les Olimpiades. Tenen moltes coses en la seva contra per tal de poder entrenar-se bé: no tenen neu, ni subvencions, i per paracticar es llencen per una baixada amb un trineu amb rodes. Cada persontage té un punt de gràcia que posa l'humor a la pel·lícula. Desde en Junior, que ha d'apendre a ser un home i no estar sempres sota l'ordenança del seu pare, passant per l'home corpulent que somia en que algun dia podrà viure al Palau de Buckingham fins al dissenyador de spacey go-cart.

Finalment, consegueixen anar a les Olimpiades i superen la prova inicial per poder participar. Sel's hi posen molts entrebancs perquè puguin participar ja que l'entrenador havia fet trampes i el jutjat no se'n fia. Al final participen a les Olimpiades amb un trineu nou, vestuari adecuat i tot el seu país apoyant-los, però durant la baixada se'ls hi trenca el trineu i cauen. Però, s'aixequen i arriven a la meta amb el trineu als braços. Tot i això, en el seu país són uns herois i no importa que no hagin guanyat.

VALORACIÓ PERSONAL:

Penso que aquesta pel·lícula mostra que si realment lluites per un somni pots arribar a conseguir-lo. Tothom se'n reia dels protagonistas quan van exposar la seva idea i ningú els va apoyar però finalment van aconseguir el que s'havien proposat i van quedar com uns herois respectats. La pel·lícula em va agradar molt ja que aquesta lliçó te l'ensenya d'una manera irònica i divertida.

QUÈ ÉS EL BOBSLEIGH?

'Elegidos para el triunfo; Jon Turteltaub'
El bobsleigh és un esport olímpic d'hivern que consisteix a tripular un trineu articulat que llsica per una superfície de glaç semicilíndrica i inclinada. Va ser inventat per un nord-amerocà que va construir el primer bob unint dos trineus mitjançant una taula. És un dels esports d'hivern més perillosos. El trineu (de dues o quatre places) és d'estructura metàl·lica i està sobre quatre patins d'acer. Els bobs de dues palces medeixen 2,70 m i els de quetre 3,80 m. Els bobs més els ocupants poden pesar com a màxim 165 kg i 630 kg respectivament. Es dirigeixen mitjançant un volant als patins delanters. Poden arribara a agafar velocitats de fins a 150 km/h. La reglamentació de les competicions prohibeix l'ús de qualsevol mitjà mecànic de propulsió, i admet com a vàlides les saccejades de la tripulació per tal d'augmentar la velocitat. Les proves estan formades per quatre sèries i els concursants són classificats segons el temps total que han utilitzat durant la baixada. Aquest temps pot depndre d'una centèssima de segon. El bobsleigh va ser admès com a esport de competició a Chamonix el 1924.

EQUIP JAMAICÀ DE BOBSLEIGH:

Fa 16 anys que el primer equip Jamaica de bobsleigh va der història a les olimpiades d'hivern. Van emocionar a molta gent del seu país en aquests jocs olímpics i va ser inmortalitzat en la pel·lícula de Disney “Nacidos para el triunfo”. Desde aleshores l'equip jamaicà ha sigut un dels principals suports en els Olimpiades d'hivern i s'han proposat portar una medalla cap a Jamaica.

En els primers jocs (1988) l'equip va tenir molts problemes tècnics, accidents i lesions. En els segons jocs (1992) havia millorat drasticament. Havien entrenat durant 4 anys i estaven més segurs. L'equip de 4 hoems va quedar 14è abans que els Estats Units, França, Rusia i Itàlia. Aquest era tan sols el començament. L'equip de 2 va impactar al món quan va guanyar als suecs i va quedar en desena posició.

L'equip va continuar millorant i el 2000 va guanyar la medalla d'or a Monte Carlo.

La constància i el treball dur dels jamaicans es va acabar quan van enviar els seus equips a les olimpiades d'hivern del 2002 a Salt Lake City, Utah. L'equip va quedar 28è.

BIBLIOGRAFIA:

http://www.terra.es/cine/nuestra_filmoteca/pelicula.cfm?ID=1200

http://marca.recoletos.es/nagano98/bobsleigh.html

http://www.jamaicans.com/bobsled/

Enciclopèdia Catalana, vol. 5

Nueva Enciclopèdia Universal, vol. 4
Descargar
Enviado por:Helena J
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar