Literatura


El noi de la moto; Susan Hinton


1- Resumeix amb no més de 10 línies l'argument del llibre que has escollit

Capítol 1:

L'Steve i el Rusty-James es troben a la platja després de 5 o 6 anys sense veure's. El Rusty-James havia passat 5 anys al reformatori i no recordava res. Van quedar per sopar i parlar dels vells temps, i llavors... ho va recordar tot.

Capítol 2:

El Midget va entrar al bar del Benny i va alertar el Rusty-James que el Biff el buscava per matar-lo. El Rusty-James no sabia la raó, però en Midget va dir-li que era alguna cosa que li va dir a l'Anita encara que tot el que li havia dit fos veritat. Volia que anés a trobar-lo al solar, i van suposar que hi duria amics, i per això van anar-hi tots. Encara que al noi de la moto no li agradessin les baralles, feia dues setmanes que ell no hi era.

Capítol 3:

El Rusty-James va anar a veure la seva xicota i es va adormir. Eren les 7:30 i a les 8 havia de barallar-se. Ella va dir-li que no li agradava que s'estigues barallant sempre.

Un cop van començar a barallar-se el Biff va treure una navalla, no havia advertit que seria una baralla de navalles, per tant, en Rusty-James no en duia.

Van estar lluitant fins que va arribar el no de la moto, en un moment de distracció, el Biff va ferir el Rusty-James a la cara, però el noi de la moto seguidament li va allunyar la navalla. Havia arribat de Califòrnia. Van entrar a casa i el noi de la moto el va curar. Ells dos eren pràcticament iguals de físic, per alguna cosa eren germans.

Capítol 4:

Al dia següent el Rusty-James va anar a l'escola. A la classe de gimnàstica, el professor li va oferir 50 dòlars per apallissar un tio, però li va ensenyar la ferida i li va dir que quan es recuperés l'avises. Necessitava diners. Va veure un Chevy últim model i va robar els plats, quan anava per l'últim van sortir quatre tios i els van perseguir a ell i l'Steve. Van saltar a una teulada i el Rusty-James de tant córrer i sagnar va desmaiar-se.

Capítol 5:

En tornar a casa es va trobar la Cassandra. Al obrir-se de braços en senyal de indiferència ell s'adonà que ella es punxava, quan li va demanar el perquè ella només va contestar que era per que pensava que el noi de la moto havia marxat per sempre i això l'ajudava a acceptar-lo. A casa va trobar el noi de la moto i just després va arribar el pare i li va demanar diners aprofitant que no anava borratxo. El pare va dir que havia sentit dir que un policia els buscava a un dels dos.

Capítol 6:

Va saltar-se mig matí de classes i van decidir que ja havia comes moltes faltes i el traslladarien a una altre escola. Era l'escola del Biff. Va dir que no hi aniria, l'alternativa era el Centre de detenció juvenil. Va estar vaguejant fins l'hora que la seva xicota sortia de l'institut, que va anar a trobar-la, però ella estava emprenyada per que li havien dit que l'havien vist amb una altre xicota i ho van deixar.

Capítol 7:

A la nit van anar al centre ell, el noi de la moto i l'Steve. Al Rusty-James allò li agradava perquè estava ple de colors, com el noi de la moto era daltonic, li va demanar com ho veia ell i va dir que com la televisió quan està en blanc i negre.

El noi de la moto li va explicar que la por a estar sol al Rusty-James li deuria venir de quan la mare els va abandonar i va estar dos dies sols a casa amb tan sols dos anys, també li va explicar que un dia va veure la mare a la televisió a un programa de Califòrnia i per això va marxar, a veure si la trobava.

Capítol 8:

Van anar a un bar, però quan es van adonar el noi de la moto ja havia desaparegut. Van començar a baixar per carreros i un noi negre li va donar un cop al cap al Rusty-James. L'Steve va pensar que l'havien matat, però va arribar el noi de la moto i els va apallissar. Van tornar a casa.

Capítol 9:

El Rusty-James va anar a veure l'Steve i el va trobar en molt mal estat, ell li va explicar que havia sigut el seu pare. Després de parlar una llarga estona, l'Steve li va dir que havia provat d'ajudar-lo, però ara havia de pensar en ell mateix. Aquest va ser l'últim cop que va veure l'Steve.

Capítol 10:

Va anar al bar del Benny. Poca estona després va entrar la Patty i es va sentar a un apartat amb l'Smokey.

El Rusty-James el va fer sortir fora per parlar. L'Smokey va dir-li que si tornessin les bandes ell seria el cap i no el Rusty-James ja que segons ell “no tenia cap” i encara que se li fes estrany a ell mateix no se li va tirar a sobre i li va donar la raó. Va anar a buscar al noi de la moto a la botiga d'animals mirant peixos de lluita.

Capítol 11:

Van anar a casa, al cap d'una estona va arribar el pare. El Rusty-James li va demanar si la seva mare estava trastocada al que ell va contestar que s'havia casat amb ell per diversió. Va continuar dient que tant ella com el seu germà havien nascut sabent-ho fer tot i no trobant res que vulguin fer. Aquella nit el noi de la moto va entrar a la botiga d'animals i el Rusty-James el va seguir, va observar com deixava anar tots els animals. Va sentir una sirena, seguidament, un tret, el va veure a terra somrient. A ell el van escorcollar mentre mirava la llum, però la veia grisa.

Va trencar els vidres amb els punys i el van dur a l'hospital.

Capítol 12:

L'Steve va explicar-li que mai més havia tornat i el Rusty-James va dir que ell tampoc. L'Steve no s'ho podia creure. No aniria a trobar-lo per sopar, no el veuria mai més, així potser començaria a oblidar de nou...

2- Fes un estudi dels principals personatges de la novel·la: aspecte físic, caràcter...

El noi de la moto:

Cabells roig fosc, com gasosa de cireres. Ulls del mateix color que una barra de Hersey. Feia un metre vuitanta-cinc però ja no creixia mes.

Per el seu aspecte semblava mes gran del que era veritablement.

El caràcter era molt estrany ho sabia fer tot, llegia molt, i era el típic noi dur, era molt respectat.

Rusty-James:

Cabells roig fosc, com gasosa de cireres. Ulls del mateix color que una barra de Hersey. (era identic al seu germà fisicament).

El caràcter intentava que fos com el del seu germà, l'imitava en tot el que podia, seguia el seu model, l'admirava.

Steve:

Es el millor amic del Rusty-James. Semblava un conill. Tenia els ulls negres foscos i els cabells d'un ros clar, i la cara com un conill d'allò més versemblant.

El caràcter es un noi llest, inteligent, sempre pensa les coses i intenta ser raonable.

Midget:

Un noi alt, magre, més alt que qualsevol altre de l'edat, per això l'anomenaven Midget. Midget vol dir “nan”.

Patty:

La xicota del Rusty-James. Cabells rossos. Era una ranconiosa endimoniada. Ploraba i deixava de fer-ho amb mes facilitat que ningú.

Smokey:

Ulls còmics i incolors que eren el motiu del seu sobrenom. Smokey significa boirós, entelat pel fum.

3- Descriu amb exactitud l'època en què transcorre l'acció, assenyala aspectes de la vida quotidiana que surten reflectits a la novel·la.

Època actual. Tot el que passa podria passar ara mateix.

Les baralles entre bandes, normalment no es troben, pro n'hi han.

Els nois que surten a la novel·la son els típics nois que van de durs, que també es poden trobar ara mateix en sortir al carrer.

El pare del Rusty-James i el noi de la moto, és el típic borratxo que comença a veure quan la dona l'abandona que també es pot trobar ara.

Per totes aquestes característiques he decidit posar que es situada a l'època actual.

4- Podries situar la novel·la que has llegit en un gènere de ficció, (novel·la d'aventures, novel·la realista, novel·la de ciència-ficció, novel·la fantàstica...)

Novel·la d'aventures, perquè explica les aventures que viu el Rusty-James amb el seu germà i la colla.

Novel·la realista perquè això pot passar de veritat, no hi han coses que siguin impossibles de passar a la vida real.

5- Escriu un altre títol per a la novel·la.

Les dues bandes del riu i el noi que l'observa.

6- Escull una opció d'entre les següents i desenvolupa-la:

b) Canvia el final de la novel·la per un altre de la teva pròpia collita.

L'Steve va anar a buscar a la seva xicota, mentre el Rusty-James va buscar la Patty, havien tornat després de molts anys, encara s'estimaven. Van sopar i van recordar-ho tot del barri, menys el noi de la moto, després de mort tothom el recordava com una llegenda, però ningú gosava mencionar-lo, encara li tenien el respecte que havia guanyat a base d'anys.

El noi de la moto

- 4 -
Descargar
Enviado por:Sexy
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar