Literatura


El misteri de les campanades; Xabier Puente Docampo


1.Escriu el nom,aspecte físic (com te'ls imagines) i caràcter del protagonista o protagonistes de l'obra que has llegit.

Cristina:Una xiqueta pèl-roja,d'ulls verds;dominadora,justa.

Pedro:Un xiquet moré,d'ulls marrons,alt;gosat.

Delio :Un xiquet amb els cabells rossos i els ulls blaus ;poregós.

Miguel:Un xiquet pèl-roig,d'ulls verds;bocamoll,graciós.

Elisa:Una xiqueta amb els ulls i els cabells castanys:curiosa.

2.Nom i carácter dels personatges secundaris.

El Jutge:amable,divertit,enginyós.

3.¿Quin és el personatge que més t'ha agradat i per qué?

El Jutge,perque és molt divertit,enginyós i amable,i per ell havia sucetit esta història.

4.Resum complet de l'obra (utilitzar almenys la cara d'un foli).

Un dia a l'església d'Eiranova havien instal.lat el nou rellotge.Tothom mirava si anava bé.I tots havien comprovat que sí que anava bé i per això,van ser molt pocs els que van escoltar les campanades de mitjanit.

L'encarregat dels tràmits de la instal.lació va ser Xes.De manera que ell,

Comptava totes les campanades.Cristina també comptava les campanades de mitjanit.Els tots dos,s'havien enterat de que el rellotge va tocar tretze campanades,tot i que,van dubtar de si havien escoltat bé.

Cristina,el dia següent,va comentar-los a Delio,Elisa i Pedro el fenomen de les tretze campanades.Ningú va sentir res la nit passada,però l'asumpte els havia interessat.Aquell dia,a mitjanit,tots van escoltar campanades.No hi ha dubte:el rellotge ha tocat dues voltes les dotze de mitjanit,i en totes dues n'ha tocat tretze de campanades,en compte de dotze.L'endemà,Cristina,Pedro,Elisa,Delio i també,Miguel,van parlar del rellotge i les tretze campanades,i havien arribat a la conclusió que,deu ser que algú fa tocar la campanada número tretze a posta.Decidiren,que Pedro i Delio anaren allí a la mitjanit,i vigilar per veure si algú toca la campana.

Esta mateixa nit,Pedro i Delio s'han amagat en una casa,coneguda com “la casa del Sagristà,anomenada així perquè hi havia viscut molts d'anys un home que n'havia exercit l'ofici”,a un costat de l'església.A les dotze el rellotge havia tocat TRETZE campanades,baldament,els xiquets no havien vist a ningú entrant o eixint de l'església.Llavors,se n'anaren a casa.

L'endemà els ho havien contat a tots els altres.Després d'això,Pedro i Cristina,s'han anat a la biblioteca a leplegar llibres per llegir durant les vacances.

Pedro,Delio i Elisa,en acabar de dinar,havien vingut a la casa de Cristina i Miguel.Cristina fullejava els llibres i va caure un full doblegat.Cristina el va desdoblegar i tots van mirar.Era un full de paper on hi havia apegades lletres de diferents tipus.Era evident que ho ha escrit el que toca la campanada número tretze.Aleshores,estaven pensant què volia dir el missatge i en què está el secret de la interpretació.Després de molt temps,s'han assabentat de que,el missatge diu,que demà,han d'anar al riu.A la vesprada se'n van anar al riu i no van encontrar res.Però,quan tornaren,han vist que hi havia un sobre blanc damunt del selló de la bicicleta de Miguel.

Cristina l'obri.Va treure i desdoblegar el paper que havia a l'interior.Era un missatge,molt complicat.Han treballat molt per a desxifrar-ho i,per fin,ho han aconseguit:el missatge volia dir que demà apareixeria un altre missatge en “Les notícies d'Eiranova”.

Aleshores,el dia següent van buscar el missatge en el diari en la pàgina 3,perquè havia de ser el tercer missatge.Ho van encontrar.El missatge deia que s'han d'anar al molí.I això feren a la vesprada,però no encontraren res.Llavors,Cristina ha dit que això devia de ser perquè han vingut quan no havien d'haver vingut i que han de tornar demà pel matí.Els restants acceptaven.

L'endemà van tornar,i van ensontre el quart missatge.Deia que el desconegut ens va esperar davall del fanal a les sis.

El dia següent a les sis,es van enterar que era el Jutge qui tocava la campanada número tretze.

FIN

5.De totes les escenes o moments de l'obra,¿quina ha sigut la més interessant per a tú?

Quan els xiquets es van enterar que el Jutge tocava la campanada número tretze i contestava a totes les preguntes que li farien els xiquets i els contava històries.

6.Vocabulari;anota com a mínim 10 paraules noves,buscant-les al diccionari i anotant el seu significat així com la pàgina de la novel.la on es troba.

Gargots (pàg.101) : Traç imperfecte,com les lletres fetes per un xiquet que encara no sap escriure.

Campanada (pàg.10) : El que fa la campana quan és colpejada pel batall.

Sagristà (pàg.22) : Persona que s'encarrega d'arreglar i cuidar l'església i ajuda el sacerdot en la missa.

Calaixera: (pàg.24) : Moble amb moltes calaixos,destinat a guardar-hi roba o altres objectes.

Sagristia (pàg.24) : A les esglésies,lloc on es guarden la roba i els altres objectes necessaris per al culte i on els sacerdots es necesiteixen per a les celebracions religioses.

Entrallaçar (pàg.24) : Enllaçar (una cosa) amb una altra.

Parròquia (pàg.9) : Circumscripció territorial bàsica de l'organització de l'església catòlica,vinculada a una església i a un sacerdot.

Ferro (pàg.43) : Element metàl.lic,de color blanc grisenc,molt abundant en la naturalesa i utilitzat per a fer una gran varietat d'objectes.

Afligir (pàg.63) : Producir o sentir dolor.

Trasllat (pàg.131) : Acció i efecte de trasllador.

7.En quina època històrica es desenvolupa l'acció.

En la actualitat.

8.¿L'obra és fantàstica o realista?Raona tu resposta.

Realista,perquè tot això pots ocórrer en la realitat.

9.¿Quin altre final li hauries posat a l'obra?Escriu-lo.

Que els xiquets no sapien desxifrar l'ùltim missatge i no s'enteren de que es el Jutge qui toca la campanada número tretze.

10.Cita dos títols que tu li posaries al llibre.

El misteri de la campanada número tretze.

El nou rellotge d'Eiranova.

12.Si tinguesses que valorar l'obra de 1'1 al 20,¿quina qualificació li posaries?¿Per qué?

20,perque m'ha agradat molt.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar